Friday, July 29, 2011

Sjukförsäkring och lönesänkning

Här i USA är en av de största nyheterna just nu USAs enorma ekonomiska kris som kan komma till en mycket kritisk punkt nästa vecka. Den 29 juni 2011 var USAs "public debt" 14,46 biljoner dollar! En summa som egentligen inte går att förstå.

I mitten på maj i år nådde man det tak som USA lagligt kan låna pengar upp till. Och det taket ligger på runt 14 biljoner dollar. Just nu håller de två största partierna i USA, Democrats och Republicans, på att försöka komma till en överenskommelse om att höja det här taket så att USA lagligt kan fortsätta att låna pengar. Kommer man inte fram till en överenskommelse under nästa vecka kan det bli stora effekter i det amerikanska samhället. Exakt vad som kommer att hända vet nog ingen just nu.

http://news.yahoo.com/default-deadline-truly-aug-2-analysts-no-
000349079.html


Som jag också berättat om har Kalifornien sin egen budget som också har ett mycket stort underskott. Vi på skolan känner av det varje dag med stora förändringar inom personalområdet och att vi inte har fått några lönehöjningar på flera år. Priserna ute i samhället har ju inte precis stått stilla så att inte få någon lönehöjning blir rätt påtagligt. Tidigare har i alla fall våra löner stått stilla men nu i och med julis lönecheck har vi fått lönesänkning på grund av att den sjukförsäkring som vi har genom skolan har gått upp. Lönesänkning och höjda priser - ingen bra kombination. :( Sjukförsäkring måste man ha i USA - har man inte det kan man få betala hundratusentals kronor i sjukhusräkningar.

Vi har en rätt bra sjukförsäkring genom skolan som tidigare varit relativt billig. Men nu har den gått upp som sagt. Fortfarande är den billigare än de allra flesta sjukförsäkringar som man som privatperson kan köpa. Det är inte ovanligt att folk betalar mellan $300-$500 per månad! (ca 1900 - 3200 svenska kronor) i privata sjukförsäkringar. Det är mycket pengar.
Den här hemsidan kan ge en bra uppfattning om vad sjukförsäkringar kostar i olika stater. Kalifornien är bland de dyraste staterna när det gäller sjukförsäkringar.
http://www.ehealthinsurance.com/

Fler och fler lämnar skolan eftersom de har hittat andra arbeten och jag förstår dem. Jag har ännu inte gjort några definitiva planer men kan man inte längre försörja sig kommer det att bli nödvändigt att fatta stora beslut framöver. Nu under hösten.

14 comments:

em said...

Och det är ett system som somliga svenskar tycker vi ska införa i Sverige!
Margaretha

Anonymous said...

Och somliga begriper inte att denna kostnad redan är påförd oss genom skatten, fördelen med USA är att den i alla fall är valbar vilket den inte är här.

Desiree said...

Oj inte kul med sänkt lön. Jag förstår att det känns dystert. Det är ett stort och inte alls lätt beslut du står inför. Vet inte vilken info skolan ger om det kommer att klara sig med de uppoffringar ni redan har gjort eller om det är stor risk för ytterligare nedskärningar. Vad gäller privat sjukförsäkring så finns det ju sådana här också och det är något som blir vanligare och vanligare. Sedan är det ju också så att man betalar via skatten självklart men jag tycker nog ändå att sjukvården är mer tillgänglig för alla här på ett helt annat sätt. Det är mer rättvist även om det finns mycket att förbättra också här.
Kram och jag hoppas att det ordnar sig på ett bra sätt hur ditt beslut än blir.

Pettas said...

Allt flera kommer vi till vägskäl arbete, försörjning på grund världsekonomin. Vi har inte sett hur Greklands ekonomi påverkar oss i Europa ännu, inte heller vad USA.s ekonomi betyder. Alla är vi beroende av varandra på något sätt och alla får vi en släng av sleven på något sätt. Världen står inför stora avgöranden och förändringar. Hoppas att du får och kan behålla ditt jobb. HÅller tummarna för dig.
Vi får nog hålla tummarna för varandra allihopa på ett eller annat sätt. Det kan bli rena dominoeffekten av USA.s dåliga ekonomi.
kramar!

olgakatt said...

Apropå en av kommentarerna ovan så är utgiften valbar för den som har pengarna, inte för den som inga har.

Hoppas att framtiden ordnar sig för dig, Anne-Marie. Det verkar vara en tuff tillvaro just nu både med boendet och jobbet. Måtte USA:s politiker kunna samla sig till ett vettigt beslut om budgeten! Det verkar närmast vara "polsk riksdag" i kongressen! Obama har ingen avundsvärd sits.

Anne-Marie said...

Margaretha: Ja du, vad skall man säga. Även om Sverige inte har råd med samma välfärd som för 15-20 år sedan är det fortfarande något helt annat än hur det är i USA.

Anonym: Den är inte alls alltid valbar. Jag kan inte säga till min arbetsgivare att jag vill gå ur sjukförsäkringen via mitt arbete. Är man fast anställd med visst antal timmar kommer sjukförsäkringen med tjänsten där jag jobbar. Som Olgakatt säger i sin kommentar - har man inga pengar är det inget val, vilket är fallet för miljontals amerikaner. Så många svenskar förstår inte hur otroligt många amerikaner som lever i fattigdom. Enligt svenska mått mätt lever jag i fattigdom.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag vet inte om någon riktigt vet vad som kommer att hända fortsättningsvis inom skolan. Vi vet att just nu har vi fler arbetsuppgifter och lägre lön. Självklart har Sverige också ändrats men som du säger känns fortfarande sjukvården mer rättvis än vad den är i USA. Michael hade ingen sjukförsäkring när han var tvungen att ha ett par ingrepp för sitt hjärta. Han fick en räkning på $70,000! Vem kan betala det? Kram och tack för din omtanke. :)

Anne-Marie said...

Karin: Att allt hänger ihop blir mer och mer klart tycker jag för varje år. Greklands kris kan säkert få stora effekter i Europa - kanske mer där än här i USA. Men att USAs dåliga ekonomi får effekter i hela världen är nog utan tvivel. Rätt många människor i USA har talat om och talar om att dollarn kommer att kollapsa. Än så länge har jag mitt jobb men jag kommer att jobba på att finna en ny väg - troligen någon helt annanstans. Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Tack för din kommentar! Jag vet inte varför folk i Sverige inte verkar förstå att så många amerikaner (har sett siffror om 40-50 miljoner) lever i fattigdom och helt enkelt inte har råd med dyra sjukförsäkringar. Många, många i Kalifornien och i USA har det otroligt tufft ekonomiskt. Såg nyligen information om att företag nu inte vill ha arbetslösa som söker jobb! Sjukt. Polsk riksdag är helt rätt. Fortfarande har de inte kommit fram till något beslut.

Lars Hultqvist said...

Jag är lite förvånad att läsa att den sjukförsäkring som du har genom din arbetsgivare inte är valbar. Jag betalar ca $100 dollar per månad i sjukförsäkring som dras direkt av min lön. Min arbetsgivare betalar resterande ca $400 som en 'förmån' eftersom detta är en av de få förmåner som man har med delstats jobb. Om jag inte ville ha denna förmån så kan jag självklart (i alla fall här i Arkansas, kanske Kalifornien har andra lagar) ställa mig utanför sjukförsäkringen men ingen normal funtad människa skulle göra detta.

När jag först flyttade hit och inte hade jobb så tecknade min fru en sjukförsäkring för make genom sitt jobb. Den är mycket dyrare och då betalade hon ca $300 per månad för oss båda medan delstaten (hennes arbetsgivare) betalade resten.

Nu när jag också jobbar för delstaten så har vi separata sjukförsäkringar eftersom det ger oss det lägsta premiumen per månad, ca $100 för var och en av oss.

I USA så fortsätter många att arbeta även om de kan pensionera sig tidigare än 65 genom sin arbetsgivare men eftersom privat sjukförsäkring är så dyr så jobbar man på eftersom detta är den vanligaste 'förmån' som arbetsgivare erbjuder.

Vi fick inte heller några löneökningar i år vilket i princip är en lönesänkning eftersom du så riktigt påpekar, priser på allt annat går upp inklusive sjukförsäkring. Vad som gör det ännu mer irriterande för oss är att Arkansas faktiskt är en av de få delstater i USA som visar ett plus i delstatsfinanserna.

Jane said...

jag tycker inte 500 dollar är så mycket för sjukförsäkringen. I Sverige är den inbakad i skatten. I Tyskland betalar jag 14 % av min lön, jag har sammanlagt 42 % avdrag, inkl. skatt på lönen. Å andra sidan tycker jag att socialt sätt är nog Tyskland en av de bästa länderna.
Vad är mycket värra i USA är att vissa personer inte får någon sjukförsäkring, dvs. har du haft problem med missbruk tidigare etc.

Jag förstår inte heller att Kalifornien sänkte sales tax 1 juli när man tänkter på vilket underskott som finns.

Anonymous said...

Jag tycker att 500 dollar i månaden för en försäkring är väldigt mycket pengar. Är man exempelvis ensamstående blir detta en stor utgift per månad.

Det är lättare att förstå varför det är si och så med det ena och det andra om man är bosatt här i USA.

Dessutom är inte den ena staten lik den andra.Det som gäller i en stat kanske inte alls gäller i en annan.

Anne-Marie jag hoppas verkligen att det ordnar sig med jobbet och att du får ett positivt besked om framtiden.
Trevlig Helg
Marie GA

Anne-Marie said...

Lars: Allt jag har läst och vet om vår sjukförsäkring så är den något som kommer med jobbet. Precis som du säger ställer sig ju ingen normalt funtad människa utanför en sådan försäkring. Det som är tufft i mina trakter är att lönerna är så låga till att börja med och allt som tas ut extra blir en ytterligare åstramning. Eftersom jag bor själv blir det ännu dyrare då jag ju betalar alla räkningar själv. Vem vet vad som händer om de inte kommer fram till något i Washington. Total "meltdown" kanske. Rätt många människor talar om att dollarn kommer att kollapsa. Det är bara en tidsfråga när.

Anne-Marie said...

Jane: Allt är relativt. Har man en högre lön blir sådana här saker inte så kännbara. Har man en låg lön - vilket jag och många med mig har - blir det kännbart. Nej, varför Kalifornien sänkte sin sales tax vet inte jag heller. Jag tror att Jerry Brown, vår guvernör i Kalifornien, helt enkelt "misade tåget" för att behålla den högre nivån.

Marie: Tack för den kommentaren! Är man två blir det inte så kännbart men för en person blir det tufft. Och så sant, alla stater har olika regler. Kalifornien är troligen en av de absolut dyraste staterna att bo i. Det löser sig säkert på ett eller annat sätt men det kommer att kräva rätt stora förändringar som jag måste genomföra nu under hösten troligen. Inget jag vet exakt men att de blir stora, det vet jag.