Monday, April 30, 2012

Förändringar inom skolan

De senaste två veckorna har varit turbulenta - inte bara privat utan även inom skolan.

Vi hade ett möte med vår fackförening och fick veta att flera personer inom den gruppen som jag hör till skulle sägas upp. Det var skolans ledning som bestämde vilka personer som skulle få sluta. Enligt vår ordförande förekom inga förhandlingar med fackföreningen.
Personalavdelningen skulle ringa till de som skulle bli uppsagda. Dagarna gick och jag hörde inte av något och inte heller min kollega.

Förra veckan fick vi genom "djungeltelegrafen" veta vilka som fått beskedet att de inte skulle få jobba kvar. Jag och min kollega hörde alltså inte till den gruppen.

Till saken hör att man inom skolan har något som kallas "seniority" vilket anger hur länge man haft ett visst arbete och en viss jobbtitel. Finns det flera personer med samma jobbtitel har den som jobbat där längre än de andra rätten att få en annan persons arbete - inom gruppen som har samma jobbtitel. Det kommer att ske nu efter de uppsägningar som gjordes. Ett par av de som sades upp kommer alltså att vara kvar och andra personer, som inte sades upp, blir utan arbete trots allt.

Det är stora besparingar som måste göras inom skolan och nu har skolans ledning förhandlingar med skolans fackföreningar om lönesänkningar, höjda avgifter för sjukförsäkringar osv, osv. Går inte fackföreningarna med på detta blir det troligen fler uppsägningar.

Det här är inte något unikt för vår skola. Alla skolor i Kalifornien som är statliga skolor har drabbats otroligt hårt av det enorma budgetunderskottet som Kalifornien har. Det här är vardagsmat numera i Kalifornien att människor blir uppsagda och då skall man komma ihåg att man får sluta mycket snabbare än vad som oftast sker i Sverige.

Skulle gärna ha en kristallkula just nu för att kunna se vad som kommer att hända framöver.

Sunday, April 29, 2012

Vår, kanske försommar

Våren och kanske till och med försommaren verkar ha kommit till Weed.
Både blommor och träd slår ut litet mer för varje dag som går.
Det är inte som den mycket lummiga våren jag var van vid i Sverige men det ser rätt grönt ut just nu.
Senare under sommaren kommer det att bli en mer brun ton på det som växer eftersom det inte regnar i norra Kalifornien så som det gör i Sverige.

Vi jobbar som vanligt den kommande veckan. Det finns varken Valborgsmässoafton eller Första Maj i USA. Kan tänka mig att många i Sverige har en långhelg nu. Efter 15 år i USA har jag nästan glömt hur det var att sluta tidigare dag före röd dag och ha klämdagar då man är ledig.

Pratade med en person på personalavdelningen förra veckan för att se vilka möjligheter jag har att möjligen kunna vara borta en längre tid eftersom det fortfarande inte är som det skall med min mamma. Får se hur allt utvecklar sig.




Sunday, April 22, 2012

Bröderna Grimm i Hollywood

Söndagkvällarna har sedan i höstas gått i sagans tecken. TV-succén "Once Upon a Time" har setts av många och har nominerats till olika utmärkelser.
Jag har följt den här serien och tyckt att den varit underhållande och spännande. Nu är det bara 3 episoder kvar innan säsongen är över. Om det blir en fortsättning verkar oklart just nu.

Den här serien växlar mellan olika sagor och nutiden. Samma personer befinner sig i båda världarna. Och det är många av de klassiska sagorna som finns med - Snövit och de sju dvärgarna, Rödluvan, Hans & Greta, Askungen osv. Alla är sagor som blivit kända genom Bröderna Grimm. Två tyska språkforskare som samlade in och publicerade olika folksagor.

Just nu verkar Snövit vara "hett" i Hollywood. :) För några veckor sedan var jag och en väninna iväg på premiären av "Mirror, Mirror" med Julia Roberts. Den hade fått blandade recensioner och jag förstår varför. Både T och jag tyckte att det var en medelmåttig film. Annars tycker jag om filmer med Julia Roberts. Men i den här filmen kom hon inte till sin rätt.

Nu till sommaren kommer en annan film om Snövit ut här i USA - "Snow White and the Huntsman". Den skall komma ut 1 juni. Efter att ha sett en trailer verkar det bli mycket mer action än i filmen med Julia Roberts.

Bröderna Grimm har kommit till Hollywood och deras sagor verkar fortsätta att fascinera.

Under helgen har högsommarvärmen slagit till i Weed. Från att ha varit runt +10 bara för några dagar sedan var det runt +27-28 både igår och idag. Litet omtumlande att få en sådan sommarvärme i april. Det är ovanligt att det är så här varmt i april uppe i bergen. I slutet av veckan lär det bli litet mera "normala" temperaturer.


Bilden från TV-kanalen ABC - Snow White and Prince Charming.

Thursday, April 19, 2012

Bankaffärer i Weed

Ser man på, det blev ett inlägg även idag. ;) Och tack för alla uppmuntrande ord och fina kommentarer på gårdagens inlägg. :)

Sedan 2008 har många banker i USA gått omkull. Enligt Wikipedia har ca 430 banker gått i konkan fram tills nu. Och det kommer troligen att bli många fler. Just nu är "the US National debt" ca 15 biljoner dollar. Ett belopp som är svårt att ens föreställa sig. Den här länken är imponerande - US National Debt Clock: http://www.usdebtclock.org/

För ett par månader sedan fick jag ett brev från "min" bank att de skulle stänga kontoret i Weed och på flera andra platser. Hela banken har inte gått omkull men de har uppenbarliga ekonomiska problem.

Eftersom jag både bor och arbetar i Weed var det läge att hitta en annan bank som har kontor även i Weed. Idag var jag iväg och avslutade mitt konto hos den stängande banken och öppnade konto hos den nya banken. Att bo i en liten stad har sina fördelar. Folk inom bankvärlden verkar känna till varandra och kvinnan som hjälpte mig i den nya banken visste litet vem jag var beroende på var jag jobbar.

I USA är det väldigt vanligt att ha ett så kallat "checking account". Det är ett konto som ofta inte har någon ränta och som brukar ha checkar kopplat till sig. Jodå, checkar används fortfarande som ett betalningsmedel i USA. Vi är litet gammaldags av oss. :) Numera betalar jag i stort sett alla mina räkningar via nätet eller har automatiska avdrag från mitt bankkonto. Men, som jag berättat tidigare, City of Weed har inga sådana finesser för att betala räkningen för vatten/avlopp/sophämtning. Det enda de tar emot är kontanter eller checkar eller "money orders".
Skulle detta ens förekomma i Sverige? Tror inte det. Det finns många olika sätt fortfarande i USA att betala räkningar. Sverige verkar ha begränsat sig till bara några få.

Nu är det bara att vänta på mitt nya ATM/debet-kort och checkarna. Jag kommer att sakna min gamla bank. De var fantastiskt trevliga och visste vem jag var. Fick oftast hälsningen "Hi Anne-Marie, how are you?" när jag kom in till deras kontor.


Bilden från DSNews.com

Wednesday, April 18, 2012

Jag finns kvar ;)

Det har varit tyst här en tid på bloggen. Kände helt plötsligt att jag inte hade någon inspiration.
Ville i alla fall skriva och säga att jag finns kvar. ;)

Har också funderat och funderar fortfarande en hel del på vad det skall "bli av mig" framöver. Det känns som om många saker är oklara just nu.

Har också känt mig långt från Sverige eftersom min mamma inte mår riktigt bra.

Ibland måste man gå inåt och fundera i lugn och ro. Kan inte påstå att jag alls har alla svar som jag skulle vilja ha. Antar att det är en process.

Att bo och arbeta i samma lilla stad gör också att livet ibland känns "litet". Att det helt enkelt inte finns så mycket att dela med sig av.

Vädret inbjöd heller inte till att fota utomhus. Under 2-3 veckor bara regnade och snöade det.
Men, nu har de sagt att det skall bli sommartemperaturer till helgen. Och soligt!

Det får bli ett litet kortare inlägg idag och som sagt, jag skriver när jag känner att jag har inspiration. Och orkar.
Tack till alla som undrat hur jag har det. Har skrivit till flera av er privat. :)

I lördags var jag och C iväg till södra Oregon. På vägen hem möttes vi av ett mycket vitt Mt Shasta.

Sunday, April 1, 2012

April Fool's Day

Tänk att det redan är 1 april. Och idag kan vem som helst kan luras och det är okej.
I USA heter dagen April Fool's Day eller mer inofficiellt "Don't Trust the Media Day". :)

Eftersom vi inte har någon stor dagstidning i Mt Shasta (den kommer ut bara en gång per vecka som papperstidning) är det inte lika troligt att man blir lurad genom tidningen.
Nätet däremot har många nyheter som man inte alls skall tro på.

Google kom ut med nyheten om en självkörande bil som skulle tävla i "stock car racings".
Richard Branson (biljonären som äger Virgin-företaget i England) lanserade också nyheten att de nu har en farkost (Virgin Volcanic) som kan ta folk till jordens centrum.
http://www.technolog.msnbc.msn.com/technology/technolog/are-you-kidding-april-fools-day-internet-618407

The Museum of Hoaxes har en lista med de aprilskämt som de anser vara topp 100 i världen. På en hedrande tredjeplats kommer ett svenskt aprilskämt från 1962.
På den tiden fanns det en TV-kanal i Sverige som bara sände i svart-vitt. Den tekniske experten Kjell Stensson beskrev i TV hur man kunde få TV-programmen i färg genom att trä en nylonstrumpa över TVn. ;) Det var tider det. :)