Wednesday, September 14, 2011

Nytt körkort

Mitt körkort går ut i november i år på min födelsedag. Här i Kalifornien gäller femåriga körkort. I Oregon (staten norr om Kalifornien) gäller de 8 år om man var 21 eller äldre när man fick sitt körkort. I andra stater gäller andra regler.

Efter att i två femårsomgångar ha kunnat förnya mitt körkort antingen via nätet eller per brev (tur att posten finns :)) fick jag igår ett brev som sade att jag var tvungen att komma till DMV-kontoret i Mt Shasta och genomgå en synundersökning, lämna fingeravtryck och få ett foto taget.

Jag trodde att jag var tvungen att boka tid (vilket man säkert måste hos de allra flesta DMV-kontoren) men när jag kom dit igår var det tomt på folk och jag kunde få det hela avklarat utan att boka tid. Stort plus!

Till skillnad från fingeravtrycksbesöket tidigare i år hos immigrationsverket räckte det med tummen hos DMV (Department of Motor Vehicles). Hos immigrationsverket var det alla tio fingrarna. Ett foto togs vilket troligen var bra eftersom det foto jag har haft på mitt körkort var sedan 1998 när jag fick mitt första amerikanska körkort.

Synundersökningen kan kort sammanfattas med ett ord - enkel! Kanske till och med litet löjligt enkel. I Sverige utför de här personerna synundersökningar för körkort: "legitimerade läkare, legitimerade optiker och vissa trafikskolor". Här i Kalifornien står man en bit från en skylt som har några rader med bokstäver - alla lika stora, bara olika ordning på bokstäverna på de olika raderna. Jag fick först räkna upp bokstäverna på en rad med båda ögonen öppna. Sedan blev det en rad med ena ögat öppet och till sist nästa rad med det andra ögat. Det var allt.


Jag betalade mina $31 för att förnya körkortet. Det varierar från olika stater hur mycket man får betala. Sedan skall det ta 1-2 veckor innan jag får körkortet hemskickat - med posten.

Sedan oktober 2010 har Kalifornien ett nytt slags körkort som man påstår skall vara säkrare än det gamla så det är det jag kommer att få.

Att bo i en liten stad förenklar tillvaron ibland. Som till exempel att inte behöva stå i långa, långa köer hos DMV. I större städer är DMV-kontoren alltid fullproppade.

Kaliforniens nya körkort.

Bilderna lånade från internet.
DMV synkontroll: http://www.flickr.com/photos/ax2groin/4535381414/
DMVs körkort från deras hemsida

19 comments:

Lotta said...

Bra att få sånt där fixat enkelt! Det är praktiskt som du skriver att ha nära ;)

Vi har nya rutiner i CT också - lite mer omständigt men i det stora hela "no big deal".

Att köra upp här och ta teoriprovet var ju en baggis också, ungefär som din synundersökning ;)

Tycker dock det händer mycket olyckor var och varannan dag. Det hänger inte bara ihop med körningen utan vägarna. Vi har vägar från 30-talet här som i princip inte har några påfarter och som inte är dimensionerade för den volym som idag trafikerar vägarna. Även I-95 har dåliga påfarter och avfarter på sina ställen.

Poliserna är aktiva och sitter ofta i sina State Police cars bakom ett krön eller buske...det har ju yours truly fått erfara....;)

Kram!

Ann-Katrin said...

Oh herre gud, det drog upp minnen. Jag var med en vän i Chico när han skulle få sitt körkort förnyat (inte behövde man boka tid där heller), och en äldre man skulle göra sitt syntest samtidigt. Han kunde inte rabbla bokstäverna, faktum är att jag itne tror han hade sett en elefant om den så stått framför honom, men körkortet fick han förståss, efter att damen i luckan mer eller mindre till sist talat om vilka bokstäver det var (lekandes gissningsleken, och "är inte det ett "A" (eller vad det nu var) och mannen sa: Jo, det kan jag se nu).
Sedan dess har jag lite svårt att ta californiska körkort allvarligt :-)

Anonymous said...

Vet du om det stämmer att man som svensk bara för köra i 10 dagar på svensk koörkort i usa de sa nämligen det i hollywood fruar tv serien som går här men det kanske bara är så i Los angeles. Jo sen vill jag veta hur tågförbindelserna funkar i usa vi har ej bil så vi hade tänkt åka tåg runt i usa istället. Från florida hade vi tänkt åka tåg till Los angeles. Går det?

Annika said...

Man behöver inte boka tid på DMV här heller, däremot brukar det vara en herrans kö.
Jag förnyade precis mitt körkort online och det gäller i 8 år till. Skönt.
Synunersökningen här gick till så, då jag tog den för länge sen, att man fick titta in i en apparat där det dök upp prickar till höger och vänster som man skulle tala om då man såg. Dessutom fick man även läsa bokstäver även det i apparaten.
Nu var det länge sen jag var på DMV, glad att slippa stället så länge det går.
Jag är helt bergsäker på att man får köra på svenskt körkort längre än tio dagar i US. Absolut...
Kram på dig, AM!!!

Annika said...

JO, på våra körkort står det också om man vill donera sina organ, eller inte. DET tycker jag är klokt att ha på ett körkort, så blir det inget snack sen OM det olyckligaste skulle hända...

Ann-Katrin said...

Klart man får köra mycket längre än 10 dagar på sitt svenska körkort, speciellt så länge man är turist. Man ska inte bara köpa det man ser på TV rakt av...
Organdonationen: SMART! Borde vara med på alla körkort, över hela världen. Å andra sidan, i Sverige är det inte så viktigt så länge man registrerat sig, personnummerkollen är snabb. I resten av världen är det en annan sak...

Desiree said...

Skönt att det gick så smidigt att fixa nytt körkort. Vi skulle behövt förnya våra amerikanska körkort i år men eftersom vi inte bor där längre så går ju inte det. Lite synd faktiskt. Organdonation fanns i AL också. Jag undrar lite hur det skulle funka om man skulle flytta tillbaka till USA om vi skulle vara tvugna att köra upp igen och avlägga teoriprovet eller om vi skulle kunna förnya körkorten helt enkelt på ett smidigt sätt.
Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: I en liten stad är det sällan långa köer och det var super att inte behöva beställa tid. Pappret jag fick sade att man var tvungen att beställa tid. Synundersökningen är litet skrattretande faktiskt. Visst kan man upptäcka riktigt allvarliga synfel men jag tror nog litet mer på den svenska undersökningen. Jo jag minns att en viss Lotta hade en litet väl "nära" erfarenhet av polisen där borta i CT. ;) Kramar!

Anne-Marie said...

Ann-Katrin: Du är inte ensam om att inte riktigt kunna ta våra körkort på allvar. :) Jag tog några körlektioner i en trafikskola i Edsberg innan jag kom hit med mitt studentvisum. När jag berättade för körläraren att jag skulle ta mitt körkort i Kalifornien fick han sig dagens goda skratt. Nej, det är nog litet väl enkelt ibland, men jag måste säga att folk inte verkar vara sämre förare egentligen. Överlag är människor mycket artigare här än alla "fartdårar" och stressade människor i Stockholm.

Anne-Marie said...

Anonym: Bestämmelserna inom DMV i Kalifornien är desamma oavsett var man bor så Hollywoodfruarna verkar inte riktigt veta vad som gäller. Skulle nog inte lägga alltför stor tillit till vad som sägs i ett sådant program. :) Så här står det på DMVs officiella hemsida: "If you are a visitor in California over 18 and have a valid driver license from your home state or country, you may drive in this state without getting a California driver license as long as your home state license remains valid." Att åka tåg i USA är inte riktigt samma sak som att åka tåg i Sverige och i Europa. Jag skulle personligen inte åka tåg så långt eftersom förbindelserna troligen inte alls är särskilt smidiga. Amtrak heter tågbolaget så kolla deras hemsida - www.amtrak.com. Trevlig resa!

Anne-Marie said...

Annika: Intressant att man inte ens hos dig behöver boka tid - eftersom du bor i en tätort. Kan tänka mig att köerna kan vara riktigt långa. Jaha, så ni har samma bestämmelser som Oregon. Ytterligare ett område där reglerna skiljer sig från stat till stat. Den typen synundersökning som du beskriver liknar den jag fick genomgå för att kunna ta körlektioner i Edsberg. Litet mer "proffsigt" än våra hängande tavlor med bokstäver. ;) Organdonationer minns jag inte hur de hanterar betr. körkortsinformation. Har för mig att jag fick ange något på någon blankett men minns inte alla detaljer. Kramar!

Anne-Marie said...

Ann-Katrin: Som du kan se av mitt svar till Anonym stämde det inte riktigt med vad Hollywoodfruarna sade. Vi har ju Social security Numbers som absolut är kopplade till våra körkort så det kanske finns någon enkel väg att få mer information.

Anne-Marie said...

Desiree: Ja, flyttar man ut från USA har man ju ingen amerikansk adress längre och kan inte enkelt förnya. Vet inte hur det fungerar om man kommer tillbaka till USA med ett utgånget körkort och vad som gäller för att kunna få ett nytt. Det finns nog en "risk" att ni skulle få göra om proven men eftersom det är såpass enkelt här i USA känns det kanske litet lättare än om man var tvungen att göra om allt i Sverige. Kramar!

Anonymous said...

Såg just det avsnitt i Hollywoodfruar som talas om här.
Det var den amerikanske tjänstemannen på verket som uppplyste en svensk dam om att man skall ha en California driver licens om man inte är turist.
(vid besöket för teoriprovet som slutade med 15 fel och underkänt)
Enligt honom var det inte OK att köra på ett svenskt körkort under längre tid i Californien.
Marie

Ann-Katrin said...

Anonyma Marie: Japp, om man inte är turist. Vilket så vitt jag minns också gäller amerikaner som flyttar in från andra delstater. Så länge man är turist är det dock inget problem att köra på svenskt kort.

Annika said...

Exakt, det gäller amerikaner som flyttar från stat till stat också. Körkort i nya staten måste införskaffas ganska snart.
Men för en TURIST är det nemas problemas.
Skulle absolut inte lägga ngn som helst vikt av vad som sägs i Hollywoodfruar, suuuuck....

Anne-Marie said...

Marie: Jag ser att andra redan hunnit svara innan jag hann med. :) Om man är turist gäller de regler jag citerade direkt från DMVs hemsida. Kanske mannen i TV-programmet inte visste vad som gällde. Det händer ju då och då.

Anne-Marie said...

Ann-Katrin och Annika: Tack för att ni svarade innan jag hann med. :) Det är ju litet oroväckande att en tjänsteman inom DMV inte vet vad som gäller - det är ju bara att titta på hemsidan. :) Men jag är inte förvånad. Flyttar man in till Kalifornien från en annan stat är det helt andra, mycket kortare tidsregler som gäller.

Ann-Katrin said...

Det är TV- kan vara klippt hur som helst, frågan kan ha varit ställd på ett oklart sätt eller bara delar av svaret kommit med. "Hollywoodfruar" är ju knappast skapat för att vara ett informativt faktaprogram... :-)