Tuesday, August 21, 2007

Vattna gräsmattor


Här i Kalifornien måste man, om man har en trädgård med gräsmattor, vattna i stort sett varje dag eftersom jorden torkar ut så snabbt. Varje dag hörs det välbekanta ljudet av sprinklers.

Eftersom det finns mycket vatten i det här området har jag aldrig hört talas om att det blivit bevattningsförbud. Andra områden i USA har nog både bevattningsförbud och att man bara kan vattna på vissa tider på dygnet.

Något som alltid förundrat och förvånat mig är de som vattnar mitt på dagen när solen gassar som mest. Då gör det ju ingen större nytta. Varför inte vattna tidigt på morgonen eller på kvällen i stället? Det kanske finns någon förklaring som jag inte hört talas om.

Skolan är inget undantag när det gäller att vattna. Det finns stora gräsmattor här och de vattnas hela dagarna. Något som också är en extra liten "finess" här är att våra gångvägar vattnas lika flitigt som gräsmattorna. Det gäller att se upp så att man inte får en oplanerad dusch.

4 comments:

Matildas fikarum said...

Oj, det var bra många år sedan jag såg en sprinkler igång under dagens soliga timmar här. Det skulle bli dryga böter för den som försökte! Vi har sån vattenbrist så det är inte klokt.

Thy said...

Här vattnas trottoarer och gångvägar friskt.Tiden på dygnet verkar vara ganska slumpmässig också. Roligast var när City of Toronto vattnade det nyanlagda gräset i lekparken. De körde ut två stora tankbilar på gräsmattan och dumpade ut litervis med vatten en gång. Jättekul och spännande att titta på för alla ungarna på lekplatsen, men inte särskilt effektivt i att hålla gräset levande i långa loppet.

Desiree said...

Att vattna mitt på dagen gör ingen direkt nytta eftersom det dunstar illa kvickt. Vi har bevattningsförbud just nu och har haft det nästan hela sommaren för att det har varit så torrt. Bara manuellvattning på kvällar får göras.

Anne-Marie said...

Matilda: Jag ser en massa människor vattna hela dagarna. För mig verkar det väldigt oekonomiskt och inte särskilt smart att vattna på dagen. Än har vi ingen vattenbrist här så då går det väl att göra så här.

Thy: Gångvägar verkar populära att vattna. Tankbilarna var säkert kul för barnen men gräset mådde nog inte så bra.

Desiree: Nej, jag har aldrig förstått mig på de som vattnar mitt på dagen. Hoppas att ni får litet mer regn och inte behöver vattna för hand.