Wednesday, May 5, 2010

California Stop

Det har varit litet dåligt med inlägg på sistone. Helgen bestod till stor del av umgänge och på jobbet är det full fart vilket har gjort att jag inte riktigt haft energi/inspiration att skriva på kvällen. Den kommande helgen kommer att bli en arbetshelg. Min avdelning (min chef, min kollega och jag) kommer att arbeta ett maratonpass hela helgen. Vi är ansvariga för att skolans nya hemsida skall bli klar - eller i alla fall nästan klar. Troligen kommer inte alla sidor att vara färdiga ens efter helgen. Vi är inte direkt webmasters men vi har ansvar för det här stora projektet. Det kommer att bli ett helt nytt utseende på hemsidan och det är tusentals sidor som skall tas om hand. Kul men litet stressigt.

Vad är California Stop? Trafikmärket "Stop" är kanske det mest förekommande av alla trafikmärken som finns i Kalifornien. Ofta finns det i korsningar i stället för trafikljus och då finns det speciella regler som talar om vem som får köra först om flera bilar kommer samtidigt till korsningen.

Vi har massor med "stop"-tecken i Mt Shasta området. I början när jag började köra bil stannade jag helt och hållet, precis som man skall göra. Men jag märkte att Michael ofta inte gjorde ett totalt stopp och även andra bilister verkade ha samma stil. Michael berättade då om "California Stop", dvs man stannar, nästan. :) Varför det heter California Stop vet jag inte men det är något som alla verkar känna till. Numera stannar jag också - nästan.

Jag minns fortfarande trafikläraren i Edsberg som fick sig ett gott skratt när jag berättade att jag skulle ta körkort i USA. Så mycket enklare är det att ta körkort här jämfört med Sverige. Han tyckte nästan det var något löjligt med de amerikanska körkorten. Och det är enkelt att ta körkort här, det måste jag hålla med om.

13 comments:

Katarina på Filippinerna said...

Aha, det visste jag inte. Ändå hade jag för avsikt att göra uppkörning senast när jag var i USA, men när jag ej fått min GC i handen, fick man ej göra uppkörningen. Jag kommer tyvärr inte ihåg att detta märket från DMV böcker,,, annat än att det var ett STOP..

Det är faktiskt roligt med trafikmärken i olika delar av världen.

Nu reser vi till Guam, det blir maken som för köra bilen, då mitt internationella körkort gått ut förra månaden.

Lycka till med webbprojektet!

Malin said...

Ja att ta körkort i USA är mycket lättare. Jag kuggade på uppkörningen i Sverige och flyttade utomlands. Tog tillsist mitt körkort på Hawaii vilket innebar ett varv runt kvarteret och parkera var du vill på en stor parkeringsplats! Eftersom jag inte är skriven i Sverige så får jag köra där på amerikanskt körkort i upp till ett år-skönt för jag vet inte om jag skulle klara teorin nuförtiden...

Annika said...

Tog också körkort i USA. Det var lätt, enkelt och BILLIGT!!!
Kör också hemma, både i Sve och i Finland. Nemas problemas...
Inga problem vid bilhyrning etc.
Tycker ändå att trafiken flyter på bra i detta billand. Men visst finns det massor med stopp-skyltar där högerregeln gäller. Och inga rondeller här in the DC burbs...så när jagska köra i rondell blir jag lätt nervös.
Hihi, jag kör nog med iite california stop jag med...
Kram!

Spirello said...

Ni har så coola nöjesparker i usa. Svenska parker som gröna lund och liseberg kan slänga sig i väggen. Cedar point har 19 berg och dalbanor.

Spirello said...

hade tänkt ta körkort och sen åka till usa och köra runt i la direkt efter men nu fick jag reda på att det ej gick man måste haft sitt körkort i 2 år innan man får hyra bil i usa! stämmer det? då kan jag kanske ta körkort i usa? kan man det. men gäller det i sverige då?

Anne-Marie said...

Katarina: Det här med California Stop är givetvis inget som lärs ut när man lär sig köra. Det är något som många verkar göra - en slags kultur här i Kalifornien (och kanske i andra stater också). Det stämmer nog att du inte fick ta körkort om du inte har ditt gröna kort. Jag tog mitt körkort när jag hade studentvisum och man kan få körkort även med andra visum, dock inte turistvisum. Och man måste ha ett Social Security Number. Låter exotiskt att åka till Guam. :)

Malin: Visst är det skillnad mellan Sverige och USA. Jag hade aldrig körkort i Sverige och provade heller aldrig att köra upp så jag vet inte hur det egentligen går till. Men att det är svårare det är ju helt klart. Jag vet inte ens om jag skulle vilja köra i Sverige med mitt amerikanska körkort eftersom jag egentligen inte kan de svenska trafikreglerna.

Anne-Marie said...

Annika: Vi har heller inga rondeller här och jag har aldrig kört i en rondell så det skulle nog bli litet smått nervöst. Jag skulle nog egentligen inte klara att köra särskilt bra i en större stad eftersom jag bara kört i mindre städer. Kram!

Spirello: Okej, vad har nöjesparkerna med bilkörning att göra? ;) Kan tyvärr inte reglerna här i USA för utlänningar som vill hyra bil. Du kan inte ta körkort i USA såvida du inte har ett grönt kort eller har ett visum av något slag. Att vara här bara som turist går inte. Du måste nämligen ha ett social security number (motsvarar de svenska personnumren) och ett sådant nummer kan man inte få som turist.

Mrs Clapper said...

Min familj i CA kör också den sortens stop, så ända fram tills i julas så gick jag och maken och trodde att "stop"-skyltarna var mer i princip en yield-skylt, medan all-way-stop var att man skulle stoppa helt...

Spirello said...

Ingenting har det att göra med bilkörning...... Men skrev bara det helt generellt! En jag kände sa att man måste ha haft sitt körkort i 2 år i sverige innan man får hyra bil somtturist i us. Så då är det lönlöst. Jag som hade tänk åka boulevarderna upp och ner i La direkt när jag tagit körkort samt köra mullholland road. men då måste jag hitta nån som haft körkort mer än 2 år så vi kan åka boulvarderna som är flera mil lång samt Mullholland road runt samt såklart ta oss till knotts berry farm och six flags magic mountain

Spirello said...

Hade tänkt ta eu körkort i spanien för övrigt för att slippa halkörningen. hade ändå tänk köra här isverige på sommaren ändå då jag bor utomlands vinterhalvåret from höst

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Egentligen är det illegalt att göra California Stop men eftersom i stort sett alla gör det antar jag att polisen inte bötfäller alla som "nästan-stannar". :)

Spirello: Lycka till med bilkörningen. :)

Maria Erving said...

Valdigt intressant info:-)
Jag undrar; om jag aker till Kalifornien pa tex student visum, far jag da ett social security number automatiskt da eller..?
Hur gar man till vaga for att fa det? Vilka kriterier stalls?
Jag tankte ta lappen i Los Angeles (har inget korkort sen forr)

Anne-Marie said...

Maria: Välkommen hit! Du måste ansöka om ett social security number. Det är inget man får automatiskt. Du går till något kontor som handlägger Social Security - finns säkert flera i LA. Du måste kunna visa upp ditt visum och möjligen någon mer information från skolan - fråga på den skola du skall till. Och möjligen skall du visa upp ditt pass. Det var så länge sedan jag gjorde det här att jag glömt bort.
Det här är Social Securitys hemsida:
http://www.ssa.gov/