Thursday, August 30, 2007

Luftkonditionering

Idag var det ytterligare en riktigt varm dag. På eftermiddagen var det +33. Hemma har jag ingen luftkonditionering men på jobbet har vi det.

Luftkonditionering är annars inte så vanligt här i norra Kalifornien (och då menar jag verkligen den allra nordligaste delen av Kalifornien). Nätterna blir ofta riktigt svala och man kan vädra ut på natten och få det svalt inomhus.

Egentligen gillar jag inte luftkonditionering eftersom luften blir så torr och det är jobbigt att gå ut i värmen när man varit inne i den svala luften ett tag. Idag var det som att komma ut i en vägg när jag gick från jobbet. Men jag förstår att i vissa delar av USA måste man ha luftkonditionering för att "överleva".

Om det blir riktiga värmeböljor här i Kalifornien uppmanar myndigheterna människor att antingen stänga av sin luftkonditionering eller inte ha det fullt så svalt inomhus. Flera gånger har jag hört talas om så kallade "rolling blackouts" som innebär att man planerat stänger av strömmen till vissa områden under en viss tid.

Något helt annat som hände idag var en incident med min köksfläkt. Jag kunde nästan se tidningsrubrikerna "Köksfläkt attackerade kvinna i Weed". Jag höll på att steka och hade satt på min fläkt. Helt plötsligt hörde jag något underligt ljud från köket och gick dit för att se vad det var. Det verkade komma från fläkten. Jag stängde av den, tog bort det skydd som sitter för fläkten och satte på den igen. Utan förvarning kom hela plastfläkten utfarande och träffade mig på armen. Helt klart fick jag en smärre chock men inga allvarligare skador som tur var. Det blir att prata med hyresvärden. Konstigt var det i alla fall.

10 comments:

Matildas fikarum said...

Skrämmande! Oj, oj, du kunde ha slutat som strimlad människa.

Varför uppmanar de folk att inte ha så svalt inne när det är värmebölja, förresten? För att systemet blir överbelastat?

Annika said...

I min del av landet skulle man inte kunna funka utan AC. Det är hett, men även fuktigt! Tvi vale..

Vad läskigt med fläkten. Det hade ju kunnat gå riktigt illa det där!

Petra H said...

Jag förstår inte varför man måste ha luftkonditioneringen på max, det är ju inte logiskt att man sitter och fryser inomhus och sedan går in i en vägg när man kommer ut - hade det inte varit bättre att ha AC:n på "lagom" temperatur? När jag var i Puerto Rico i juni var jag tvungen att ta på mig en kofta när vi gick genom hotell-lobbyn, det kan inte ha varit mer än 17-18 grader där. Nej, jag föreslår att man höjer innetemperaturen till typ 23-24, då blir det väl inte en lika stor chock.

Desiree said...

Här skulle vi inte heller kunna klara oss utan AC. Utan AC skulle hus och inredning börja mögla av den höga värmen och luftfuktigheten under sommarmånaderna. Tur att det gick bra och att du inte blev skadad av den anfallande fläkten. Hoppas din hyresvärd ser till att fixa den lite snabbt.

Thy said...

Hu det där med fläkten är ju en av mina fobier. Jag klarar inte av takfläktar för jag tror att de ska halshugga mig om jag tittar bort, vilket kan göra det lite svårt att sova i vissa hotellrum. I varje fall för min man som blir så varm med fläkten avstängd ;).

Anne-Marie said...

Matilda: Ja, det kunde ha gått illa med fläkten.
Luftkonditioneringar drar mycket el och det är väl ett sätt att minska belastningen på elsystemet.

Annika: Jag förstår att det skulle vara svårt att klara sig utan luftkonditionering där du bor. Ja, jag klarar mig utan "flygande fläktar".

Petra: Håller helt med dig om luftkonditioneringar. Förstår heller inte varför det nästan skall vara kallt inomhus. Som svensk är man ju inte särskilt van vid att ha luftkonditionering heller.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag förstår att du har det fuktigt och varmt där du bor. När Michael och jag bodde på Hawaii hörde vi talas om att det fanns någon slags apparat som sög ut fukt ur luften, alltså inte någon luftkonditionering utan en annan apparat. Det hade varit dyrt på Hawaii att ha luftkonditionering eftersom elen är så dyr där.

Thy: Jag har hittills inte haft någon fläktfobi. Får hoppas att jag inte får det nu.

Matildas fikarum said...

Fast det är ju knasigt att de ska spara på resurser just när det är som varmast och luftkonditioneringen behövs som bäst.

JaCal said...

Läskigt med fläkten - har lite fläktfobi jag med faktiskt. Skulle INTE gå utan AC här - utan att bli galen. Men jag gillar inte heller AC luft - tycker hela jag blir uttorkad. vi försöker ha så hög temperatur som möjligt, inte bara för det kostar en förmögenhet att köra, men för att inte skillnaden ska bli alltför stor - då blir man ju sjuk... man får ta med sig en tröja när man går på restaurang...

Anne-Marie said...

Jacal: Jag hade nog tur med fläkten. Ja, det måste vara ännu varmare där du är. Visst är det alldeles för kallt när man t ex går ut på restaurang. Ibland önskar jag att jag hade en tröja när jag är i mataffären. De har det väldigt svalt.