Sunday, August 5, 2007

Amerikanska tåg

Idag när jag hade varit inne i Mt Shasta blev jag stående vid en av alla de järnvägsövergångar som finns här. Eftersom det blev en rätt lång väntan hade jag tid att fundera över några skillnader mellan amerikanska och svenska tåg.

Amerikanska tåg är inte som våra svenska tåg. De är mycket mer gammalmodiga, de drivs av diesel och de är tunga.

Att de är tunga blev jag övertygad om när jag bodde hos min vän efter det att jag kom tillbaka hit från Oregon. Hennes hus ligger väldigt nära järnvägsspåren och det var som en mindre jordbävning varje gång ett tåg passerade.

De som bor inne i Mt Shasta blir ständigt påminda om tågens närvaro eftersom det passerar rätt många tåg per dag. Dessutom måste tågen signalera vid varje järnvägsövergång. I Weed där jag bor är det inte lika påtagligt som tur är.

Det finns också många fler godståg än passagerartåg och godstågen har tydligen förtur. Det fick jag en egen upplevelse av när jag åkte för att hälsa på Michael i Oregon. Det tåg jag åkte med stod stilla flera timmar och bara väntade tills ett godståg passerat. Kanske en anledning till att Amtraks passagerartåg kan bli upp till 10 timmar försenade vilket mitt tåg var.

Jag har alltid tyckt om att åka tåg men tyvärr blev jag inte särskilt imponerad av de amerikanska passageratågen efter min resa till Oregon. Kanske det skulle gå snabbare att åka med ett godståg i stället.


Bilden från Union Pacifics hemsida - ett av alla de godståg som passerar genom Mt Shasta.

2 comments:

Fatima said...

Du får testa det nästa gång. Sådär som de gör i filmer när de springer efter godståg och hoppar in ;)

Anne-Marie said...

Fatima: Välkommen hit! Nu skall jag kolla in dina bloggar (såg att du hade två). Ja, jag tänkte samma sak när jag skrev inlägget. Om tåget gick så långsamt som det jag fick stanna för vore det inga problem.