Tuesday, June 10, 2014

Sommar med långa arbetsdagar

Värmerekorden slås på löpande band i hela Kalifornien. Igår var det till exempel +40 i staden Redding (ca 1,5 timme söderut) och i Sacramento (Kaliforniens huvudstad) var det +42! Vi är litet blygsammare där jag bor med runt +30 varje dag nu. Alla väderleksrapporter talar om att det är mellan 5-10 grader varmare än vad det "skall" vara. Och igår kväll pratade man om brandfaran som redan är MYCKET stor i hela Kalifornien och delar av västra USA. Man sade att så här torrt som det är nu brukar det vara 6-8 veckor senare på sommaren.

Sommar har vi alltså för fulla muggar och då har skolan bestämt att vi skall jobba längre dagar.
De senaste två åren har skolan haft stängt på fredagarna vilket vi har även i år. Eftersom man inte bara ger bort dagar och timmar till oss anställda får vi jobba längre dagar såvida vi inte tar semester. Och det är alltså semester vi tar enbart så att vi inte behöver jobba 10- eller 9 timmarsdagar.

En del arbetar dock 9 eller 10 timmar/dag. Det gör inte jag. Nej, någon måtta får det vara. :) Jag tar mina 2 timmar semester per dag och jobbar "bara" 8 timmar.
Och av någon outgrundlig anledning har man också bestämt att kontoren skall vara öppna längre tid nu under sommaren än under övriga tider på året. Jag ser ingen logisk orsak till detta och ingen annan jag pratat med förstår hur ledningen har tänkt. Kanske de inte har tänkt. ;) Kontoren brukar annars vara öppna 8-17 men nu gäller 7.30 till 17.30.

Välkommen till arbetsmarknaden i USA! :) Vi är dock inte alls unika inom min skola med den här typen arbetstider och regler.

Jag har att göra trots att vi har inte några kurser inom min avdelning - mest med arbete för skolans hemsida - och ringer inte telefonen eller om någon annan behöver hjälp passar jag på att lyssna litet på musik genom datorn. Den friheten tar jag mig. :)

En svensk artist som jag alltid tyckt om är Eric Gadd. Den här låten har några år på nacken - den kom ut samma år som jag kom till USA - 1997.

Come Over Here Sugar! by Eric Gadd on Grooveshark

Ett sätt kanske att få in fler timmar på dygnet om man tycker att man inte hinner med både arbete och fritid. :)


Bilden lånad från nätet.

22 comments:

Äventyret framtiden said...

De har helt enkelt inte tänkt:) eller kanske att det är värmegraderna som har gjort sitt?
Skämt åsido så hoppas jag att du har det bra med dina två timmar semester varje arbetsdag. Intressant läsning som vanligt!
Kramar!

malix said...

jo det verkar ju vara lite si och så med arbetstiderna hos dig. Fast det har allt börjat tullas lite på sånt här hemma oxå. det skrivs avlat om att vissa saker ska in gå och sånt i olika arbetstider fick jag lära mig nyss då vi har ett jour avtal där det kryp in att vissa arbetsuppgifter ska ingå men tiderna är sådana nu förändringstider i både klimat, arbeten och det mesta faktiskt ta och gör en bra dag idag :)

Första året i Hjo said...

Här var väl runt 25 grader igår och förrgår. Idag drog en störtskur förbi och värmen ska visst återkomma. Men någon rekordvärme är det ju inte. Räcker dock, och över 40 vill vi inte ha, alls.

Annika said...

Ja hett hos er, och här. Fuktigt och hett nu, inte roligt.
Men ngn risk för skogsbrand finns inte här, som hus er (HUA). Vi får så mkt regn också.
Här drar nog admins på skolor ner sin arbetstid under sommaren, det vet jag. Iaf inom the public schools. Vet ju inte hur det är på unis.
Men jag har en god vän som jobbar inom skolan, och jag vet att de drar ner arbetstiden på ett bra sätt under sommaren. Trots att det ju hela tiden finns aktiviteter på skålarna, som camps, sommarskola etc.
Kramar!

Marina said...

De arbetsvillkoren är jag inte speciellt avundsjuk på alls!

olgakatt said...

Jag har flera bekanta som råkat ut för att det företag de jobbade på köpts upp av amerikanska koncerner. Då har de nya ägarna försökt införa amerikanska idéer vilket inte gått så bra. Det har omedelbart skurit sig med fack och medarbetare. I det ena fallet slutade det med att amerikanerna gav upp och sålde till personalen, i det andra lades företaget ner - vilket kanske var meningen från början, rent av. Just nu har vi en tågkonflikt pga att Veolia vill säga upp flera 100 anställda och sen återanställa dem med betydligt sämre villkor. Det blir intressant att se hur det kommer att gå. I värsta fall stannar alla Stockholms pendeltåg från midsommar.

Desiree said...

Pust vilken hetta ni har just nu. Här tycker jag vi har det varmt med 35 grader. Ingen ac heller tyvärr att svalka sig med. Verkar ju ganska konstigt att ha längre öppet tider så här sommartid då det är lov för studenterna. Känns inte befogat. Men jag tycker du gör helt rätt i att jobba 8 timmar och ta de där extra två timmarna som semester. Någon måtta får det vara på jobbandet och gnetandet.
Kramar!

Maria said...

Det låter ju helt knäppt att ha öppet längre under sommaren, som borde vara lugnare...
Vi har det också varmt. Igår var det 40-41 grader, idag är det bara 38 :)
kram

Charlie sa ... said...

Ja, suck. Långa dagar, inte så mycket semester (oftast) och så förändringar. Trist att dina semestertimmar går åt att anpassa sig efter skolans sommartid. Hoppas du har en sammanhängande längre ledighet också att se fram emot!

Och ja, varmt har ni verkligen! Här är det svalare just nu.

KRAM!

Anne-Marie said...

Karin: Jag tror att "hjärnkontoret" gått på semester hos ledningen. ;) Egentligen vill man ju inte behöva ta semester bara för att inte jobba absurt långa dagar men nu är det som det är och det är bara att "gilla läget" antar jag.
USA och till exempel Sverige skiljer sig MYCKET när det gäller arbetsförhållanden.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Malix: Det har säkert blivit annorlunda även i Sverige sedan jag jobbade där för 17 år sedan - faktiskt 18 år sedan nu i år. Hisnande tanke egentligen att jag inte jobbat i Sverige på så länge. USA har nästan obefintliga "trygghetsregler" för anställda - tyvärr. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Hans: Värmen vi har är inte alls behaglig. Nu har vi i mina trakter inte haft runt +40 men idag var det +30 - igen! Och med torkan vi har är detta ingen bra vädersituation.
Jag tar gärna en eller flera störtskurar. :)

Anne-Marie said...

Annika: Vi har i alla fall inte fukten som ni har. Fukt och hetta är ingen bra kombo.
Om det växlar mellan sol, moln och regn är det helt okej tycker jag. Här har vi bara sol varenda dag. Inga moln och inget regn. Långtidsprognoserna visar bara sol varenda dag.
Det logiska borde ju vara att man drar ner på öppettiderna men jag antar att vår skola gör tvärtom. :) Våra flesta kurser är via internet i sommar men det finns en del kurser som också är "on campus".
Kramar!!

Anne-Marie said...

Marina: Nej, jag tycker du gör helt rätt i att inte vara avundsjuk! ;)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Amerikanska och svenska arbetsplatser och arbetsregler skiljer sig kanske litet väl mycket för att det skall vara ett "harmoniskt förhållande" tror jag.
Jag arbetade faktiskt för ett amerikanskt företag under 9 år i Stockholm innan jag kom till USA. Huvudkontoret låg i Connecticut och sedan fanns det kontor i många europiska länder. Vi hade "svenska regler" på min arbetsplats så det var inga problem alls och man märkte inte mycket av att det var ett amerikanskt företag.
Jag har läst hos Dagens Nyheter om tågstrejken och jag tänkte att det "luktade" nästan litet USA om det hela.

Anne-Marie said...

Desiree: Oj, ni har verkligen också varmt. I Mt Shasta-området har väldigt få AC eftersom det ofta blir riktigt kyligt på nätterna pga att vi ligger så högt över havet. Igår natt var det runt +7 troligen. Har man fönstren öppna under natten kan man få ner temperaturen ordentligt inomhus och sedan har jag alltid bostaden "igenstängd" fram till kvällen. Det håller sig relativt svalt faktiskt till frampå eftermiddagen.
Nej, att jobba mer under sommaren verkar onekligen litet bakvänt. Kanske ledningen hade fått värmeslag när de beslutade det hela. ;)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Maria: Visst är det bakvänt. Men USA är inte som Sverige helt klart.
Det var ju svalt ni har det idag. ;) "Bara" +38. :)
Vi har +30 idag. De har utlovat svalare i morgon. Jag är tacksam att jag inte bor i "the valley" som du gör. Och vi har mycket svalare på nätterna - igår var det runt +7-8. Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Jag kan i alla fall "bara" jobba mina 8 timmar och ingen kan kräva att jag skall stanna längre. Vet att du har mycket att göra och kanske långa timmar på jobbet.
Du kanske var i Sverige när jag var i Oregon nyligen och hälsade på en god vän - bloggade om det under resan. Jag hade faktiskt runt 2 veckor med sammanhängande ledighet. Inte i Oregon hela tiden utan största delen var jag hemma i Weed med litet kortare utflykter.
Det är för varmt tycker jag. Inte behagligt med en sådan hetta. Härligt att du har det litet svalare.
Kram!!

Gunilla Nardin said...

Later onekligen lite vrickat att du maste ta anvanda dina semetertimmar till att tacka fredagsledigheten.Tuffa arbets forhallanden i Usa.
Har i Frankrike jobbar manga 35 timmars vecka,med full lon och semester,nastan alla storre foretag tillampar detta och aven manga mindre.Ska ge fler arbetstillfallen var det menat.

Vi har saa varmt har nu ,runt 30,
och inte mycket svalare pa natterna tyvarr.
Men vagar du sova med oppet fonster pa natten? Det skulle vi inte kunna gora har,med tanke pa inbrott och stolder som ju forekommer i stor skala.
Vi har ingen AC annu men flaktarna gar for fullt runtom i huset,det hjalper faktiskt.

Ser fram emot min Sverigeresa i juli,saa kul att traffa mina systrar med familjer.

Ha det jattebra AM!
Och Stor Kram!!
Gunilla

Annica said...

Det är förvånande att USA fortfarande har så "ålderdomliga" arbetsvillkor. I viss mån har de säkert bidragit till USA:s framgångssaga, men nu är det år 2014 och det är mycket anmärkningsvärt att landet inte hängt på andra staters uppdaterade och förbättrade arbetslagar.

Hörde också att president Obama uttryckt stor frustration över den senaste skolskjutningen och manat till självrannsakan.
- Vi är det enda utvecklade landet i världen där detta sker, lär han ha sagt igår.
Han har så rätt. Det finns än många områden där USA kan "spotta upp sig" om det vill fortsätta att vara ett föregångsland.
-----
Puh, vilken värme ni har! Här är det +16 idag och mulet - ett väder som jag föredrar framför 30-40 plus och gassande sol. I går kväll regnade det och naturen dricker tacksamt. ;)

Nu ska jag "skaka loss" i en (tyvärr, amatörmässig) regndans för din - och Kaliforniens - skull. ;)

Anne-Marie said...

Gunilla: Visst är det vrickat - bra ord! :) USA har helt andra arbetsförhållanden än Sverige och troligen stora delar av Europa. Mycket tuffare och inget daltande här inte. Utbränd kan man inte vara vilket var och varannan svensk tycks vara numera.
35 timmar låter väldigt bra tycker jag. Och USA har ju heller ingen lagstadgad, betald semesterlag. Helt otroligt att det är så år 2014.
Jag har inga fönster på nedre plan öppna under natten. Jag öppnar innan jag lägger mig och stänger sedan dessa. Däremot har jag fönster på vid gavel på övervåningen öppna hela natten. Ingen kan klättra upp dit.
Låter väldigt trevligt med din Sverigeresa. :)
Ha det gott! Stor kram!

Anne-Marie said...

Annica: Det finns en hel del som är väldigt annorlunda i USA jämfört med stora delar av övriga världen. Tyvärr tycks många i Sverige till exempel inte förstå hur annorlunda det är - många skriver till mig och jag förstår att de tror att det är precis likadant som i Sverige. Så är det alltså inte.
USA börjar falla långt ner på "skalan" inom många områden: 47 miljoner människor är till exempel beroende av "food stamps" för att över huvudtaget ha råd att äta, fattigdomen är enorm i många delar av USA, folk har inte råd att betala sina räkningar pga stigande kostnader inom alla områden, osv. Listan skulle kunna bli lång.
Jag tycker du gör helt rätt Annica i att skaka loss ;) i en regndans för oss i Kalifornien. Om fler gjorde som du kanske det skulle kunna regna. :)
Skulle inte alls ha något emot dina +16 och regn och moln.