Tuesday, June 22, 2010

Iskallt vatten

Många amerikanska städer har dricksvatten som smakar och luktar illa eftersom klor tillsatts. Till och med staden Redding (som ligger ca 1,5 timme söder om Mt Shasta) har dricksvatten som inte smakar gott. Och Redding är inte någon riktigt stor stad. Mitt minne av storstäder som New York och Los Angeles är att man måste köpa dricksvatten eftersom kranvattnet har en så stark smak och lukt av klor.

Något Mt Shasta är känt för är sitt fantastiskt goda, iskalla vatten. Och det är ingen reklamslogan utan det stämmer faktiskt. Mitt första minne av Mt Shastas goda vatten var på en restaurang inne i Mt Shasta under mitt allra första besök här. Jag minns att jag till och med kommenterade det och Michael kunde bara hålla med.

Mt Shasta får sitt dricksvatten från några källor som finns en bit upp på berget. De här källorna levererar ca 8000 liter vatten per minut. Och det här är rent, ofiltrerat och obehandlat vatten. Mt Shasta vann till och med ett par tävlingar om Kaliforniens "Rural Water Association's Best Drinking Water" och kom högt i en tävling som heter "Great American Water Taste Test" - en årlig tävling i Washington D.C.

Det finns också ett par så kallade "water bottling plants" i Mt Shasta området. För inte så länge sedan förstökte jätten Nestle att ta över vattenrättigheterna
i en av de små städerna som finns här. Staden McCloud har också källor som Nestle ville utnyttja. Många reagerade över hur det hela skulle gå till och en stark proteströrelse sattes igång. För inte så länge sedan beslutade Nestle att dra sig ur det hela och det var en stor seger för lokalbefolkningen.
Eftersom vatten på flaska har blivit en jätteindustri under senare år är platser som Mt Shasta lockande för de här företagen.

Till och med inne i Mt Shastas City Park finns en källa som har rent vatten man kan dricka. Många människor kommer hit och åker till parken och hämtar sitt dricksvatten där. Rätt fantastiskt. (Lånad bild från Wikipedia)Det är lätt att ta bra dricksvatten för givet men det är en bristvara i många länder. I år har vi fått mycket snö så vattnet lär räcka till. Så här ser Mt Shasta
ut just nu - fortfarande mycket snö uppe på toppen. (Min egen bild)

18 comments:

Saltistjejen said...

Visst är det så! Bra dricksvatten är ngt de flesta svenskar knappt reflekterar över. Men de flesta ställen i världen har ju inte alls sådan kvalitet på dricksvattnet som i de flesta svenska städer.
Här är vattnet ok men vi har skaffat ett vattenfilter i kranen för att få bort klorsmaken. Tyvärr gör väl detta med sämre vattenkvalitet att många köper vatten på flaska vilket jag tycker är enormt miljöoovänligt.
Kram!

olgakatt said...

Visst är det en gudagåva att ha obegränsad tillgång till gott och rent dricksvatten. Alltmer sällsynt i världen, dystert nog. I Bangladesh är nu många miljoner människor arsenikförgiftade av brunnar som ovetande hjälporganisationer ordnat!

Trillingnöten said...

Ja, vatten är ju intressant :) När jag kom till NY första gången höll jag på att spy när jag drack vattnett. Nu har jagkommit på att man kan ställa in vatten i kylen så att det blir riktigt kallt, då kan man iaf dricka det...men jag föredrar vattnet som man köper här.

Annika said...

Skrev nyligen om detta på min blogg. Glömmer alrig då jag kom till USA ffg och skruvae på kranen. TRODDE jag hamnat i en simhall.
Numera filtrerar vi vattnet genom ismaskinen. Blir supergott.
UNERBART med ert iskall, goda vatten!!!
Härligt!!!
Men, jag har ju märkt att man vänjer sig vid kloren också. Numera tänker jag inte på det medan jag duschar etc...
KRAM!!!

em said...

Som tidigare sagts här, så vänjer man sig märkligt nog vid klor. Nu när vi har eget vatten, har jag blivit kräsen. Men i min barndom var vattnet så klorerat att det luktade badhus när man tappade upp det - och jag kände inte ens att det smakade klor.
Köpevatten är ett elände, men sen jag smakat en del läskigt, och inte läskande, vatten så kan jag förstå dem som köper det.
Det var skönt att höra att lokalbefolkningen (the small people?) vann över Nestlé (the big people?)!
Margaretha

Lollo said...

Usch ja, i New York var ju vattnet hemskt! Här i Richmond tycker jag det är riktigt bra. Även om vattnet inte blir så himla kallt ur kranen, så tycker jag att det är totalt drickbart iallafall. Hemma i huset åtminstone, ute på restaurang kan isen ibland smaka väl mycket klor, men i huset kan jag dricka kranvattnet.

Mamaya said...

Vattnet i Sedalia var HEMSKT. Tydligen var det "mineraler" och "flor" samt klor i vattnet. holl pa att spy vid forsta smaken av det, och jag kommer fran Lulea som har ett av Sverige's renaste vatten.
Nu bor vi i ett hus med egen brunn, allting luktar kokna agg men med ett brita filter sa blir det acceptabelt vatten som gar att dricka utan att krakreflexerna gar igang.

(Hej! Det var ett tag sen, har inte varit sa aktiv pa senaste da man har mycket upp och ar bara dagar ifran att foda mitt andra barn :x)

Marie said...

Vad härligt att höra att det finns så rent vatten i Californien!
Här i Alaska luktar vattnet som hos Mamaya, ägg. Vi har egen brunn och det går åt 6 jättepåsar med salt i kvartalet för att ta bort rost ur vattnet. Dricksvattnet filtrerar vi en gång till i kanna. Som svensk dricker jag gärna kranvattnet, men måste erkänna att det blir fler och fler diet pepsis här.

Mimmi said...

Vårt vatten är väl relativt sett ok, men vi köper vårt dricksvatten ändå, och har det i kylen. Vi skall så småningom skaffa en sån där dispenser där man har en 5 gallon jug, och som har kallt, och kokande vatten - har bara inte nån plats för en sån än. :o)

Malin said...

Själv föredrar jag Brita filtrerat vatten. De har ju fluor i kranvattnet i USA. Har tydligen hjälpt väldigt mycket mot hål i tänderna, men man får inte den effekten om man filtrerar eller köper sitt vatten.

Heather said...

Va gott! Borlänge hade sånt vatten, som Mt Shastas vatten o Kungen gav Borlänge ett pris för det :)

Här i Buffalo har jag en brita filter på själva kranen. :)

Marie, vars i Alaska bor du? Min bror o hans familj bor i Anchorage :)

MVH Heather

Anne-Marie said...

Saltis: Håller helt med dig om att de flesta svenskar inte ens reflekterar över vattenkvaliteten eftersom det svenska vattnet brukar smaka rätt bra. Minns hur mycket klor det var i vattnet i New York. Vattenflaskor är otroligt miljöovänligt och det brukar jag i stort sett aldrig köpa. Kram!

Olgakatt: Vattentillgången här i Mt Shasta området beror litet på hur mycket snö som kommer. De senaste åren har det varit dåligt med snötäcket men i vintras kom det, som sagt, massor med snö. Har missat Bangladesh-vattnet. Låter otäckt.

Trillingnöten: Så vattnet smakar bättre när det är kallt. Intressant. Här är vattnet naturligt riktigt kallt. Klor är ett gift och kan ju absolut inte vara bra att dricka.

Anne-Marie said...

Annika: Intressant att det går att vänja sig. Jag tror inte att jag skullle kunna vänja mig vid klorsmak- och lukt. Ismaskin har jag inte. Så avancerade är vi inte i Weed. ;) KRAM!

Margaretha: Återigen intressant att du också tycker att det går att vänja sig vid klorsmaken. Jag har läst och hört att många vatten på flaska inte är det de säger sig vara utan är kranvatten som säljs tjusigt. Borde vara straffbart. Ja, de små människorna vann över de stora. ;)

Lollo: Verkar som om vattnet skiljer sig en hel del från plats till plats (vilket ju inte är så konstigt). Jag brukar alltid be om vatten utan is eftersom det blir så otroligt kallt och det ju oftast är mer is än vatten.

Anne-Marie said...

Mamaya: Jag börjar förstå att jag är lyckligt lottad här i Mt Shasta området med vårt goda, kalla vatten. Låter hemskt med ert vatten. Bra i alla fall att filtret tar bort det värsta.

Marie: Undras just varför vattnet i USA verkar vara så dåligt. Här har vi en stor spridning med "rapporter" alltifrån Alaska till USAs östkust. Ruttna ägg verkar ju inte vara någon höjdare precis. Diet Pepsi skulle jag aldrig dricka. Inte efter att ha läst vad den sötas med - aspartame. Det är bland de värsta och farligaste sötningsmedlen som finns. Nej tack! ;)

Mimmi: Köpevatten verkar bli dyrt i längden. Men om man måste, så måste man. ;) Hur fungerar det kalla och kokande vattnet? Har aldrig sett eller hört talas om denna 5 gallon jug.

Anne-Marie said...

Malin: Fluor i dricksvattnet verkar ha varit rätt vanligt i USA. Eftersom fluor egentligen är ett gift (ja, jag vet att tandläkarna fortfarande vidmakthåller att det är bra för tänderna, men jag tror inte på det längre alls) kan det ju inte vara bra att hålla på att dricka det. Jag var den enda i klassen i lågstadiet som inte sköljde med fluor när "fluortanten" kom - mina föräldrar ville inte att jag skulle skölja med fluor.

Heather: Filter kan nog fungera bra men givetvis måste de bytas hela tiden. När Michael och jag bodde på Hawaii fick vi använda filter hela tiden eftersom vattnet samlades upp i en stor "behållare" utomhus och det var så vi fick vårt vatten. Så får man vatten på den regniga sidan av The Big Island. Men filtren blev snabbt igensatta. Dyrt och litet opraktiskt.

N I N N I said...

Låter underbart!! Blir törstig :-)

Mimmi said...

Jo, men en 5 Gallon jug till en water dispenser måste du väl ändå ha sett ;o)

Bifogar en länk till en bild här (hoppas att det funkar):http://www.costsaving2u.com/images/D10%20Water%20Cooler.jpg

Där kan du även se knapparna för varmt, och kallt vatten.

Glad Midsommar!! :o)

Anne-Marie said...

Ninni: Gott vatten är så gott! :)

Mimmi: Jodå jag vet hur en sådan ser ut. Jag blev bara konfunderad när du skrev om kokande vatten. Glad middsomar!