Sunday, December 11, 2011

Utflyttning från Kalifornien

Det är kallt här på nätterna. Igår natt var det runt -10 i vissa delar av Mt Shasta-området. Mitt hus var riktigt kallt i morse även om jag hade värme på. Stora delar av Kalifornien har haft det ordentligt kallt den senaste veckan. Bor man i San Francisco och i stort sett aldrig är van vid minusgrader blir det bistert.
Annars brukar vädret vara ett skäl till att människor vill flytta till Kalifornien. Många delar av Kalifornien har ett bra väder stora delar av året.

Jag såg ett nyhetsinslag och läste en artikel häromdagen om att fler och fler tycks lämna "the Golden State" och många flyttar till Texas. Man har tröttnat på bristen på jobb, de skyhöga bostadspriserna och de höga skatterna. Kalifornien är troligen en av de allra dyraste staterna i USA att leva i. Det mesta är dyrt här och det upptäcker allt fler människor.

Texas bostadspriser är en bråkdel av Kaliforniens. I nyhetsprogrammet intervjuade man en familj som lämnat Kalifornien för just Texas. Det hus de bodde i skulle kosta runt $1 miljon att köpa. Ett likvärdigt hus i Texas kostade runt $360,000!
Arbetslösheten är "bara" runt 8,4% i Texas medan den ligger runt 11,7% i Kalifornien. Dessutom har Texas ingen inkomstskatt. I de allra flesta stater i USA betalar man inkomstskatt både till IRS (det nationella "skatteverket") och till den stat där man bor, men det finns 7 stater som inte har inkomstskatt, bland annat Texas. De andra är Alaska, Florida, Nevada, South Dakota och Washington. Andra skatter finns givetvis och de kan ibland vara lika höga eller högre än inkomstskatten.

Jag kan förstå att många inte vill bo kvar i Kalifornien just på grund av höga priser och andra kostnader som ofta är högre än i andra stater. Amerikaner är ett flyttande folk (litet av nomader kanske :)) och många flyttar eftersom de kan hitta ett billigare boende eller en bättre arbetsmarknad någon annanstans. Den tidigare trenden att "alla" ville flytta till Kalifornien tycks ha vänt och nu flyttar fler ut än de som flyttar in.

Kalifornien är en stor stat - litet mindre än Sverige - och runt 37 miljoner människor bor här. Ingen annan amerikansk stat har så många invånare. Kalifornien har flera namn: The Land of Milk and Honey, The El Dorado State, The Golden State, och The Grape State.

Den gångna veckan var otroligt intensiv på jobbet och dessutom skulle min mamma få besked om hon skulle opereras för gallstenar eller inte. Det kändes som om dagarna gick i ett och det kändes stressande att bo så långt från Sverige med tanke på min mamma. Nu blev det ingen operation som tur var. I fredags hade vi en liten jultillställning på jobbet och igår var jag och C i Ashland och Medford och handlade. En intensiv vecka som gjorde att bloggen fick "sova" litet. :)

Julpyntet har kommit igång på de olika skolkontoren och den här fina julgranen står vid entrén till det kontor där man registrerar sig för kurser. I morgon börjar "finals week", dvs slutproven för terminen pågår hela veckan.

14 comments:

Lotta said...

Vi pratade just om CA i helgen och det du berättar. En vän från CA som numera bor i Toronto vill flytta tillbaka till USA vill inte tillbaka till västkusten utan funderar på Florida mycket pga Californiens dåliga ekonomi och höga priser.

Skönt att din mamma inte ska opereras. Det är tufft att vara långt borta i sådana här lägen.

Fin gran ni har på skolan. Vår står nu i vardagsrummet och doftar så gott.

Kramar!

Saltistjejen said...

Ja höga priser är det ju ven här. Såg en artikel nyligen där Manhattan just nu var det dyraste stället att bo och leva i hela USA. Tydligen ca 124% dyrare än genomsnittet i USA. Andra dyra ställen var bl a San Fransisco. Och ja, jag vet att storstäder ofta är mycket dyrare men det känns lite galet att det är SÅ stora skillnader ändå!
Vad skönt med din mamma och att hon slapp operation. det ÄR väldigt jobbigt att vara långt hemifrån Sverige när sådana saker händer. När nära och kära blir sjuka eller mår dåligt på grund av andra saker känner man sig väldigt maktlös här borta.
Jag hoppas att det går bra för din mamma och att du känner att du kan stötta henne trots avståndet.
Kram!!

Pettas said...

Vacker gran!:)
Vi såg ett program i tv-n för några veckor sedan om hur jobbigt många har det i Kalifornien men inte bara där utan i USA överlag. Många är arbetslösa och måste flytta samman i bostäder för att alls klara sig, ofta med bara en försörjare. En verklighet som man inte förknippar med USA från sidan om.

Tänker på dig och förstår din känsla när det gäller din mamma och avståndet som är så låååångt.
Ha det bra!
Kramar!

Desiree said...

Ja jag kan tänka mig att det är många som blir sugna på att lämna CA med tanke på att det både är mycket dyrt att bo där och att det finns dåligt med jobb. Texas skulle jag mycket väl själv kunna tänka mig att flytta till. Hela södern är ju billig att bo i. Det var en av de stora fördelarna att bo i Alabama att boendet var så himla billigt.
Skönt att operationen kunde vänta och att det inte blev stressigt med sådant så här precis innan jul.
Fin gran.
Kram!

Min plats i solen said...

Hej Anne-Marie!

Brr, ni har det kallare än vad vi har här i södra Sverige. Här håller vi oss än så länge ovanför nollan.

Det var intressant att läsa om situationen i Kalifornien och det faktum att en hel del beger sig till Texas istället. Det är ju tyvärr så att plånboken styr mycket över våra liv och arbete och rimliga priser är av vikt för de flesta av oss. Samtidigt kan jag tänka mig att det måste vara ett väldigt svårt beslut att ta. Att lämna famlj och vänner. Men förhoppningsvis flyttar de ju till en bättre livssituation.

Jag förstår att det känns skönt för dig att det inte blev någon operation för din mamma när du inte kan vara där. Jag hoppas att din mamma mår bra. Jag är själv gallstensopererad så jag vet hur tufft det där med gallsten kan vara.

Ha nu en bra vecka vänen och ta hand om dig!

Kram Lotta

Annika said...

Ja, det där att Texas drar har jag också hört, och speciellt folk från CA drar dit.
It makes sense.
Bor ju själv i ett dyrt område så jag förstår ju verkligen att många måste flytta till ställen där det inte är lika dyrt att klara livhanken.
Texas är nog rätt trevligt också, har jag förstått på många.
Skönt med din mamma. DET är så jobbigt att befinna sig långt borta då ngn blir sjuk. Jag vet...
Stora kramar!!

tennswede said...

Just wanted to add that Tennessee doesn't have an income tax on wages either. However, we have a tax on dividends and capital gains, but it won't hit unless you make quite a bit of money.

Anne-Marie said...

Lotta: När jag får mejl från folk som vill flytta till Kalifornien skriver jag numera att jag faktiskt aldrig skulle råda någon att flytta hit. Trist att det blivit så här eftersom Kalifornien egentligen är en rik stat med massor av tillgångar. Vi får hoppas att min mamma inte blir sämre. Genom att hon har benskörhet verkade doktorn inte vilja göra ingrepp såvida det inte var alldeles nödvändigt - benskörheten har fått henne att sjunka ihop väldigt. Trevligt med gran som doftar gott. Kramar!

Anne-Marie said...

Saltis: Kan tänka mig att Manhattan är väldigt dyrt. Hörde för många år sedan att hyrorna i San Francisco är rent astronomiska. Fattar inte att folk faktiskt har råd att bo där. Jag hoppas att min mamma kan må relativt bra framöver. Som jag skrev till Lotta verkar det svårt att operera pga min mammas benskörhet. Vore trevligt att bo närmare när hon nu börjar bli äldre. Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: Granen är ovanligt fint dekorerad i år. Jag tror att de allra flesta i t ex Sverige eller andra skandinaviska länder inte riktigt förstår hur fattigt väldigt många amerikaner lever. Det har gått fort efter 2008 när ekonomin brakade ihop i USA. Nu verkar det bli mer och mer kritiskt för allt fler människor. Ja, USAs västkust är mycket långt från Sverige. Minns att det kändes nästan oöverstigligt långt när M och jag bodde på Hawaii. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Vet att du skrivit tidigare om att just boendet var mycket billigare i Alabama. Texas kan jag väldigt litet om men det verkar som om det är en attraktiv stat för många. Det verkar emellertid vara varmt och väldigt torrt i Texas. Har en fd Google-kollega som bor med sin fru i Texas och han har berättat hur otroligt varmt det kan vara. Och fuktigt. Verkligen skönt att det inte behövde bli någon operation för min mamma. Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Sverige verkar ha haft en mycket mild vinter hittills. Ibland är det svårt att fatta att det är kallare här i en stat som ligger så mycket längre söderut än vad Sverige gör. Amerikaner flyttar mycket mer än vad svenskar gör. Man flyttar ofta för att man fått ett arbete. Det verkar som om man har mer av "nomadenergin" inom sig än vad t ex svenskar har. Och att man kanske inte riktigt rotar sig på en plats eftersom man vet att man ev. flyttar snart. Ja, det var skönt för min mamma att slippa en operation. Ha en fin vecka Lotta! Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Även i lilla Weed är det dyrt. Maten, bensinen, hyrorna är inte alls lägre än i andra större städer i norra Kalifornien. Framför allt bensinen verkar alltid ligga högre här eftersom vi har en bensin"maffia". Läste om en familj från Kalifornien som flyttade till North Dakota (tror att det var den staten) och som fick ett så mycket bättre liv med bättre lön och lägre kostnader. Man känner sig rätt liten när man bor på andra sidan jordklotet. Tur att mamma inte behövde någon operation just nu. Stor kram till dig!

Anne-Marie said...

Tennswede: I guess Wikipedia had not updated their information. They were the ones that gave the states I mentioned. Interesting that several states do not have income tax. Sounds kind of nice.