Tuesday, November 19, 2013

Läsglasögon - jo då :)

När jag var runt 25 fick jag gå till en optiker eftersom mina ögon ibland blev väldigt trötta och jag hade svårt att fokusera när jag läste. Optikern berättade att jag var långsynt. Glasögonen har hängt med under ytterligare 25 år ;) men när jag var i Sverige i augusti fick ena plastramen (den del som håller ena linsen på plats) en spricka. Eftersom jag inte hade tid med några optikerbesök kom litet klister till hjälp. Fortfarande kan jag använda glasögonen men det är självklart en tidsfråga innan det blir mer klister som behöver användas. Och glasögonen har helt klart ett 80-tals "stuk". ;)

Arbetar man mycket framför en dator, vilket jag gör, verkar det påverka ögonen och jag märker att jag numera måste hålla en bok eller tidning på längre avstånd och ibland kan det vara svårt att läsa väldigt liten text. Annars ser jag i stort sett som jag gjorde för 25 år sedan.

Här i Weed och Mt Shasta kan man köpa läsglasögon, med olika styrka på linserna, i vanliga affärer. Det är litet som hos Apoteket i Sverige. Jag kollade där innan jag åkte tillbaka till USA i augusti men glasögonen var för starka samt att de var rätt dyra. Här kan man köpa glasögon till exempel hos Walmart för bara några dollar.

Eftersom mina glasögon uppenbarligen har sett sina bästa dagar blev det nödvändigt att kolla efter nya. Jag hade ingen lust att gå till en optiker (det kanske är det allra bästa) och de som fanns i affärerna var för starka. +1.00 är den lägsta styrkan och jag blev nästan omgående yr och illamående när jag provade den typen.

Så hittade jag en hemsida där man säljer högkvalitativa glasögon. Helst skall man ha ett "recept" men jag lyckades faktiskt beställa utan. Zennioptical.com heter hemsidan. Deras priser är verkligen förmånliga och de har mycket bra recensioner (nästan 65,000 personer har recenserat det här företaget det senaste året: https://www.google.com/shopping/seller?q=zennioptical.com&hl=en&sa=X&ei=ueuLUsLYC4fJiQKpgoGwBQ&ved=0CDUQwQY).
Dessutom hade folk på jobbet pratat väldigt positivt om Zennioptical.

Som sagt, jag lyckades beställa utan ett "recept" och glasögonen kom i lördags. Jag valde ett par som var rätt billiga eftersom jag inte alls visste om jag hade lyckats förstå hur jag skulle beställa (utan recept) men de var riktigt bra. Jag beställde med +0.5 styrka och till och med det verkar nästan litet väl starkt så jag kommer nog att beställa ytterligare ett par som är litet svagare. Trots att företaget ligger i Kalifornien behövde jag inte betala "sales tax". Vet inte hur det gick till. De billigaste glasögonen kostar $6.95 plus frakt - det var ett sådant par jag köpte. Trots det billiga priset verkar de vara väldigt välgjorda.
Det blir tummen upp för det här företaget. :)

24 comments:

Malix said...

ja du det där med läsglas har även blivit introducerat i vårt hem och ligger lite över allt i köket, nere vid datorn, i sovrummet och i vardagsrummet. Hade även ett par i jobbet men de har tydligen fått ben för de hittar jag inte längre. Det är jobbigt när armarna inte blir så långa som de bör vara när man läser. För några år sedan retade jag min man när han log med läsglasögonen på, Idag har jag de på fast jag har en samsung note som ju är lite större. Retas han jo då han brukar allt berätta för mig att han minsann har en mindre skärm på sin mobil än den jag har Att ha eller inte ha läsglas är idag inte en fråga för mig. Åldern tar ut sin rätt inom vissa områden.
Ha en underbar dag ji dag har fråsten tagit sig ann träd och gräs men en klarblå himmel för mig som läst din blog länge och lärt mig en del är det raggsockar på och lite varmare kläder som gäller. En och en annan kopp te kommer oxå att värma :)

Freedomtravel said...

Verkar vara en bra deal. Man kan ju köpa läsglasögon i Sverige på typ bensinmackar, men jag vet inte hur bra de är... Själv levde jag utsn glasögon i ca 15 år bara för att det verkade dyrt och krångligt. Dumt och gav säkert mer huvudvärk. För ett pr sen gick jag till optikern. Fick ett par glasögon inom en timme. Och det var inte så dyrt som jag trott...

em said...

Att vara i glasögonbranschen tycks vara lukrativt. Bågarna lär bara kosta några kronor i tillverkning. Läste en artikel om hur stora påsalagen är (även på glasen), och insåg att jag borde ha blivit bågdesigner...
Margaretha
mitt i frosten

Annika said...

Läsglasögon har jag också sen ett par år tillbaka.
+1 styrkan funkar för mig.
Men jag måste nog snart gå till 1,25 märker jag.
Jag köpte ett par läsisar i Sthlm, på ARN, eftersom mina då gått sönder.
De är snygga, lite trendiga.
Sen har jag köpt ett par här på Barnes and Noble. Gillar dem också. Brukar spana in läsisar då jag är ute i affärerna. Design och annat :-)
Target tror jag säljer läsisar för en dollar styck :-)
Det kan vara bra att ha många liggandes eftersom de alltid har en förmåga att försvinna, haha.
Försöker dock att försöka läsa utan dem så ofta jag kan.
Men som du säger märker man att synen blir lite sämre om man suttit länge vid datorn, eller suttit med huvudet i iPhonen (jag veeet,, jag veeeeet) en längre stund.
Känner att det vore på sin plats med en riktig synundersökning för mig, även om jag egentligen inte ser dåligt.
Jag var 45 närjag skaffade mina fösta läsisar. Förstoringsglas, för det är ju det de är ;-)
Kramar från ett kylslaget DC!!

olgakatt said...

Eftersom optikern kan se om man har början till katarakt eller högt tryck i ögonen tycker jag det är en god idé att gå till en sådan en gång om året. Med både närsynthet, astigmatism och ålderssynthet är det dessutom nödvändigt med receptglasögon. Älskar mina progressiva som även funkar som solglasögon automatiskt.

Unknown said...

De på bilden är väldigt fina :)

Anonymous said...

Hej, det var ju fina glasögon.
Bra att gå efter råd. Jag köper
billiga men bågarna. Eller skruvarna
lossar. Du kommer att gilla, dessa
Det är trevligt när man får synen tillbaka. Hälsningar Stig.

Anonymous said...

Hej Anne Marie
Det var ett bra länktips. Men jag håller med Olgakatt om att man bör gå till en optiker nagon gång då och då så att man vet att allt är ok.
Kram BM

Desiree said...

Fina glasögon. Men hjälp har du haft samma glasögon sedan 80-talet! Jag är inte långsynt utan är närsynt. Började då jag var i tonåren men sedan har min syn hela tiden förändrats så jag har behövt skaffa nya glasögon ungefär vart 3-5 år. Borde inte din arbestgivare stå för kostnaden eller något du delvis skulle kunna ta via din sjukförsäkring så att du slipper betala hela kostnaden själv. Du behöver ju glasögon som ett arbetsredskap då du jobbar mycket framför datorn så då borde de ju kunna sponsra lite kan man tycka. Jag tycker att det är viktigt för min del att gå till optiker med jämna mellanrum som även undersöker ögat så att man får en koll på sina ögonshälsa och också får absolut rätt styrka och anpassning för sina glasögon. Tandläkare och optiker får man kosta på sig. Men snygga glasögon som sagt.
Håller på att skriva svar till dig.
Kram!

Äventyret framtiden said...

Personligen skulle jag inte våga köpa glasögon utan en ordentlig syngranskning av en optiker, men jag känner mängder av människor som köper sina läsglasögon på bensinstationer osv. och att de tycker att det fungerar hur bra som helst med att testa sig fram till vilken styrka som passar dem bäst.
Själv har jag haft glasögon i snart tjugo år och är blind som en höna om jag inte tar dem på mig. Bra hjälpmedel, minsann.
Ha det bra!
Kramar!

Anne-Marie said...

Malix: Om jag inte satt framför en dator så mycket som jag gör är jag övertygad om att jag skulle ha bättre syn på nära håll. Det är inte bara åldern tror jag utan också de muskler som vi har kring ögonen. De blir stelare - som även annat i kroppen - men jag är övertygad om att de kan tränas.
Här blev det riktigt kallt i natt och även nu på dagen är det rätt kallt. Det kommer att bli en kylslagen natt i Weed.

Anne-Marie said...

Freedomtravel: De glasögon som finns på bensinmackar kan nog vara liknande de som finns här till exempel hos Walmart. Jag har aldrig haft huvudvärk utan det märks mera just att jag får hålla saker och ting på längre avstånd.

Anne-Marie said...

Margaretha: Kan tänka mig att påslagen är stora. Zennioptical talar på sin hemsida om det här att hålla priserna nere: http://www.zennioptical.com/company-story
Kanske du kan ta upp det här med glasögon som en bisyssla. :)

Anne-Marie said...

Annika: Jag mådde verkligen inte bra när jag hade köpt ett par billiga glasögon med +1 i styrka. Mådde riktigt illa faktiskt.
Återigen har du ett helt annat utbud än vad vi har här. Inga av de affärerna du nämner finns här i närheten.
Det vore kanske inte fel med en synundersökning men jag hade ingen lust att gå igenom det just nu. Eftersom jag egentligen bara behöver litet "förstoringsglas" verkade den här vägen enklare just nu.
Idag är det kallt här i Weed. Kommer att bli en riktigt kall natt. Kramar!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det är säkert det allra bästa att gå till en optiker. Men det får bli litet senare. :) Du verkar göra allt det rätta!

Anne-Marie said...

Maria: Tack! :) De är, som jag skrev, nästan litet starka. Skall beställa ytterligare ett par som har litet svagare linser.

Anne-Marie said...

Stig: Tack! :) Det låter ju inte bra att skruvarna lossnar. Nej, de jag köpte verkar väldigt välgjorda faktiskt. Jag har inte varit utan min syn ;) men jag märker att ibland får jag hålla sådant med liten text rätt långt från mig. Det beror också på hur trött jag är.

Anne-Marie said...

BM: Jag tycker det här företaget verkar väldigt bra faktiskt. Litet seg var kanske leveransen men det beror på att glasögonen ju tillverkas när man placerat sin order. Det är säkert bra att gå till en optiker men just nu blev det inte av. Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Tack! :) Ja, tydligen har mina ögon inte ändrats så mycket på 25 år. Det skall jag kanske vara tacksam för.
Jag skulle nog kunna få ersättning genom skolans försäkring men det är möjligt att man då först måste gå till en optiker.
Tandläkare går jag i alla fall till 1 gång/år. Alltid något. ;)
Tack för ditt mail! Skriver till dig idag eller i morgon. Kram!!

Anne-Marie said...

Karin: Eftersom mitt behov av "förstoringsglas" är så litet tyckte jag att det kunde vara kul att prova att köpa via nätet. Det blir nog ytterligare ett par som är litet svagare. Sedan tror jag också på att träna ögonens muskler. Har inte riktigt kommit igång med det men tror att det också kan hjälpa.
Ha det bra Karin! Kramar!

Annica said...

Om man, som jag, har olika styrka på glasen, så går det inte att köpa "färdiga" glasögon. Jag är närsynt - men mer på vänster öga. På senare år har jag drabbats av glaskroppsvlossningar i båda ögonen, i det högra blev det en ruptur i näthinnan med ett visst synbortfall som följd. Och laserbehandling. Det är fantastiskt vad man kan göra med laser.

Jag bytte glasögon i februari och nu har jag fått beställa nya igen. Det är ett väldigt "springande" hos optikern. Men ögonen är så viktiga. Och jag är väldigt tacksam över att det numera går att köpa recept-glasögon till bra pris. Jag har alltid haft otroligt bra syn, och jag ser fortfarande ganska bra, men inte fungerar "gluggarna" som förr.

Slutar denna långa kommentar med ett gott råd till alla: Börjar ni se blixtar/ljusfenomen i något öga, gå bums till ögonläkare! Det kan vara glaskroppsavlossning, vilket är mycket vanligt, men som OFTAST inte behöver åtgärdas. Dock ska det alltid kollas upp.

Anne-Marie said...

Annica: Självklart kräver litet mer "komplicerade" problem med ögonen ett besök hos en optiker. Jag vill absolut inte avråda från detta men med mitt lilla "fel" kändes det okej att prova via nätet.
Har hört talas om det du "varnar" för - man skall absolut kolla upp allvarliga symptom.
Ögonen är viktiga. Synd att man inte i skolorna till exempel har "övningar" för att stärka ögonen som man ofta har (eller kanske hade) i Kina.

Mrs Clapper said...

Har en kusin som läst om att träna ögonen, han genomgick något program för det och fick avsevärt bättre syn!

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Jag tror absolut på att träna ögonmusklerna. Muskler är muskler och alla kan tränas.