Sunday, December 15, 2013

Julmusik och julpynt

Som trogna läsare av bloggen troligen vet vid det här laget är att jag inte direkt firar varken jul eller andra stora helger. Litet risgrynsgröt på julafton och YouTubes Karl-Bertil Jonssons underbara julsaga tycker jag hör till men annars blir det inte mycket julfirande.

Så här "konstig" ;) har jag inte alltid varit utan jag firade jul med julklappar, julpynt och julmat tills jag var i övre tonåren. Men när jag var runt 20 bestämde mamma, pappa och jag att vi inte skulle ha julklappar längre. Vi tyckte det mest var jobbigt faktiskt att trängas ute bland folk i affärerna i Stockholm så vi skippade den traditionen. Vi hade julgran ett tag till och litet julpynt. Julmaten hade vi faktiskt ända tills det att jag kom till USA - inga stora mängder men litet inlagd sill, rökt lax, risgrynsgröt och skinka.

Eftersom Michael också var en "konstig typ" ;) och inte firade jul blev det inte att jag anammade amerikanska jultraditioner. Vi gick faktiskt ut och åt middag på Christmas Day på en restaurang. I USA firar man ju inte julafton utan den stora dagen infaller på Christmas Day, dvs Juldagen. Michael och jag hade ingen gran och jag satte upp bara litet julpynt.
När Michael gick bort och jag sedan har levt själv har det blivit ännu mindre jul i mitt hus.

Min mamma firade jul själv vilket jag också gjort de senaste åren. Eftersom jag inte bryr mig så mycket om att det är jul går det riktigt bra. Troligen blir det litet risgrynsgröt även i år och Karl-Bertil vill jag gärna se. Men annars är det som vilken annan dag som helst tycker jag. Eventuellt kommer jag att vara med på ett knytkalas på juldagen - det har jag varit med på under flera år. Folk tar med sig god mat och det bjuds på musik.

I USA pyntar man med julpynt och julgran redan i slutet av november. Thanksgiving-helgen är startskottet för den tidiga julstarten. Jag tittade idag i min kartong med det lilla julpynt jag har och kommer troligen att sätta upp några saker. Men det blir först helgen innan julafton.

En liten tomte att hänga upp.


Ett fint hjärta som kan hänga i ett fönster - en gåva från min mamma.


Två fina halmstjärnor som också hängs upp.


En julklapp som jag gav min mamma för några år sedan. Eftersom jag tyckte mycket om den tog jag med mig den till USA nu efter mammas bortgång.


Och så öppnar man dörren. ;)


Litet julmusik kan vara kul - det är ju bara en gång per år som det är jul. Igår gick P4 Bjällerklang-programmet genom min dator - tyckte riktigt bra om deras val av musik: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3034

YouTube hade också en trevlig mix av amerikansk julmusik:30 comments:

Fullblodsekologen said...

Vi skippade också julklapparna för väldigt längesedan. I Spanien firar man ju dessutom "Los Reyes" dvs de tre vise männen vid trettondagsafton. Fast tomten han har kommit på import även hit. Men lite konstigt är det allt att se honom sitta uppe i palmerna i solen. Själv ÄLSKAR jag allt vad jul och julpynt heter och har alltid full "julmundering" redan till första advent. Julgran däremot tar jag vad som finns i trädgården (eller i grannens) i år blev den en "juloliv".
Ha det riktigt fint därborta! Kram/Annelie

Malin said...

Att fira högtider och ha traditioner är kanske viktigare när man har små barn hemma. Vi firade naturligtvis jul när jag växte upp, men hade inte så många speciella traditioner. Många år var vi bortresta på exotiska platser dessutom. Samma för oss här. Ungefär vartannat år är vi hemma hos oss, och de andra åren är vi bortresta. Om vi inte kommer vara hemma under julen så bryr vi oss inte om att köpa gran. Det känns lite tråkigt att inte ha riktiga jultraditioner, så vi satsar på advent istället och har kalendrar och ljusstake. Iår blir det julfirande hos svärföräldrarna i Florida som har varnat att de inte har julpynt eller gran längre och som inte kommer laga julmat...

Anonymous said...

Toppenskön blogg jag gillar den skarpt!

Men jag har en fråga. Hur skickar jag check eller moneyorder till en person i USA? Jag bor i Sverige och aldrig använt det förut.

Hjälp

Anonymous said...

Hej, ja julen är ju handlarnas
kasssako. Ja det blir, inga julklappar. Klart man gillade,
det när man var ung. Jag gillar,
enkel julmat på julen. Kul med
lite julpynt. Det ska vara det man
gillar. Trevlig pynt du har. Det,
är många som väljer bort julklappar.
Och mat i överflöd. Hälsn. Stig

Anne-Marie said...

Annelie: Tror att rätt många dragit ner på antalet julklappar. Har man inga småbarn verkar det ju nästan litet onödigt att köpa massor med julklappar.
Den seden med de vise männen hade jag inte hört talas om. Kanske du skriver om detta hos dig? :)
Jag tyckte det var konstigt att se julpynt och julgranar på Hawaii! Passade inte alls in.
Juloliv låter intressant. Julgranar doftar väldigt gott måste jag erkänna.
Kram!

Anne-Marie said...

Malin: Självklart är det viktigare för barn med allt det som hör julen till. Jag tyckte det var väldigt viktigt när jag växte upp.
Är man bortrest finns det ju ingen anledning att ha varken julgran eller julpynt kanske. Man kan ju göra som ni, att fira advent i stället om man vet om att man skall vara bortrest.
Ni får det säkert trevligt trots allt i Florida. :) Julen finns alltid runtomkring oavsett om man själv har pynt och mat osv.

Anne-Marie said...

Anonym: Money order finns inte i Sverige vad jag vet. Och att skicka check - om de ens finns hos bankerna i Sverige - kostar säkert väldigt mycket. Det bästa kanske är att använda PayPal eller Western Union där man bara överför pengarna elektroniskt.

Anne-Marie said...

Stig: Utan julen skulle nog en hel del affärer inte klara sig. Och vi skall inte tala om mellandagsresorna som säkert också är kassakor.
Det bästa tycker jag är att vara måttlig i både mat och pynt. Jag kanske är litet ovanligt "sparsam" men om jag hade en familj vore det kanske annorlunda.
Man skall göra vad som känns bra tycker jag. :)

Anonymous said...

Tusan också...han ville vara ha check eller moneyorder. Det finns inte något sätt?

Anonymous said...

Är det safe om man skickar kontanter i ett brev?

Annika said...

Jag älskar julen, som du vet.
OCh ju mer desto bättre. Vi är väldigt olika då det kommer till detta, AM. Men det gör ju inget :-)
Du verkar ha en fin jul iallfall.
K-B Jonsson är ett måste för mig med. Fick DVD.n för ngra år sedan. KBJ är mkt viktigare än Kalle Anka. DEN traditionen kan jag numera lätt skippa.
Men inte KBJ, det är JUL det!!
OM du inte bott så långt bort hade du gärna fått komma hit på julen.
Tycker också att alla ska göra vad som känns bra för dem.
Hälsar din bloggvän som lever efter mottot more is more just nu med en stor kram!!

Annika said...

Glömde, Bjällerklang är TOPPEN!! Det enda jag lyssnar på nu. Perfekt mix mellan svensk och amerikansk julmusik. Love!!!

Desiree said...

Det finns många sätt att fira julen. Man ska välja det som passar en bäst. Jag kan finna charm i olika sorters firanden. Tycker också om att prova lite olika saker och sätt ibland. Karl Bertil brukar jag inte kolla på men risgrynsgröt är väldigt gott och det ska jag också se till att fixa inför julafton. Har redan ätit en del risgrynsgröt men äter gärna lite mer. Det är ju bara i december som jag egentligen äter det. Julmusik är underbart och så rätt nu. Jag hoppas du får en trivsam och mysig jul.
Kram!

Anonymous said...

Nu har jag hört på julmusik från Youtube som du tipsade om i flera timmar medan jag gjort Jansson och köttbullar. Mysigt! Bjällerklang brukar jag alltid lyssna på till jul så att man får den svenska musiken också.

Det låter rätt skönt att hoppa över julfirandet, men så länge man inte är iväg på semester eller så tycker jag definitivt om allt julstök och mys, så här kör jag på för fullt. Fördelen med att vara amerikansk hemmafru är att jag har tid till det på dagarna och inte behöver stressa igenom allt på kvällarna efter jobbet.

Anne-Marie said...

Anonym: Du får fråga på din bank om de kan skicka en check. Jag har inte bott i Sverige på 16 år - har ingen aning om hur det fungerar nuförtiden. Nej, jag avråder helt från att skicka kontanter i ett kuvert. All post scannas numera som går in i och ut ur USA - det kan finnas klåfingriga typer.

Anne-Marie said...

Annika: Jag vet att du vill ha MER och MEST nu. ;)
Helt okej med mig att vi är olika. :)
Om jag hade bott närmare hade jag gärna kommit på besök. Absolut!
Karl-Bertil är så fantastiskt bra tycker jag. Jag minns inte hur länge den gått men det måste väl nästan röra sig om 25-30 år nu. En tidlös klassiker. Jag kan nog de flesta replikerna till och med. ;)
Kalles jul har man sett så mycket att den faktiskt är litet tjatig.
Jag blev verkligen positivt överraskad av Bjällerklang. Väldigt bra mix av musik.
Stor kram till min julälskande bloggväng! :)

Anne-Marie said...

Desiree: Ni får väl en perfekt tid kring julen i år med resa till varma trakter. Perfekt!
Jag hör inte till de som nog gör någonting traditionsenligt. :) Har aldrig varit min "melodi" mer än när jag var en liten flicka.
Hemma i mitt hem åt vi faktiskt risgrynsgröt litet titt som tätt under året. Här är det inte alldeles lätt att hitta rätt sorts ris. Vi får se om affären fortfarande har arborioris som jag brukar köpa. Kram!

Anne-Marie said...

Sara: Välkommen hit! :) Har sett dig hos Annika så hoppas att det är riktigt med Sara.
Det var riktigt bra musik tyckte jag den hos YouTube. Bjällerklang har jag glömt bort tidigare men nu blev jag påmind när jag läste hos Annika nyligen.
Det låter väldigt gott med det du lagat till. :)
Hade jag barn hade det säkert varit väldigt annorlunda med julpyssel osv. Men bor man själv känns det inte fullt lika motiverat. Ser att du och din familj bor i Kalifornien. Skall kolla mer på din blogg.

Freedomtravel said...

Vi julpyntar i stort sett ingenting. Vi är väl inte så intresserade. Och så åker vi alltid bort över jul... Fast ljus och belysning och sånt är alltid fint i vintermörkret!

Anonymous said...

Japp, stämmer bra med Sara.

Ja, visst är det skillnad på om man bor själv eller med barn. Om jag bodde ensam skulle jag dra ner ordentligt på julandet och nöja mig med den godaste julmaten och det viktigaste pyntet.

Här finns arbiorioris överallt och det använder vi alltid till risgrynsgröt.

Äventyret framtiden said...

Så denn ja, som danske sa´. :)
Nu kom jag äntligen på besök, har tänkt göra det ett tag redan men julbestyret har tagit mycket tid och kraft.
Här har det blivit så att eftersom vi lagar julmat långt innan julafton, på beställning förstås, så känns det nästan som att julen har varit när den väl kommer. Dilemmat med att vara i catering och livsmedelsbranschen.
När barnen var små firade vi jul mera traditionsenligt, nu förstås till en del i och med att det finns barnbarn, men ändå inte så som förr. Julklappar ger vi bara om vi känner för det och om det känns rätt. Eller som Uffe brukar säga, varför ta pengar ur den gemensamma kassan, vilket vi har, och ge varandra någonting bara för givandets skull? Det känns onödigt. Vi brukar räkna vår semesterresa till julklapp, födelsedagspresent osv...
Var och en gör på sitt sätt och huvudsaken är att var och en är nöjd med det.
Ha det bra Anne-Marie!
Kram

Anonymous said...

Jag har ett konto på Handelsbanken och har överfört pengar från det kontot till kontot på min USA bank. Man måste ha vissa nummer, som banken kan ordna. Jag hade inga problem. Givetvis kostar det, men det var ingen stor summa, som jag kommer ihåg.

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag tycker man skall göra precis som man känner för. Det finns inga "måsten". Alla gör vad som känns bäst. Jag skulle aldrig kunna pynta och fira "fullt ut" som vissa gör eftersom det inte alls känns särskilt viktigt för mig.

Anne-Marie said...

Sara: Du bor troligen i en större stad. Jag bor i glesbygden där det finns väldigt få affärer. Skall kolla nästa gång jag är i mataffären i Mt Shasta. Det är helt annorlunda att bo på en liten ort och det utbud som finns.

Anne-Marie said...

Karin: Alltid lika roligt att se dig här. :)
Kan tänka mig att du har fått nog nästan av julmat och julbestyr redan innan julen kommer.
Att vuxna ger varandra julklappar känns nästan litet onödigt och överflödigt. Men alla har olika traditioner.
Jag tycker det är bra att alla har sin egen version av julen. :)
Ha det gott Karin!
Kram!

Anne-Marie said...

Ruth: Det går bra, som du skriver, att föra över pengar mellan konton i Sverige och USA. Jag har också gjort det mellan mitt konto i Sverige och mitt amerikanska konto - och vice versa. Det kostar litet men inte särskilt mycket. Den som skrev (Anonym) verkade vilja skicka check eller money order eftersom mottagaren ville ha detta. Jag gick inte in på den metoden du tog upp eftersom det inte verkade intressant.

My kids' Mom said...

Hej Anne-Marie, Det råder sådan shopping hysteri att man nästan mår illa tycker jag då man vet att många inte har råd och det skapar ju bara ledsamheter. Höga förväntningar som sedan inte blir riktiga skapar tragedier och spänningar runt en helg som skulle firas till minne av Jesus födelse, vilket många har glömt helt. Vi ger numera bara julklappar till barnen, det får räcka. Karl-Bertil Jonssons Julsfton är en klar favorit. Ha det så skönt på din julledighet! Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Hej Anneli: Jag vet inte varför folk känner ett sådant behov av att handla. De skrev efter Black Friday här i USA att folk handlade utan att egentlien ha pengar. Man handlar på kredit.
Karl-Bertil säger just att på "den här tiden firades julen till minne av Jesu födelse". Ja, jag minns repliker - snurrigt. ;)
Visst är Karl-Bertil mysig - och hans ömma moder. :)
Kram!

Malix said...

Karl-Bertil Jonsson är ett måste, själv jobbar jag julhelgen men det blir lite Storhelgs ersättning och det är inte fy skam, den lilla björk björnen var så fin
Tänka sig det blir kul fast man inte springer runt och jagar. Ha en fin dag

Anne-Marie said...

Malix: Karl-Bertil är en klassiker och så välgjord.
Inte fel med litet extra klirr i kassan. :)
Visst var den lilla prydnadssaken med björnen kul.
Jag vill inte jaga. Finns ingen anledning.