Tuesday, July 27, 2010

Motorvägen I-5

Sedan mitten av februari har jag bott granne med motorvägen I-5. De senaste veckornas värmebölja har gjort motorvägsbruset (eller snarare oljudet) mycket mer påtagligt när jag varit tvungen att ha fönstren öppna. Så här nära går faktiskt vägen lägenhetshuset jag bor i.


Den här bilden togs i våras.

I-5 är en så kallad Interstate Highway som går från gränsen till Mexiko i södra Kalifornien till Kanada i norr. Den är mer än 2000 km lång och går genom alla stora städer utmed USAs västkust. Och den passerar genom både Mt Shasta och Weed och alltså alldeles utanför mitt hus. ;)

Här har motovägen "bara" två filer i vardera riktningen men i Los Angeles området finns det 5 filer i vardera riktningen på vissa sträckor. Åker man bil i Los Angeles är det alltid massor med bilar, dygnet runt. Här avtar trafiken litet i alla fall på natten.

De här stora motorvägarna finns i alla stater i USA och kom till på 50-talet. Hastighetsgränsen ligger mellan 65-75 miles/hour, dvs 105-121 km/timme. Nere i San Francisco-området kör folk väldigt fort. Här är det litet mer "laid back". Så här ser skylten ut för I-5. Alla interstate highways har den här typen skylt.


I Kalifornien finns en highway patrol inom polisen. Deras bilar ser man ofta parkerade bakom buskarna utmed vägen. Rätt många bilister stoppas för fortkörning.

Snart kommer jag inte längre att ha I-5 som granne. Mina nuvarande hyresvärdar har ett hus i Weed som jag faktiskt kommer att flytta till (ja, nu igen ;)). Jag insåg att ett helt år i huset jag nu bor i troligen inte skulle fungera med bara collegeungdomar (redan har det varit stökigt i huset med bara två killar som bor i en annan lägenhet och snart kommer de andra två lägenheterna att också vara fyllda med ungdomar) så hyresvärdarna lät mig föra över hyreskontraktet till huset. Jag kommer att skriva litet mer om det i ett annat inlägg.

Man hör I-5 i stort sett överallt i Weed men det skall bli skönt att vara litet längre från den här stora vägen.

3 comments:

Rune said...

Säga vad man vill, men Interstatesystemet är helt suveränt som binder samman hela landet. Mycket bra skyltat och lätt att köra. Ojämna vägnummer går i nord/syd och jämna väst/öst. Vid ringleder och infarter väljar man siffror 1-4 framför vägnumret. Om sedan "milemark" vid varje mile längs sträckan med start vid delstatsgräns, avfarterna får nummer efter dessa milemark. Även om man har hastighetsbegränsningar kommer man ofta snabbare fram än på autobahn.

Tord said...

Nu har jag läst igenom nästan alla dina inlägg.. och kan konstatera att du nog borde kunna skriva en bok om hur flytta i US. :-) Skall bli roligt att följa denna blogg "on line" så att säga. Hitta den via Anne's, som jag har följt ett tag efter att ha letat om resetips i Oregon inför en bilresa från SF till Seattle för ett tag sedan.

Anne-Marie said...

Rune: Visst är det väl utformat. Tack för ytterligare förtydligande kring hur hela vägnätet är uppbyggt. :)

Tord: Välkommen hit! Ja, visst skulle jag kunna skriva en bok "Flytta med Anne-Marie" :). Visst är bloggvärlden kul där man kan hitta olika personers livsberättelser.