Saturday, November 16, 2013

Det här med kärnkraft

Det var 1980 och jag hade rätten att rösta för första gången. I Sverige skulle det hållas en folkomröstning om kärnkraften. Vi kunde välja mellan Linje 1, Linje 2 och Linje 3. Det handlade egentligen om "ja" eller "nej" men med tre linjer blev det varken "hackat eller malet" - det blev "nja" eller "kanske". Linje 2 vann och skämtsamt sade man att "kanske-linjen" hade vunnit. Jag röstade faktiskt på Linje 3 som innebar "avveckling inom 10 år och satsning på alternativ" och jag var i gott sällskap i Stockholms län eftersom den linjen hade flest röster. Liksom många andra bar jag faktiskt en liten "knapp" som var en "signatur" för Linje 3. Jag känder redan då att det fanns alltför stora risker med kärnkraften. http://sv.wikipedia.org/wiki/Folkomr%C3%B6stningen_om_k%C3%A4rnkraften_i_Sverige_1980


Bilden lånad från nätet.

Efter folkomröstningen beslutade riksdagen att alla reaktorer skulle vara avvecklade till år 2010. Och det vet vi ju hur det har gått med det målet. Sverige är fortfarande beroende av kärnkraft.

USA har litet drygt 100 kärnkraftsreaktorer i 31 olika stater. I Kalifornien finns det 6 kärnkraftsverk men bara 1 lär vara igång nu - Diablo Canyon Power Plant - som också ligger alldeles i närheten av den mycket långa och stora förkastningssprickan San Andreas. Verkar mycket opraktiskt tycker jag med tanke på jordbävningsrisken.

Minns ni vad som hände i april 1986? Jag minns. Kärnkraftverket i Tjernobyl hade en (eller kanske flera) explosioner som bland annat sände mycket radioaktivitet till Sverige. Jag minns att både min pappa och jag upplevde en konstig "hetta" i luften dagen efter att olyckan skett - ingen hade rapporterat ännu om olyckan - och vi fick sedan bekräftelse någon dag senare när rapporterna kom. Fortfarande finns radioaktiviteten i den svenska marken.

Den 11 mars 2011 var det en mycket stor jordbävning (9.0 på Richterskalan) utanför Japans kust. Alla minns vi nog de overkliga bilderna av tsunamin som följde. De enorma vattenmassorna som svepte med sig hus, människor, bilar osv och som också skadade kärnkraftverkat Fukushima. Internet fanns inte när Tjernobyl skedde men nu kunde vi följa på första parkett vad som hände i Japan. Bara några dagar efter jordbävningen och tsunamin skedde explosioner vid 3 av reaktorerna i Fukushima. Jag såg explosionerna på YouTube. Stora moln som gick hög upp i luften. Om någon tror att luften stannar i Japan är det självklart inte så. På norra halvklotet färdas vindarna från väster till öster. Var hamnar de då? Jo på USAs västkust, i Kanada och Alaska. Ungefär 2 veckor efter det att olyckan skett i Japan hade vi en enorm snöstorm här i Weed. Jag var ute och skottade och fick en snöflinga på tungen och den brände! Det skall inte vanliga snöflingor göra. Jag lade snabbt ihop 1+1 och förstod att de utsläpp som kommit från Japan nu nått norra Kalifornien.

Massmedia rapporterade mycket här i USA under ca 3 veckor men sedan lades locket på. Varför vet man väl inte exakt men kanske man var rädd för att skapa panik eftersom USA och framför allt västkusten drabbats mycket av det som hänt i Japan. Även om man inte skriver om det så blir det ju inte mindre sant.
Vindarna har fortsatt att blåsa och nu vet vi att man i Japan släppt ut enorma mängder radioaktivt vatten i Stilla Havet. Det har man gjort under lång och fortsätter att göra varje dag. Strömmarna i havet går också från väst till öst. Man har nu börjat upptäcka allt mer som inte verkar bra utmed kusten här i USA - fiskar som har deformationer, vissa havsdjur som har blödningar i huden, man har uppmätt radioaktivitet i fisk osv. Dessutom är ett "debris field" (område med skräp), ungefär lika stort som Texas, på väg mot USAs västkust. Det uppstod när tsunamin sköljde bort mycket från land.

Det var 3 härdsmältor vid reaktorerna i Fukushima. Det har det inte skrivits mycket om. Ingen tycks veta vart bränslet har tagit vägen! Minns ni filmen "The China Syndrome"? Och Tepco, som driver Fukushima, skall nu under nästa vecka påbörja ett arbete som ingen vet hur det kommer att gå och vilka följderna kan bli om något går snett. Man skall flytta mer än 1000 bränslestavar från reaktor 4 till en annan plats. Allt fler forskare och experter är allvarligt oroade inför detta som skulle kunna påverka hela norra halvklotet.

Jag håller alla tår och tummar jag har!

http://abclocal.go.com/kabc/story?section=news/world_news&id=9317789
http://www.reuters.com/article/2013/11/12/us-japan-fukushima-removal-idUSBRE9AB15L20131112
http://www.japantimes.co.jp/news/2013/11/15/national/tepco-to-start-fuel-removal-from-fukushima-reactor-4-pool-monday/#.UoeMfuIUad4

För att avsluta detta mycket långa (om någon fortfarande är vaken ;)) och allvarliga inlägg (det kändes viktigt att berätta om detta) behövs det litet humor. Minns ni Tage Danielsson obetalbara monolog om olyckan vid kärnkraftverket Three Mile Island i USA och sannolikhet? ;)

6 comments:

Anonymous said...

Hej, jag har följt alla olyckor
med kärnkraft. I HARRISBURG där
väll allt upp i luften. I tjernobyl,
gick allt upp i luften. Och mycket,
landade i Gävletrakten. För att,
det regnade där. Fukushima där gick,
det upp i luften. Och massor ut i
havet. Bränslestavarna måste vara,
under vatten annars blir dom överhettade. Jag tror att det går bra. Man flyttar det sakta och försiktigt. Vad hemskt att, skäp
landskapet kommer. Att fiskarna,
har blivigt missbildade låt ju hemskt. olyckan i japan, är den största. Och hemskaste. Hälsningar
Stig.

Malix said...

jag minns den där knappen som var och varannan sprang runt med, idag kan man fråga sig till vilken mening, det är verkligen skrämmande och Ryssarnas Tjernobyl det var verkligen otäckt men vad hände det blir så tyst om alla katastrofer som om de aldrig har existerat. Frågan är hur kommer det se ut om 50 år kommer vi ha något kvar i våra vatten, det finns en b film som heter Idiocrasy som om man tänker lite till faktiskt är rätt skrämmande. ha en fin dag här hemma känns det mera som vår en som vinter :)

Anne-Marie said...

Stig: Eftersom vi varit med om dessa olyckor under vår livstid känns de litet mer "personliga". Och jag minns också att det regnade den natten då det mesta föll över östra Sverige. Och min mamma var ute och räfsade löv innan vi visste om vad som hänt. Troligen inte det bästa.
Det här med havet är otrevligt. Och vi har nog bara sett början efter Fukushima. Allt fler tror att det här kommer att pågå under mycket lång tid och alla följdeffekter.
Vi får se om Tepco strular med stavarna. De har ju inte det bästa "betyget" hittills precis. De har lagat slangar med duct tape och stängt av kranar som borde varit på osv, osv.

Anne-Marie said...

Malix: Det här var ju på 80-talet när man gjorde litet "större sak" av saker och ting - innan folk var hypnotiserade av sina tekniska "leksaker" som till exempel mobilen. Troligen spelade knappen ingen roll men jag var bara 19 när folkomröstningen skedde.
Lock läggs på rätt ofta om allt möjligt. Och känner man inte till andra nyhetskanaler får man sig matat bara ett budskap.
Den filmen har jag inte sett. Men den låter som något jag nog skulle kunna tycka om. Ha en fin start på veckan!

Anonymous said...

I love the words "almost negligible". Jag svär nästan aldrig, men det uttrycket får mej att säja; "Va´ fan betyder det?" "ALMOST"!!!!??????

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: I hear you! ;) Olyckan var så osannolik att den troligen inte hände - eftersom den ju var osannolik. ;)
Och det som händer nu i Japan borde väl egentligen vara lika osannolikt men ändå håller de på att flytta massor med bränslestavar.