Saturday, May 22, 2010

Illegala immigranter

Jag vet inte om norra Kalifornien har gått in i någon slags mini-istid - kallt är det i alla fall. Igår snöade och haglade det och idag är det bara några plusgrader. Så här års "skall" det vara mycket varmare - mellan 10-15 grader varmare än vad vi har just nu. Stockholm har i alla fall fått sommar enligt min mamma. Känner mig litet avundsjuk faktiskt just nu måste jag erkänna. Har på värmen inomhus och de varma kläderna får hänga med ett tag till.

Det har väl knappast undgått någon att Arizona nyligen införde en ny lag som gäller illegala immigranter. Som immigrant har jag självklart följt det här litet extra. Den här nya lagen har skapat mycket uppmärksamhet och många har blivit arga och upprörda eftersom de tycker att det är ett övergrepp mot de illegala immigranterna. Om jag har förstått det hela rätt har Arizona poliskår egentligen bara fått litet mer "ammunition" att kunna ingripa om de tror att någon är en illegal immigrant. De har egentligen inte ändrat några fundamentala lagar eftersom USA har lagar på statlig nivå som säger att det inte är tillåtet att befinna sig illegalt i USA. Arizona har inte infört några regler som egentligen inte redan fanns. Skillnaden verkar vara att man nu i Arizona vill tillämpa existerande lagar. Och många amerikaner håller med de styrande i Arizona.

Den här nya lagen har som sagt skapat en del rätt upprörda reaktioner, bland annat från Kalifornien som gränsar i den allra sydligaste delen till Arizona. Staden Los Angeles till exempel har hotat med ekonomiska sanktioner mot Arizona. Kalifornien och Arizona gränsar mot Mexiko och det är givetvis därifrån de allra flesta illegala immigranterna kommer i just de staterna. I Kalifornien lär det finns litet drygt 2 miljoner illegala immigranter - hur många som kommer från Mexiko är litet oklart.

Även i Mexiko har reaktionerna varit starka men det är nog en hel del dubbelmoral från Mexikos sida. Runt 20 miljarder dollar lär de mexikaner som bor i USA skicka hem till släkt och familj i Mexiko så det finns givetvis ett ekonomiskt intresse i Mexiko att fortsätta det här pengaflödet. Dessutom är Mexiko en stor drogleverantör - droger som motsvarar ett värde kring $75 miljarder per år lär komma in i USA.

Att vara här legalt tycker jag är en självklarhet eftersom jag kan arbeta och leva var jag vill och behöver inte oroa mig för att helt plötsligt bli hemskickad och utestängd från USA under lång tid. En bekant till mig i Sverige berättade för flera år sedan om en kamrat till hennes son som arbetade illegalt i USA. Det upptäcktes och han blev hemskickad och utestängd från USA under antingen 5 eller 10 år.

Man kan vara en illegal immigrant antingen genom att man kommer illegalt till USA (som många mexikaner som helt enkelt tar sig över gränsen vid en obevakad plats), eller att man stannar längre än vad man har tillstånd att stanna (om man t ex kommer som turist genom Visa Waiver och stannar längre än de 90 dagarna) eller att man begår så kallad "visa fraud", t ex att man gifter sig med en amerikan bara för att få ett grönt kort.

Uppenbarligen finns det många som både bor och arbetar här illegalt men det är ett "farligt spel" eftersom konsekvenserna kan bli förödande om det upptäcks. Jag skulle själv aldrig riskera att utmana USAs federala lagar och Homeland Security.

Jag tänker inte ens gå in på det här landets första "illegala immigranter" som kom för några hundra år sedan. :)Bilden från EnterpriseIrregulars.com

11 comments:

olgakatt said...

Dubbelmoralen finns uppenbarligen på flera ställen. Kalifornien lär inte klara sitt jordbruk utan de lågbetalda illegala mexikanerna, liksom Mexiko välkomnar de hemskickade pengarna - och drogtraden över gränsen.

Hoppas du snart får en vår värd namnet!
Glad Pingst!

Katarina på Filippinerna said...

Precis som Olgakatt skriver, dubbelmoralen finns nog lite här och där,,

Jag brukar fundera på det när jag köper grönsaker i USA,, vem som plockat dem? Jag gör detsamma då jag dricker amerikanskt vin,, vem har skördat druvorna? osv...

Freedomtravel said...

Underbar bild! Jag skulle heller aldrig ta risken att bli illegal immigrant genom att stanna längre än tillåtet eller liknande. Men för människor med en desperat situation kanske läget ser annorlunda ut... Naturligtvis inte en oprimal lösning med illegala immigranter, men som sagt, då ska man ju inte utnyttja dem som billig arbetskraft heller...

Saltistjejen said...

Jag tror tyvärr att detta med illegal ivandring alltid kommer att vara aktuellt så länge det finns mycket fattigare männsiskor i länder där man ser det som enda ekonomisk utväg att ta sig till ett rikare land och proba lyckan där. Och just USa är ett stort land som många många drömmer om att lyckas i. Den amerikanska drömmen lever ju än, OCH det ska man ändå såga att flera ju lyckas just den vägen. Även om det självklart inte är rätt. Jag har en vän som är född här men hennes föräldrar kom som illegala flyktingar på 70-talet. De gick över gränsen från mexiko. Genom öken och korsade en flod vilket tydligen var väldigt dramatiskt. Om man sett filmen "Babel" (tror jag den hette) så kan man se lite hur miljön är för de som ska försöka korsa gränsen illegalt. hennes föräldrar lyckades dock att få ett otroligt bra liv här jämfört med vad de skulle fått om de stannat i sin lilla by i Mexiko. Hennes pappa började som diskare och är nu head chef för en fin restaurang här i NYC. Hon själv är grad student (alltså doktorand) och de är oerhört stolta över att hon kommer bli PhD. Något som de såklart aldrig kunnat ge henneom de inte kommit hit. De är självklart sedan länge legala och fråga mig inte hur de fikc sina gröna kort för det har jag aldrig frågat henne, men själv är hon och hennes syskon amerikaner eftersom de alla är födda här. Men som sagt, jag kan förstå VARFÖR så många från fattikga länder vill hit. Helt enkelt för att kunna erbjuda sina barn en bättre framtid. och egentligen tycker jag att detta med just visum etc är något som inte borde behövas. Inte i något land. Så länge man arbetar och tjnaär sitt eget levebröd så borde man få bo i ett land. Dessutom tjänar ju landet på att få in arbetsdugliga och ambitiösa personer som jobbar bra. Men jag vet att man i de flesta länder ser det som ett problem just för att "fattiga" kan "dumpa lönderna" eftersom de ofta kan tänka sig att jobba hårdare och emr för mindre pengar. Så även i Sverige där det ju varit mytcket bråk av facken när t ex polka byggarbetare kommit och arbetat för mycket lägre löner än vad svenska byggarbetare vill arbeta för. Svår balansgång såklart men jag tror ändå att en friare arbetsmarknad gynnar de flesta?? Iallafall i längden.

Rune said...

Tyvärr har Arizona fått en hel del kritik för att man verkställer de federala lagarna. Någon måste sätta gränsen, annars skulle de sydvästra delstaterna översvämmas av illegala invandrare.

Malin said...

Tycker detta var ett bra inlägg. Jag har ju gjort allt som man skall för att vara laglig invandrare. Det har tagit tid och kostat pengar och jag har fått avstå från arbete under tiden jag väntat på tillstånd (numer är jag amerikansk medborgare) och även om jag förstår desperationen hos vissa illegala invandrare så måste ju gränsen som sagt dras någonstans. Däremot kan man ju undra om det i Arizona eller någon annanstans kommer att ens försöka få tag på eurpoeiska illegala invandrare som det faktiskt finns många av, men man sällan pratar om. USA tro det eller ej, har faktiskt väldigt generösa lagar då det gäller möjlighet att immigrera. Mycket generösare än Sverige.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Visst finns dubbelmoralen på alla håll. När jag har åkt Greyhoundbussen söderut i Kalifornien är det alltid en massa mexikaner som åker och de jobbar säkert i jordbruket i den stora "central valley" i Kalifornien. Just det ja, pingst har det varit. Det har vi inte här på "andra sidan pölen".

Katarina: Absolut - dubbelmoral finns det litet överallt. Numera tror jag att många jordbruksarbetare i Kalifornien blivit arbetslösa pga så stora delar av den stora jordbruksdalen lagts i träda.

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Kul att du gillade bilden. Nej, det är ingen idé att leka med USCIS (USAs immigrationsverk). Har aldrig varit i Mexiko men kan tänka mig att många lever i stor fattigdom. Frågan är väl hur mycket bättre de egentligen får det i USA? Som Saltis skriver så lever drömmen om att lyckas - den amerikanska drömmen.

Saltis: Tack för din långa kommentar! Vad fint att läsa om din väns familj och bakgrund. Visst vore det bästa att ha öppna gränser mer än vad man har idag men det verkar ju inte som om något land vill införa det. Har också läst en del om att just de illegala immigranterna här i USA kanske bidragit till lägre löner för vissa grupper. Kan inte tillräckligt för att ha en åsikt om det hela. Sverige har ju en mycket stor andel invandrare med tanke på den totala befolkningen och det har ju inte varit helt lätt det heller.

Anne-Marie said...

Rune: Helt riktigt som du skriver (och som jag också nämnde) har ju Arizona inte infört några nya regler egentligen utan bara stramat åt de som redan finns. Tydligen väller det in stora mängder människor just över Arizonas gräns.

Malin: Tack! Om man går den lagliga vägen tar det litet längre tid och kostar mer pengar men i långa loppet tror jag att det är den "enda" vägen. Man kan sova lugnt på natten och inte vara orolig att någon skall komma och knacka på dörren och beordra en att packa väskorna och åka tillbaka till sitt hemland. Helt riktigt att det finns många illegala immigranter från till exempel Europa och det är nog, som du säger, mindre risk att de åker fast. Jag har faktiskt alltid med mig mitt green card. Har aldrig behövt visa upp det men om jag behöver har jag det med mig. Jag kan inte tillräckligt om Sveriges immigrationslagar men jag vet att du skrivit tidigare om att Sverige har hårdare regler än USA.

Anonymous said...

Vi haren kille på mitt jobb som varit i usa 4 ggr. Jag är himla avis på han eftersom jag velat åka till usa sen jag var 11 år. Nu är man 31. Han har varit i LA 2 ggr och Ny 2 ggr. Himla jobbigt när han snackar om det hela tiden samt att han bott i australien i 1 år....

Anne-Marie said...

Anonym: Du får väl ta och komma till USA på semester. :) Och kanske ge honom en liten kommentar som gör att han fattar att det börjar bli tjatigt att höra om hans utlandsboende.