Monday, August 13, 2007

Hyra bostad

I Stockholm hade jag förmånen att kunna äga min egen lägenhet. Här i USA har jag bara hyrt de bostäder jag bott i.

Det är väldigt vanligt att man hyr både lägenheter och hus här. Både i Mt Shasta och på Hawaii hyrde vi hus. Man skall onekligen ha litet tur med den hyresvärd som har hand om huset.

På Hawaii hade vi en hyresvärd som var en "landlord from hell" (ursäkta uttrycket). När vi skulle skriva på hyreskontraktet fick vi veta, mycket tydligt och klart, att vi absolut inte fick sätta upp några saker på väggarna och det var inte tal om att göra några som helst förändringar.

När vi väl flyttade in i huset möttes vi av väggar som var fulla av hål från tidigare hyresgästers tavlor etc. Vi frågade vår hyresvärd litet försynt om vi kunde använda de hål som redan fanns för att göra huset litet trivsammare. Nej, det gick inte! Hålen skulle bli större och det gick inte för sig.

Nästa händelse är det knappt någon som tror är sann. De jag har berättat den för tror att jag skojar. Elen på Hawaii är mycket dyr så vi ville byta ut en del glödlampor mot mer energisnåla. Vi började med utomhuslampan. Med en gång blev det någon slags kortslutning och lamporna i halva huset slutade att fungera. Givetvis fick vi kontakta hyresvärden och säga som det var. Vi blev uppläxade som småbarn och blev strängt tillsagda att vi brutit mot hyreskontraktet eftersom vi gjort en förändring i huset (vi hade alltså bytt EN glödlampa).
Då insåg vi att vi inte kunde bo kvar så det var bara att hitta ett nytt hus vilket vi gjorde.

Att ha husdjur kan vara knepigt eftersom många hyresvärdar inte tillåter t ex hundar och katter. Harrys "mamma" har haft problem att hitta bostäder som tillåter hundar. Jag skulle inte kunna ha djur i min lägenhet.

På ett sätt är det bekvämt att kunna hyra sin bostad eftersom man inte behöver bekosta något men samtidigt känns det litet begränsande. Bostadsrättsföreningar har jag inte stött på här i USA. Kanske något typiskt svenskt?

Här i Mt Shasta området har det blivit väldigt dyrt att hyra både hus och lägenheter de senaste åren. Det här området har blivit attraktivt för folk från andra delar av Kalifornien. I alla fall verkar hyresvärdarna mer sansade här. Tur är väl det.

6 comments:

Matildas fikarum said...

Att hyra hus och lägenhet i Australien kan vara lika tråkigt på så sätt att man inte får ändra något. Det känns ibland som att bo på något slags hotell där man har sina egna möbler. Jag saknar faktiskt det, att man i Sverige har möjlighet att göra småförändringar efter sitt eget tycke och smak.

Anne-Marie said...

Matilda: Helt klart en fördel med hur det är i Sverige. Intressant att höra att det är likadant i Australien.

nina said...
This comment has been removed by the author.
nina said...

Jag minns också när jag var i Australien, mina kompisar bodde på ett ställe där man inte fick hänga upp något på väggarna. Det var ett studenthem och de hade oanmälda inspektioner. En gång fick de bannor för att de hade en tejprulle i en låda, för den kunde användas för att tejpa upp grejer på väggarna!

Här i Costa Rica har de definitivt en mer avslappnad attityd. Jag gör vad jag vill med stället, depositionen på 600 kr räcker gott och väl om de vill måla om och fixa när jag flyttar. :-)

Anne-Marie said...

Nina: Intressant att höra om dina kompisars upplevelse. Jag kan tänka mig att Costa Rica är litet mera "laid back" än USA.

Anonymous said...

Hej! Vad kul att du skriver hur det är att bo i USA! Kanske har du några tips på vart i Kalifornien man kan hyra en bra lägenhet till ett schysst pris. Finns det ngr bra småstäder lite utanför tex. San Fransisco eller liknande? Tacksam för svar!!