Friday, June 6, 2014

Fint besök i Weed och nationaldag

Sommaren har verkligen gjort sitt intåg i Weed. Det är varmt och solen skiner.
Perfekt väder troligen för Santa Clara Vanguard Drum Corps som haft skolans campus som sin bas den senaste 1,5 veckan. De har varit i Weed de senaste 5 åren just denna tiden på året för att öva inför sommarens resor och tävlingar som de deltar i. Deras ledare sade flera gånger att de verkligen tycker om skolans campus. Inget dåligt betyg för en grupp som reser runt i hela USA. :)

Santa Clara Vanguard Drum Corps är en stor grupp ungdomar som enligt Wikipedia - enklast att ta det på engelska eftersom jag inte kan riktigt bra, svenska ord i just det här sammanhanget - " is a World Class (formerly Division I) competitive junior drum and bugle corps. Based in Santa Clara, California, the Santa Clara Vanguard is one of the thirteen founding member corps of Drum Corps International (DCI) and is a six-time DCI World Champion."

Jag har hört den här stora gruppen öva sedan de kom hit (eftersom jag bor så nära skolans campus) och det har varit olika slags trummor, blåsinstrument och annat rytmiskt som hörts från tidiga morgonen till sena kvällen.
Igår kväll hade de bjudit in allmänheten och N och jag gick dit för att lyssna och titta på deras - ännu ej färdiga - program. Men det var väldigt proffsigt även om de fortfarande "bara" övar och inte hade sina uniformer. Vilket ös och vilka duktiga ungdomar. Det är en stor grupp på över 100 personer (alla är mellan 17 och 22) som reser runt i USA under sommaren där de deltar i olika tävlingar. Tydligen betalar de för att vara med i den här gruppen. I år skall de framföra Scheherazade av Nikolai Rimsky-Korsakov.

De har ett komplicerat program där de som spelar olika instrument rör sig i grupper över scenen (igår var de på skolans "football field") och de har även dansare som har flaggor och andra föremål som kastas upp i luften. Det var verkligen roligt att få se delar av deras program.Den här YouTube videon visar en kort del av deras 2013 show som de tävlade med.Och idag har ni i Sverige nationaldag. Mina minnen av just den 6 juni är mest från den tiden när det var Svenska Flaggans Dag. Kungen med familj var på Skansen och delade ut flaggor. Vad som egentligen blivit av den här dagen vet jag inte. Firas den "på riktigt" nu med pompa och ståt eller är det fortfarande litet "tafatt"? Minns en sommar när jag var på besök i Stockholm den här dagen och att det kändes litet tafatt och folk verkade inte riktigt veta vad de skulle göra. Sverige har ju ingen tradition som till exempel Norge eller USA med många traditioner kring nationaldagen.
Jag fick en liten svensk flagga av en av lärarna och den står faktiskt alltid framme hos mig men jag får titta litet extra på den idag. :)

26 comments:

Anonymous said...

Vad kul! Den orkestern skulle jag vilja se och höra!

debbie said...

jag har bott i sverige i mer än 35 år, men jag har aldrig uppfattat firandet av den 6 juni som tafatt. men jag tycker det är avspänt och skönt att man firar som man vill utan krav att likna norrmän eller amerikaner. fast de senaste åren har trycket blivit större, konstigt nog för 6 juni har ju inte samma betydelse som många andra länders nationaldag har. de flesta vet inte ens vad som hände den 6 juni 1523 och 1809.
själv undviker jag att vara i usa den 4 juli.

olgakatt said...

Den svenska nationaldagen känns som påtryckt uppifrån och firas antagligen därför väldigt litet. Jag hade hellre haft kvar 6 juni som förut och annandag pingst som helgdag.
Storvulen nationalism är inget jag gillar.
Som någon skrev i en tidning häromdagen så gäller ju 1523 inte oss skåningar - Skåne var ju danskt då - och 1974 fick vi ny grundlag så 1809 är också överspelat. Men i Höör var det kulturkvartersdag med en fin konsert på Kulturhuset Anders så vi åkte dit och lyssnade på både svensk, slavisk, ungersk och italiensk musik.

Marina said...

Kul orkesteruppträdande! När det gäller 6:e juni så har det väl absolut blivit mer firande utav det, och traditioner måste ju börja någonstans för att kunna bli en tradition! Men jag tror på något vis att för vår generation, som växt upp utan att fira dagen nämnvärt, kanske det är svårt att få någon riktigt stor "firarkänsla", men det kan ju vara trevligt ändå...

Katta said...

Vilket härligt uppträdande. Roligt. Igår flaggade vi med egen flagga och det lyste många fina blå gula flaggor i grannskapet. Kram

Channal said...

Snacka om teamwork! How cool!

Vi borde bli mycket bättre på att fira vårt vackra fina land för det är Sverige mer än värd! Vi får ta oss i kragen!! Inte lätt att få in nya traditioner. Men det är ju en röd dag nu för tiden i alla fall! Snar är det midsommar och då dansar Hela Sverige!

KRAM Anna

Anonymous said...

Intressant och trevlig läsning! För mej här i Wales blev det inte riktigt något nationaldagsfirande. Alla andra runt mej hade en vanlig dag och jag hade mycket att göra, så det liksom kom av sej.

Första året i Hjo said...

Nationaldagen här hemma är lite ljummen. Jag är väl som de flesta svenska, har inte brytt mig om den alls. Men jag vill inte ha det som i Norge, tycker nästan att deras patriotism är lite sjuklig. Norrmän utomlands är än värre.

Anne-Marie said...

Sara: Om du kollar på deras hemsida - har deras namn länkat i inlägget - kan du se när de befinner sig i Kalifornien.

Anne-Marie said...

Debbie: Självklart skall man hitta sin egen form att fira (om man vill) i Sverige. Det finns ju inga djupa och långvariga traditioner kring den 6 juni så som vi har runt till exempel midsommar.
Jag har faktiskt aldrig varit med på något firande den 4 juli här i USA men jag kan tänka mig att i större städer kan det vara väldigt mycket på gång.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag tror att en hel del känner som du kring den 6 juni.
Nej, att gå till överdrift kring nationalismen behövs givetvis inte. Och kommer det inte naturligt, som i Norge till exempel, blir det ju ofta bara konstlat.
Det låter som ett trevligt evenemang du kunde vara med på i Höör.

Anne-Marie said...

Marina: Det var verkligen roligt att ha sett Santa Clara Vanguard- gruppen. Verkligen proffsiga ungdomar.
Tror som du att om man inte växer upp med något blir det svårt att få den där riktiga känslan kring en helgdag. Jag firar inte 4 juli i USA (nationaldagen) mest beroende på att Michael inte firade den och därför fick jag ingen "inkörsport" till det amerikanska firandet och sedan finns det inte samma festligheter på en mindre ort.

Anne-Marie said...

Katta: Verkligen trevligt att människor flaggar där du bor. Jag tycker den svenska flaggan är vacker.
Alltid trevligt med gratisuppträdanden ;) och det här var ju också riktigt proffsigt. Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Visst var gruppen med ungdomarna duktig! :) Sådant här är amrisarna duktiga på.
Att skapa traditioner tror jag tar tid och 6 juni har väl inte någon riktig förankring kanske hos människor.
Man undrar om det inte hade varit bättre att göra midsommar till nationaldag eftersom det verkligen är en helg med traditioner.
Kram!!

Anne-Marie said...

Lena: Nej, det blev inget firande här heller i Weed. :) Och när jag bodde i Sverige minns jag den 6 juni som Svenska Flaggans Dag. Och det var nog inget som gemene man egentligen firade.

Anne-Marie said...

Hans: Tror att många i Sverige kanske mest uppskattar dagen som en ledig dag. :)
Norrmän utomlands har jag ingen erfarenhet av och har heller inte varit i Norge 17 maj men har förstått att det firas ordentligt då.

Anonymous said...

Förvånad att Weeds inte firar the 4th of July. Vi bodde i Lovelock, Nevada fyra somrar; en "stad" på ca 1000 invånare mellan Reno och Winnemucca. Ranchägare och cowboys kom till stan för festligherna i Stadsparken. Det hölls alla möjliga tävlingar som säcklöpning, 3-benstävling, 100 yard dash, slow-bike race och mera. En del kyrkliga föreningar sålde pajer och cupcakes. Själv vann jag 100 yard-tävlingen och fick en silverdollar i pris. Dä du!!!

Ruth i Virginia

Anonymous said...

Glömde att säja
Bakgrunden i dina bilder påminner mej så mycket om "mitt" Sverige.
Skog - Känns skönt!

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Folk firar säkert 4th of July i Weed - jag gör det inte. :)
Men det finns inte mycket till officiellt firande i Weed. Däremot i grannstaden Mt Shasta firas det mycket mer med ett löparlopp och en parad. Och de har också fyrverkerier vid en sjö. Jag är inte så intresserad av sådana här "jippon" så jag avstår gärna från att vara med.
Inte dåligt att du vann Ruth! Kul!
Här finns hur stora skogsområden som helst - men mest barrträd. Jag saknar alla lövträd som jag var van vid i Sverige.

Gunilla N said...

ja, nu har vi haft en hel radda med helgdagar. Pingst och Sveriges nationaldag. Kan saga att jag inte firat nagon av dem. Firar man forresten pingsten i Usa?
Vad det galler den 6 juni sa har det for mig alltid varit Svenska Flaggans dag.
Tror inte att svenskarna vet riktig vad de ska gora med den dagen.Vi har ju ingen stor sjalvstandighetsseger att fira
inte heller nagot krigsslut for den delen, en "hittepadag "som plotsligt finns dar.
I Frankrike sa firas den 14 juli
med dunder och brak...Parader,flyguppvisningar och franska armens stridsvagnar som rullar uppfor Champs-Elysées.

Men revolutionen ar vard att firas tycker man har.

Midsommar hade varit ett battre val for Sverige.. dar finns traditioner att hamta.

Fantastiskt proffsiga ungdomar!

Ha en fin dag!
Stor Kram!!
Gunilla
Ha en bra dag AM!
Stor Kram!!

gunilla said...

Ojda , blev en konstig avslutning!

Annika said...

Jag hade ju en lite "undersökning" på min blogg, och kunde konstatera att ingen direkt firar 6 juni. Jag tycker att den svenska nationaldagen borde vara midsommar, inget är så svenskt som det.
Precis som Olgakatt tycker jag de kan slopa 6 juni och ta tillbaka Annandag Pingst istället.
OCH göra midsommar till nationaldagen, för den är ju det iaf.

Jag vet, amerikanska marching bands ÄR imponerande!!
Karolinas skola har ett jättefint band, och jag hör den öva ofta :-)

Kramar!

Martina said...

Imponerande uppträdanden!
Jag haller med dig att nationaldagen borde vara pa midsommar istället.
Kramar

Anne-Marie said...

Gunilla: Sverige har så många helgdagar att det är helt otroligt just nu på våren. Sedan blir det ingenting under många månader. USA har det litet mer utspritt med helgdagar vilket jag tycker är bra.
Nej, pingsten firas inte vad jag vet här i USA.
Tror också att 6 juni blev "pådyvlad" svenskarna. Vad gör man med en dag bara så där helt plötsligt?
Har aldrig varit i Paris under nationaldagen men faktiskt på Rivieran och det var ett fint fyrverkeri även där.
Midsommar är väl så svenskt som det bara går. Hade varit en mycket bättre dag för nationaldagen.
Visst var ungdomarna proffsiga!
Ha det bra! Stor kram!

Anne-Marie said...

Annika: Men då har vi ju bestämt vad som gäller. ;)
Nu gäller det bara att övertyga beslutsfattarna i Sverige. Och de lyssnar säkert på oss utlandssvenskar. ;)
Håller helt med dig om att det blev litet "tokigt" när man gjorde nationaldagen till helgdag och tog bort annandag pingst. Midsommar skulle man ju bara kunna slå ihop med nationaldagen.
Man blir verkligen imponerad av så pass unga personer som är så proffsiga.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Martina: Midsommar har väl i stort sett alla någon form av "relation" till. 6 juni är mycket bara ett datum. Svenska Flaggans dag var det ju ingen som direkt firade när jag bodde i Sverige - mer än Kungens framträdande på Skansen.
Visst var det fina uppträdanden. :)
Kramar!