Sunday, December 8, 2013

Arktisk rekordkyla i Kalifornien

Efter litet drygt 16 år här i "höglandet" i nordligaste Kalifornien kan jag nog lugnt påstå att den gångna natten var den kallaste jag varit med om. När jag bodde i nordöstra Oregon innan Michael gick bort hade vi några riktiga kalla nätter men här i Weed och Mt Shasta har jag inget minne av att det varit så kallt under de år jag bott här.

Dagens Nyheter har till och med en artikel om kylan i Kalifornien - som nått långt söderut - och dödsfall som skett på grund av det mycket kalla vädret. http://www.dn.se/nyheter/varlden/kylan-tog-fyra-liv-i-kalifornien/. Det stora jordbruksområdet längre söderut i Kalifornien, där man odlar frukt och grönsaker året runt kommer nog att drabbas hårt av kylan.

Det verkar faktiskt som om största delen av USA kommit in i en "miniistid". Den här kartan från The Weather Channel visar hur kallt det är just nu i USA (runt 12/13-tiden på söndagen Pacific time/västkusttid - alla temperaturer är i Fahrenheit så de måste räknas om. Men det är bara några få plusgrader till ned mot -20/30 i nästan hela USA mitt på dagen. Med vindfaktorn lär det vara runt -50 i staten Minnesota. Noteras kan att hela kontinentala USA ligger mycket längre söderut än till exempel Sverige. Stockholm ligger på samma breddgrad som nordligaste Kanada.


Bilden lånad från The Weather Channel.

Att ha en sådan stark kyla i början av december är mycket ovanligt och man talar om köldrekord som bryts på löpande band.
Hus i Kalifornien är inte byggds för riktigt låga temperaturer. Inte ens i nordligaste Kalifornien där vi har vinter ca 5 månader/år. Jag var uppe med jämna mellanrum under natten och kollade de, redan låga, inomhustemperaturerna och jag hade en kran som hade ett litet vattenflöde så att ledningarna inte skulle frysa. Det verkar som om vattenledningarna klarat sig men det är fortfarande kallt inomhus. Jag hade till och med en del is på insidan av fönstren. Och detta trots att jag nu har tvåglasfönster. Som tur är skiner solen så litet varmare blir det.
Det ovanliga är att kylan har hållit i sig så länge och den kommande natten skall också bli kall. Kanske inte fullt lika kall men jag kommer fortfarande att behöva kolla huset med jämna mellanrum. Min stackars bil startade knappt i går kväll när jag startade upp den för att värma upp den. Skall ge mig ut om en stund igen och se om den startar.

Efter fredagens snöoväder blev det otroligt halt. När jag gav mig ut för att skotta igår var det läge att ta fram mina Yaktrax igen. Den här vintern måste jag hålla mig på fötterna.


De här kängorna fick jag faktiskt av en bekant för några månader sedan. Hon behövde de inte längre. Allt trevligt med gratis skor. :) De var perfekta i halkan och snön.


Det hade inte kommit särskilt mycket snö men det blev vitt i Weed.


Många har stora vedstaplar eftersom de har vedspisar. Tyvärr har inte jag en sådan spis.


Jag bor precis vid en korsning innan man kommer fram till skolan och där blev det glashalt. Tyvärr har collegeungdomarna missbrukat halkan med sina bilar. Dumdristigt är milt och snällt uttryckt. Vill inte använda allt för fula ord här på bloggen. :)

23 comments:

olgakatt said...

Talade just med en av vännerna vid centralkusten där det också är ovanligt kallt. De har täckt sina citrusträd och ber en stilla bön för resten. Den värsta torkan på 50 år gör ju inte saken bättre.
Hoppas du kan hålla värmen och stå kvar på fötterna i halkan! Jag använder broddar som halkskydd, vill verligen inte halka! Vi har ju bättre hus i Sverige, tack och lov, men nog kan det bli bistert ibland. Stormen Sven har ju bedarrat men massa blötsnö har orsakat nya strömavbrott. Vi var utan ström ett antal timmar idag och ännu kommer det kortare avbrott. Skönt nog töar det igen nu.

Anonymous said...

Fy katten så kallt!!! Vi har ju inte alls lika kallt, var bara runt 15F igår kväll. Men med duntäcke och fleecelakan så är det helt ok. Har du testat fleece lakan? Det är nog den bästa uppfinningen någon gjort. Sanslöst skönt och varmt.
Se till att du håller dig på fötterna!!!! Glad andra advent på dig! Kram Maria G

Anonymous said...

Hej, det är kallt på många platser
runt om i värden. nikkalota -41 grader. Det blir några kalla dagar,
hos dej. Och detta blir nog det värsta av vintern. Bra vinter
utrustning du har. Häls, Stig.

Anonymous said...

Hu, det låter inget vidare med den kylan och hus som inte är anpassade efter det.
Här hemma var det riktigt ruggigt i huset när Sven drog fram.
Tur vi eldar med ved och lätt kan 'slänga i lite extra' och vrida upp temperaturen.
Kram CC

eastcoastmom said...

Tufft när det är så kallt där det inte ska bli kallt!
Gillar dina nya kängor.

Desiree said...

Oj vilken kyla ni har just nu. Smart att hålla ett litet flöde i kranarna gående. Hoppas att din bil startar som den ska. Dina vinterkängor ser jättefina ut. Sköna och varma samt rejäla. Stay safe and warm.
Kram!

Desiree said...

Oj vilken kyla ni har just nu. Smart att hålla ett litet flöde i kranarna gående. Hoppas att din bil startar som den ska. Dina vinterkängor ser jättefina ut. Sköna och varma samt rejäla. Stay safe and warm.
Kram!

Annika said...

Såg på nyheterna om det hela igår. Hemskt med alla skördar som fryser.
Inte kul att ditt hus är SÅ kallt. Vidrigt.
Vi fick snö igår, så vackert.
OCH inatt isstorm. Det är verkligen ett amerikanskt väderfenomen. Som en kristallvärld ute nu. Farligt men vackert.
Hoppas er kyla snart släpper en aning.
Kramar!

Anonymous said...

Håll dig varm Anne Marie. Här har vi 65F i dag.
Kram!
BM

Fullblodsekologen said...

Det där låter inte alls roligt. Har precis kommit tillbaks till Spanien. Att åka från ett kallt och isigt Stockholm och några timmar senare landa i ett soligt och varmt Barcelona var underbart. På med långkalsongerna! Kram Annelie

Malix said...

kängor är aldrig fel i kylan, Kyla är aldrig kul. Det enda som är bra att nu dör alla fästingar vilket är djur som jag är rädd för. :) ha en fin dag, lager på lager gör kylan mindre kännbar.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Den här arktiska kylan har svept in stora delar av USA. Man talar om massor med köldrekord. Hoppas att dina vänners citrusträd klarade sig. Torkan vi har stressar hela naturen. Det är märkligt att tänka sig att det är en så omfattande torka när det är vinter och snö men vi ligger otroligt mycket under normala nederbördsmängder.
Hus i Kalifornien klarar inte av sådan här kyla. Det är bara att konstatera. Svenska hus är bättre byggda. Ytterligare ett faktum. :)

Anne-Marie said...

Maria: Det låter väldigt kallt för att vara i Seattle! Vi hade faktiskt ytterligare en rekordkall natt. Det gick inte under 0 (Fahrenheit) men var nere i "single digits". Burr! Jag har fleece pyjamas vilket också är väldigt varmt och skönt. Och jag har en stor fleecefilt som jag sveper in mig i. Men det är tröttsamt med sådan här kyla - både fysiskt och mentalt. Jag är absolut ingen vintermänniska.
Kram!

Anne-Marie said...

Stig: Jag läste hos Dagens Nyheter om att man i Norrland skulle få ned mot -40. Det är väldigt kallt. Tror faktiskt inte ett dugg på det här med global uppvärmning.
Det är tur att jag vuxit upp med riktiga vintrar eftersom jag vet hur man skall klä sig och bete sig.

Anne-Marie said...

CC: Nej, hus i Kalifornien är inte alls anpassade till sådan sträng kyla. Eftersom jag aldrig upplevt det här under mina 16 år här (så lång period med så kraftig kyla) är det givetvis ovanligt. Meteorologerna referar till 1972 när det tydligen var otroligt kallt. Då var jag 11 år och bodde i Enebyberg. :)
Vedspis skulle jag verkligen vilja ha. Då klarar man sig även om elen går. Kram!

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Det påfrestar, både fysiskt och mentalt tycker jag, med så sträng kyla. Och som du säger när när kylan uppstår i ett område där det inte "skall" bli så kallt.
Tack - roligt att du tyckte om kängorna. :)

Anne-Marie said...

Desiree: Meteorologerna talar om 1972 som referens när det tydligen blev väldigt kallt här. Men jag kan inte minnas att vi haft en såpass lång period med så sträng kyla som vi nu haft sedan jag kom hit. Och det verkar som om 1972-rekorden har slagits med hästlängder i och med denna omgången av arktisk kyla.
Jag minns inte att jag någonsin behövde ha ett flöde i vattenkranarnan i Sverige. Vet inte varför det skiljer sig.
Jag går försiktigt och använder mina Yaktrax. :) Kram!!

Anne-Marie said...

Annika: Eftersom Kalifornien producerar frukt och grönsaker för hela USA kommer det säkert märkas i affärerna med högre priser.
Nej, jag tycker inte om hus här och hur dåligt byggda de är. Vi hade en precis lika kall natt den gångna natten. Börjar faktiskt känna mig litet utmattad av kylan - både fysiskt och mentalt.
Såg dina fina bilder av snön. Och skrev i min kommentar att du och jag troligen borde byta bostadsorter. ;)
Dessa isstormar är otäcka tycker jag. Såg på nyheterna igår alla trafikolyckor och hur stora sjok med is föll från taken ned på parkerade bilar. Och alla som varit utan el i Texas efter isstormen.
Jag hoppas att prognoserna stämmer att det skall börja bli litet varmare här även om det tycks gå långsamt. Kramar!!

Anne-Marie said...

BM: Sådana kommentarer vill jag inte ha. ;) Jag tror att jag kommer och hälsar på hos dig. :) Kram!

Anne-Marie said...

Annelie: Nej, att ha det riktigt kallt hemma och inte kunna värma ordentligt är inte roligt. Låter perfekt att du har det varmt och skönt nu. :)
Jag har så många lager på mig att jag tappat räkningen! Kram!!

Anne-Marie said...

Malix: Vi har inte många fästingar här men jag vet hur illa det är i till exempel Stockholms skärgård.
Jag har många lager men det blir ändå kallt när man inte kan hålla värmen hemma. Kängorna var bra! :)

Charlie sa ... said...

I know! Har sett på nyheterna....burr!! Dina kängor ser perfekta ut (och snygga) - stay warm and safe! Hoppas bilen inte krånglar!


KRAM

ps. fick mitt pass idag ;)

Anne-Marie said...

Lotta: Ni har väl också vinter hos dig? Såg att östkusten också verkar vara rätt kylig.
Kängorna var bra och att få gratis kängor är ju helt okej. :)
Bilen var trög att starta men den startade i alla fall.
Grattis Lotta - skickar ett separat meddelande via Facebook.
Kram!!