Tuesday, July 26, 2011

Röd och grön gubbe

Precis som i Sverige trycker man på knappen för att få "grön gubbe". Men här är det inte en grön gubbe utan en vit, blinkande gubbe. Denna vita, blinkande gubbe brukar inte vara långvarig. Den visar bara att man kan sätta igång att korsa övergångsstället. Jag brukar inte ens hinna halvvägs över gatan innan den röda blinkande handen sätter igång som säger att man får fortsätta korsa vägen. Den fortsätter sedan en lång stund innan den röda handen som inte blinkar dyker upp. Då är det stopp. I USA finns också signaler som säger "Don't walk" och "Walk".


I Kalifornien finns det dessutom en lag som säger att bilister måste stanna både vid markerade och omarkerade platser där gångtrafikanter kan korsa en väg. Alltså gäller det inte bara övergångsställen med signaler. Och folk är faktiskt bra på att stanna. Självklart måste man se sig för men de allra flesta stannar om man har tagit ett par steg ut på vägen.

Ikväll tog jag en promenad till Ray's mataffär i Weed eftersom jag behövde köpa ett par saker. För att komma dit passerar jag ett par övergångsställen med signaler. Det är två av våra fyra övergångsställen med signaler som finns i Weed. Inget överflöd precis. :) Jag har nästan glömt bort hur det är att promenera i en stad med trafiksignaler i var och vartannat gathörn.

Efter promenaden avnjöts en mycket god ekologisk glass (Julie's) som de faktiskt hade här i mataffären Weed. Hade aldrig provat den tidigare men det kan nog bli fler gånger.

6 comments:

em said...

Det är alltid knepigt för de som inte går fort att hinna över gatan innan det blir rött. Överallt där jag varit är det likadant.
I min by har vi varken trafikljus eller parkeringsautomater - men två rondeller - eller cirkulationsplatser som de egentligen heter. Kan tänka mig att du inte ser sådana så ofta över där.
Margaretha

olgakatt said...

Tack och lov har respekten för fotgängare ökat i Sverige men så bra som i Kalifornien är det inte ännu. Tyvärr tror vissa här att det betyder att man inte behöver se sig för alls utan bara rusa rakt ut. Som alltid krävs ett ömsesidigt hänsynstagande!

Gott med ekologisk glass! Själv hittade jag en ekologisk hallonsorbet i Malmö i går som inte var dum alls!

Lotta said...

Jag vet, vad är det med inställningarna egentligen - vill dem att man ska hinna över eller inte ;)

Så skönt att ni inte har så många övergångsställen

God glass är alltid en höjdare!

Kramar!

Desiree said...

Kul med en lokal glass sort. Var den god?

Anne-Marie said...

Margaretha: I början när jag bodde här trodde jag att man skulle hinna över medan den vita, blinkande gubben visade sig. Nu vet jag att den bara talar om att man kan börja gå. Nej, inte en rondell så långt ögat når. :) Vet inte ens var den närmaste finns.

Olgakatt: Självklart måste man se sig för här också. Jag skulle aldrig våga bara stiga rakt ut i gatan men har man börjat att gå stannar de allra flesta. Julie's ekologiska glass var en riktig höjdare. Mycket god!

Anne-Marie said...

Lotta: Tydligen betyder inte gubben att man skall hinna över utan bara börja gå. Jag vet, man kan ju undra vad de menar egentligen. ;) Den här glassen var verkligen god. Jag har aldrig själv gjort glass men kan tänka mig att det också är mycket gott. Kramar!

Desiree: Mums! :) Ja, den var väldigt god. Tydligen finns den här i nordvästra USA så den är mer utbredd än bara lokalt här i norra Kalifornien. Kramar!