Monday, June 9, 2014

Bränder och bovar

Det har varit en del som hänt i Weed de senaste dagarna.

Siskiyou County har något som kallas "Code Red Alert" vilket är ett system som olika "emergency services" använder sig av om något viktigt och stort är på gång. De måste ha programmerat telefonnummer i sitt system för att kunna ringa folk som bor inom ett visst område. Min telefon ringde en gång i torsdags och två gånger i fredags. Det var ett meddelande som hade spelats in och som "skickades ut" till oss för att varna om en kriminell person som rymt från ett "arbetsprojekt" i Mt Shasta.
I USA arbetar ibland personer som dömts för olika brott i olika projekt - ett är till exempel att städa skräp utmed motorvägen. Då ser man ofta en bil med galler för fönstren och så är det orange overaller som gäller för de kriminella.

Mannen som hade rymt från arbetsprojektet i Mt Shasta hade dömts för något år sedan (någonstans i Kalifornien) för djurmisshandel och han lär till och med ha dödat den hund han misshandlat. Djurmisshandel är fruktansvärt tycker jag och det var en våldsam misshandel om man får tro artikeln. Man fick en beskrivning av honom i telefonmeddelandet och litet senare skickade faktiskt skolan ut ett email och även i ett par av våra lokala tidningars nätupplagor fanns hans bild och en berättelse om vad som hänt. Man ombads att inte ta kontakt med honom under några som helst omständigheter utan ringa polisen.

I fredags kom först ett telefonmeddelande att han setts i Weed-området. Jaha, det var ju mindre trevligt. Och det var inte särskilt långt från där jag bor. Litet senare kom ett meddelande att han arresterats. Jag skall erkänna att jag drog en lättnadens suck när jag fick det meddelandet.

Det är väldigt bra tycker jag att man kan få den här sortens information, framför allt om det är en person som är en farlig brottsling. Det var första gången som jag varit med om detta Code Red Alert-system och det tycks fungera bra.

Jag pratade med R igår morse (han befinner sig i södra Oregon) och han berättade att det var väldigt mycket rök där han var. Jag kollade på nätet och efter en del letande kom jag fram till att det måste vara en stor brand i centrala Oregon där röken till och med kom så långt söderut som Ashland-området. Eftersom det är kruttorrt redan i markerna är det inte konstigt att det redan nu börjar bli stora bränder. Vår brandsäsong brukar annars vara under senare delen av sommaren.

Det var en brand som "exploderat" i storlek under natten och hotade många hus nära staden Bend i centrala Oregon. Det visades bilder på denna "monsterbrand" som sände ut stora, stora rökmoln. Nu på måndagen brinner den i oförminskad styrka och har till och med ökat i storlek. Och röken har kommit så långt som till staten Utah som ligger en bra bit österut. http://www.ktvz.com/news/two-brushfires-break-out-west-of-bend/26382078

Inte nog med den här branden som också gjorde att Weed hade ett rökdis utan på söndagseftermiddagen hörde jag flygplan som cirklade i närheten av skolan och mitt hus och det såg helt plötsligt väldigt rökigt ut utomhus. Jag tog en promenad och såg rök, flygplan och helikoptrar i Weed-området. Tydligen var det en brand i närheten av vårt timmerbruk som hade uppstått i något skogsområde. Cal Fire (som bekämpar bränder i Kalifornien) hade full styrka där och lyckades få branden relativt snabbt under kontroll. Litet läskigt är det när det är nära bostadsområden och när det är så otroligt torrt redan i början av juni.
Det här kan nog bli en sommar som går till historien med många och stora bränder i både Kalifornien och delar av Oregon.

13 comments:

Gunnel said...

Så mycket hemska saker det har hänt hos dig. Red alert verkar vara ett bra system, men jag tvivlar på att det skulle fungera med något liknande i Sverige.

Gunnel said...
This comment has been removed by the author.
malix said...

oj vilka olustigheter som hänt, men det verkar vara ett bra system uppbyggt om kriminalitet. Även om det känns mindre trevligt så är det ju bra att veta. gör ju att man kan välja andra alternativ att göra den dagen.

Annika said...

Ja, vi har samma system här, man får ett meddelande på sin mobil. Oftast. kanske även på sin hemtelefon, men det är jag alls inte säker
Amber Alerts etc. kommer alltid in via mobilen.
Bra system, ja.
Kramar!

Katta said...

Lite tråkigheter. Hoppas saker och ting rätar till sig. Jag tror att vindar får förhålla oss till mycket mer än vad vi gjort tidigare i livet. Såg dessa krattar killar och kvinnor rätt ofta längs vägkanterna i Atlanta området när jag körde bil. Kram

Äventyret framtiden said...

Mycket dramatik på gång. Tur att det finns ett system som fungerar bra via mobilen. Och så börjar bränderna. Måtte ni få regn, regn...
Jag minns hur ni hade det för ett år sedan. Ha det bra Anne-Marie!

Kramar!

Annica said...

Det var otrevliga saker som hänt/händer i din närhet. Men det där "Code Red Alert"-systemet ger viktig information när det behövs. Mycket bra. Så skönt att få meddelandet om att busen var fast igen. Sådana där typer vill man inte ha strykandes i grannskapet. De ska sitta bakom lås och bom.

Verkligen hemskt med alla dessa bränder som härjar. Skoningslöst drar de fram och lämnar stor förödelse bakom sig. Och i värsta fall även död. Man får hoppas att det snarast börjar regna överallt där torkan är svår så inte bränderna hinner bli alltför omfattande. Men hur små de än är så är det alltid någon som drabbas av lågorna. Fruktansvärt. Och, som du skriver, det är bara början av juni. Det bådar inte gott för resten av sommaren.
Önskar att du i månader framåt får fylla dina lungor med frisk, (regnvåt) härlig luft. Absolut ren från brandrök.
Kram!


Anne-Marie said...

Gunnel: Som tur var fick ju allt en bra utgång. :) Brottslingen togs om hand och brandkårerna släckte branden i Weed mycket snabbt.
Vore intressant att veta varför du tror att red alert inte skulle fungera i Sverige.

Anne-Marie said...

Malix: Det blev litet intensivt ett par dagar med allt som var på gång men allt löstes ju bra. :)
Jag hade aldrig varit med om tidigare att få meddelanden via telefonen på det sättet men det tycks ju fungera väldigt bra.

Anne-Marie said...

Annika: De har nog inte mitt mobilnummer utan ringde min hemtelefon i stället. Eftersom jag har en sådan antik mobil har den inte de senaste finesserna som nyare telefoner har.
Tycker det här systemet var väldigt bra. Kan man undvika att stöta på en kriminell och farlig person är det ju bara bra.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Katta: Allt löste sig ju till det bästa så det var ingen "fara på taket". :)
Tyckte det var bra att ha varit med om hur red alert systemet fungerade och att det tycks fungera bra.
Kriminella som städar utmed vägarna ser man litet då och då.
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Ja, det var litet intensivt ett par dagar men som jag skrivit till de andra, allt löste sig ju bra.
Jag fick faktiskt samtalen till min hemtelefon eftersom min mobil troligen är för antik. Inte bara det att jag inte sminkar mig - jag har en antik mobiltelefon också. ;)
Det är kruttorrt i markerna och regn syns inte till i någon av långtidsprognoserna - tyvärr.
Ha det bra Karin! Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Det blev väldigt mycket på "hemmaplan" med både mannen som rymt och branden i Weed. Men allt avlöpte ju på bästa sätt.
Väldigt bra med code red alert-systemet tycker jag och nu fick jag vara med om att det fungerar.
Hela Kalifornien och andra delar av sydvästra USA har en otrolig torka. Folk börjar få ont om vatten i vissa delar. Talade med en kollega idag som har en brunn och han sade att deras vatten hade börjat sina. Och det är som sagt bara juni. Kanske Kalifornien blir en stat framöver som inte alls går att bo i på samma sätt som tidigare. Man har använt vatten vårdslöst i stora delar av Kalifornien under lång tid. Nu kanske vi får "sona" detta med vattenbrist.
Kram!