Wednesday, July 6, 2011

Hetta

Idag har vi haft årets varmaste dag här i norra Kalifornien. Kvicksilvret har på vissa håll nått över +35! Det är hett.

Min första sommar här levde jag nog litet i "chocktillstånd" innan jag hade anpassat mig till de varmare somrarna. Jag minns att jag tyckte det var tjatigt faktiskt efter ett par månader att inte ha sett ett enda moln. En dag kom ett åskoväder och det kändes som en befrielse att se moln och få litet svalka genom regnet.

Nu har jag ställt om mig så att jag bättre klarar av de här riktigt varma dagarna men nog är det klibbigt och svettigt när det blir runt +35. Och man har inte riktigt någon energi att göra saker hemma heller. Eftersom det ofta blir rätt svalt här på nätterna, på grund av att vi ligger 1000 meter över havet, har inte särskilt många hus luftkonditionering. I Redding, som ligger runt 10 mil söderut, har i stort sett alla hus luftkonditionering eftersom de har flera månader med temperaturer som ligger runt +35-40. Idag kom de upp till 40-gradersstrecket. Eftersom de ligger i en dal svalnar det heller inte så mycket på nätterna.

När vi bodde på Hawaii var det ungefär samma temperatur året runt. Det var runt +28-30 MEN det var fuktigt. Våra första dagar där var som att bo i en bastu. Att ständigt svettas och alltid vara klibbig är litet småjobbigt. Vi vande oss - till viss del - men aldrig till 100%. Fuktig värme är utmanande.

Något jag snabbt lärde mig när jag kom till Kalifornien var att man vädrar ut med fönstren på vid gavel på natten när det är relativt svalt och sedan stänger man fönstren innan det blir varmt. Det fungerar rätt bra faktiskt även om det under sena eftermiddagen blir rätt varmt inomhus. Nu verkar det vara ungefär samma temperatur utomhus som inomhus så nu är det dags att öppna fönstren.

De har lovat litet svalare till i morgon och det ser jag fram emot. Som tur är har vi luftkonditionering på min arbetsplats så det är "bara" hemma som jag har det varmt. Kvällarna blir sena när det är så här varmt eftersom det är svårt att lägga sig innan det blivit svalare.

Och nu har jag bloggat om vädret som en riktig svensk. ;)

Min utomhustermometer klockan 18.45 idag. Och som ni ser har jag en termometer med både Fahrenheit och Celsius. Jag tycker fortfarande att Fahrenheit är svårt att riktigt förstå och jag har ingen riktig känsla (trots 14 år här) hur till exempel 79 grader Fahrenheit känns. Celsius däremot vet jag precis hur till exempel +26 känns.

8 comments:

Lotta said...

Jag är en celciusfan fortfarande!

Jag förtstår om det är varm. Smart att vädra ut på nätterna och stänga till innan solen blir riktigt varm.

Svårt det där, med "lagom" varmt...

Kram och stay cool!

olgakatt said...

Jag glömmer aldrig hur det kändes den augustidag 1962 när jag steg ur flygplanet i NY och in i en kokhet våt vägg! Jag hade lämnat ett svalt Köpenhamn 8 timmar tidigare och trodde inte jag skulle kunna andas mer. Första natten sov jag på ett logement mitt i NYC utan AC, dvs sova gick ju inte. Nästa dag flög jag vidare till Kalifornien där var ännu varmare men torrt. Och AC fanns på vissa ställen i alla fall, fast inte i skolan. Men jag vande mig så småningom, det gör man ju, precis som du säger.
Just nu är det varmt i Skåne också, 27 - 30° på dagarna; nätterna är tack och lov svala!

Anna o Jan - Man ser floden said...

Min favorit temperatur är 27 grader i skuggan. Är det svalare fryser jag. Upp till 30 inga problem. Mellan 30-35 ok men det börjar bli väl varmt. Över 40 då mår kroppen illa med hjärtklappning och ett irriterat humör. Fördelen med torr värme är att det hjälper att blöta sig med vatten.
Här i Alentejo har vi också, relativt sett, svala nätter. Nu förtiden har många AC men eftersom vi "bara" har el från solceller. Kan vi inte ha någon.
/Anna

Annica said...

Ta det lugnt i hettan! (Jag blir svettig bara att tänka på +35 C.)
Min favorittemperatur är runt +21-22 C. Precis som vi nu har i Norrbottens kustland. Då orkar man med dagarna och kan sova på nätterna. Luftfuktigheten är ca 65%.
Jag minns också NY som en våt, het vägg. När jag kom hem till Sverige var kläderna i resväskan fuktiga. Obehagligt.

Fröken fräken said...

Vi hade också sådär varmt i går, det är lite jobbigt faktiskt. Här i Oregon är ju havet så kallt så det går ju inte att bada i heller. Vi måste hänga bambu gardiner på utsidan, det ser inte så snyggt ut men det hjälper till att lyla ner huset.

Anne-Marie said...

Lotta: Härligt att höra att du också föredrar Celsius. :) Jag undrar om det inte är så att man har svårare att ställa om sig ju äldre man är när man kommer till USA. I morse var det varmt redan kl 7. Och fuktigt! Nu verkar det ha börjat svalna litet mer (vid 19-tiden) än vad det gjort de senaste två dagarna. Kramar!

Olgakatt: Ja, den där väggen är jobbig. Jag minns när min pappa och jag reste runt i USA 1986 och vi besökte Washington D.C. Då klev vi också in i den kokheta, våta väggen. Vi fick en chock. Som tur var blev det svalare så att det gick att andas. Kalifornien har oftare en relativt torr värme/hetta och den är lättare än den fuktiga hettan. Men man blir onekligen litet slak när kvicksilvret tar sig upp till +35.

Anne-Marie said...

Anna: +25 tycker jag är en behaglig värme. Hur går det på vintern för dig när det måste bli rätt svalt i Portugal? Stämmer att vatten kan hjälpa. Har man redan fukten gör det ju varken till eller från med extra vatten. Har sett på er blogg om ert litet "enklare" liv. Ni hör dock till de som kommer att klara sig om det blir stora strömavbrott. Man talar om möjliga solstormar som kan komma att slå ut stora delar av jordens elnät framöver. Då kommer vi till Portugal. :)

Annica: Dina Norrbottenstemperaturer låter mer "hanterbara" - skönt eftersom man faktiskt orkar att göra saker och ting. Nej, jag är ingen värmemänniska. Fungerar mycket bättre när det är litet svalare. När jag bodde på Hawaii var alla mina kläder ständigt fuktiga. Inte alls trevligt faktiskt.

Anne-Marie said...

Fröken Fräken: Jag såg på TV-vädret att det var varmt även i Oregon. De har lovat litet svalare väder framöver. Skönt! Man måste stänga ute solen. Gör man inte det blir det ju helt olidligt.