Tuesday, July 12, 2011

Guldfeber


På 1800-talet kom många till Kalifornien för att finna guld - Kalifornien kallas också för "The Golden State". Fortfarande lär det finnas en hel del guld här.

I söndags var R och jag ute med en så kallad metalldetektor som skall kunna finna guld. Eftersom jag inte alls visste hur terrängen skulle vara tog jag inte med mig kameran - ville inte riskera att den skulle falla i vatten eller på stora stenar. Att leta efter guld och annnat med en metalldetektor är något man måste lära sig. Jag hade aldrig gjort det tidigare. R hade provat på ett par gånger.

Vi åkte till en flodbädd som vi trodde skulle vara uttorkad men det fanns faktiskt en del vatten där. Vi gick med metalldetektorn ett tag men den gav knappt några utslag alls. Tydligen fanns det inte ens gamla kapsyler och andra metallföremål just där.

Vi hade tänkt att åka till ett annat ställe och prova lyckan där men vi blev i stället sittande vid sjön Lake Shastina. Eftersom den är fylld med vatten finns det massor med fåglar där nu, bland annat vilda pelikaner.

Det finns en hel del människor här i västra USA som är ute i skog och mark för att hitta ädla metaller och olika ädelstenar. Innan vi gav oss iväg hade vi tittat på en video om hur man använder en metalldetektor och hittade även andra spännande filmsnuttar hos YouTube som är gjorda av en man som bor i Oregon. Han lever bland annat på att hitta ädelstenar och även guld.
http://www.youtube.com/user/flagold

Jag kan förstå att folk kan få guldfeber. Hittar man en guldklump driver det säkert på att leta vidare. Litet som om man vinner i ett kasino och får "blodad tand".

Kanske det blir fler turer ut i omgivningarna. Det vore ju inte helt fel att hitta litet skatter i skogarna. :) Framför allt eftersom vi inte får några lönehöjningar men får mer att göra på skolan.

Den här metalldetektorn använde vi - Eureka Gold. Bara namnet antyder att man borde hitta guld. ;)

7 comments:

T said...

är det fritt fram att leta guld? Tycker att "keep out" skylten är en av det vanligaste som man ser i US. Så därav frågan :-)

Lotta said...

Lycka till! Tänk om du skulle hitta en liten guldklimp. Ni hade en skön dag iallafall

Kram!

Desiree said...

Det var ju kul att försöka hitta guld även om ni inte hittade något denna gången. Vart fick ni tag på metaldetektorn? Hyr man sådan eller? Ni verkar ha fått en trevlig dag trots att det inte blev några guldklimpar.
Kram!

Anne-Marie said...

T: Om man befinner sig på "Public land" och inte sätter igång att bryta mark (som i en gruva) skall det vara okej att leta. När vi parkerat vid sidan av vägen (en litet större väg) stannade en Highway Patrol kille och undrade om allt var okej. Vi berättade att vi hade en metalldetektor och han hade ingenting att säga om det.

Lotta: Tack! Ja, det vore inte helt fel att hitta något ädelt ute i skogen. Chansen är troligen rätt liten men självklart kan den finnas. Vi får se vad det blir av det hela. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: R har köpt den här. Vet inte om man kan hyra metalldetektorer. Har inte hört talas om det. Det finns många ställen som säljer dem, till och med Amazon. Ja, det var en trevlig dag trots uteblivna skatter. Kramar!

Magdalena and Co in US said...

Jag tycker det låter som en rolig utflykt även om det inte var guldkantad. Vore väl ypperligt om Kalifornien kunde finna guld och dra upp ekonomin. Tror att det är svårt att bli rik på det, men jag håller tummarna att du ramlar över en stor guldklimp. Kramar

Anne-Marie said...

Magdalena: Det var en trevlig utflykt trots avsaknaden av guldklimpar. Kalifornien skulle behöva hitta MYCKET guld om de skulle kunna lösa sina ekonomiska bekymmer. Tror, precis som du att det är svårt att bli rik nuförtiden men det är trevligt att ha något mål när man är utomhus. Kramar!