Saturday, June 19, 2010

Bröllop och kungligheter

Att det är kungabröllop i Sverige idag har väl inte undgått någon. Kronprinsessan Victoria får sin Daniel. Och hon kommer att överlämnas av sin pappa Kungen. Här i USA är det mycket vanligt att bruden överlämnas av sin pappa. I alla filmer och TV-serier ser man hur bruden går fram till prästen tillsammans med sin pappa. När Michael och jag gifte oss var det ett så enkelt borgerligt bröllop att vi knappt hade fattat att vi var gifta - så fort gick det och så kort var ceremonin. För oss var det helt okej eftersom vi gifte oss mest på grund av att amerikanska immigrationsverket kräver att man är gift om man vill immigrera. Vi hade mycket väl kunnat fortsätta att "bara" vara sambo.

Efter att ha läst litet om hur stämningen är i Sverige verkar det som om fler och fler svenskar vill ha republik. Det här bröllopet mellan Victoria och Daniel kommer tydligen kosta skattebetalarna en hel del. Här i USA är det närmaste man kommer "kungligheter" det amerikanska presidentparet. De anses stå i en klass för sig och har litet stjärnglans över sig. Eftersom jag inte bor i Sverige längre har jag rätt neutrala känslor inför monarkin i Sverige, men visst är det väl så att kungafamiljen har en PR-funktion i och för Sverige. Och det är ju trevligt att Victoria får gifta sig med den man hon älskar även om han inte är en kunglighet. Min mamma sade att hon skulle titta en del på TV-sändningarna. Jag vet inte hur mycket jag kan titta på via nätet. Jag minns att jag tittade på bröllopet mellan Silvia och Kungen hos en kompis eftersom hennes familj hade färg-TV! Min familj hade bara svartvit TV. Det var tider det. :)Bilden från Expressen.

13 comments:

em said...

Jag kan tycka att det är lite märkligt med amerikaner som tycker att deras stadsskick är det enda rätta – men samtidigt nästan går upp i limningen när de träffar adel och slikt folk som de betraktar som ”fint folk”. För att inte tala om tramseriet med att kalla sina döttrar för prinsessa – vilket tycks ha spritt sig till Sverige nu.
Margaretha
som lyckats undvika det mesta av hysterin med anledning av att två personer ingår äktenskap

Heather said...

Oh vad jag älskar Kungahuset!!! Som amerikansk-svensk! :-) Så "Em", du ska inte generlisera om alla amerikanare ;-))) Jag kollar Live på svt.se om bröllopet...tills vi åker till en Swedish Heritage Festival här i Buffalo. :-)))

Mina bilder på dreamcatcher windchime finns nu http://husmor-i-usa.blogspot.com/2010/06/dreamcatcher.html

Ha det!

Mimmi said...

Själva vigseln är ju över nu (kortegen genom Stockholm börjar snart), men allt sänds live online på www.SVT.se - har själv suttit här och tittat på sändningen :o)

Heather said...

Vi har oxå kollat på den - laptop:n till tv'n o sen kollade på våran HD tv ;) :)

MEn varför pussas dom inte när pastorn säger "Nu är du man o fru"??? Va konstigt! När pussar dom då ??

Jag förstår inte kvinnliga pastorer. Det stör mig fortfarande. Men jag är ju katoliker så det kommer alltid störa mig. ;)

Marie said...

Jag tycker att kungahuset i Sverige har många viktiga funktioner; att förvalta traditioner, att sprida hopp och gemenskap i svåra tider och som förebilder med den stjärnglans vi alla fascineras av. På ett sätt stjäl de ju lite av stjärnglansen från Fredrik (som han kanske haft om Sverige varit republik) Undrar om han är okej med det?

Anne-Marie said...

Margaretha: Amerikaner är överlag litet barnsliga tycker jag. De är ofta naiva och litet enkelspåriga så det förvånar mig inte alls att de blir till sig när de träffar "finare" personer. Menar du att folk kallar "vanliga" barn/flickor för prinsessa? prinsessa i sitt namn - vilket ser tramsigt ut faktiskt. Jag skall faktiskt kolla litet på nätet från bröllopet.

Heather: Visst kan det vara roligt att kolla litet på de kungliga men det får inte gå till överdrift - tycker jag i alla fall. Dina dreamcatchers var riktigt fina!

Anne-Marie said...

Mimmi & Heather: Jag såg att det fanns massor med inslag som man nu kan titta på hos SvT. Jag var inte hemma (eller också att det var för tidigt här på västkusten) när de sände direkt.

Marie: Ja, det finns säkert många saker som kungahuset kan hjälpa till med. Och nu när de kungliga barnen blivit stora kan de ju också vara ute och hjälpa till. Har ingen aning om vad Fredrik tycker och tänker. :)

Heather said...

Jag tycker Kungafamiljen är så fina allihopa, och verkar så jordnära människor i intervjuarna. Vi har inget i USA som motsvara dom, även om min svensk make tycker amerikanarna hade The Kennedy Family som royalty... haha Nej jag gillade aldrig dom (Kennedy familjen)...

Tack angående mina Dreamcatchers!

Ha det bra!

Stefan said...

Hej där!

Själv skriver jag från USA, men på Engelska :-)
Har varit här i 2,5 månad och sticker tillbaks 3 månader i höst igen.

Ska kika igenom din blogg lite mer nu, ha det fint...

elisabeth said...

titta på svt.play.se där finns höjdpunkterna från den svenska tevesändningen, plus en massa andra program som visas i sverige.

Anne-Marie said...

Stefan: Välkommen hit! Får ta och kolla in din blogg också. :)

Elisabeth: Jodå, jag hittade alla inslag som SvT har på sin hemsida och har tittat på en del. Kul att kunna ta del av ett sådant här evenemang även om man inte bor i Sverige.

Anonymous said...

HEJ! Ja bröllopet var fint.
Bröllopet mellan Silvia och K-G var jag för liten för att minnas nåt av ;-)
Ha en fin sommar

Anne-Marie said...

Ninni: Välkommen hit! Visst var de fina - och så lyckliga och glada de såg ut att vara. Jag var tonåring när kungen och drottningen gifte sig så jag minns det rätt bra. Ha en bra sommar.