Tuesday, December 17, 2013

Snart jullov

Fortfarande minns jag känslan när jullovet närmade sig och några veckors ledighet var det som alla såg fram emot.
Så känner jag nu när vi bara har två dagar kvar innan skolan stänger för jullov.

Jag går enbart på vilja nu. Känner mig väldigt trött efter denna sensommar och höst och alla de förändringar jag varit med om. Egentligen skulle jag ha behövt vara ledig efter min resa till Sverige men det gick ju inte då semestern inte riktigt räckte till det också.
Nu har vi nästan exakt två veckor då vi är lediga. Vi har förmånen att vara lediga utan att behöva ta semester men att ändå få betalt. I alla fall får vi betalt för de flesta dagarna.
Två dagar är faktiskt så kallade "furlough days" som alla inom skolan skall ta. Det är dagar då vi inte får betalt - det var ju det beslut som fattades tidigare inom skolan, dvs att lönerna sänktes på grund av den dåliga budgeten. Man valde att ta två "furlough days" kring jullovet när terminen är slut och eleverna inte har fler kurser. Det finns fler "furlough days" som kommer under våren.

Min skola har ett så kallat "semester" system. Man har en höst- och vårtermin och en kortare sommarsession. En del college och universitet har så kallade "quarter" system och det innebär att de har fyra "terminer" under ett år. Mycket kortare terminer givetvis än vad vi har.

Det skall bli skönt att inte behöva stiga upp när det är mörkt ute och att inte behöva jobba sent. Att kunna styra dagarna och inte behöva finnas till hands för lärare och elever.
Förhoppningsvis skall det finnas tid och energi till att gå inombords och känna efter vad jag skall göra framöver. Eftersom i stort sett allt är klart kring min mammas dödsbo har jag större frihet. Tror inte att jag egentligen riktigt fattat det ännu.

Det blir inga resor under jullovet utan jag skall vara i Weed och använda tiden till funderingar och att återhämta mig.
Vi har ingen julrusch här och det kommer säkert att bli mycket lugnare kring skolan när terminen är över.

Den här veckan har alla elever "finals", dvs slutprov för varje kurs. Det är en helt annan stämning inom skolan eftersom alla räknar ner och många elever åker hem till sin familj när slutproven är klara.
Snart är det jullov. :)

En av Carl Larssons fina målningar - jullov från en svunnen tid.Bilden lånad från Wikigallery.org

12 comments:

Äventyret framtiden said...

Det är faktiskt första gången som jag ser Carl Larssons jullov från en annan tid. Gissar förstås att den heter någonting annat:)
Hoppas att du får din välbehövliga tid för din egen del. En lyxtillvaro på sätt och vis, fastän det kan vara jobbigt att möta sig själv, fastän nödvändigt.
Njut av ledigheten!

kramar

Annika said...

Ja, vad skönt med jullov för dig. Underbart. Förstår att du längtar som bara den!!
Karolinas sista dag är fredag, sen är hon ledig till 6 jan. SÅ härligt.
Jag ser också fram emot ledigheten.
Hoppas du får en fin, lugn och stämningsfull jul.
Kramar!!!

Fullblodsekologen said...

Det låter skönt det där med att du äntligen får lite ledigt. Ha det riktigt fint dessa dagar. Kram

Desiree said...

Så himla skönt att du får jullov. Det känns extra lyxigt i USA där många bara har juldagen ledigt. Vi hade tur när vi bodde i Alabama. Under julhelgen stängde vår avdelning på uniersitetet så att vi fick mellandagarna ledigt. Det gjorde så mycket att få dessa dagar och att få lite sammanhängande ledighet under julen. DU som haft så mycket under detta året behöver verkligen lite lugn och ro och vila. Jag hoppas du får njuta och att pusselbitarna om framtiden börjar falla på plats lite.
Hur är det med rekordkylan? Har den lagt sig lite nu?
Kram!

Anonymous said...

Jag blir nyfiken. Du säjer att eleverna reser hem till julen. Jobbar du på en boarding school? Weed låter inte precis som en plats för den sortens skola. Så liten ort.

Hoppas ditt jullov blir vilsamt och "refreshing". Kan tänka mej att läraryrket tar en massa energi.

Tycks att du har beslut att göra med din nya frihet (mors bortgång). Alltid svårt med ändringar. Det gamla vanliga är så bekvämt. Önskar dej allt gott.

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Karin: Jag hittade faktiskt bara den engelska titeln på målningen - Christmas Break. Tror att den heter Jullovet på svenska.
Åh, jag tycker inte att det finns något jobbigt att möta sig själv. Det är så man förändras. Jag hoppas bara att litet mer svar kommer vart jag skall ta vägen framöver.
Tror att många känner som jag inom skolan - ledigheten behövs verkligen.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Eftersom jag aldrig fick möjligheten att ta det litet lugnt kring mammas bortgång tror jag att tröttheten känns större nu än om jag hade haft ett par veckor med ledighet efter mitt besök i Sverige.
Fördelen att jobba inom skolan är ju faktiskt att vi får ledigt mer än vad många andra har här i USA.
Du och K kan också ta det litet lugnt framöver. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annelie: Man måste kunna "hinna ifatt". Jag har inte riktigt hunnit ifatt känns det som.
Jag tar en dag i taget och ser vad som händer. :) Kram!!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag tror det är nödvändigt att ha litet längre, sammanhängande ledighet. Och i USA är det ju inget som särskilt många är bortskämda med. Vad fint att ni också hade litet mer ledigt när ni bodde i USA.
Det här året har varit intensivt minst sagt.
Kylan gav med sig för ca 1 vecka sedan. Nu har det varit uppemot +8-10 på dagarna. Nätterna däremot har varit kallare än normalt. Kanske för att det mest varit klart väder.
Kram!!

Anne-Marie said...

Ruth: Jag jobbar inom ett så kallat "community college" (ett junior college) där det finns en hel del "out of state" elever och de brukar nog ofta resa hem under längre lov.
Jag är inte lärare. Jobbar på ett av kontoren inom avdelningen för Distance Learning/Videoconferencing och min avdelning är även skolans "inofficiella" web masters för skolans hemsida.
Jag är den sortens person som ser att förändringar alltid har en orsak och anledning och att det finns en stor öppning nu när jag inte behöver oroa mig och tänka på att min mamma har den vård hon behöver. Det har varit litet extra mycket eftersom jag är enda barnet, min pappa gick bort 2001 och jag har ingen annan nära släkt i Sverige. Men allt har ordnat sig på allra bästa sätt. :) Nu gäller det "bara" för mig att staka ut min nya väg framöver.

Malix said...

Ska bli spännande att se vad du hittar på för något. Att gå inåt är aldrig fel. En dag stannar man upp och ser jaja det var så det skulle bli. Går själv i sådana funderingar men verkar inte riktigt komma på ett svar, men det kommer ju

Anne-Marie said...

Malix: Vi får se om jag får någon bra inre vägledning. Det är så jag fattar mina beslut. Går inte att bara tänka fram saker och ting.
Allt är fråga om timing. Speciellt på de inre planen.