Friday, June 20, 2014

Glad Midsommar!

Att ha lediga fredagar är inte alls dumt faktiskt. :) En extra dag betyder en hel del måste jag säga. Att ta sina semestertimmar varje dag kan vara värt en extra ledig dag.

Midsommar går dock spårlöst förbi här i Weed. Inget firande alls faktiskt för mig. Jag firade inte direkt när jag bodde i Sverige under många år så det är ingen större skillnad. Men när jag läser andra bloggar är det midsommar i Sverige.

För en person som inte vuxit upp med midsommar måste det vara svårt att riktigt förstå denna "ursvenska" tradition. Det är som med 4 juli här i USA som säkert ger de flesta amerikaner många känslor och minnen. Även om jag inte direkt firade midsommar under många år när jag bodde i Sverige har jag självklart många minnen från min barndom.

Mamma, pappa och jag brukade åka till midsommarfirandet i Danderyd. Om jag minns rätt var det vid Kvarnparksbadet som den stora midsommarstången restes. Det var lekar, musik och sång och dans runt midsommarstången. Numera finns det även ett midsommarfirande i Enebyberg vid Enebybergsgården. Det gjorde det inte när jag var liten.

Jag minns framför allt en midsommarafton när jag inte fick vara med bland lekarna eftersom jag hade haft mässling och doktorn hade sagt att jag inte fick anstränga mig under ett par veckor - trots att jag verkade frisk. Snällt satt jag och tittade på. ;)

Och i morgon är det First Day of Summer i USA eller sommarsolståndet. Vi har haft sommar länge redan men nu är det som ljusast. Inte alls så ljust som i Sverige men det är helt okej. Och hos oss kommer det att vara sommar och varmt länge.

Glad midsommar på er!

Den här bilden tog jag för ett par år sedan i juli när prästkragarna stod i full blom. I år är de redan överblommade.

26 comments:

olgakatt said...

Tyvärr tycks midsommarfirande för alldeles för många innebära årets värsta fyllefest - det är rekordbesök på Systembolaget och trafikolyckorna kulminerar.

Vi har själva ett stilla familjesamkväm med sill, jordgubbar och gofika. Och hos oss har det varit sol och varmt! En perfekt midsommarafton och inte har vi ont i håret i morgon heller.

Annica said...

Prästkragar - en bild av sommaren! Se så fint hur skuggan bryts upp av "fläckarna" av solstråleljus. Härlig bild! :)
Här är det ett mycket lugnt midsommarfirande - god mat, TV, dator-pyssel till och från, läsning och korsord har varvats. Kan inte bli bättre. :) De som firat utomhus har fått klä på sig ordentligt - just nu är det runt fyra plusgrader och regn. Och det kyliga och ostadiga vädret ska fortsätta hela helgen, säger väderfolket. (Varför är det så sällan meteorologer har fel när de spår just DÅLIGT väder???)
Den mulna himlen gör att årets ljusaste nätter inte är så ljusa. Och det är lite trist.
Ha ett skönt veckoslut.
Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det är verkligen tragiskt att så många tycker att det blir "roligare" att bli full. Tyvärr verkar det ju vara ett rätt vanligt "fenomen" i Sverige både till vanliga helger och stora helgdagar.
Låter trevligt med sill, jordgubbar och fika. :)
Bra att håret inte gör ont och att ni kan tänka klart.

Anne-Marie said...

Annica: Det ser onekligen litet grönare och lummigare ut på bilden - torkan var inte här då för två år sedan.
Det låter som en perfekt midsommarhelg tycker jag. :) Skulle passa mig också riktigt bra.
Tänk så kallt ni har det just nu. Och här fortsätter värmen och solen. Vi skulle behöva byta väder under några veckor. ;) Troligen skulle ingen i Sverige ha något emot vårt väder. Vi behöver en del av ert regn.
Våra meteorologer har i stort sett inget ostadigt väder att rapportera längre verkar det som.
Ha en fortsatt fin helg! Kram!

Katta said...

Midsommarfirande är som det mesta, det blir vad man gör det till. I unga år var det en långhelg med mor och far i fjällvärlden. Just denna helg pågår renoveringar och flyttning till ett halvfärdigt husprojekt.dvs inget firande alls.kram

Anonymous said...

Mitt midsommarfirande blev ocskå mycket lugnt med lax och ensam. På sändag ska jag dock fira tillsammans med Svenskar i Cardiff med stång och hela köret! Ha det bra, midsommar eller inte!

malix said...

det är en fin tid just nu vid midsommar, blommor, ljuset, alla godsaker som bor i skogen kommer snart och livet känns allt mycket lättare just nu än i november tror att just kontrasterna är det vackra i och för sig. Nu är det ju inte bara lekar och sill i den svenska traditionen, ofta Super ju folk till den milda grad att man funderar hur i gatan de klarar av att andas. ha en fin dag så här mitt i sommaren :)

Hans Nilsson said...

Runt midsommar är finaste tiden i Sverige. Jag firade också själv, lite speciellt i år eftersom jag flyttat ut på landet nyligen. Då märker man extra tydligt hur fint det är i naturen så här dags på året.
Glad midsommar Anne-Marie och alla som läser bloggen
Hans

Första året i Hjo said...

Midsommar är faktiskt väldigt speciellt för oss svenskar. Här i Hjo var det sill och potatis förstås, och lite till. Inga excesser således.

Marina said...

Lite onödigt kallt var det väl, men i övrigt har vu haft en jättehärlig midsommar tillsammans med kompisar i en stuga på landet.

Desiree said...

Glad Midsommar till dig Anne-Marie även om du inte firat. Det är inte lätt att fira traditioner i ett annat land där ingen annan firar. Det kräver att man ändå är ett litet gäng för att det ska kännas lite meningsfullt. Här firade vi lite med några svenska vänner på kvällen i parken. Lite enkelt knytkalas med sill och lite sådant. Trevligt och enkelt firande.
Fina prästkragar. Fick inte tag på vare sig prästkragar eller blåklint här i år. Det blev ingen midsommarkrans till håret och ingen midsommarstång.
Kram!

Anne-Marie said...

Katta: Absolut - man anpassar eventuellt firande till de omständigheter man befinner sig i.
Låter trevligt dock med dina renoveringar även om det inte blev så mycket firande. Kram!

Anne-Marie said...

Lena: Ibland känns det litet trist att det knappt finns några svenskar och skandinaver där jag bor. Det blir ju säkert ofta så i en glesbygd. Måste nog erkänna att jag ibland saknar ev. svenskföreningar eller liknande.
Låter trevligt med ert midsommarfirande i Cardiff. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Malix: Det är något magiskt med just midsommar tycker jag. Just att det är så fantastiskt ljus och alla gamla traditioner som ju faktiskt går långt tillbaka i tiden.
Det där supandet förstår jag mig inte på alls.
Ha det bra i sommaren!

Anne-Marie said...

Hans: Tack för din midsommarhälsning!
Den svenska naturen är fantastisk. Måste erkänna att den nästan känns som ett "andligt rum" med allt det vackra och fina.

Anne-Marie said...

Hans (i Hjo): Midsommar borde nog egentligen vara Sveriges nationaldag - om nu det skall finnas någon sådan dag.
Midsommar är något av det svenskaste som finns tycker jag.
Låter bra med potatis och sill. Och Hjo-Hjo kanske smög sig till ett smakprov. ;)

Anne-Marie said...

Marina: Har förstått att det varit ovanligt kallt denna midsommar i Sverige.
Er stuga ser väldigt mysig ut. Och vackert ligger den också.

Anne-Marie said...

Desiree: Det behöver nog vara, som du säger, en liten grupp i alla fall för att det skall vara idé att försöka fira svenska traditioner. Har förstått att vissa storstäder i USA har riktigt stora midsommarfiranden.
Härligt med ert parkfirande trots att det inte blev "fullkomligt" med midsommarkrans och stång.
Ha en fortsatt fin midsommarhelg! Kram!

Channal said...

Nu är midsommaren över här! Vi har haft det mysigt!

Midsommarstång var ett måste när barnen var små. Men nu nöjer vi oss med att träffas och äta gott!

KRAM Anna

Maria said...

Ja, visst är det lite konstigt när man läser om firandet i sverige, och så är det en helt vanlig dag här. Å andra sidan tycker jag att vi firar allt möjligt, flera gånger i månaden. Finns det någon månad utan en extra helg dag?

Hoppas du har en fin helg.
(Jag såg ditt meddelande på fb och skrev några tankar om det.)

Kram

Anonymous said...

Glad Midsommar !
När jag har bott utomlands så har de svenska högtiderna blivit extra viktigt, det är min reflektion. Vi har inga föräldrar kvar och traditionerna börjar tunnas ut här hemma. Både på gott och ont. Gamla faller i glömska, nya skapas :-)

För övrigt så har jag för mig att du gillar Eric Gadd ?! Jag lyssnar ofta på podcasts när jag springer för sällskapets skull och häromdagen så lyssnade jag just på Eric. Kanske skulle vara något för dig? Ett tips iallafall. Du hittar han på värvet.se i arkivet no 94. Väldigt intressant.

Fortsatt trevlig helg!
Marie Johansson

Anne-Marie said...

Anna: Midsommar är väl bland det svenskaste som finns.
En fin tradition och mycket gott att äta vanligtvis. Har sett alla dina matbilder. Jag blir numera hungrig varje gång jag går in på din blogg. ;)
Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Ofta tycks det vara så att USA och Sverige har olika helgdagar. Riktigt så många helgdagar har vi kanske inte i USA ;) men vi tycks ofta ha dagarna utspridda över hela året och inte koncentrera allt till våren som man har i Sverige.
Såg att du läst mitt svar på FB. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Marie: Jag firade nästan inga helger medan jag bodde i Sverige och jag var vuxen så jag har inte direkt saknat det svenska firandet kring olika helgdagar. Men jag förstår precis vad du pratar om.
Jodå, jag gillar Eric Gadd. Tycker han är en mycket duktig artist. Tack för länken! Skall kolla den.
Ha en fortsatt fin midsommarhelg!

a kitchen in the country said...

Hej Anne-Marie!

Jag hoppas att du har haft en riktigt fin helg och njutit av lediga dagar? Vi har haft en fin midsommar och helgen bjöd sannerligen på ett växlande väder med solsken,värme, ösregn, åska och tornados in över den skånska kusten. På en och samma helg.

Ta hand om dig vännen och ha en fortsatt fin sommar!

Kram från mig (dvs Lotta som har påbörjat ett nytt bloggäventyr)

Anne-Marie said...

Men hej Lotta!
Jag ser att du inte kunde hålla dig borta frÅn bloggvärlden. ;) Vad kul! Skall absolut gå in på din nya blogg.
Hade ni till och med tornador? Helt otroligt. Har förstått att många delar av Sverige haft en mycket kylig midsommar.
Ha det gott Lotta! Kram!