Monday, December 12, 2011

Finals week

Den här veckan är det "finals week" som gäller. Inga vanliga lektioner utan bara slutprov för alla kurser som pågått under höstterminen.

När jag var elev var det en intensiv vecka med flera uppsatser som skulle skrivas och prov som skulle klaras av. En stor del av kursens slutbetyg hänger ofta på hur bra man gör ifrån sig under "finals week".

Skolan jag jobbar inom är ett så kallt "junior college" (ett 2-årigt college) där man pluggar olika ämnen för att senare kunna söka vidare till högre utbildning. Många elever vid "min" skola går emellertid längre tid än 2 år. Och rätt många verkar plugga för att det inte finns arbeten. Några få elever är fortfarande elever från den tid när jag själv var elev där. De har alltså pluggat där mellan 10-12 år!

En hel del elever kommer sporadiskt till lektionerna. De kommer till prov och när de vet att viktiga saker kommer att tas upp under lektionerna. Ofta ser man många fler elever under finals week än under en vanlig vecka.

Eftersom den avdelningen jag jobbar inom har elever i olika delar av Siskiyou county måste vi se till att allt flyter perfekt med prov som skickas via e-mail och att alla slutprov kan tas om hand på rätt sätt. Mitt och min kollegas scheman ändras varje termin och så även under finals week så att vi kan finnas till hand när kurserna har sina prov.

Från och med fredag den här veckan är höstterminen slut och sedan arbetar vi till och med torsdag nästa vecka. Sedan stänger skolan för sitt juluppehåll. Vi får alltså ledigt under rätt lång tid utan att behöva ta semester. Det är inte alla förunnat här i USA.

Som jag skrev om igår har det varit ovanligt kallt här. Min vän C och hennes man har ett litet, konstgjort vattenfall och det hade till och med frusit när jag kom dit i lördags. Snögubben ser ut att trivas men den andra lilla figuren ser kall ut bland all is. ;)

12 comments:

Desiree said...

Vad skönt med lite juluppehåll utan att behöva ta semster. Det är lyx i USA. Men oj är det många som alltså pluggat i 10-12 år! Hur finansierar de studierna? Jag antar att de jobbar extra vid sidan av men ändå. Kostar det inte en bra slant att gå där per år?
Vilket coolt vattenfall.
Kram!

Saltistjejen said...

Så skönt att ni har ett ordentligt "jullov" jämfört med de flesta andra arbetsplatser här. Många skolor och universitet verkar dock ha just denna julledighet mellan jul och nyår. M har likadant och vårt dagis är stängt den veckan också för universitetet är stängt.
Tänk att ni fått sådan kyla. Jag vill gärna ha snö nu.
:-)
Kramar!!

em said...

Min första tanke var också, "hur har de råd" - att plugga så länge alltså. Men de bor kanske hemma och bara ta'r några få kurser?
Får mig att tänka på våra gamla överliggare - fast många av dem höll ju på så därför att de hade tentamensskräck.
Margaretha
i regnet - som
förhoppningsvis
sköljer bort
all snön

olgakatt said...

Här klagar en del på den korta ledigheten i år när julafton är på en lördag. Så grattis till ditt jullov!

Annika said...

Fattar inte heller att de har RÅD!
Att plugga på college i USA är ju inte precis gratis, det vet jag nog.
Vi som sparat sen Karolina föddes just för uni-stuider, och då för en 4 year degree, bachelor degree.
Ja, alla universitet riket runt har sin finals nu, tror jag. Många grannbarn kommer hem på fredag från resp uni. Sen har de nästan en månad ledigt. SKÖNT för dem, och för lärarna!
Men jag ser på Facebook hur de sliter med sina slutprov nu.
Skönt att ni har KALLT.
Det har vi också, just nu. Det var -5 på min runda idag, och frost och såå vackert.
men på torsdag blir det 13 grader igen. Inte lika kul, förhoppningsvis håller inte mildvädret i sig länge.
Kram!

Katarina said...

Jag hoppas du ska uppskatta det lite långre julllovet. Ha de bra! Kram

Anne-Marie said...

Desiree: Det är nog litet lyxigt att ha så lång ledighet (och få betalt) utan att behöva ta semester. Det finns något som heter "financial aid" som många får. Många som bor i det här området skulle nog inte överleva om de inte fick den här ekonomiska hjälpen. Tyvärr verkar en del missbruka hjälpen - de går tillräckligt länge under en termin för att få hjälpen och sedan struntar de att komma till lektionerna. Kram!

Anne-Marie said...

Saltis: Det skall bli rätt skönt att inte vakna till en väckarklocka under en tid. :) Troligen är det något som finns inom skolvärlden - med betald ledighet som man får utan att behöva ta semester. Snö är jag gärna utan men litet varmare vore inte dumt. Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Som jag skrev till Desiree finns det något som heter "financial aid". Och som jag också skrev missbrukas tyvärr den här hjälpen av vissa. Det har börjat pratas mer om detta inom skolan under hösten. Har du snö? Det verkar som om vi har kylan som Sverige haft de senaste två vintrarna och stora delar av Sverige har det milt. Du kanske bor tillräckligt långt norrut för att ha fått snö.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Julen ligger inte särskilt bra i år om man vill ha lång ledighet utan att ta semester - om man inte jobbar inom skolan. Tack! Det kommer att uppskattas.

Anne-Marie said...

Annika: Eftersom det här är ett junior college är det nog inte alls lika dyrt som ett 4-årigt college/universitet. Det en "resident" får betala här per unit är $36. Out of state kostar skjortan - mer än $200/unit tror jag. Vet att många föräldrar i USA sparar massor med pengar för att deras barn skall kunna gå på en högre utbildning. Har du ett välisolerat hus? :) Mitt hus är som ett kylskåp när det blir så här kallt. Jag tycker du kommer hit, så kommer jag till Reston. ;) Kramar!

Anne-Marie said...

Katarina: Det skall bli skönt att ha fria dagar under en period. Ha det bra du med! Kram!