Monday, June 16, 2014

Korngräs och krasse

Kan man fortfarande köpa krasse i affärerna i Sverige? Vi gjorde det när jag var liten. Det var många smörgåsar som fick litet extra piff med den "kryddiga" krassen.

Av någon anledning kom jag att tänka på krasse och att det var något jag inte ätit på väldigt länge. Självklart kollade jag i affärerna här. Och självklart fanns det ingen krasse.
Jag ringde till och med till ett par trädgårdshandlare och undrade om de hade krassefrön. Självklart hade de inte det.
Glesbygdsutbud. Eller glest utbud kanske.
Det blir att inhandla frön på nätet.

Krasse går ju att odla väldigt enkelt hemma. Man lär till och med kunna använda hushållspapper som fröna sprids ut på. Sedan får man vara noga med att hålla pappret fuktigt.
Krasse innehåller massor med både vitaminer och mineraler.


Bilden lånad från Wikimedia Commons / Optograph.

Korngräs (barley grass på engelska) är en så kallad "super food" och är "fullpackat" med mineraler, vitaminer och gör att kroppens pH-balans blir mer basisk - vilket den skall vara. Mycket av den mat som vi äter gör att kroppen blir mer syrlig än vad den skall vara och då är det bra att äta något basiskt.

Hälsokostaffären Berryvale i Mt Shasta har örter och kryddor i bulk. Och de hade även korngräs. Det blir billigare att köpa i bulk så mycket man vill ha i stället för att köpa färdigförpackat.
När jag var där i helgen och handlade tittade jag på deras ekologiska korngräs och det var djupt mörkgrönt och doftade riktigt gott. Man kan blanda korngräs i någon dryck eller smoothie. Jag blandar det i min yogurt och det känns riktigt bra och nyttigt.

Här kan man läsa litet mer om korngräs: http://www.clearlife.se/ekologiskt-korngras-pulver-200-gram-p-934-c-144.aspxIdag hade vi svenska sommartemperaturer och det var riktigt friskt i luften. Nu skall värmen återkomma så det var kortvarigt. Men skönt. :)

21 comments:

Gunnel said...

Korngräs var något nytt för mig. Kan man få tag på det i Sverige, tro? Annars får jag väl vänta tills jag åker över till min son. Krasse däremot odlar jag nästan jämt.

Louise said...

Korngräs har jag inte hört talas om, men krasse köper jag ibland. Finns i de flesta mataffärer idag. När jag var liten vet jag att jag och mamma odlade hemma, vi använde bomull på ett litet plastfat tror jag!

Maria said...

Jag vet inte om man kan köpa korn gräs i Sverige, men man kan köpa vete gräs. Vete gräs sägs ha liknande egenskaper. MIn mamma odlade vete gräs i mängder när jag växte up, och krasse, och alfa alfa. Jag odlar alfa alfa ibland. (Men det är rätt billigt att köpa färdig odlad ekologisk i affären med..)

kram

malix said...

korngräs lät spännande om du vill kan jag skicka över lite krassefrön för här går det ju att köpa fast det tar la väldigt lång tid och vem vet kanske får man inte ens det. jag odlade det i våras men det ville sig inte riktigt :/ ha en härligt fin Sverigevarm dag då :)

malix said...

korngräs lät spännande om du vill kan jag skicka över lite krassefrön för här går det ju att köpa fast det tar la väldigt lång tid och vem vet kanske får man inte ens det. jag odlade det i våras men det ville sig inte riktigt :/ ha en härligt fin Sverigevarm dag då :)

Desiree said...

Krasse borde inte vara några problem att odla själv om du får tag på frön. Det minns jag att vi odlade i skolan. Här har jag faktiskt sett att de säljer krasse i grönsaksdisken. Korngräs var något helt nytt för mig. Har aldrig sett det vare sig här eller i Sverige. Kanske måste man bege sig till en välsorterad hälsokost affär för att fina. Vilken läcker och spännande färg det har. Blir det gröna smoothies när du har i korngräs? Har det någon speciell smak? Måste prova om jag hittar det och får chansen att smaka.
Kramar!

Annica said...

Tack för att du påminde om krasse som är både nyttigt och gott. Det är länge sedan jag sådde och skördade det i köksfönstret. För tillfället skördar jag basilika och citronmeliss. ;)
Korngräs har jag aldrig hört talas om, spännande med något nytt. Måste undersöka om det finns att få tag i häromkring.

Angående vädret så var det bara runt 1-2 plusgrader i morse och stackars Kiruna hade t.o.m. fått tre cm snö. Tur att man bor vid kusten, här hjälper vattnet till att hålla "värmen".
Det är verkligen dags för ett allvarligt snack med kung Bore. Han verkar MYCKET förvirrad! ;)

Anonymous said...

Hej, 2 bra hälso tipps ja må vi
leva uti 100 år. Jag mår väldigt
bra av blomkål. Funkar bra på mej.
Har kokat massor utav rabarbersaft.
Oj, vad bra jag mår utav saften.
Rabarber är en kinesisk hälsoväxt.
Som nu mera växer lika bra som ogräs nästan. Gillar dina hälso
tipps. Dom gamla odlade mycket,
krasse min mormor odlade mycket.
Vart 94 år. Hälsningar Stig.

Anne-Marie said...

Gunnel: Vet inte om du kan köpa korngräs i "vanliga" affärer men tydligen går det att köpa via nätet enligt länken jag lade in. Och det är en svensk nätbutik. Det korngräs de säljer kommer från Nya Zealand.

Anne-Marie said...

Louise: Det kanske är mer ovanligt med korngräs i Sverige än i USA. Som jag skrev till Gunnel säljs det via den nätbutik vars länk jag lade in.
Just det, krassen odlades på bomull. Intressant att krasse fortfarande säljs i affärerna. Bor man i en större stad kanske det finns även här i USA.

Anne-Marie said...

Maria: Tydligen säljer man korngräs via nätet i Sverige (enligt den länk jag lade in) även om själva korngräset inte kommer från Sverige. Vetegräs har jag nog aldrig provat men hört mycket bra om att det skall vara väldigt nyttigt. Ann Wigmore hade väl en hel vetegräs-diet.
Jag får väl beställa krassefrön via nätet - minns att jag tyckte om smaken hos krasse. :) Kram!

Anne-Marie said...

Malix: Vad snäll du är som erbjuder att skicka över frön. :) Troligen är det enklare och billigare att beställa via nätet här i USA. Har sett att Amazon säljer ekologiska krassefrön.
Idag var det ytterligare en "svensk temperaturdag" ;) men i morgon skall det bli mycket varmare igen. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag undrar om krasse är litet mer europeiskt och att det är vanligare där än här i USA. Det tycks finnas mer information ute på nätet, om den typen krasse, som gäller Europa än USA.
Du som har flera länder att välja på kanske kan hitta korngräs i någon affär. Eller via nätet.
Jag har faktiskt inte gjort smoothies med korngräset utan bara tagit det i min yogurt. Det är en väldigt mild smak men självklart blir yogurten grön. :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Annica: Jag hade faktiskt helt glömt bort krassen och när jag läste om hur nyttig krassen är ville jag självklart se om den fanns här.
Det är problemet med små orter, att litet mer ovanliga växter - i alla fall ovanliga kanske i den här delen av USA - inte säljs på mindre orter. Det blir väl nätet som får komma till hjälp igen.
Men så kallt och till och med snö. Så kallt har vi inte haft det men det var "bara" runt +18 i eftermiddags vilket är ovanligt kyligt så här års. Var ute i skogsområdet kring skolan idag och blev riktigt ledsen när jag såg hur otroligt torrt det är. Många barrträd kommer nog att dö under sommaren.

Anne-Marie said...

Stig: Ja du, blir vi 100 år blir vi väldigt gamla. :)
Blomkål är gott och det har vi här i affärerna. Var ett tag sedan jag köpte.
Rabarbersaft är också gott men det har jag inte sett i affärerna. Eftersom jag inte har någon trädgård blir det ingen egen odling utan jag får köpa det som finns i affärerna.
Krassen - precis som korngräset - innehåller tydligen många nyttiga ämnen.

Anonymous said...

KOmmer ihåg att jag brukade odla krasse under "gröna vågen tiden", men sen har det liksom försvunnit för mej. Bra påminnelse. Härlig bild av berget! Alltid roligt at titta in hos dej! Ha det bra!

Charlie sa ... said...

En klassiker - krasse! Min första introduktion till örter om man nu räknar in krasse i den kategorin.
SÅ gott! Fröer borde vara lätt att få tag på och lätt att odla är den. Jag ska absolut kolla! Hittar jag så skickar jag till dig.

KRAM

Anne-Marie said...

Lena: Ja, kanske krasseodlingen var mer intensiv under "gröna vågen-perioden". Jag skall se om jag kan odla litet krasse - måste dock köpa frön först.
Berget är mäktigt - saknar dock det vita som brukar finnas mycket mera av så här tidigt på sommaren. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Lotta: Visst är krassen litet av en klassiker. Jag minns den lilla plastbyttan med krasse som vi klippte över smårgåsarna. :)
Vi har uppenbarligen inga fröer lokalt men Amazon har. Om du hittar får du självklart skicka. Vad snäll du är Lotta!
Kram!!

olgakatt said...

....och nästa nyttighet blir superbroccolin som någon i England korsat fram. Tills den kommer på marknaden får man äta dubbel dos av den gamla vanliga broccolin.
Skämt åsido, det finns fantastiskt mycket gott och nyttigt i grönsaksdisken numera och jag gillar också krasse. Den dyker upp då och då i min ekologiska grönsakslåda som kommer varje vecka.
Snart kan jag skörda min kaliforniska elefantvitlök som står över meterhög i kökslandet.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag hörde talas om denna superbroccoli. Mycket skall man höra. ;)
Det verkar som om krasse inte är något som direkt finns i mina trakter. Jag får nog köpa via nätet. Så är det i glesbygden och kanske krasse är mer populärt i Sverige.
Hoppas att du tar bilder på din enorma vitlök.