Wednesday, June 25, 2014

Egen kasse

Tar du med dig din egen kasse till mataffären? Det gör jag.
Ibland känner jag mig rätt ensam om att göra det eftersom väldigt många där jag bor inte har sin egen matkasse.

Ungdomarna som packar maten - i USA packar man oftast inte maten själv utan det finns speciella "packare" som gör det - lägger oftast maten i nya kassar. Resursslöseri tycker jag.

Det kostar inget extra i mataffären Ray's att få nya kassar varje gång så motiveringen att ha sin egen kanske inte är så stor. I hälsokostaffären Berryvale däremot får man betala.
Däremot får man ett avdrag på priset - hela 5 cent ;) - hos Ray's om man har sin egen kasse. Det är pengar det också.

Mina kassar som jag tar med mig har några år på nacken och de har fått många kommentarer av de som står i kassan. Jag har dubbla papperskassar vilket fungerar väldigt bra för mig. Tydligen är de exotiska eftersom det syns att de är litet äldre.
I hälsokostaffären Berryvale har mina papperskassar fått så många kommentarer att de borde vara berömda vid det här laget. ;) Folk tycker de är praktiska och bra eftersom de är litet högre.


Mina kommenterade kassar. :)

Hos Ray's tycks kassarna ha antikvärde eftersom texten visar att de är äldre.

Visst har mina kassar bytts ut men dubblerar man dem håller de mycket länge. Att lägga maten i bara en kasse och tro att handtagen skall hålla, nej det fungerar inte.

Jag har också en favoritkasse i plast som är från Coop i Sverige. Den har den där tjocka, gedigna plasten som våra matkassar i Sverige har. Inte den där löjligt tunna och flimsiga plasten som våra plastkassar i USA har.


Tänk att kassar kan vara "isbrytare" till att börja prata med andra. :)

38 comments:

em said...

Jag som storhandlar när jag väl handlar, har ett antal rejäla (och gamla) väskor med mig. Men det är ytterst sällan jag ser andra kunder med egna väskor.
Ja, de är trista de tunna plastkassarna - de gamla bruna papperspåsarna var ju stadigare - men hjälp så svåra att bära, utan handtag.
Margaretha

malix said...

Du borde ha sådana där tygkassar som många har här. tyvärr så glömmer jag alltid av mina tygpåsar så oftast är de hemma när jag kommer på att jag skulle tagit med dom. ;( Du är så rolig plastpåse från coop kan tänka mig att de blir kommentarer ha en fin dag

Desiree said...

Vi kör absolut med tygkassar varje gång vi handlar. Här i Schweiz liksom Sverige kostar både plast och papperkassar. Affärerna här säljer tygkassar man kan använda flera gånger. Nästan alla våra tygkassar är kassar vi köpte då vi bodde i Alabama från både Walmart och Publix. Tyckte de var rätt bra på att sälja tygkassar medan vi bodde där. Det var inga problem att ge dem som packade tygkassarna och be dem packa i dem istället för plastkassar. Det fanns också speciella recycle stations där man kunde ta med sina plastkassar och lämna in dem istället för att slänga dem i vanliga soporna medan vi bodde i AL. Papperskassarna i USA på alla ställen utom Whole Foods tycker jag var helt kass eftersom de inte hade några handtag. Helt värdelöst med pappkassar utan handtag. Har också sparat några favorit plastkassar från Sverige som jag använder här ibland. Systembolagets kassar tycker jag ofta är perfekt storlek för en hel del.
Kram!

Mrs Clapper said...

Slarvar tyvärr ofta med det då jag handlar efter jobbet, men har bra tygpåsar som jag försöker ta med. Fått dem "gratis" hos Gudrun Sjöden när vi shoppat där så de är både praktiska och snygga! Har även en i återvunnen plast med ett isolerlager inuti för kött och frysvaror, det är toppen!

Gunnel said...

Jag har samlat på mig kassar från när jag hälsat på min dotter i Luxemburg. De är stora och bastanta och med rejäla handtag. Jag har använt dem hur många gånger som helst, och jag har alltid några stycken liggande i bilen. Jag tycker knappast att de plastpåsar vi har här är särskilt hållbara. Till det priset borde man inte kunna trycka en vara rätt genom plasten. Kram

olgakatt said...

Jag har egna kassar i bilen, både plastkassar, papperskassar och tygkassar. Maken är sämre på att ta med egna men han ger bort överskottskassar till en handelsträdgård som använder dem till sina kunder. Då återanvänds de i alla fall en gång. Jag tjatar att han ska ta med när han handlar men det blir inte av för honom.
Jag tackar ofta nej till gratiskasse när jag redan handlat på ett ställe och där fått en kasse och sen handlar en pryl till i en annan affär.

Anonymous said...

Hej, ja har tygkassar och plast
kassar från taxfreen från birka
tål 12 kg. Men om man packar bra,
tål dom mer. Tygkassarna är nog
minst 16 år. Fast är lagade, flera gånger. Dom har haft mycket trevligt innehåll genom åren. Tyvärr tar folk, det enkla nya kassar varje gång. Jag litar på mina renoverade kassar till 100 procent. Ja den tiden man hade,
dem klassiska bagen. Tyvärr innan
jag handlade skälv. En annan,
klassisk sak förr. Mjölk kannan,
som kassören vispade med en träpinne i. Folk snodde smör i,
mjölk flaskan. Hälsningar Stig...

första folk snodde i snabbköpet.

Annica said...

Mina två första tygkassar fick jag av en miljömedveten väninna för drygt 20 år sedan och de är fortfarande i bra skick. Jag tvättar dem då och då för att de ska hålla sig fräscha. Senare har jag själv köpt till 3-4 stycken att ha när jag "stor-storhandlar" mat.
Var man än handlar numera och hur lite det än är, så läggs ju alla varor i passande plastpåsar av varierande storlek. Jag sparar och ger dem till Röda Korset Kupan eller liknande. Där tar man alltid glatt och tacksamt emot dem.
I handväskan har jag alltid med mig en tunn men stark tygkasse som bara väger några gram och hopvikt tar minimal plats. Väldigt bra att ha med sig när man handlar småsaker som inte kan gå sönder. :)

eastcoastmom said...

Det är förbjud för affärer att använda plastkassar i stan vi bor sedan flera år tillbaka. De flesta använder faktiskt tygkassar, man tar med egna till affären. Det finns också papperskassar i affären, men man blir verkligen uppmuntrad att använda egen kasse. Tydligen var vår stad den första på östkusten här i USA som införde det här. Toppen tycker jag! (förbudet gäller alla butiker, inte bara mataffärer)

Anne-Marie said...

Margaretha: Väskor har jag nog aldrig sett någon ta med sig här. Men skall man handla mycket är det givetvis bra.
Kassar utan handtag är helt värdelösa. De jag har har handtag vilket tycker jag är ett måste.

Anne-Marie said...

Malix: Det finns tygkassar att köpa här men det har av någon anledning aldrig blivit av. De papperskassar jag har fungerar riktigt bra och jag har haft dessa i många år.
Plastkassen har nog inte fått lika många kommentarer som papperskassarna.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag ser en del som har tygkassar här men av någon anledning har det inte blivit av att jag köpt dessa.
De som packar ser inte alltid att jag har egna kassar så jag har fått säga till men det är inga problem här heller att de packar mina kassar jag tagit med mig.
De allra flesta papperskassar som vi har här har handtag. Jag skulle aldrig släpa med mig papperskassar utan handtag eftersom man ju inte kan bära dessa enkelt. Nej, de jag har, har bra handtag och dubblerar man kassarna håller de länge.
Plastkassar i Sverige är oftast riktigt tåliga och hållbara.
Kram!!

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Kul med vackra och samtidigt praktiska kassar. :)
Den med isolerlager låter ju väldigt praktisk. Jag har alltid med mig en "cooler" med isblock när jag veckohandlar i Mt Shasta. Fast den finns i bilen så får plocka i från kassarna till den.

Anne-Marie said...

Gunnel: Vad bra att du kunnat ta med dig kassar från Luxemburg. Jag har också kassar i bilen.
Kanske de svenska plastkassarna blivit sämre. Fortfarande ligger de dock ljusår före de amerikanska. Tittar man på dessa går de nästan sönder. ;) Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det verkar som om vi alla har olika system som fungerar bra. :)
Jag tror det är mycket en vanesak att komma ihåg att ta med sig kassarna. I början glömde jag ibland bort men nu känner jag mig nästan "naken" om jag inte har kassarna med mig in i affären.
Jag tackar också ofta nej till kassar om jag redan har en kasse. De allra flesta verkar inte ens reagera inför att den där extra kassen är onödig.

Anne-Marie said...

Stig: Så du vet till och med hur mycket kassarna klarar av betr. vikten. Imponerande. :)
Gillar dina lagade och lappade kassar. Jag har försökt laga papperskassar ibland men det brukar inte fungera särskilt bra.
Slit och släng tycks tyvärr ofta gälla nuförtiden. Jag lagar mina kläder om det skulle behövas. Det gjorde man alltid förr. Varför gör många inte det numera?
Mjölkkannan har jag aldrig upplevt men den var verkligen bra eftersom den väl aldrig slets ut.

Anne-Marie said...

Annica: Verkligen kul att läsa om alla olika "system" som vi har för kassar. :)
Har dina kassar hållit i 20 år är det bra kvalitet. Tyvärr tror jag att kassar nuförtiden inte håller lika länge.
Det är som med andra varor. Det kylskåp vi hade i villan i Enebyberg höll ungefär 30-35 år. Det gör inga kylskåp som man köper idag. Jag fick till och med veta en gång att de designas för att bara hålla ca 9-10 år.
Ibland känner jag mig väldigt gammaldags ;) eftersom jag saknar hur det var förr.

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Det låter ju väldigt bra med de regler som finns där du bor. Har aldrig hört talas om något liknande i mina trakter.
Kanske man måste gå så långt för att motivera människor.
Har en känsla av att en del östkuststater har litet annan slags "anda" än här på västkusten.

Gunilla N said...

Har i Frankrike hade vi ocksa samma tunna
sladdriga plastkassar som hos er, tills for en del ar sedan, da byttes dom ut till
tjockare stadiga kassar med rejala
handtag,som visserligen kostar en euro eller nat sant, men haller mycket mycket lange.
Har tom.kort dem i tvattmaskinen!
och det gick hur bra som helst.

Tror nog att EU hade ett ord med i laget,plastberget blev ofantligt
stort,och overallt sags de slangda
pasarna mitt i naturen.
Tycker du ar fantastiskt bra pa att ta tillvara pa allt och ateranvanda.Maste nog skarpa mig lite,ibland sa blir man lite slapp.

Ha en fin dag AM!
Stor Kram!!
Gunilla N

Annika said...

JO alltid!!
OCh här har de ALLRA flesta med sina egna matkassar. Tycker numera det är sällsynt att se ngn som får sin mat packad i plast.
I DC betalar man numera för plastpåsarna, och det gör att många där alltid tar med sina påsar. i VA har vi inte den lagen än, men det är på förslag.
Men ALLA butiker säljer fina matkassar i tyg framme vid kassan. Alla.
Och nästan varenda en som jag ser handlar har med egna kassar.
Jag har mina i bilen hela tiden.
De där flimsiga amerikanska plastkassarna man får i matbutiken är verkligen under ALL kritik.
Kram!

Malin said...

I vårt county tar de numer betalt för kassar i matvarubutiker eller target, men endast i vårt county. Jag tar nästan alltid med kassar, för det mesta tyg eller stadig plast från IKEA. På vissa affärer får man 5c avdrag per kasse och vissa får man 10c om man använder DERAS kasse. I Sverige har vi klart ALLTID kassar när vi handlar för det kostar ju ganska mycket där. Jag försöker alltid ta själv check-out om det finns så jag kan packa mina kassar själv, för det är som sagt lite hit och miss om kassören är bra på att packa.

Anne-Marie said...

Gunilla: De där tunna plastkassarna är helt värdelösa tycker jag. Det var inte dåligt att de till och med klarade av att köras i tvättmaskinen!
Här i Weed ser man de där tunna plastkassarna flyga runt framför allt på vintern - om det blåser - och de fastnar i träd och buskar. Inte alls något trevligt inslag i naturen.
Nja, jag fuskar väldigt med att återvinna sopor. Där har jag blivit en "riktig amerikan". Eftersom jag bor i ett glesbygdsområde som har dåligt med återvinningsanläggningar för sopor slänger jag alldeles för mycket i "vanliga" soporna. Som svensk är det ju litet ovant att göra så.
Ha en fin dag du också! Stor kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag kan nog hålla med om att jag också sällan ser plastkassor i matbutikerna. Däremot har de papperskassar överallt - både med och utan handtag.
Men Walmart har givetvis sina löjligt tunna plastkassar. Inga skillnad där. Och man får ju tjugoelva kassar eftersom de är så små. Har faktiskt aldrig provat att ta med mig egna kassar men det får jag göra nästa gång. Jag handlar så sällan hos Walmart att jag glömmer bort. ;)
Här är det dåligt med egna kassar tycker jag. Vet inte varför folk är så "omedvetna" här.
Kram!

Anne-Marie said...

Malin: Intressant att läsa hur det är i olika delar av USA med kassarna. Som vanligt skiljer det sig en del. Och det verkar som om östkusten ligger längre fram med tanke på att minska resursslöseri. Kanske det är annorlunda i större städer här på västkusten. Glesbygdsområden tycks ju skilja sig en hel del från hur det är i större städer.
I Sverige är kassar dyrt och jag tar alltid med mig kasse där också. Första gången kanske jag glömmer men sedan blir jag påmind. :)

olgakatt said...

För ett antal år sedan kallades plastkassarna för "polska dokumentportföljer"! Det var på den kommunistiska tiden i Polen och det var då hippt där att ha en utländsk kasse.
F ö leker jag själv ibland "hipp" med flergångskassar jag köpt på mig utomlands, litet som souvenirer.
Nu lär det vara inne bland ungdomar att stoltsera med kasse från t ex Victoria's Secret och enligt uppgift säljs sådana på t ex Blocket.
Undrar om inte jag har en sån nånstans.....kunde kanske bli rik på kuppen! Eller stoltsera och köpa mjölk i den;)

Channal said...

Underbara du! Så bra och coolt!! Tänk om alla gjorde så som du gör! Snacka om att spara på miljön.

Det varierar... oftast köper jag nya påsar och använder dem till pappersinsamlingen och soppåsar. Sen finns det tygkassar o kylkassar att köpa i affären för en tia styck. Fryskassen är jättebra! Den använder jag! Borde bli bättre på att använda dem! Bra tänk!

Marina said...

Det låter som om systemet hos er är väldigt likt det i Singapore. Där finns dock inga speciella packare, utan kassörskan packar (i väldigt många kassar!). Däremor börjar det bli vanligare och vanligare att folk hae med sig egna kassar och det känns väldigt bra.

Äventyret framtiden said...

Jag har alltid egen kasse med mig eller när det blir större köp en hopfällbar låda som väntar i bilen medan jag är i affären och handlar.
Sedan tar jag kundvagnen med mig till bilen och fyller korgen..
Det blir gudinog så mycket förpackningsmaterial ändå fast man håller efter.
Vi lever i en förpackad värld!

kramar

Anne-Marie said...

Olgakatt: Du har alltid något nytt att berätta som jag inte känner till. :) Polska dokumentärportföljer har jag aldrig hört talas om tidigare.
Hur kan det bli hippt med en viss sorts kasse? Det fattar jag bara inte. Men, men jag antar att allt möjligt kan bli hippt.
Jag tycker du skall dra in i affären med din om du har en sådan. Du kanske blir rena rama lokalkändisen. ;)

Anne-Marie said...

Anna: Tack fina du för dina ord - de värmer. :)
Jag slänger dock för mycket i soporna som jag skulle ha återvunnit om jag bodde i Sverige. Här har vi inte riktigt samma utbyggda källsortering i glesbygden.
Tycker du också gör en bra insats!
Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Kul att höra hur "kasse-världen" är i andra delar av världen.
Walmart i USA har massor med små, tunna (helt urusla) kassar och man kommer ut med så många att man undrar om man verkligen handlade så mycket. Skenet bedrar. :)

Anne-Marie said...

Karin: Skulle inte förvänta mig något annat från Karin. :) Låter som om du har total koll på hur du skall packa och bära.
Helt otroligt egentligen så mycket förpackningsmaterial denna världen består av. Ibland undrar man varför en förpackning måste vara förpackad i ytterligare en förpackning. Pust. ;)
Kramar!

Annica said...

Anne-Marie, angående det du skrev om i din kommentar till min - detta med kylskåpens och andra produkters numera väldigt korta livslängd. Jag såg ett TV-program om detta, där man bl.a. visade en glödlampa som lyst dygnet om i runt 90 år på en brandstation någonstans i USA. Och också om killen som fått veta att skrivare till datorer är programmerade att bara hålla för ett visst antal utskrifter. Killens skrivare hade lagt av men så hittade han en hemsida på nätet med tips om hur man fixade problemet och sedan fungerade skrivaren oklanderligt igen.
Tekniken finns för att göra hållbara, nästan outslitliga produkter inom de flesta områden, men den används inte p.g.a. att då skulle företagen inte få sälja. Hela världsekonomin går ju ut på produktion och att vi ska köpa, köpa, köpa så att hjulen fortsätter att rulla. Men stackars Moder Jord då? En dag kommer hennes resurser att ta slut...
Det skulle behöva diskuteras mycket mer om det här.

Jane said...

Har alltid med mig mina kassar. I Tyskland packar man först ner allt i vagnen och sen vid bilen i kassen. Rätt drygt:) I USA hade jag också med mig egna påsar- där fanns det både bättre och snyggare att köpa i tyg.

Anne-Marie said...

Annica: Tack för det du skrev. Jag håller med dig om allt.
Det är ett (tror jag) planerat resursslöseri så att redan rika företag kan bli ännu rikare.
Datorer lär vara färskvaror. Det är ju helt absurt egentligen.
Vi skulle kunna diskutera detta länge tror jag. :)

Anne-Marie said...

Jane: Roligt att höra från så många olika personer om hur de gör. :) Jag har inte sett några riktigt snygga tygpåsar här som man kan köpa. Återigen kanske beroende på att detta är ett glesbygdsområde.

Fullblodsekologen said...

I Spanien har jag haft en del livliga diskutsioner med kassörskor som envisats med att packa ner mina saker i plastpåsar trots att jag haft med mig egna "påsar". Numera har jag aldrig det "problemet" eftersom det för några år sedan blev lag på att affärerna måste ta betalt för påsarna så de kan inte packa på en påsar längre.

Anne-Marie said...

Annelie: Det låter väldigt bra att det även i Spanien blivit lag på att betala för kassarna. Det är ju egentligen ett enormt resursslöseri med alla dessa kassar som bara kanske används en gång och sedan slängs.