Sunday, April 29, 2018

Vår i Weed

Förra veckans värmebölja har förbytts i litet svalare väder med regn till och från. Härligt tycker jag. Nästa vecka skall det dock bli varmt igen. Känns som om vi har det välbekanta jojovädret som blir mer och mer vanligt.

Våren här i Weed saktade ner litet och det tycker jag känns helt okej. Eftersom vintrarna här i nordligaste Kalifornien inte är lika mörka och kalla som i Sverige är längtan efter våren kanske inte fullt så stark. Den gångna vintern påminde mest om vår hela tiden.

Jag kan sakna den svenska våren med alla vackra vårblommor och den späda grönskan. Våren hos oss är inte lika starkt grön eftersom vi har så många barrträd som är gröna året runt, fast med en mörkare grönska. Vårblommor finns det men inte alls i samma överflöd som Sverige har.

Jag tar ofta en promenad till skogen som finns kring skolan och både idag och igår blev det en promenad. Igår regnade det men det gör mig inget att vara ute i regn bara jag är klädd för den sortens väder. Skogen här i nordligaste Kalifornien är litet karg så det fanns bara litet grönt med nya löv. Några vårblommor såg jag inte till i skogen. Förra våren fanns det många blommor eftersom det regnade väldigt mycket under vintern. Troligen blir det litet mer sparsmakat med blommor i år eftersom vi fått mindre nederbörd.


Påskliljorna växer i närheten av skolan.
Utmed en av promenadvägarna i skogsområdet finns de här stockarna. Man ser inte riktigt hur stora de är men de är bra mycket större än vad svenska trädstammar är.


Också utmed promenadvägen finns ett växthus med solceller på taket.


Jag har ju knappt någon släkt numera men pratade idag med en av mina kusiner som jag numera står närmast. Hon bor i Stockholmsområdet och är några år yngre än mig. Jag fick veta att hennes styvmamma hastigt hade gått bort för ett par veckor sedan. Nu är vår släkt ännu mindre.

Jag blev också påmind av min kusin att det är Valborg i morgon i Sverige. Sådant glömmer jag numera nästan bort eftersom vi inte har Valborg. Minnen av våreldar och vårsånger kom när vi pratade om vad hon skulle hitta på. :)
Och tydligen kommer SvT att sända studentsångarna från Lund även i år. Läste att man tänkt bryta den traditionen men tillräckligt med protester satte stopp för de planerna. Bra!

22 comments:

Gunnel said...

Jag tycker också att våren gärna får stanna upp lite, så man hinner njuta av den. Så dina påskliljorna är. De lyste verkligen upp. Kram

Från Glam till Damm said...

Hej,
Tack för dina kommentarer hos mig. Visst är det härligt när våren äntligen smyger sig på. Vi har lite is kvar på Orsasjön och Påskliljor i trädgården. Javisst skall vi göra oss av med fler och fler svenska traditioner så att alla kan känna sig välkomna i vårt land.

Kram och ha en fin Valborg!

Anneli

Malin said...

Glad Valborg!

Annica said...

Vackra "soliga" påskliljor! Ju färre vårblommor desto mer välkomna är de som finns.
Här regnade det hela Valborgsmässoaftonen och nu hotar väderfolket med snö som är på väg från Mellansverige mot norr. Samtidigt varnar man även för åska söderut. Vädret fortsätter att vara lika galet som världen är i övrigt.
Ha det gott!
Norrbottenskram!

Anne-Marie said...

Gunnel: Våren skulle gå i slow motion tycker jag. :) Minns att jag ville hålla kvar i den när jag bodde i Sverige. Påskliljorna lyser verkligen upp. Kram

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Ni har ju verkligen haft en lång och seg vinter hos er. Skönt att det börjar bli mera vårlikt.
Det är mycket märkligt att man känner att man hela tiden måste anpassa sig i Sverige. Väldigt konstigt tycker jag. Det kan inte vara bra i längden.
Ha en fin första maj och kram!

Anne-Marie said...

Malin: Glad Valborg och trevlig första maj! :)
Vi firar ju varken det ena eller det andra här i USA och jag glömmer nästan bort de helgdagarna numera.

Anne-Marie said...

Annica: Ja, påskliljorna lyser verkligen upp! Jag saknar det svenska överflödet av grönt och vårblommor. Det känns litet kargt här ibland. Men de blommor som finns är söta och vackra. :)
Snö igen? Det verkar aldrig ta slut. Åska i början av maj verkar tidigt. Men vädret är ju ur led så inte så konstigt kanske.
Ha en fin första maj! Kramar!

Anonymous said...

Hej Stig här JA Fina bilder vi har även påskliljor tycker att det som ligger efter i sverige jobbat sig i kapp ganska bra. Hälsningar Stig D.

Annika said...

Här är det vår så i kubik.
Vackert vackert. Men nu kommer hettan, och med den signar våren snabbt och blir sommar. Jag har njutit så mkt av den sena våren, och prisar att vi haft så pass svalt som vi haft det. På det sättet har våren varat länge.
Fint hos dig också. Det karga har stor tjusning, tycker jag. Gillar sådana landskap.

nej, så sant, valborg och första maj glömmer man lätt bort då man bor här. De uppmärksammas ju inte alls. Valborg är ingen stor saknarhelg heller, inte för mig iaf.
Men hade jag varit hemma hade jag gärna gått till ngn eld. Idag ska jag sjunga Sköna maj välkommen, iaf för mig själv :-)

Kramar!

Äventyret framtiden said...

Jadå, Lundasångarna får du höra också i år! De hör ju våren till om något. Det skulle vara snopet om alla traditioner som hör till Valborg och 1 maj skulle försvinna helt. Jag upplever att traditioner överlag förändras till att nästan försvinna helt.
Våren får gärna dra ut lite grann på tiden, då hinner man med på ett annat sätt, men kommer värme på regnet som kommer nu så säger det säkert bara PANG och så går allt i blom och man känner sig snudd på överkörd och på efterkälken som vanligt i alla fall. Tur att man inte har så mycket annat att gnälla över än vädret, haha...
Så roligt att få följa dig på din promenad och se hur det ser ut i din omgivning. Ha det gott Anne-Marie!

Steel City Anna said...

Valborg hade jag också ingen tanke på i år. Så blir det lätt. En fin högtid är det ändå. Kul att se hur det ser ut hos dej!

Anne-Marie said...

Hej Stig,
Ni har säkert fler traditionella vårblommor än vad vi har här eftersom vi ligger så högt över havet. Skönt att ni fått litet mer vårlikt väder.
Tack för email - skriver snart. :)

Anne-Marie said...

Annika: Du har ju helt otroligt många olika slags blommor och blommande träd. Här har vi en pytteliten del av detta. Ja, nu när det är maj kommer givetvis värmen/hettan och våren är passé. Tycker om när våren varar ett tag och inte “tar slut" med en gång.
Visst är vår natur också vacker men jag saknar - och kommer nog alltid att sakna - det där lummiga som till exempel du har och som jag var van vid i Sverige.
Jag minns inte ens när jag var med på en Valborgsmässoeld. Min kusin hade lagt ut en bild från brasan hos Insta och det bolmade väldigt mycket rök. ;)
Vårsånger kan vara fina och man kan sjunga ensam eller i grupp. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Karin: Vad bra att de fick vara kvar Lundasångarna. Det är konstigt att så många traditioner “krymper" och blir till knappt någonting. Eller så skall de göras om så att man inte ens känner igen dem.
Ja, det verkar ofta som om det blir “pang" i naturen och allt händer på en gång. Vi fick en del regn i fredags och lördags och nu när det blir varmt igen driver det säkert på grönskan ännu mer.
Roligt att du följde med på min promenad Karin!
Ha det gott du också!

Anne-Marie said...

Anna: Du kommer säkert att fira Valborg framöver och få sjunga de där svenska vårsångerna. :)
Det är svårt att ta varierade bilder eftersom skogen ser likadan ut överallt egentligen. ;)

Femte året i Hjo said...

Kan berätta för dig att våren här hemma är ovanligt sen och kylig. Men visst, det börjar grönska så smått. Och blåsipporna i Billingebacken är lika trevliga att skåda som vanligt.

Spring in Sweden klicka här said...

Hej Anne-Marie

Vår ja, vår i Sverige, lades ut 14 mars: https://www.youtube.com/watch?v=Hw0cR8euig0

Mvh Skogåsbon

Gunilla Nardin said...

Hej Anne-Marie! Har har vi nagon slags forsommar just nu,
men utan varme, fast det ar vackert med den ljusa skira gronskan. Det enda jag saknar med Valborg ar nog Chalmeristcortegen i Goteborg, det var ju tradition varje ar att kolla pa det spektaklet.
Visst ar det underbart att ge sig ut i skogen, och sa bra att du har nara till den. Kan forsta att du saknar blomsterprakten som kommer med var och sommar i Sverige. Men paskliljorna var valdigt vackra.
Ska resa upp till Sverige nasta vecka,mitt pass gar ut sa jag slar tva flugor i en small och far traffa familjen samtidigt.Men vet du vad...fran april i ar maste man boka tid hos passpolisen,gar inte som forut att bara droppa in..
Och det var inte latt att fa en tid kan jag tala om ..sjalv var jag tidigt ute , men nar de inte slapper tiderna forran 60 dagar innan!! Vet inte hur manga samtal jag rinde for att fixa detta.
Onskar dig en riktigt gott slut pa veckan
Stor Kram
Gunilla

Anne-Marie said...

Hans: Jodå, jag vet att våren är sen i Sverige i år. Följer tillräckligt många bloggar för att ha koll. :) Blåsippor är härliga. Minns stora “hav" av blåsippor när jag bodde i Sollentuna utanför Stockholm.

Anne-Marie said...

Hej Skogåsbon,
Du lade ut den länken tidigare i en annan kommentar. :) Och jag svarade att jag hade sett den till och med innan du lade ut den. ;)
Jonna är Jonna och ingen annan tror jag skulle kunna komma på den här idén.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Hej Gunilla,
Du har ju lagt ut massor med fina bilder hos Insta. Ser fantastiskt vackert ut där du bor. Har inte sett Chalmeristkortegen - trots att min pappa kom från Göteborg.
Jag tänkte på det idag att det är fantastiskt att det bara tar ca 5 minuter att promenera till skogen. Det var en hel del människor ute idag eftersom solen sken och det var relativt varmt. Jag föredrar att vara själv i skogen. :)
Ja, det är mycket enklare och billigare att skaffa pass i Sverige - du har ju onekligen litet närmare än vad jag har. :)
Jag fick boka tid när jag var i Sverige hösten 2015 - det var i Stockholm. Tror att väldigt många polisstationer numera kräver tidsbokning för pass. Har läst att det är svårt att få tid numera för passbeställning.
Ha en fin resa till Sverige!
Stor kram!