Tuesday, March 3, 2009

Arbeta i USA

Har varit inne litet på detta tidigare - vad som gäller om man vill arbeta i USA. Men eftersom många av de email jag får handlar om hur man kan gå tillväga för att få ett arbete tänkte jag att det kunde vara på sin plats med ett inlägg. Nu är jag ingen expert på de olika slags arbetsvisum som finns så jag får nog återkomma litet senare med detaljer om dessa. Det här får bli litet mer vad som allmänt gäller för att kunna arbeta i USA.

Det jag vill skriva allra först är - man kan inte komma till USA och söka arbete om man inte först har antingen ett arbetsvisum eller ett grönt kort. Detta är en stor skillnad mellan Europa och USA. Att få ett arbetsvisum kräver universitetsutbildning och att man har speciella kunskaper som en arbetsgivare i USA verkligen behöver och att arbetsgivaren är villig att ansöka om visumet. Man kan alltså inte få ett arbetsvisum för att jobba t ex på McDonalds.

I dagens ekonomiska läge, där tusentals personer får lämna sina arbeten varje dag, är det givetvis ännu svårare. Det finns ett visum som heter H-1B och som varit ett av de vanligare arbetsvisumen - det har samma krav som jag redan nämnt. För ett par år sedan ändrades reglerna kring detta visum och numera lottas visumet ut. Chanserna är alltså ännu mindre än vad de kanske var tidigare.

Att komma till USA och arbeta är alltså inte det allra lättaste. Det känns litet trist att behöva skriva det men det är så det är. Att arbeta svart är olagligt. Kommer immigrationsverket på att man gör det blir man hemskickad och utestängd under 5-10 år. En risk som jag aldrig skulle våga ta. Givetvis finns det miljontals människor som arbetar illegalt och som aldrig blir upptäckta men de kan heller inte vara delaktiga i samhället på samma sätt som om man är här legalt.

Återkommer om de olika slags arbetsvisum som finns att söka.

2 comments:

Anonymous said...

vet du hur man registerar sig i lotteriet?. det finns ju en del sidor som är fejk.. hur gjorde du??

Anonymous said...

Hej Anna!
Jag uppdagade din blogg idag så jag har inte hunnit läsa dina tidigare inlägg. Det verkar som om du har fått med ett antal inlägg om att söka arbete i USA men jag är nyfiken om det arbetsvisum som du skrev om bara gäller för universitets utbildade? Jag studerar i en högskola gäller det också, gäller det att ha arbetserfarenhet gällande sin utbildning? Du nämnde också Mcdonalds att man inte kan få arbetsvisum för det hur är det med att söka jobb i klädbutiker eller matbutiker osv. Jag är väldigt intresserad att komma till LA och pröva på det livet helt enkelt byta miljö.

Tack i förhand!!