Sunday, July 31, 2011

Mörk affär

Efter en dag uppe på vårt fantastiska berg Mt Shasta skulle jag göra min veckohandling. Jag hade inte mer än kommit in i hälsokostaffären Berryvale när allt blev mörkt och tyst. Att det blir strömavbrott så här på sommaren är rätt ovanligt. Alla fortsatte att handla och betala för sina varor men inga nya personer släpptes in i affären. Vi fick höra att kassorna bara skulle vara på under 10 minuter innan de skulle slås av pga elavbrottet. Som tur var hann jag betala för mina varor.

Jag skulle också besöka mataffären Ray's. Dörrarna var öppna men det var påtagligt tyst även där. Det visade sig att strömmen hade försvunnit där också. Folk handlade fortfarande så jag gjorde detsamma. Längst in i affären var det mörkt men det gick fortfarande att se varorna. Tydligen har Ray's en generator som gör att de kunde fortsätta att ha öppet.

När jag kom till huvudgatan i Weed verkade det finnas ström eftersom trafiksignalerna fortfarande var igång. Men när jag kom till den andra trafiksignalen stod det en "Stop" skylt på marken och signalerna var släckta - fungerar inte trafiksignalerna gäller samma trafikregler som vid en "Stop"-skylt. När jag kom hem var det strömlöst även där. Eftersom jag har telefoner som fungerar även om inte elen är igång kunde jag ringa till elbolaget. Där fanns det redan ett inspelat meddelande som sade att runt 20,000 kunder i flera olika områden var utan el. De beräknade att det skulle ta ett par timmar innan elen skulle komma tillbaka.

Men efter bara en halvtime satte kylskåpet igång och jag kunde laga middag. :) Elbolaget visste inte exakt vad som hade hänt men trodde att ett omfattande åskoväder var orsaken. Till och med Mt Shastas tidning hade hunnit uppdatera sin nätupplaga med elavbrottet som berörde många människor.
http://www.mtshastanews.com/newsnow/x1158630099/
25-000-affected-by-July-31-power-outage


Varje gång det blir ett stort och litet längre strömavbrott känner jag att jag inte vill vara så sårbar och så beroende av att ha el. Men att leva "off the grid" är svårt när man hyr. Så småningom skulle jag emellertid vilja vara mindre beroende av att ha el. När det blir ett längre strömavbrott märker man snabbt att det inte går att göra särskilt mycket av det man är van att göra.

I kväll är det tyst i Weed. Folkskarorna från igår har försvunnit och Weed verkar ha återgått till att vara den litet sömniga småstaden.


Bilden från nätet.

9 comments:

Pettas said...

Vi har gjort oss väldigt beroende av el och kan bli totalt handikappade vid elavbrott och ingenting fungerar som det skall göra.
Vi har installerat en kakelugn för värmens skull och har även gasspis i reserv om det kniper. Ett elaggregat finns också på vinden men det nojsar så....

Kramar!

em said...

Det är ofattbart att vi gjort oss så beroende av tekniken. Att vi inte tänkt ut ett parallellt system, ifallutaviatt.
Borde kanske konvertera - flytta till ett amishsamhälle.
Margaretha
som haft flera
korta strömavbrott
på sistone

Anonymous said...

Som tidigare "talare" håller jag med om att vi är väldigt beroende av strömmen.
Efter stormen Gudrun var vi strömlösa i 18 dygn (jodå, ARTON dygn!!!) och man märker hur sårbart allt är. Utan ström=inget vatten, inget vatten= kan inte spola på toa mm mm. tömma frysen å förvara hos vänner i stan. Tvätta på jobbet osv. Hämta vatten, bära ved.... Tack å lov kunde vi elda, om än försiktigt, i vår vedpanna och "full speta" i kakelugnen för att få värme.
Efter en dryg vecka fick vi tag på ett elverk så vi fick cirkulation på värmen i pannan å kunde hålla HELA huset varmt. Kunde tom tända några lampor å TV till barnen.
Förr kunde det vara mysigt med lite strömavbrott. Numera ger de bara ångest. Det tog ett år innan det kändes OK att tända stearinljus igen.
Till stormen Per var vi bättre rustade. Då var vi dessutom "bara" utan ström i 4 dagar ;-)

El är en lyx som jag inte vill vara utan ;-)

/CC

Lotta said...

Vi är enormt elberoende och man kommer verkligen av sig när strömmen går. I Sverige (Stockholm) var det ett sporadiskt temporärt problem, här i USA med helt andra väderförhållanden och elinfrastruktur, ofta förekommande och i många fall med stora konsekvenser.

Anne-Marie said...

Karin: Visst är det konstigt att vi blivit så totalt beroende av el. Jag tycker det känns litet skrämmande att man inte klarar sig utan el om man inte har andra alternativ som ni har. Och hyr man bostad, som jag gör, kan det vara knepigt att ha alternativ eftersom man inte kan börja bygga om inne i huset. Hade Michael levt idag hade vi eventuellt levt helt oberoende av el på Hawaii. Det var planerna innan vi bestämde oss för att lämna Hawaii. Kramar!

Margaretha: Amishmänniskorna har helt klart bättre förutsättningar än vad de allra flesta av oss har. Jag tycker det är smart att ha alternativ, om man kan. En hel del människor här i USA i alla fall, pratar om att solen kan komma att orsaka stora strömavbrott pga de solstorma som kommer under de närmaste åren.

Anne-Marie said...

CC: Intressant egentligen att man i Sverige nuförtiden också drabbas av stora oväder som de du nämner. USA känns som om det alltid varit mer utsatt på något sätt med tornados, orkaner osv men hela världen har fått ett mer våldsamt väder känns det som. Jag tror faktiskt att det kommer att bli mer och mer vanligt att stora oväder drar fram och orsakar strömavbrott och andra skador. Jag skulle gärna vilja vara mer förberedd och ha alternativ men att kunna göra alla dessa saker när man hyr är inte enkelt. Man kan ju inte börja installera solpaneler på taket helt plötsligt. Går strömmen på vintern blir det kallt väldigt snabbt om man inte har någon annan värmekälla.

Anne-Marie said...

Lotta: USA tror jag oftare drabbas av stora elavbrott än vad Sverige gör. Men det kanske kommer att bli vanligare även i Sverige. Michael var mer förberedd än vad jag är och jag lärde mig en del av honom men skall man bli helt "fristående" måste man leva helt annorlunda än vad jag gör nu. Kram!

Trillingnöten said...

Det är inte ofta det blir strömavbrott här i Sverige minsann :) Tänk, jag kommer ihåg att det hände för en så där 13 år sen sist...sen har jag ju bott utomlands ett tag, men ändå...Det är läskigt att man är så beroende av el. Och ännu läskigare att det finns folk som är allergiska mot el. Vilket krångel!

Anne-Marie said...

Trillingnöten: Jag minns ett mycket stort strömavbrott i Sverige för länge sedan. Det var säkert 20-25 år sedan. Min mamma och jag var inne i Stockholm och satt på Sturekatten och åt lunch. Helt plötsligt gick strömmen och när vi kom ut på gatan kom folk upp från tunnelbanan och affärerna stängde. Det pågick under många timmar och jag tror att hela södra Sverige var utan el. Jag gillar inte att vara så beroende men just nu kan jag inte göra så mycket mer än att vara förberedd med batterier, stearinljus och en liten "heater" som drivs med propan.