Saturday, December 17, 2011

Salvia - krydda och rening

Bor man i USA finns det ofta en påminnelse om den kultur som fanns här innan den stora invandringen startade. De indianstammar som levde här har fortfarande en plats i det amerikanska samhället. Tyvärr har många "native Americans" hamnat i stor fattigdom och olika missbruksproblem. Långt från den starka kultur som de hade.

Salvia är en vanlig krydda, så även här i USA. Något som dessutom finns i många butiker i norra Kalifornien och även i södra Oregon är så kallade "smudge sticks/bundles". Dessa har anor från USAs ursprungsbefolkning som använde salvian till att bland annat "rena" ett rum/hus eller en person. Dessa "smudge sticks/bundles" är en bunt torkade salvia"grenar" som bundits ihop och som man tänder på. Röken som kommer från salvian lär ha "renande" kvaliteter. Den doftar väldigt gott.

I Lake Shastina växer vilda salviabuskar precis överallt. De gör att det finns en väldigt speciell, fin doft där. Michael var den som introducerade mig till salvian och hur den kan användas hemma (inte bara som krydda). Bor man i Mt Shasta området hör det nog nästan till att man har ett salviaknippe hemma. :) När C och jag var i Ashland förra helgen skulle jag lämna tillbaka en bok men tyvärr hade det gått för lång tid att få pengar tillbaka så jag fick välja något annat som fanns i affären. De hade fina salviaknippen med den typen salvia som oftast används till "smudging" ("rening"). (Salvia apiana).

Har sett att sådana här knippen med salvia numera också säljs i Sverige.6 comments:

Pettas said...

De ser spännande ut buntarna. Först trodde jag att de var inlindade i tyg men nu förstår jag att det är baksidan av bladen som man ser.
Njutbar renande doft sitter ju aldrig fel:)

En fin söndag önskas
Kramar

Desiree said...

De var välidgt fina. Jag har inte sett sådana här förut. Lägger man dem på ett fat och tänder på eller håller man i ena änden och låter den brinna/glöda.?
Fina och dekorativa.
Kram!

olgakatt said...

Ska man elda upp garnet också?

Själv kryddar jag gärna lamm med salvia, det har jag fått i Storbritannien och tycker det är väldigt gott.

Tänk, en hel trakt som doftar salvia! Låter härligt.

Anne-Marie said...

Karin: Du ser nog inte mitt svar eftersom du är på väg ut på resa. :) Visst ser det ut som tyg. Tyckte jag också när jag lade ut bilderna. Salvia doftar väldigt gott. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag vet inte om de säljs i butiker i Sverige men jag såg att de säljs via svenska nätbutiker. Man brukar hålla de i handen och tända på om man skall "smudge"/"rena" något. Men de kan säkert ligga ner också och brinna om man vill det. Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Vet faktiskt inte om allt garn skall brinna upp eller inte. Har nog inte sett så mycket lindat kring salviabuntar tidigare. Jag skulle nog ta bort en del av garnet och ha kvar en del i ena änden. Salvia är en fantastiskt god krydda. Lake Shastina har en mycket speciellt doft. Framför allt när det regnar.