Då var det dags igen
Förra sommaren hade vi vanliga arbetstider och jobbade måndag-fredag. I år är det återigen 10-timmarsdagar som gäller måndag-torsdag.
Att jobba 10 timmar är galet tycker jag men det verkar som om de flesta inom skolan gillar detta. Ja, vi får lediga fredagar men det känns inte riktigt som om de långa dagarna uppväger fredagarna. Som jag skrivit om tidigare på bloggen är det helt andra förhållanden på de flesta arbetsplatser i USA jämfört med hur det är i Sverige.
Den tjänst jag hade tidigare tillät att jag tog 2 timmars semester varje dag under sommaren så att jag kunde jobba 8 timmar/dag. Med den tjänst jag nu har får jag inte göra det. Jag får antingen jobba mina 10 timmar eller ta hela dagen ledigt. Troligen kommer det inte att bli så mycket gjort i slutet av dessa maratondagar.
Första dagen är avklarad men det kommer att bli ytterligare litet drygt 2 månader innan vi återgår till vanliga arbetstider. Vi får se hur mycket energi jag har över till bloggvärlden måndag-torsdag.
Kom att tänka på den här sången med Björn Skifs och Blåblus med tanke på “slitet” vi har framför oss nu. :)
20 comments:
Ja, ni har det annorlunda och en aning lite medeltid ännu.
Det blir långa dagar i rad en längre tid. Du får försöka vila i språnget. Förstår att du inte kommer att orka blogga särskilt mycket när arbetsdagarna blir så långa.
Här är vi vana som företagare att ha långa arbetsdagar men det är en annan femma när man är sin egen. Man kan flexa på ett annat sätt. Nu för tiden handlar det ju bara om sju veckor intensivt jobb alla dagar, sen kan vi ta det lugnt igen. Men som sagt det är skillnad på. Du har ett så annorlunda jobb som säkert tar på på ett annat sätt.
Ha det gott Anne-Marie!
Jisses! Ibland kan det vara bra att få lite inblick i andras arbetsvillkor för att kunna uppskatta de vi har.
Jag får ofta förklara hur det fungerar för de hemma i Sverige. Att man inte har så mycket semester kanske de fattat, men inget vabb och ingen arbetssäkerhet. Kan ju avskedas från en dag till nästa på de flesta arbetsplatser och då försvinner ju även sjukförsäkringar och matchande pensioner osv. Man är oerhört beroende av sitt jobb inte bara för inkomst och därför får man snällt göra som de säger oftast. Svenskar tycker de lever stressigt, men jag tycker det är mycket värre i USA. Man lever ju under en ständig press på något sätt. Utan något större skyddsnät. Att ta tjänstledigt finns väl knappast? (förutom som lärare kanske)
Tråkigt att ni inte kan få välja om ni vill jobba 10h eller en extra dag. Många med familj kanske tycker att en långhelg är värt det?
Håll Ut!
kram
Karin: Ja, medeltida var en bra beskrivning. :)
Kvällarna kommer att kännas korta och risken finns att jag stannar uppe litet för länge - framför allt när det blir ännu varmare och lägenheten måste svalna innan jag lägger mig.
Att arbeta för sig själv är självklart helt annorlunda och kanske man känner sig litet mer motiverad även om det självklart också är slitigt.
Jag har varit med om en sommar efter det att jag fick den tjänsten jag nu har när jag fick jobba 10 timmar/dag och minns att det var långa dagar.
Ha det gott du också Karin!
Marina: Som svensk och den erfarenhet jag hade under de ca 15 år jag jobbade i Sverige, innan jag kom till USA, gör att jag ibland baxnar inför hur arbetsregler och arbetsförhållanden kan skilja sig åt (mellan Sverige och USA) så mycket som de gör.
Malin: Jag tror att det är svårt för en person, som aldrig bott i och upplevt USA på det sättet, att verkligen förstå hur stora skillnader det faktiskt är. På ytan verkar länderna rätt lika men så är det ju verkligen inte.
Jag har ingen “union” som skyddar mig med den tjänst jag nu har. Tidigare var jag del av en “union” för “classified staff” inom skolvärlden här i Kalifornien.
Det märkliga är ju att många i Sverige har många veckors semester och kan vara borta från ett arbete på ett helt annat sätt än här i USA och ändå så verkar väldigt många vara utbrända.
Lärarna inom min skola har något som heter sabbatical men då skall de också ha ett projekt de arbetar med som har någon slags anknytning till deras tjänst. Så inte alls att bara vara lediga.
Den grupp jag hör till (som alltså inte har en “union) kallas Administrative Support and Management och tydligen har skolan speciella regler för oss. Jodå, jag ”överlever“ :) men dagarna blir onekligen litet dryga.
Kram
När jag jobbade tyckte jag 8 timmar var mer än tillräckligt. När jag som ung jobbade på Barnsjukhuset jobbade vi 12 timmar varannan söndag och 10 timmar på lördagen. Det var inget man såg fram emot. Men det var ju för evigheter sedan, så man tycker arbetstiderna skulle vara mer mänskliga nu. Men ni har det helt annorlunda än vi hör jag när min son och hans fru berättar om sina jobb. Kram
Gunnel: 8 timmar är verkligen tillräckligt. Tycker de dagarna är rätt långa också.
I USA finns inte regler på samma sätt som i Sverige betr. arbetsrättigheter osv. Eftersom alla företag och organisationer tycks ha sina egna regler kring arbetsförhållanden skiljer det sig åt en hel del. Kram
Jag vet inte varför just 8 timmar anses som en arbetsdag. Själv tror jag att det är gamla regler som sattes när man hade hårt kroppsarbete. Jag trivs bättre med att jobba längre pass, eftersom jag är van vid det. Som reseledare jobbar man ca 12-14 timmar / dag och när jag jobbade med autister var passen på 14 timmar.
För mig är 8 timmar en kort arbetsdag, men jag tror att allt detta bara är vana.
Lycka till!
Lena: Självklart blir allt till en vana efter ett tag. Nej, vet heller inte varför 8 timmar har blivit normen för en “normal” arbetsdag.
Kan tänka mig att reseledare har långa arbetsdagar. Det som också påverkar är om man känner en passion för sitt jobb. Jag tycker mitt jobb är okej och relativt bra men jag brinner nog inte för det som du gör för ditt reseledarjobb. Om man brinner för något spelar långa dagar mindre roll känns det som.
Tack och ha det bra!
Tio timmars arbetsdag är rena slaveriet även om ni får ledig fredag. Under de snabbt flyende sommarmånaderna borde det istället vara kortare arbetstid så människor hinner njuta och även att samla kraft inför vintern.
Detta med åtta timmars arbetstid ... kan det möjligen vara så här: Åtta timmar arbete, åtta timmar sömn (hm!), åtta timmar "fritid" (dubbel-hm!)? Alltså arbete en tredjedel av dygnet?
Trevlig helg, Anne-Marie! Kram!
Annica: Vad roligt att se dig här! Och tack för ditt email - skriver snart. :)
Jag tycker precis som du att det känns som slaveri. Visst borde det vara kortare arbetstid under sommaren även om vi givetvis har sommar längre tid än i Sverige. Vi har dock inte ljust alls lika länge på kvällarna som i Sverige.
Ja, det är möjligt att det är någon “antik” kvarleva som du beskriver om 8 timmars“pass”. Känns väldigt inrutat tycker jag.
Ha en fin helg du också och stor kram!
Tänker på dina 10 timmar per dag :(
I Sverige har vi ju 5 veckor (25 dgr) obligatorisk semester.
Läste på en sida att i USA finns det inget obligatorisk semester.
Har tre frågor:
1. Där du jobbar får ni semester?
Om ja. Hur många veckor/dagar får ni semester med lön?
Om ja på frågan 1. Hur många veckor/dagar får ni semester med noll i lön?
Mvh
Carina
Carina: Ja, det stämmer att USA inte har någon lagstadgad semester. USA är ett U-land betr. den delen.
Ja, vi har semester inom skolan.
Det beror på vilken slags tjänst man har och hur mycket semester man tjänar in. Ingen har noll lön under semestern, dvs alla får betalt.
Hur många veckor semester får du i år?
Mvh Carina
Carina: Jag vet inte i dagsläget faktiskt pga en del förändringar inom skolan.
Oj, det lät inget kul 12 juni och inte fått veta det än.
Tycker synd om dig. :(
Mvh
Carina
Var är du? Saknar dej!
Carina: Tack för ditt email under min bloggfrånvaro. Lägger ut ett inlägg som berättar vad som skett under sommaren.
Lena: Tack för din kommentar! Ledsen att jag inte skrivit uppdateringar pn så länge - jag fick lägga bloggen helt åt sidan pga mitt arbete. Lägger ut ett inlägg om det nu.
Post a Comment