Monday, August 6, 2007

Motor Clubs

I Sverige hade jag varken bil eller körkort. Här har jag både och. Ibland kan jag verkligen sakna Stockholms bussar, tunnelbana och tåg eftersom jag och alla andra som bor i det här området är beroende av att ha bil. Vi har bussar men de går bara några gånger per dag och inte alls på helgerna.

USA är bilens förlovade land och det märks på många sätt. Det finns en hel del olika så kallade Motor Clubs eller Automobile Associations.

Har man en bil som är litet äldre kan det verkligen vara bra att vara medlem i en sådan organisation eftersom man bland annat kan få gratis bärgning om något skulle hända. De har också annan service: byte av däck om man får punktering, hjälp med att starta bilen om batteriet lagt av, låssmedsservice osv.

Jag är medlem i en organisation som heter GM Motor Club och genom dem kan man också få rabatt på hyrbilar, hotell, affärer etc. Något som de också har är gratis kartor vilket ju kan vara väldigt bra om man skall ut på en resa.

En av de mest kända organisationerna heter AAA (uttalas triple A) och står för American Automobile Association. Den grundades redan 1902 och har 50 miljoner medlemmar i USA och Canada. Michael och jag fick använda oss av deras bärgningsservice flera gånger. Som tur var hände saker alltid i närheten av rast- eller parkeringsplatser så det var lätt att ringa och be om att få bärgning. Vår Honda var en trogen bil men rätt gammal och den orkade inte alltid.
Det känns tryggt att kunna ringa och få hjälp var man än befinner sig.

2 comments:

Matildas fikarum said...

Jag är också med i en sån klubb. Vilket påminner mig om att jag inte får glömma betala årsavgiften! Tack.
Det är hur fiffigt som helst att vara med i såna klubbar, särskilt när man har trubbel med bilen. Hur gjorde man i Sverige?

Anne-Marie said...

Matilda: Jag betalade precis min årsavgift, därav mitt inlägg. Vet inte hur man gjorde i Sverige eftersom jag inte hade någon bil. Jag håller helt med dig om att dessa klubbar är otroligt bra.