Friday, August 3, 2007

Jag en m'am?

Är jag en m'am? Tydligen om man får tro vad andra säger. Har blivit kallad m'am flera gånger på sista tiden.

Senast hände det idag när jag var inne i en affär. En av de som jobbade där skulle passera och sade "Excuse me m'am".
Min bilmekaniker, som är lika gammal (eller ung) som jag säger m'am till mig då och då.

Det verkar inte ha något med ålder att göra utan det kan komma från både yngre och äldre. Trots att jag bott här rätt länge reagerar jag fortfarande när någon kallar mig m'am. Jag känner mig helt plötsligt gammal. Kanske jag feltolkar det helt och hållet eftersom jag inte är amerikan.

Lika gammal har jag känt mig när jag blivit kallad tant i Sverige. Det har hänt ett par gånger när mammor pratat med sina barn och talat om för sina barn att låta tanten gå före. Helt plötsligt kände jag mig förflyttad till 70-års åldern.

Även om man bor länge i ett annat land finns det ord som ger vissa associationer. För mig är m'am är ett sådant ord.

9 comments:

Matildas fikarum said...

Här kallas jag också ofta för M'am. Jag tror det är för att de nog tror man är lite för gammal för att kallas för Miss. Det finns inget annat alternativ, liksom.

Petra H said...

Jag har samma problem i Belgien / Frankrike, här kallas alla för "madame" av artighetsskäl men jag tycker att det känns gammalt (eller gift, och det är jag ju inte!). De enda som kanske kallar mig "mademoiselle" är gamla människor..
Titlar är intressanta, jag hörde en gång en fransk kompis till mig ringa till sin hyresvärd och hon presenterade sig som Mademoiselle XX - det lät jättekonstigt i mina öron, jag skulle aldrig presentera mig med en titel, jag säger bara mitt förnamn och efternamn.

Anne-Marie said...

Matilda: Intressant att läsa om dina erfarenheter i Australien. Jag tror man fortfarande är litet mer högtidlig i många länder jämfört med Sverige. Därav dessa uttryck. Ingen säger väl fru, fröken osv i Sverige längre.

Petra: Som jag skriver till Matilda tror jag att vi svenskar är väldigt informella. Fransmän/fransyskor har ju kvar mycket mer högtidliga tilltalsformer än svenskar. Som du säger, det är intressant med titlar. I Sverige har vi väl i stort sett avskaffat titlar.

Sporty Spice said...

Det är väl som hemma när mammor säger till sina barn att "ge tanten pengarna" trots att det sitter en 20-åring i matkassan. Själv har jag blivit kallad för ma´m ett fåtal gånger. Sist jag var på Job Lot kallade en man mig för "young girl". Det kändes bra! =)

SweFlo said...

Gillar inte ma'm. Fast jag får lika ofta höra miss, så det jämnar väl ut sig. Har inget emot när de t ex ropar upp en i väntrum som Mrs XXX, eftersom jag faktiskt är ganska stolt över att vara min mans fru! Men ma'm får mig att känna mig lite för gammal med...

Anne-Marie said...

Petra: Young girl låter bra. Finns det verkligen inget bra ord i stället för tant? Det är klart för ett barn är kanske en 20-åring en tant.

Sweflo: M'am har samma klang som tant tycker jag. Miss har jag faktiskt aldrig hört någon kalla mig. Titlar verkar helt klart viktigare här än i Sverige.

Desiree said...

Här blir jag kallad mam ofta. Jag har aldrig associerat det till en äldre kvinna. Det verkar som de kallar alla mam här vare sig man är ung eller äldre. Tycker det är helt ok att bli kallad det. Jag ser det som ett artigt uttryck. Män blir ju kallade Sir oavsett ålder också.

Anne-Marie said...

Desiree: Kan tänka mig att man ofta i södern säger m'am. Det är säkert som du säger att det är ett sätt att vara artig.

Louise said...

Jag har slutat tänka så pga att min pojkvän (som är 20), kallar mig det rätt ofta. Jag är 17 år. haha. Har inget emot det, det låter bara artigt :D