Tuesday, July 5, 2011

Drive-thrus och drive-ins - varför lämna bilen?

Amerikaner är påhittiga och det här med drive-thrus och drive-ins är verkligen ett amerikanskt "fenomen". Självklart har det spritt sig till andra länder, även till Sverige. Eftersom amerikaner älskar sina bilar var drive-thrus och drive-ins troligen ofrånkomliga "uppfinningar".

Redan på 1930-talet kom de första drive-thrus och drive-ins och folk älskade det här konceptet att åka till en restaurang eller biograf och inte behöva lämna bilen. En del servitriser kom till och med till restauranggästernas bilar på rullskridskor. Den första drive-in restaurangen i USA lär ha öppnat 1936 här i Kalifornien.


Bilden från internet.

Sedan har vi drive-in biograferna där man satt i sin bil och tittade på filmen. Många amerikaner har nog minnen från dessa biografer dit man åkte med sin pojk- och flickvän och troligen gjorde mer än bara tittade på filmen. ;)

Nuförtiden finns det mer än bara restauranger som har drive-thru service:

  • Affärer som säljer alkohol (drive-tru liquor stores)
  • Banker
  • Kaféer
  • Apotek
  • Las Vegas har ställen där man kan gifta sig samtidigt som man kör igenom dem. I vilket land skulle sådant finnas om inte i USA.
  • Begravingsbyråer! där man kan köra förbi den avlidne och titta på honom/henne.

Här i Weed har en av bankerna, Premier West Bank, en drive-thru avdelning. De kallar det drive up window men det är samma sak. Varför lämna bilen? :)18 comments:

olgakatt said...

Menar du att Drive in-bio inte finns längre?

Annika said...

Ja, det är verkligen ett drive-thru land på många sätt. I North Carolina såg jag Brew-thru vid beachen. Där var det bara att köra in med bilen då man skulle köpa öl, och även vin, tror jag.
Litge komiskt.
Drive in biografer tror jag inte finns längre, va? Iaf har jag inte sett ngn...
Kram!

Lollo said...

Det är ju trist att nästan alla drive in-bios försvunnit. Jag vet att det fanns en bio en bit ut på landet från Richmond, VA, där jag bodde, men de hade bara öppet 3 månader under sommaren och bara fredag-lördag tror jag.

Själv tyckte jag oftast det var krångligare med drive trhu-banken, jag är så kort så jag når nästan inte bankomaten när jag kört fram till den, haha.

Liza said...

Jag älskar verkligen drive-thru-banken. Så bekvämt när man har tre barn i bilen och slipper kliva ur och stå i kö med dem, speciellt när nån av dem sover. Min mamma var så rolig sist hon var här och vi åkte till banken. Hon trodde inte sina ögon när hon såg drive-thrun och var tvungen att knäppa kort. :) Sist jag var i Sverige så köade jag på banken i över en timme, nä huvva nu är man bortskämd. Jag har bott i Las Vegas i nio år men jag fattar fortfarande inte hur man kan gifta sig i en drive-thru, så sjukt egentligen. De borde ha drive-thru för marriage license här eftersom det är så enkelt och relativt snabbt att få. Men WOW, har aldrig hört talas om att man kan köra förbi sådär och titta på en avliden, creepy! Jag har faktiskt en drive-in-biograf fem minuter från mitt hus men har aldrig varit där. Tydligen måste man ha en antenn och radio tror jag det var och det har jag inte. Ids inte skaffa heller. :)

Desiree said...

Det är faktiskt rätt praktiskt ibland. Vi använde ibland drive thru på banken och apoteket i Alabama. Det hände att det ösregnade då man skulle göra något sådant ärende och då var det perfekt att köra detta koncept. Jag skulle gärna testa drive in biograf någon gång. Drive thru begravining låter ju lite lustigt.
Kram!

Saltistjejen said...

Jag kan förstå att det bilburna Amerika har hittat på allt detta eftersom det på vissa ställen är stört omöjligt att ta sig fram utan bil! Här inne i New York City är det dock väldigt promenad och kollektivtrafikvänligt vilket jag gillar! Vi har inga drive-ins eller drive-troughs här vad jag vet....
Fy vad osmakligt med en drive-through begravning! Om det är någongång man skulle behöva lite tid för eftertanke och även vilja visa sitt deltagande och sin omtanke med anhöriga är det väl under en begravning!!
Kram!

Lotta said...

Drive-in bio finns på Cape Cod :)

Och i vår stad körde många drive-in när det var dax för 4th of July fyrverkerier...hm

Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det finns uppenbarligen drive-in biografer även nu (bland annat hos Lotta på USAs östkust) men inte alls i samma utsträckning som det gjorde för 40-50 år sedan. Jag hoppas att jag inte var alltför otydlig i mitt inlägg. Det kanske lät som om de bara fanns förr i tiden. Det var inte min avsikt att säga att de inte alls finns nuförtiden.

Annika: Brew-thru! Man kan ju inte annat än ge amrisarna plus för att de är påhittiga. :) Tydligen finns det drive-in biografer men som jag skrev till Olgakatt är de inte alls så många nuförtiden. Deras storhetstid är nog förbi. Kanske även vanliga biografer blir mer och mer ovanliga eftersom folk tittar på film på andra sätt nuförtiden. Kramar!

Anne-Marie said...

Lollo: Så du har också upplevt drive-in biografer. De var väl väldigt populära t ex på 50- och 60-talen. Ja du, det finns alla möjliga utmaningar om man inte har "rätt" längd. :)

Liza: Drive-thru vid banken kanske verkar litet smått exotiskt för de som inte har det hemma. Jag kände mig litet som en turist nästan när jag tog bilderna vid banken. :) Köerna på banker i Sverige är rätt otroliga egentligen - trots nummerlapparna (ett svenskt "fenomen"). Drive-thru för giftermål låter konstigt tycker jag men Las Vegas är ju ändå Las Vegas. Nej, att köra förbi och se en avliden släkting låter väl inte som någon höjdare. Så du har också en drive-in biograf. Att behöva köpa till utrustning kanske verkar litet väl ambitiöst.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag har faktiskt aldrig provat på någon drive-thru överhuvud taget här i USA. Jag är hur konstig som helst. ;) Jag gillar att kliva ur bilen och gå. Folk som hör att jag parkerar bilen längre bort och går tycker nog att jag är en kufisk typ. Kanske det är min vana sedan Sverige då jag inte hade någon bil att jag gick en hel del. Praktiskt att få en promenad på samma gång. Drive-in biograf kan säkert vara kul - det gäller bara att hitta någon. Kramar!

Saltis: New York minns jag som en stad (om än stor stad) där det gick bra att promenera. Min pappa och jag provade aldrig på tunnelbanan men vi åkte buss minns jag. Jag minns också den enorma trafiken som aldrig egentligen avtog. Och alla gula taxibilar! Begravningar borde helt klart vara litet mer inåtvända och reflekterande. Jag tror att jag inte ens gillar tanken att behöva titta på personen efter det att de dött. När han/hon ligger påklädd i kistan. Nej tack! Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Du skall då alltid vara litet speciell. ;) Skämt åsido - kul att höra att du har en drive-in biograf i dina trakter. Det har jag aldrig hört talas om att det finns drive-in för fyrverkerier. Men varför inte. ;) Kram!

Pettas said...

"Mitt liv i min bil", kunde säkert bli en bra boktitel för någon författare...man blir till i bilen, man dör i bilen och alla bara bilar förbi..:)
Låter lustigt allt detta med livet i bil, men jag vet att det är en verklighet i USA, och förstår att det blir så när man inte kommer någonstans utan bil vad jag förstår av Saltistjejen
kramar!

Malin said...

Med barn så måste jag säga att det är väldigt praktiskt att inte behöva kliva ur bilen. I New Jersey vet jag att man inte FÅR kliva ur för att tanka, utan det måste någon som jobbar på macken göra, dock inte samma i Maryland där jag bor.
Jag kör nästan alltid upp thru på banken, fast-food och apotek. Ibland kör jag även till en drive-thru post för att det är praktiskt även om det inte är den närmsta. Vissa av spritbutikerna här har också drive-thru.

Anna o Jan - Man ser floden said...

Drive-thru liquor stores, hm låter inte så bra. Vi försökte köpa säkringar till bilen en gång på en mack här i Portugal. Nej, det kunde vi inte men en konjak gick bra att få.
Jag kan förstå att det kan vara praktiskt med drive-thru i vissa sammanhang när man har barn. Men som stark anhängare av vardagsmotion tycker jag inte om fenomenet. Nej, parkera bilen och gå. Är min uppmaning.
/Anna

Anne-Marie said...

Karin: Du är för härlig! :) Ibland undrar jag om folk i USA strävar efter att så småningom förlora sina ben. ;) Använder man inte benen kanske de trillar av till slut. Nja, det kanske inte riktigt stämmer betr. Saltis. Hon kan ta sig runt utan bil eftersom hon bor i New York. Jag har däremot jättesvårt att ta mig runt utan bil eftersom vi i stort sett inte har någon kollektivtrafik. Jag bor ju på vischan. :) Kramar!

Malin: Du har blivit en riktig amerikan. :) Intressant att man inte får tanka själv i New Jersey. Hela Oregon har samma bestämmelser, dvs man får inte bege sig ut och försöka fylla på bilen utan man blir servad. Det kan säkert vara praktiskt om man har små barn eller om regnet vräker ner - jag antar att jag är litet mer "präglad" av mitt liv i Sverige när jag inte hade bil.

Anne-Marie said...

Anna: Nej, det låter verkligen inte bra. Man får hoppas att kapsylen eller korken på flaskan inte tas av i bilen. Här i Kalifornien är det förbjudet att köra med en öppen flaska med alkohol inne i bilen. Portugiserna har kanske det litet mer "avslappnade" förhållningssättet till akohol som andra länder också har i framför allt södra Europa. Och i USA. Jag håller med dig - parkera en bit bort och promenera.

Lars Hultqvist said...

Av alla drive-through platser så uppskattar jag bankerna bäst. I Sverige besökte jag på senare år aldrig banken eftersom allt kunde göras på internet men här i USA så blir det lite fler bankbesök och då tycker jag att det är underbart att slippa parkera för att gå in och köa på bankkontoret. Här i Little Rock har alla bank kontor driver trough. Jag tror inte de skulle existera annars. Det finnss också mycket flera banker här än i Sverige så konkurrensen är stenhård mellan bankerna om kunderna. Det är nog varför alla har drive-through.

Anne-Marie said...

Lars: Tänk att jag aldrig använt bankens drive-thru men kan förstå att det kan vara praktiskt. Här har faktiskt inte alla banker den servicen men de flesta har det. Det stämmer att det finns förvånansvärt många banker, till och med i mina trakter.