Sunday, March 4, 2018

Snö!!!

Vi har mest haft sol och varmare temperaturer denna vinter men äntligen blev det litet mera vinterlikt den gångna veckan.

Fram till för 5 år sedan var det ett okänt begrepp här bland bergen i allra nordligaste Kalifornien att vintrarna var mer som vårar. Innan jag kom hit 1997 fanns det vintrar när snön låg så djup att det knappt gick att komma fram. Jag har hört historier från folk som bott här länge att snön kanske var ett par meter djup eller ännu djupare ibland.

De år jag bott här har det alltid varit vinter med regn, snö och kyla - fram till 2013. Sedan dess har det varit upp och ned och mest varit varmare och mycket sol och litet nederbörd. Ja, vi fick mycket regn och snö förra vintern men överlag har de senaste 5 vintrarna varit helt annorlunda jämfört med hur det har varit i det här området under mycket lång tid. Gradvisa förändringar känns mer naturliga men det här var som att trycka på en knapp från ett år till ett annat. Kommer att skriva ett annat inlägg om så kallad “geoengineering" som har funnits länge i USA och även togs upp i USAs Congress i slutet av förra året.

Här kommer bildbevis att vi faktiskt fick litet snö även denna vinter. :) Weed har mycket mindre snö än Mt Shasta även om det i den gångna veckan bara snöade i Weed en dag och inte alls i Mt Shasta. Vi har mycket märkliga mikroklimatzoner i det här området. Idag skiner solen igen och snön smälter snabbt.

Några bilder från skolans Weed campus.







Igår när jag var inne i Mt Shasta var det mycket snö som hade plogats upp i mitten av gatorna.





24 comments:

Anonymous said...

Hej trevliga bilder. Hälsningar Stig.

Anonymous said...

Hörde om en avalanche i Squaw Valley - en person död.
Fotona visade en otroligt massa snö, och det snöade
för fullt just då.

Kommer i håg snörika vintrar i Sierra Nevada, när vi
bodde i Palo Alto. Donner Pass hade en station, där
bilar fick stanna och sätta på kedjor ELLER vända om,
ELLER köpa kedjor vid stationen.

Bra för alla skidorter iaf. Dom har haft det torftigt
i många år. Dessutom blir det vatten till våren. :)

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Stig: Tack! Roligt att du tyckte om bilderna. :)

Anne-Marie said...

Ruth: Intressant att det kommit så mycket snö där. Det har ju varit väldigt litet nederbörd i stora delar av västra USA det här året.
Det var nog för det mesta rätt snörikt i Sierra Nevada. Numera är det inte riktigt så. Jodå, snökedjor finns här fortfarande. I fredags kväll snöade det rätt ordentligt och den stora motorvägen I-5 stängdes faktiskt under några timmar och det var “chain requirements".
Ja, det “måste" snöa i bergen i Kalifornien för att det skall finnas tillräckligt med vatten. Inget som jag tror att folk i Sverige riktigt kan förstå eftersom det är nederbörd året om där. Vi har underskott och torkan finns här mitt i vintern.

Gunnel said...

Ni har fått rejält med snö., ser jag. Vädret är verkligen annorlunda från plats till plats. Bilderna är tjusiga ...som vykort....men jag är tacksam att jag slipper uppleva det i verkligheten. Kram

Steel City Anna said...

Det var mer snö än the beast from the east :) ser att ni har plogbilar också :)

Annica said...

Det är fina vinterbilder du visar. Och ser på bilden från webkameran att Mt Shasta har dragit ett vitt täcke över sig. Hoppas ni får mer snö som blir vatten så småningom.
Kram från norr!

Malin said...

Visst är det vackert innan det blir slask! Här i Maryland har vi knappt haft någon snö i år. Dock ett antal "snödagar" som mest bestått av frost, regn eller nu senast förra vecka, kraftiga vindar.
Hörde på radio om varför just Washington-området blir så lamslaget varje gång det vankas snö (i snitt 14 in/år). En massa faktorer spelar in, inte minst att folk som bor här kommer från hela landet/världen, stora skoldistrikt, samarbete mellan MD, VA och DC när det gäller metro, och väldigt olika väder nära bergen och folk som pendlar långt tex. Som svensk tycker man förstås det hela är ganska skrattretande. Dock inte vinden härom dagen. Då föll träd, folk blev utan ström, vi förlorade flera tak shingles och grannar likaså.

Pettas-Karin said...

Jag blir glad av att ni har fått snö! Den behövs säkert med tanke på vattennivån längre fram på våren. Allt som kan bli till vatten måste ju vara välkommet i dina trakter med tanke på hur torrt ni har haft det. Fina bilder, den med björkhängen? är jättefin.

Annika said...

Jamen se där!! SÅ mkt SNÖ!! Och mer kanske ni får. Fint.
Jag bor ju i DMV (DC, Maryland Virginia) alltså metro-DC som Malin ovan. Nej, jag tycker inte det är skrattretande det minsta med skolstängningar etc vid snö. Ingen har vinterdäck, snöröjningen hinner inte med etc.
Somliga vintrar har vi haft förlamande mkt snö. Så skolstängningar har jag med åren fått stor förståelse för. Fördömer dem, i princip, aldrig.
Jo, om det är stängt pågrund av kyla under en annars klar och snöfattig dag tycker jag det är LIITE väl, men det är allt.
Att skoaln var stängd i fredags när vi fick världens storm har jag stor förståelse för. Sen är det en smältdegel här, som Malin skriver, det finns folk från alla jordens hörn här + från hela USA. Mkt stor mångfald, vilket jag ÄLSKAR. Så det är klart att det kan skapa sina egna problem med transport och väder. Du ska se fairfax county public schools message boards då de stänger skolorna. Jag läser de kommentarerna med allra största nöje. Där har vi allt från den största förståelse till fördömande och klag utan dess like. Jag, jag vara garvar åt det!
Nej, vi har knappt haft snö ALLS iår, det sörjer jag. Det har ju varit SÅ kallt, då kunde det lika gärna fått vara snö också.
Stormen var hemsk i fredags, så många träd som knäcktes. SÅ många som blev utan ström. En av de värsta vindstormar jag kan minnas.
Dina bilder är FINA och vintriga, och bra med snö och nederbörd i din del av landet.
Kramar!

Anne-Marie said...

Gunnel: Mycket av snön har smält nu pga sol och varmare temperaturer. Nu talas det om möjligen regn - vi får se. Roligt att du tyckte om bilderna - tack!
Jag är verkligen ingen snöentusiast men det kändes bra på något sätt att vi fick litet vinter i alla fall eftersom det “skall" vara vinter här. Kram

Anne-Marie said...

Anna: Mt Shasta brukade alltid få stora mängder snö fram till för 5 år sedan. Weed litet mindre mängd men fortfarande mycket. Nu får vi vara glada om det kommer snö överhuvudtaget. Snön behövs ju här för att ge Kalifornien sitt dricksvatten.
Jadå, vi har ordentliga plogbilar. De körde på gatan och plogade när det bara var ett par centimeter. :)

Anne-Marie said...

Annica: Tack! :)
Jag var förvånad att det inte hade kommit ännu mera snö uppe på berget. Trodde det skulle vara ett tjockare lager där än vad det var.
Det kommer nog att bli dåligt med snö framöver eftersom det har blivit varmare. Skall bli intressant att se hur mycket snö som finns i Sierra Nevada-bergen när de mäter snödjupet i slutet av mars.
Kram!

Anne-Marie said...

Malin: Ja, det är vackert att titta på. Förra vintern var det mycket att skotta - inte direkt den gångna veckan. Har man alltså snödagar för regn? Det verkar extremt. :) Här stängs skolan egentligen bara om den stora motorvägen I-5 stänger. Litet skillnad i detta jätteland hur man hanterar vintern.
Stora delar av USA blir lamslagna om det kommer snö. Folk har ofta inte rätt slags däck och kan helt enkelt inte ta sig fram verkar det som. Som svensk känns det onekligen litet komiskt.
Blåst kan vara otäckt. Weed är en mycket blåsig liten stad vanligtvis under vintern. Denna vinter har det varit lugnt väldigt många dagar vilket är ovanligt. Här har det fallit träd och tak som delvis blåst bort under tidigare vinterstormar.

Anne-Marie said...

Karin: Ja, det var litet oväntat att det faktiskt kom snö!
Vi skulle ha behövt ha snö under flera månader men det är bättre än ingenting. Snötäcket behövs i Sierra Nevada-bergen där stora delar av dricksvattnet kommer från.
Tack - roligt att du uppskattade bilderna. :) Det är ingen björk men vet tyvärr inte vilket träd det är.

Anne-Marie said...

Annika: Snön har tyvärr redan smält till stor del. Sol och varmare temperaturer har gjort att snötäcket har försvunnit väldigt snabbt. Tvivlar på att det blir mycket mer snö - det verkar som om temperaturerna skall bli varmare och att det kanske kommer att regna.
Just det ja, DMV-området - inte Department of Motor Vehicles ;) utan de områdena.
Det finns ju förklaringar till varför det blir som det blir med snödagar och kaos i trafiken. Minns dock tiden som barn i Enebyberg att man tog sig till skolan oavsett väderlek. Här i mina trakter skall det mycket till för att man skall stänga skolor och arbetsplatser.
Man kan - som vanligt - inte jämföra USA och Sverige egentligen eftersom förutsättningarna är så olika.
Har sett vår gemensamma FB-väns bilder om att de först nu fick tillbaka strömmen. Usch, så lång tid. Hård blåst kan vara hemsk. Jag har varit med om många stormar här i Mt Shasta-området - framför allt i Weed - som nästan har haft orkanstyrka. Sjävklart talar man inte om dessa i nationella nyheterna eftersom det inte bor “tillräckligt" många här. Allt centreras till östkusten och östra USA där det bor fler.
Tack! :) Ja, det kändes bra att få litet snö i alla fall.
Kramar!!

Khelben said...

Fina bilder!

Anne-Marie said...

Khelben: Välkommen hit! Och tack för ditt email.
Roligt att du tyckte om bilderna - tack! :)

Gunilla Nardin said...

Hej Anne-Marie! Fina
bilder från dina trakter.Rätt så mycket snö har ni, då kanske torkan inte blir så fruktansvärd till sommaren förhoppningsvis...
Ser ut som man saltat vägarna, bra isf då väl inte många kör med vinterdäck. Vi fick ju ett par dagars snö förra
veckan,men det funkar inte här .. allt blir stillastående, ingen kan ge sig ut eftersom man inte alls är utrustad för
att köra i det väglaget.Men fransmännen älskar förstås när det snöar på Rivieran.
Den smälte bort ganska snabbt, och tack och lov så händer det bara typ en gång per årtionde.
Dock så fördröjer ju det våren lite grand.Längtar
efter blommor och ljumma
vindar nu,men klagar inte, när jag ser hur dom har det hemma i Sverige iår.
Vintern verkar hålla ett stadigt grepp om hela landet...och så mycket snö dom fått... otroligt !
Hoppas på vår snart hos dig också.
Ha en riktigt trevlig weekend!
Stor Kram ❤️




Anne-Marie said...

Hej Gunilla,
Roligt att du tyckte om bilderna - tack!
Snön har redan försvunnit eftersom det har regnat en del och blivit mycket mildare.
Tror att snön egentligen kom för sent tyvärr. Den borde ha kommit i december/januari redan. Tror att vi fortfarande ligger rätt långt under normala nederbördsmängder.
Nej, här saltar man inte vägarna vad jag vet. De häver ut massor med grus men inget salt. Eftersom solen är mycket varmare här än i Sverige i mars smälter snön snabbt om det är plogat. Många har dubbdäck här, bland annat jag. Och sedan har många 4-wheel drive.
Kan tänka mig att det blir kaos om det snöar så långt söderut som Rivieran. :)
Sverige verkar ha en riktigt ordentlig vinter i år med mycket snö på många håll i landet. Som det var kanske när jag var liten på 60-talet. Jag vill inte ha massor med snö och halka utan snön kan hålla sig uppe i bergen. :)
Vi har haft vår egentligen hela vintern så sommaren får gärna dröja ett tag.
Ha en fin helg och stor kram!!

Femte året i Hjo said...

Klimatförändringarna ställer till det, det måste man erkänna. Även om det inte märks just denna vinter i Sverige. Två somrar nästan utan regn - fast skulle det inte vara tvärtom? - följdes av mkt regn i höstas och nu snö. I Kalifornien verkar förändringarna synas mer. Och på massvis av andra platser. Sverige kanske blir ett turistparadis när det blir för varmt att vistas i sydeuropa om somrarna. Låter inget vidare.

Anne-Marie said...

Hans: Vintern i Sverige detta år tycks vara en riktig vargavinter med mycket snö och kyla. Har i alla fall sett många bilder på bloggar och hos Instagram med stora snödrivor. Kalifornien är en halvöken i större delen av staten och är beroende av regn och snö under vintern för att ens ha dricksvatten under sommaren. Riktigt så är det ju inte i Sverige. Ja, man vet inte vad som kommer att hända framöver. Troligen inget bra om det fortgår som nu.

Channal said...

Det är visst vinter över hela norra jordklotet. Vi har -14 till -8 och det är snart påsk o april. Så trött på kylan. fast solen skiner och dagarna är ljusa och långa. Nordpolen har visst samma temperatur som oss. Så där är det alldeles för varmt. Läskigt! Men skönt med lite snö för dig! fast borde vi inte ha haft det i november december?

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Anna: Det verkar upp och ned med vädret tycks det som. Oj, vad kallt så sent på året hos dig. Ljusare blir det ju i alla fall som tur är och så småningom kommer väl varmare temperaturer. Jag undrar om er kyla har att göra med Golfströmmen och att den försvagats. Jag såg ett TV-program (vetenskapligt) för kanske 30 år sedan där man talade om att Golfströmmen troligen skulle försvagas pga smältande sötvatten från just nordpolen och om den försvagas blir det kallare i nordligaste Europa. Man talade till och med om istid vad jag minns. Vår snö är borta redan - den låg inte länge - och det har varit mycket mildare. Kramar!