Tuesday, September 20, 2011

Himmelska kroppar

Igår satte jag på The Weather Channel på TVn för att få vårt lokala väder (vilket för övrigt fortfarande är högsommarväder). Just då hade de inte den programsnutten utan i stället pratade de om den satellit som kommer att krascha någonstans på jorden den 23 september - plus/minus någon dag.

Den här satelliten sändes upp redan 1991 och är i storleksordningen mindre buss. När satelliten kommer in i jordens atmosfär kan vi möjligen till och med se den eftersom inte alla delar kommer att brinna upp vid inträdet. Men exakt var den kommer att synas och krascha är det ingen som vet. The Weather Channel sade att det kommer att ske mellan latituderna 57 norr och söder om ekvatorn. Det är ett rätt stort område! FEMA här i USA är "ready with 'just in case' scenarios for satellite crash".

Inte bara rymd"skräp" är på gång den här hösten. I november kommer en stor asteroid (400 m i diameter) att komma på besök. Den 8 november lär den komma som närmast. Fortfarande är det långt mellan jorden och 2005 YU55 (som asteroiden heter) - 325,000 km verkar ju vara ett rätt betryggande avstånd. :)

Kometen Elenin skrevs det en hel del om tidigare men för ett par, tre veckor sedan talade man om att den började bli mindre ljusstark och helt plötsligt försvann nyheten om kometen. Det man nu talar om är att Elenin kommer att komma som närmast den 16 oktober. Om den kommer att vara synlig utan kikare är tydligen litet oklart just nu. NASA har en sida där de talar om kometen:
http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2011-255

Under våren 1997 när jag för första gången kom till Mt Shasta kunde man se kometen Hale-Bopp utan kikare. Jag minns att jag såg den i Stockholmsområdet och även här i norra Kalifornien. Kometer har ofta i äldre tider ansetts förebåda stora omvälvande händelser på jorden. Vi får se vad Elenin hittar på.

Bilden från Wikipedia - Kometen Hale-Bopp.

10 comments:

olgakatt said...

I våra tidningar i Sverige står det att Skåne är i riskzonen att få fallande rymdskrot när nu den här gamla satelliten ska ramla ner. Hoppas själv kunna ducka...

Hale Bop minns jag också. Brukade stanna bilen de klara kvällarna i ett skogsområde där det var riktigt mörkt och stå en lång stund och betrakta kometen, det kändes magiskt på nåt sätt.

Annika said...

Ja, jag hörde det där om satelliten på NBC.
Nu ska man tänka på det också...
Hoppas man hinner undan, hehehehe...
Glöm inte att jorden ska gå under en 21 okt...det är ju det nya datumet enligt pastorn ute i dina trakter. Han hade ju fel angående 21 maj, så vi får'la se nu då...
Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det verkar som om de fortfarande inte riktigt vet var "skrotet" kommer att ramla ner. Risken att få det i huvudet är nog rätt liten - men man vet ju aldrig. :) Hoppas att du och resten av familjen inte får skrot i trädgården! Hale-Bopp kändes magisk faktiskt. Det var länge man kunde se den kometen.

Anne-Marie said...

Annika: Alltid är det något på gång eller hur. :) Det visste jag inte att pastorn bodde åt mitt håll. Minns att jag läste om honom och hans felaktiga profetia. Ja, vi får se om han får rätt i nu i höst. Tror generellt inte på profetior där folk basunerar ut datum och årtal. Saker och ting kan hända men tror inte att det går att förutsäga för vissa datum. Astronomiskt finns det ju olika slags planetära skeenden men exakt hur de påverkar jorden vet jag inte om någon vet. Kram!

Desiree said...

Jag älskar att kolla in sådana rymdprogram om universum. Så spännande på något sätt. Man får hoppas på att rymdskräpet håller sig på betrygande avstånd.
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Visst är det spännande med rymden. Jag såg på DNs nätupplaga att de varnar för ev. rymd"skräp" i södra Sverige. Synd att jag aldrig gick någon Astronomikurs här på skolan. Kram!

Lotta said...

Back in the USA och allt tycks vara under kontroll både här och i södra Sverige. Jag är gift med en astronominörd så jag får ta en de-brief med honom också i ämnet.

Kram!

Min plats i solen said...

Vi slapp rymdskrotet denna gång och det känns skönt. Det var rätt intressant att lyssna på radio under veckan som gick då de på måndagen pratade om att det kanske blev lite skruvar och muttrar som kunde trilla ner till att i slutet vara uppe i att delar på 200-400 kilo kunde falla från himlen. Senaste nytt jag hörde var igår då de trodde att rymdskrotet föll i havet någonstans, men tydligen har de ingen aning. Skönt att ingen blev skadad iallafall.

Ha en fin vecka Anne-Marie!

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Lotta: Det verkar som om rymdskräpet föll ner någonstans i Stilla Havet utanför USAs västkust. Det var i alla fall vad NASA trodde. Ingen verkar veta exakt var men det var där man senast såg "bussen". Astronomi är intressant - jag kan alldeles för litet. Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Ja, det var litet skillnad på muttrar och skruvar och 200 kg delar. :) Inte trevligt med varken små eller större delar som faller från himlen. Som jag skrev till din namne trodde NASA att det mesta föll i havet utanför USAs västkust. Jag såg inga delar, som tur är, i Weed. Ha det gott Lotta! Kram!