Thursday, June 26, 2014

Medelhavsklimat bland bergen

Vädret verkar inte vara något vidare i Sverige just nu. Läser rubriker som "Väderhat mot meteorologerna". Men inte är det deras fel att det är litet kyligt och regnar? Nu får ni väl ge er. ;) Skämt åsido - jag minns också somrar när jag bodde i Sverige och jag höll på att bli tokig på regn och kyla. En sommar minns jag väldigt väl. Det var sol och bra väder hela arbetsveckan och sedan blev det regn och rusk under helgen. Detta upprepade sig med en nästan övernaturlig punktlighet under 4-5 veckor. Det var tröttsamt.

Vi har inga problem med regn och rusk här i norra Kalifornien under sommaren. Inte ens "vanliga" somrar när det inte är en historisk torka. Weed ligger faktiskt på ungefär samma breddgrad som Rom i Italien. Stockholm å andra sidan ligger på ungefär samma breddgrad som södra Alaska. Inte konstigt att det är mörkt och kallt i Stockholm under vintern. Och regnar och är kyligt under sommaren.

Fördelen med att bo på samma breddgrad som Rom är att det aldrig blir så mörkt som det gör i Stockholm under vintern. Samtidigt har vi inte de där magiska, ljusa sommarnätterna som ni i Norden har.

Vän av ordningen kan ju fråga sig varför vi i Mt Shasta-området kan få sådana enorma mängder med snö om vi nu ligger så långt söderut. Det beror enbart på att vi ligger runt 1000 meter över havet.

När jag var elev här på skolan gick jag många olika slags kurser. Bland annat en kurs som heter "Physical Geography". Bland annat fick vi läsa om att stora delar av Kalifornien har så kallat Medelhavsklimat, vilket innebär torra och varma/heta somrar med i stort sett ingen nederbörd alls och regnrika vintrar. Den senaste vintern fick vi inte mycket regn och knappt någon snö alls men alla andra vintrar jag bott här har vi och andra delar av Kalifornien haft både regn och snö.

Här finns Medelhavsklimatet på Jorden.


Bilden lånad från Wikipedia.

Medelhavsklimat är trevligt men då måste det även regna på vintern. Inte bara vara torrt året runt. Jag kan faktiskt känna att jag påverkas av torkan. Det känns onaturligt, nästan som om något är fel. Och som svensk är jag van vid att det är både moln och regn. Igår var det faktiskt moln här och det regnade litet, litet grand den gångna natten. Och det har varit svalare. Verkligen skönt. :) Nästa vecka däremot slår dock Medelhavsklimatet till med råge - det lär bli uppemot +35-40. Och häromdagen fanns den här artikeln - ingen ljusning ännu verkar det som: http://news.yahoo.com/californias-catastrophic-drought-just-got-worse-lot-worse-181115468.html

Vackra moln för några veckor sedan. Inga regnmoln utan bara vanliga moln.


35 comments:

Charlie sa ... said...

Ja, sol och värme gör gott! De ljusa nätterna är exotiska…saknar det. Fint att medelhavsklimat som jag tycker är bland det härligaste som finns!

KRAM

Anne-Marie said...

Lotta: Visst är sol och värme härligt. Men litet regn och moln behövs också ibland tycker jag.
De ljusa nätterna är underbara. Att ha mera ljust året runt är också härligt. :)
Jag blev förvånad när jag såg kartan som visar var det är Medelhavsklimat att det är så få områden som har det.
Kram!

Första året i Hjo said...

Intressant. Här i Hjo och söderut har sommaren varit riktigt hygglig så här långt. Ja, bättre än så. Men nu regnar det och det är välbehövligt. Mer regn lördag, söndag utlovas. Bra för våra gula gräsmattor. Men sedan får det vara bra med regnandet.

Marina said...

Ja du, vad sägs om ett litet väderbyte? Jag skickar lite regn och kyla så kan du dela med dig av er värme!

Gunnel said...

Medelhavsklimat låter helt ok. Men jag vill nog inte vara utan alla långa ljusa sommarkvällar. Det går tyvärr inte att få allt, så man får vara nöjd med det man har. Det går ju att resa iväg tillfälligt. Kram

Annika said...
This comment has been removed by the author.
Annika said...

går satt jag ute på mitt deck vid 22, det var 23 grader varmt, eldflugorna dansade. Det var så sommarnattsvackert som det bara kan vara på denna kust. Men KOLSVART!!
Medelhavet bor jag "mitt emot" sas, men vi har strängare vintrar, vårar och höstar än vid Medelhavet, for sure...Det är väl därför jag inte bor i ett sådant klimat. HIHI!!
NU ser jag fram emot att komma hem till de vita nätterna. Men jag vill gärna ha lite varmare. TACK!!!
Ja, jag såg att meteorologerna hemma får hatmail. Vad fasiken är det med folk????!!!!!
Kramar!!

Annica said...

Folk som trakasserar meteorologer för att det är dåligt väder måste ju lida av hjärnbrist. Helt galet. Det är förståeligt att semestrande människor vill ha varmt och vackert, alla behöver sol och möjlighet till "uteliv" under ledigheten. Men vädret rår vi inte på. Tack och lov, kanske man ska tillägga.

Fortfarande har vi kvar det mesta av sommaren så än finns det hopp för alla solhungrande svenskar. För min egen del har jag mycket hellre 10-15 plusgrader än 35-40. Tänk ändå om det gick att "Robin Hood-a", d.v.s. ta från där det finns och ge dit det fattas. ;)

Den här tiden på året har vi norrbottningar ljust dygnet runt - vilket av många söderifrån upplevs som magiskt. Jodå, det är fantastiskt, men gör det ofta svårare att komma till ro och sova. Mörka, ljumma kvällar och nätter... åh, så härligt! :)
Anne-Marie, tur att du börjar vara van vid så höga temperaturer. Svalka dig så gott det går! Må väl!

Channal said...

Älskar medelhavsklimatet! Har tänkt många gånger... varför bor jag HÄR? Tänk att få bo på Rivieran. Men de har inga höstfärger på träden, inga vitsippor och inte kan man göra snöänglar! Men det är inte helt omöjligt att bo där jan-mars!

Vi har varannandagsväder! Ömsom sol och regn! TRIST!! Ska bli så underbart att komma till Grekland! Just nu är det 40 grader där, gulp!! Blir att ligga i spat och smörja in sig.

KRAMAR!! Anna

olgakatt said...

Det har gått mig förbi att folk har trakasserat meteorologer för att det skulle vara dåligt väder - helt barockt!
Just här i norra Skåne kan man inte klaga på sommaren heller. Lagom varmt, litet för litet regn med tanke på grödorna. Det har åskat en stund i går och idag men inte så farligt och regnet var välkommet.
På vissa håll lär det vara rätt kallt men så är ju Sverige ett avlångt land.
Jag vill inte vara utan de magiska, ljusa sommarnätterna och har haft svårt för det kaliforniska dygnet med 'rullgardin plötsligt ner" kl 19 oavsett årstid.
Torkan ni har nu är förfärlig! Man blir väldigt orolig för konsekvenserna framöver, både för individer, naturen och landets/statens ekonomi. Måtte det bli en ändring!

Louise said...

Jag förstår inte detta för jag tycker att vi har haft en förvånansvärt bra sommar för att vara Sverige? Det var en hel vecka när det låg på nästan över 25 grader varje dag. Termometern nosar på 24 grader i solen varje dag även nu, även om det blåser och faktiskt inte är riktigt lika varmt, men runt 18 grader och halvsoligt tycker jag är en helt okej svensk sommardag? Så jag vet inte vad folk klagar på om jag ska vara ärlig. Semestern har väl knappt börjat för folk än? Gräsmattan här utanför är gul och torr eftersom det inte regnat så mycket.

Anne-Marie said...

Hans: Jag vet inte var vädret varit riktigt dåligt men det verkar ju rätt extremt att folk anklagar meteorologerna för det dåliga vädret.
Regn måste vi ju ha. Regnade det inte skulle jorden snabbt bli en enda stor öken. Det tror jag inte att någon vill ha.

Anne-Marie said...

Marina: Jag är med på ditt väderbyte. :) Har redan skickat en del av värmen. Du kan väl få iväg litet kyla tills nästa vecka eftersom det skall bli riktigt hett här.

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag trodde också att jag skulle sakna de ljusa sommarnätterna när jag kom till USA och det kanske jag gjorde ett par år men nu uppskattar jag det jämnare ljuset, dvs att det inte är så extremt med mörker och ljus.
Jag tror att folk i Sverige ofta blir litet desperata om det är regn och kyla en period eftersom sommaren är så kort. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Det där med eldflugor låter väldigt spännande tycker jag. Har aldrig sett några här i norra Kalifornien. Och för att de skall synas bra måste det väl vara rätt mörkt antar jag.
Ja, ni hade verkligen en lång och sträng vinter den gångna vintern. Mycket beror på jetströmmen och hur den går och den var "fastlåst" hela vintern norr om oss och söder om er vilket ledde till torkan hos oss och snön och kylan hos er.
Såg att du skrivit någonstans att du brukar ta med dig värmen. Du får satsa på det. :) Så härligt det blir för er att komma till Norden snart.
Kramar!!

Anonymous said...

Hej, ja det blir enormt varmt hos dej. Vi får grymt mycket regn. Ja,
om man ser det till växtligheten
är detta perfekt. Det kommer växa,
otroligt bra. Man måste ju ha regn ibland, Vi har haft det fint en tid, med onormal värme. I gränsen
juli augusti brukar det ofta bli
otroligt varmt. Hitils ganska nöjd
med vädret. Hälsningar Stig....

Anne-Marie said...

Annica: Hjärnbrist var rätta ordet! :) Jag tror att folk i Sverige rätt snabbt blir desperata om vädret inte verkar bli bra pga den korta sommaren. Men meteorologerna bara rapporterar det som de ser. Ofta verkar dock meteorologerna ha fel och det kan man ju undra vad det beror på.
Jag tar nog hellre kyligare temperaturer än 35-40. Mår mycket bättre när det är svalare än när det är riktigt hett. Så jag har nog bara delvis ställt om mig. Dock märker jag att jag inte upplever till exempel +30 som så varmt som när jag först kom hit. Hawaii skall vi bara inte tala om med värmen och fuktigheten. Pust! Det vande jag mig inte vid.
Har aldrig sett midnattssolen och det vore trevligt att se någon gång. Jag får komma och hälsa på dig Annica. :)
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Anna: Det du skriver stämmer så väldigt bra. De som har medelhavsklimat har inte allt det där fina som finns i Sverige. Det finns inte årstider på samma sätt. Vi brukar dock ha 4 årstider när det "är som det skall". Däremot har inte södra Kalifornien 4 årstider.
Underbart att ni får åka till Grekland snart. Har varit där flera somrar som yngre. Du får skvalpa i vattnet och ta svala duschar. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag såg i någon tidning på nätet att folk väderhatade meteorologerna. Kanske var det överdrivet men det verkar ha varit kyligt nu en period på många håll i Sverige.
Jag tycker det verkar som om ni i Skåne haft ett bra sommarväder. Skönt att det kom litet regn. Här lär det dröja med regn nu. Ser ut att bli mycket varmt framöver. Pust!
Du har kanske inte varit i norra Kalifornien men vi har nog inte alls lika mörkt på kvällarna under sommaren som södra Kalifornien. Här blir det inte mörkt förrän runt 21.30 nu. Det är rätt bra tycker jag.
Torkan är förfärlig. Och jag mår faktiskt dåligt av att det är så torrt. Som jag skrev känns det onaturligt.

Anne-Marie said...

Louise: Om det är runt +20 tycker jag faktiskt att det är väldigt behagligt. Då kan man "andas" och man orkar göra saker både utom- och inomhus. Vet heller inte varför folk blivit så less på sommarvädret. Om det inte regnar kan man ju inte klaga på det.
Eftersom många inte har luftkonditionering där jag bor blir det rätt olidligt inomhus hemma i bostaden när det är +35-40. Jag tar, som sagt, hellre litet svalare temperaturer.

Anne-Marie said...

Stig: Ja, den värmen vi har är ovanlig i Sverige. Jag minns dock en sommar i Stockholm när det var runt +30 under en månad. Det var hett och jag hade inte någon luftkonditionering - varken hemma eller på jobbet. Som tur var bodde jag på bottenvåningen i en lägenhet som höll sig rätt sval.
Skicka gärna litet av allt ditt regn. :) Eller kanske gör en regndans bland dina äppelträd. ;)
Jag tycks inte kunna få till stånd något regn trots samtal med "vädergudarna".

Anonymous said...

Hej, det skulle va en singel
slow fox med stela ben..

Desiree said...

Ja många glömmer att höjdskillnad påverkar klimat mycket. Sverige är ju ett sådant flackt land att man aldrig riktigt kommer upp på några höjder. Många glömmer också att NY och norra CA ligger på samma bredgrad som Rom som du säger. Stockholm ligger på bredgrader som i Alaska istället.
Ja herregud man kan inte bekylla metrologerna för det dåliga vädret som drabbat skandinavien. De är ju bara budbärare, de skapar ju inte vädret. Men så glad jag är att jag faktiskt har flyttat till sydligare bredgrader själv och fått lite riktig sommar här.
Kram!

Gunilla N said...

Ljusa sommarnatter ar underbara,
men jag maste morklagga sovrummet
nar jag ar i Sverige, har saa vant
mig vid de svarta medelhavsnatterna.Annars sa far jag
en slang av "Insomnia" grave.

Visst ar det sa att man langtar efter en regnskur och moln nar det inte regnat pa manader som forra sommaren tex.
Just nu har vi bara 25gr och regnar gor det nastan
varje dag,men jag bryr mig inte,tids nog kommer hettan och torkan.

Svenskarna lagger ut sin frustration pa metrologerna! Markligt ja. Men efter en lang, kall
vinter sa maste man bara fa lite varme
for att "overleva" till nasta sommar.

Har precis sett fardigt en Tv serie "ENLIGHTENED" Jattebra! Verkligen! Tror du skulle gilla den.Kolla!

Ha en riktigt fin weekend!
Stor Kram!!
Gunilla

Martina said...

Ja är det nagot som jag gillar där jag bor sa är det klimatet. 1-0 till Nice helt klart.
Kramar

Anne-Marie said...

Stig: Bättre än ingenting. ;)

Anne-Marie said...

Desiree: Jag var helt oförberedd på all snö som kom min första vinter i Mt Shasta - det var på den tiden det fortfaande snöade - och Michael fick förklara att det berodde på den höga höjden. Stockholm ligger ju på havsnivå så det blir helt annorlunda.
Nej, man tänker inte riktigt på att NY och Rom ligger på samma breddgrad eftersom NY kan få enorma snöstormar.
Nej att skylla på meteorologerna verkar ju onekligen litet bakvänt. Nu har de dock ofta fel och det kan man ju undra vad det beror på.
Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: När jag var i Stockholm i maj 2012 (när min mamma först blev sjuk) var jag faktiskt inte förberedd på hur ljust det var. Hade helt enkelt glömt bort de få timmarna med litet skymningsaktigt mörker.
Tycker ditt väder låter helt perfekt. Våra metorologer har sagt att vi nu har förhållanden ute i skog och mark (redan i juni) som vi annars brukar ha i augusti/september. Så torrt är det.
Absolut måste man ha sol och värme men är det regn och kyla är det inte mycket man kan göra mer än att åka söderut eller vänta och hoppas.
Är det en serie som SvT har? Skall "googla" och se vad som kommer upp.
Ha en fin helg! Stor kram!

Anne-Marie said...

Martina: Ja, du bor ju verkligen vid det "riktiga" Medelhavet. :) Minns att jag under min språkresa vid Franska Rivieran tyckte att det var ett skönt klimat.
Kramar!

Anonymous said...

Kollade just och såg att Ludvika har 10C och 99% luftfuktighet. Det kommer att gå upp till hela 14C på eftermiddagen! :( Pratade med kusinen igår - helt uttråkad med regn och kyla, men hela juli ligger framför dem.
Vädret här svänger så otroligt från dag till dag. Inte så dumt faktiskt.
Ludvika ligger på samma breddgrad som Anchorage, Alaska ung. Den sommaren jag bodde där, var vädret ganska likt Ludvika, men vintern var mycket strängare. Det enda plats jag bott, där det inte behövdes varken värme el. luftkondis, var Bandung på Java;
igen på grund av lite över 1000 m över havet.
I Kalifornien blev man huga trött på allt solsken och inget regn på ca 5 månader (maj-sept.) Stackars väderrapportörer hade inte mycket att komma med där inte. :)

Ruth i Virginia

Fullblodsekologen said...

Visserligen har det varit småkallt med ganska mycket regn sedan midsommar. Men innan dess hade vi verkligen underbart sommarväder (i alla fall i Småland. Min man var nere i Spanien i en månad och medans han hade "skitväder" med regn satt jag här uppe i Sverige med nästan 30º varmt vissa dagar. Det verkar som att folk har glömt bort att vi haft jättefint och man får liksom påminna om det.

Anne-Marie said...

Ruth: Det är ju verkligen ingen sommarvärme men som sagt både juli och augusti kan bli bättre. Jag minns dock somrar i Sverige som var väldigt kyliga och regniga.
Du har väl ett helt annat klimat än vad vi har här i Kalifornien. Mycket mera växlande som du säger.
Det där att hela kontinentala USA ligger så långt söderut som det gör är ibland litet intressant. Man tänker inte alltd på det - troligen mycket pga att det kan bli otroligt stränga vintrar i nordöstra USA.
Kommer man upp i höjd över havet förändras alla variabler.
Och i år är det ännu värre i Kalifornien pga torkan. Och vi som alltid brukar ha mycket regn, snö och moln under vintern hade knappt det heller den gångna vintern.

Anne-Marie said...

Annelie: Jag tror att vi svenskar väldigt snabbt glömmer bort det vackra vädret om det inte pågår hela sommaren. Folk verkar få panik rätt lätt om det blir kyligt och regnar.
Du verkar ju ha haft en fin sommar trots allt.

Fru Texas said...

Och det ska bara bli värre med Global Warming, säger de. Regnigare somrar, mulen sky.

Kalifornien har ju länge ansetts av många ha världens bästa klimat. Men man undrar ju om det håller på att ändra sig nu. Fy fasen för torka! Vi har samma sak här i Texas, folk snackar inte om något annat än regn, El Nino och sjöar där vattenytan har sjunkit. Hoppas det är tillfälligt.

Anne-Marie said...

Fru Texas: Här i Kalifornien är det verkligen inte mera regn.
Klimatet har ändrats mycket här i norra Kalifornien sedan jag kom hit för 17 år sedan.
Har läst att vissa städer i Kalifornien och i the Southwest kommer att vara utan vatten inom en relativt nära framtid. Tror tyvärr inte att det är tillfälligt. I kväll hade vi faktiskt en del åskskurar och det var underbart med litet regn. :)