Lever jag fortfarande?
Ja, det kan man ju undra. Länsförsäkringar, där jag har min privata pensionsförsäkring, ville veta om jag fortfarande lever eftersom de hade skickat en blankett som heter Levnadsintyg eller Life Certificate. Om de inte fick detta Levnadsintyg skulle utbetalningarna från min pensionsförsäkring upphöra. Detta är alltså mina pengar som jag satte in själv - inte något som betalats in av en arbetsgiver.
Jag hade hört talas om den typen blankett i de FB-grupper jag är med i (svenskar som bor utomlands) så helt ovetande var jag inte men jag trodde att det bara gällde den allmänna pensionen som man får från Pensionsmyndigheten. Och den är jag för ung för fortfarande.
Brevet med blanketten sade att jag var tvungen att få blanketten bevittnad och underskriven av en behörig myndighet. Det nämndes svenska ambassaden, svenska konsulat, svenska kyrkan osv (inget som fungerar för mig med tanke på avstånden till dessa instanser) men som tur var nämndes även notarius publicus vilket vi har även här. Min bank har en gratis service till sina kunder med notarius publicus-tjänster.
I brevet stod också att man kunde få sin identitet bekräftad via BankID. Tyvärr var det bara mobilt BankID som fungerar och det hade man inte skrivit i brevet. Jag har BankID via min dator men då min mobiltelefon är gammal som gatan har jag inget internet. Jag blev alltså tvungen att skicka blanketten till Länsförsäkringar.
Besöket hos postkontoret i Weed när jag skulle skicka blanketten var mycket konstigt minst sagt. Jag ville skicka med det snabbaste alternativet som de har vilket är Priority Mail Express. Skickar man med den metoden måste man fylla i en “customs form” vilket jag gjorde. Det jag inte visste var att denna customs form också måste knappas in av postpersonalen på en dator. Så var det inte förr utan då sattes den ifyllda “customs form” bara på kuvertet. Mannen på postkontoret knappade in information tills han kom till adressen och då blev det tvärstopp. Jag hade inte fyllt i en gatuadress eller postbox eftersom Länsförsäkringar inte hade uppgett varken det ena eller andra utan bara postnumret och Stockholm dit blanketten skulle skickas. En del större företag i Sverige har ju inga gatuadresser eller postboxar för sina postadresser. Nordea i Stockholm är ett sådant exempel.
Eftersom jag inte kunde uppge en adress gick mannen till en annan dator och han letade efter något som rörde adressen. Jag sade att det ju inte gick att bara ta en adress hipp som happ - vilket det visade sig att han gjort!!! Men herregud det kan man ju inte göra. Jag vet var Humlegårdsgatan ligger som han hade kommit fram till. Hur han kommit fram till detta är ett fullständigt mysterium. Länsförsäkringar ligger på Tegeluddsvägen. Hade jag inte bott i Stockholmsområdet och vetat att det var helt fel hade brevet aldrig kommit fram. Jag var så upprörd och chockad att jag bara gick därifrån. Har haft funderingar på att anmäla mannen men tyvärr är han nästan den ende som finns på postkontoret här i Weed så jag skulle troligen bli portad om jag gjorde det. Det han gjorde skulle nog dock kunna anmälas.
Så då återstod bara UPS eller FedEx. Det finns en affär i Mt Shasta som har de tjänsterna men inte om man vill skicka internationellt. Att bo i glesbygden har sina utmaningar ibland. Eftersom jag hade fått kallelse till jury duty (blir ett separat inlägg om det eftersom det var en historia i sig) bara några dagar efter det misslyckade besöket på postkontoret gick jag till den affär som finns i Yreka och som skickar internationellt. Jag skickade med FedEx och fick betala $100 - inte billigt precis. Kuvertet kom snabbt fram till Stockholm och där blev det stopp. Enligt spårningssidan hade det fastnat i tullen! Men hur kan ett kuvert med dokument fastna i tullen? Är de lika inkompetenta som PostNord? Jag ringde till FedEx på Skärtorsdagen och det visade sig att de hade gjort fel och kuvertet släpptes igenom. Men då var det för sent att levereras innan påsken som ju är rätt lång i Sverige. Inte förrän på tisdagen efter påsken kom kuvertet fram.
I fredags morse (min tid) ringde jag till Länsförsäkringar och fick efter en del om och men prata med en kvinna (jag pratade med henne visade det sig när jag fått brevet och hade ett par frågor) och hon kunde bekräfta att jo, de hade fått mitt brev och utbetalningarna skulle fortsätta. Nu hoppas jag att det inte blir något mer kring detta eftersom detta Levnadsintyg tog alldeles för mycket tid, energi och pengar. Det känns som om jag tillbringat stor del av april med att försöka få ordning på detta.
Nästa år blir det säkert ett nytt Levnadsintyg men då hoppas jag att jag skall kunna använda mobilt BankID.
Det har varit ovanligt varmt helt plötsligt sedan 1-2 veckor och snön har smält i en rasande fart och växter och träd har slagit ut. Jag tog en härlig promenad i skogen idag och satt och njöt av vårvädret på en stubbe. :)
Utsikt mot Mt Eddy som fortfarande har en hel del snö.
22 comments:
Nu lärde jag mig något nytt. Levnadsintyg. Det är inte alltid lätt med postärenden här heller. Jag går hellre till UPS vad gäller rekommenderade brev när jag skickar till min advokat som ett exempel. Och just det där knappandet på posten driver mig till vansinne. Speciellt om det finns ä, å och ö i adressen. Hahahahaha!
Skönt att det ordnade upp sig för dig i alla fall.
Ja, jisses, jag säger då det!
Man kan ju knappast tro att vi lever i det här århundradet, när allt skulle bli så mycket lättare att göra när det gäller den byråkratiska delen. Det tycks ju bara bli värre.
Du har en ängels tålamod men jag förstår att du känner dig frustrerad när t.ex den där mannen bestämde sig för en adress så där bara. Milda Matilda!
Hoppas du slipper alla onödiga byråkratiska kringelikrokar ett bra tag framöver.
Vilken pärs!
Ha en fin dag Anne-Marie!
Men hallå!! Levnadsintyg?!! De borde väl se att du lever, finns det ingen folkbokföring i USA? Inte lite pappersexercis du blir drabbad av. Är det för att du bor i USA? Är du inte svensk medborgare? Jag har pensionssparat i Länsförsäkringar sedan jag var 21 år. Jag har inte fått någon sådan blankett för de kan se att jag lever i folkbokföringen, haha!!
KRAM Anna
Vilken konstig blankett! Här i Sverige läste jag om någon som plötsligt räknades som "död" eftersom någon annan skickat in en blankett om det, och därför plötsligt inte kunde använda någon sorts tjänster ...
Taina: Jag hade inte vetat om detta intyg om det inte hade varit för de olika FB-grupperna. Eftersom glesbygden har sina utmaningar var jag glad att det i alla fall fanns en butik som hade hand om internationella UPS och FedEX-leveranser. Ja, att denna customs form har blivit så krånglig. Och att bara ta en adress så där litet hipp som happ som mannen på posten gjorde - inte okay enligt mig.
Jag hoppas att detta ärende nu skall vara avslutat för i år. Klarar inte av fler inkompetenta personer. :)
Karin: Ja jisses är ett bra uttryck. :)
Om jag hade haft mobilt BankID hade det säkert varit avklarat på en liten stund. Att skicka saker tvärs över Atlanten tycks ha blivit mer komplicerat av någon anledning. Vet inte varför.
Jag har nog inte en ängels tålamod - skriver bara inte fula ord eftersom jag inte vill bli bannad av Blogger och Google. ;) Ja, mannen på postkontoret har nog inte alla hästar hemma om man säger så.
Jag hoppas också att detta ärende nu skall vara avklarat för i år.
Ha det gott!
Anna: Japp, levnadsintyg är det många utlandssvenskar som får skicka in. Sverige har ingen samkörning med utlandet vad jag vet. Och nej, USA har ingen folkbokföring som i Sverige. Eftersom Skatteverket i Sverige har folkbokföringen skulle det krävas att Skatteverket stod i kontakt med alla stater, counties, cities, towns osv i USA vilket givetvis inte fungerar.
Självklart är jag svensk medborgare. Jag har dubbelt medborgarskap - amerikanskt och svenskt. Har inget med medborgarskap att göra när man är utflyttad/utvandrad.
Eftersom du bor i Sverige kan de ju enkelt se om du skulle gå bort. Inte så när det gäller utlandssvenskar.
Mycket som skiljer sig mellan Sverige och utlandet och hur saker och ting inte kan samköras som man är van vid i Sverige. :)
Kramar!
Helena: Många som får fylla i denna blankett av de som bor i utlandet. Haha, ja det är inte enkelt när det blir fel i systemet och att rätta till saker och ting. Likadant om någon stjäl ens identitet - lika krångligt vad jag har förstått.
Jag har många gånger undrat när min son i Dallas berättat om saker de måste göra vid kontakt med myndigheter.Det är nästan så man tappar hakan. Sverige är långt framme med mycket. Man måste nog vara utrustad med ett enormt tålamod ifall man ska klara av allt du varit med om. Jag vet att jag hade aldrig fixat det. Kram
Vilket krångel för detta.
Otroligt.
Oj oj. Posten här tycker jag ofta är inkompetent och sätter sig emot än det ena och än det andra om det tycker att en adress ser "skum" ut.
PUST!
Nu vet jag vad jag har att vänta då, levnandsintyg. hoppas det ska gå lite smidigare för mig då det är dags för mig att skicka in det.
Men, bäst att vara beredd på krångel.
Läste om kvinnan Helena skriver om i DN, hon som plötsligt var "död", vilket trassel det blev för henne sen när hon skulle bevisa att hon verkligen levde.
GAAH!!
Lite som här då man får sin identitet stulen.
Kramar
Levnadsintyg måste åtminstone alla pensionärer som bor utomlands och har svensk pension, skicka in till Pensionsmyndigheten. Där går det dock bra med vanligt Bank-id, man behöver inte ha mobilt id. Det var ju tråkigt att du hade sådant besvär med ditt intyg. Men varför kan inte även Länsförsäkringar godkänna enkelt Bank-id kan man ju undra.
Innan levnadsintygen kom fanns det människor i utlandet som lurade till sig den döde pensionärens pension! Man meddelade helt enkelt inte dödsfallet utan kvitterade ut den pension som kom.
Sverige kan ju inte kontrollera de medborgare som bor utomlands lika lätt som de som bor i Sverige. Jag tycker det är ett bra system nu sedan man kan göra det via internet och slipper ta sig till Ambassad eller liknande.
Hoppas det går lättare för dig nästa år!
Hälsningar Lena
Finns mycket bra info att läsa om Levnadsintyg på Pensionsmyndighetens hemsida.
Även för de personer som har svenska privatförsäkringar och som bor utomlands.
Ha en bra dag.
Marie
Bra att veta inför framtiden. När jag jobbade på ambassaden så kom det ibland folk som skulle ha levnadsintyg bevittnade, men inte så många med tanke på hur många utlandssvenskar det ändå finns. En hel del borde ju ha pensioner i Sverige, men många kanske inte bryr sig och låter det vara, speciellt om det inte är så mycket pengar. Jag har en mycket liten vilande pension i Sverige samt en privatpension men inte heller det speciellt mycket pengar, så har jag en amerikansk IRA samt maken har en 401K som jag ju får ärva skulle jag överleva honom (eller få hälften av om vi skulle skiljas). Frågan är ju om svenska pensionen är värt besväret för mig? Den som lever få se. Hoppas du kan lösa det lättare nästa år. (Hur blir det när man är såpass gammal att man kanske bor på hem?)
Gunnel: Bor man utomlands och har att göra med svenska myndigheter blir det givetvis litet mera komplicerat eftersom man inte finns i folkbokföringen om man utvandrat. Sverige gör det ibland onödigt komplicerat visavi utlandssvenskar - titta bara på hur de hanterar det här med svenska pass och hur svårt och dyrt det är att skaffa pass i utlandet. Tålamod behövs men man får också vara litet tuff ibland eftersom folk i Sverige iofta nte fattar hur USA fungerar med tanke på dokument osv. Kram
Annika: Ja, det blev litet väl mycket strul tycker jag. Hade jag valt att skicka med first-class mail hade jag kunnat skicka utan spårning och givetvis mycket billigare plus utan att behöva ha en customs form. Men det kändes litet osäkert med tanke på att detta dokument var så väldigt viktigt och jag ville skicka det litet säkrare. Frågan är hur USPS hanterar utländska adresser som faktiskt inte följer amerikansk “standard” på dessa “customs forms.” Finns det ingen gatu- eller postboxadress kan man ju inte hitta på en som mannen på postkontoret försökte sig på.
Antar att man kommer att fortsätta med levnadsintyg för utlandssvenskar eftersom de inte kan se i någon folkbokföring om man lever eller inte.
Att “överbevisa” myndigheter är inte alltid det lättaste. Minns när Saltis hade problem med någon som stulit hennes identitet och att det var otroligt struligt och tog en massa tid.
Kramar!!
Lena: Ja, det visste jag att den allmänna pensionen krävde levnadsintyg. Däremot visste jag inte att en privat pensionsförsäkring krävde detta intyg men självklart behöver de också veta om man lever eller inte. När jag först kontaktade Länsförsäkringar sade de att detta var helt nytt och de visste inte alls särskilt mycket. Jag vet faktiskt inte varför det BankID man har på datorn skulle fungera sämre men det verkade som om det hade att göra med att någon kod skulle skickas till ens mobila BankID och att man skulle bekräfta denna kod.
Visst behövs någon form av bevis eftersom Sverige inte kan kontrollera mot utländska personer på samma sätt som när man bor i Sverige. Synd bara att de inte gör det litet lättare. Många i utlandet har kanske inte kvar svenska bankkonton och kan inte skaffa BankID - varken det på fil/dator eller mobilt. Litet tungrott med blanketter som skall skickas via posten - framför allt då de är så viktiga och har ett datum när de måste ha skickats tillbaka.
Jag hoppas också att det skall bli litet lättare nästa år. :)
Marie: Jag kollade faktiskt på Pensionsmyndighetens hemsida när jag fick Levnadsintyget från Länsförsäkringar och såg att man ibland kan slippa att skicka in om det finns registrerat hos Pensionsmyndigheten. Dock kunde jag inte registrera mig hos Pensionsmyndigheten. Ringde till och med dit och fick information att det ev. skulle gå men jag lyckades inte.
Ha en bra dag!
Malin: Kan tänka mig att ni fick besök ibland av utlandssvenskar med levnadsintyg.
Som tur är har jag svenska bankkonton så jag kan få mina pengar insatta där. Många har ju inte konton i Sverige och måste få pensionen skickad till utlandet. Som kursen är nu till exempel mellan USD och svenska kronan är jag tacksam att jag inte behöver få utbetalningar till USA just nu. Samtidigt skulle jag vilja ta över en del pengar till USA men hoppas att kursen kanske blir litet bättre. Verkar dock som om svenska kronan är mycket svag.
Jag har faktiskt inte haft råd här i USA att spara i någon slags IRA eller 410K - har haft låg lön de flesta åren eller ingen lön alls - så jag kommer nog att behöva vinna på lotteri eller hitta en miljonär ;) om jag skall klara mig på äldre dagar. Har ju inte jobbat tillräckligt varken i Sverige eller i USA för att ha några större mängder pengar någonstans. Dessutom påverkas (minskas) ju Social Security i USA av det som kallas Windfall Elimination Provision, dvs om man får annan pension där pengar inte har avsatts till Social Security. Svensk allmän pension och även tjänstepension (mest troligt) påverkar Social Security och gör att den blir mindre. USA behöver sluta med sin antika och i mitt tycke tramsiga globala beskattning och göra som andra länder, dvs gå efter var man bor. Sedan borde väl Sverige sänka SINK-skatten som ju är rätt hög för utlandssvenskar.
Jag har precis börjat ta ut min pension så har inte kommit så långt med levnadsintydet, men vet att vår svenska konsul för Wales brukar skriva under någon blankett när vi träffas på olika evenemang. Så snart blir det väl också min tur.
Men vilket palaver det var för dig. Inte klokt att det ska vara så komplicerat.
Ha det bra!
Herregud vilket krångel! Helt absurt! Tur att du lever iallafall :)
Lena: Jag är litet för ung fortfarande för att kunna ta ut min allmänna pension. Den privata kan man vara yngre när man tar ut utan att det blir samma förluster. Ja, levnadsintyg verkar vara många som får fylla i eller bekräfta på annat sätt. Det var en konstig process tycker jag med alla turer kring detta intyg. Nu hoppas jag att det inte blir mer på ett tag.
Ha det bra du också!
Anna: Haha, ja visst är det tur att jag lever. :)
Så krångligt som det blev med detta intyg tror jag inte hör till normen. Tror att Murphy var i farten. ;)
Post a Comment