Saturday, February 3, 2018

Moderskeppet IKEA

Det har väl inte undgått någon att IKEAs grundare Ingvar Kamprad gick bort för ungefär en vecka sedan. Mannen som satte Sverige på kartan med möbler man monterar själv.

Jag tror att de flesta av oss svenskar har någon form av relation till IKEA eftersom det är en del av den svenska kulturen. Numera äger jag inga IKEA-möbler eftersom närmaste IKEA (i Sacramento i Kalifornien) ligger ca 40 svenska mil från Weed men när jag bodde i Sverige fanns flera IKEA-möbler hemma.

Eftersom vi inte hade någon bil i min familj åkte vi kommunalt till IKEA i Kungens Kurva. Minns att tunnelbaneresan var lång och sedan kunde man antingen gå (en rätt lång promenad) eller ta en buss. Mindre saker tog vi faktiskt med oss på buss och tunnelbana men större möbler transporterades givetvis hem separat. Minns att jag köpte en Billys bokhylla när jag bodde i Kärrdal i Sollentuna och av någon anledning kan jag fortfarande se bilen komma med min bokhylla. Fattar inte varför detta gjorde så starkt intryck. ;)

Sedan jag kom till USA har jag bara varit på två IKEA-varuhus under alla dessa år. En gång i Portland i Oregon - när jag hälsade på min vän A - och en gång i Sacramento när jag och min vän C var där för mina biometrics när jag ansökte om att bli amerikansk medborgare.

När jag var i Portland fanns mer av riktig, svensk mat och mindre av IKEAs eget märke. Det enda jag köpte var Kalles Kaviar om jag minns rätt.
I Sacramento köpte vi nog ingenting alls utan bara gick igenom varuhuset och tittade. Som svensk har man ju onekligen litet fördelar eftersom namnen på möbler och annat är på svenska.

För många utlandssvenskar verkar IKEA vara moderskeppet och kopplingen till vårt gamla hemland. Det är tur att jag inte direkt saknar svensk mat numera så att jag klarar mig med utbudet där jag bor. Annars får just utlandssvenskar något nästan religiöst i blicken när de tänker på IKEA. :)

IKEAs matmärke tycker jag inte är mycket att ha. Har smakat deras choklad och nägot annat (min fd chef handlade till mig ett par gånger) men tyckte att det inte alls smakade gott. Och hur de benämner olika matvaror tycker jag är litet smålustigt som “Sylt Hjortron", “Choklad mörk" osv.

Eftersom jag har så långt att åka har min vän A förbarmat sig över mig flera gånger och skickat Kalles Kaviar (en av de få saker jag kan längta efter ibland) och alldeles nyligen skickade en FB-vän som bor i Florida ett par tuber. Mycket uppskattat! :) Visst finns det en hel del nätbutiker som säljer en del svensk och skandinavisk mat, men frakten är ofta väldigt dyr.

Enligt Wikipeida finns det nu (november 2017) 411 affärer i 49 länder! Wow, det tycker jag är imponerande. IKEA och ABBA kan möjligen vara de två “fenomen" som Sverige kanske är mest känt för.

Kalles-tuberna räcker länge och jag är sparsam med att äta. :)


Och en ABBA-låt som fortfarande står sig tycker jag. Dancing Queen som spelades dagen innan Kungen och Silvia gifte sig.

24 comments:

Marina said...

Jag får nog erkänna mig till en av de som har blivit "Ikea-beroende de år jag har bott utomlands. Kanske inte så mycket för att jag måste ha vissa saker, utan kanske mer för att gå omkring och småle igenkännande mot alla namn och alla bekanta saker. Och det har absolut varit räddaren i nöden ibland, till exempel då vi bestämt oss för att ha kräftskiva med typiska svenska attiraljer ;)

Gunnel said...

Både ABBA och Ikea är nog det mest svenska man kan tänka sig utomlands. Ganska kul när man besöker ett IKEA varuhus i utlandet, för de ser exakt likadan ut som i Sverige. Hade det inte varit för att kunderna och personalen pratade ett annat språk kunde man lika gärna tro att man var i Sverige. Jag har varit på IKEA i Dallas och ett varuhus i Belgien. Jag följde med Katarina dit eftersom det inte finns något IKEA i Luxemburg. Kram

Steel City Anna said...

Jag var ofta på ikea när jag var liten, det i kungens kurva, och när jag gick i gymnasiet gjorde vi ett arbete om ikea på företagsekonomin och de var så himla trevliga mot oss, minns det väl. Som utlandssvensk har ikea blivit viktigt och en gång åkte jag tåg och buss hela vägen till Leeds för att köpa svensk julmat :) jag har väntat ivrigt på att ikea skulle komma till Sheffield och i höstas hände det! Blev så glad. Håller med dej om att deras eget märke på mat inte är så bra (förutom deras glögg som var överraskande god) men bättre än inget :)

FREEDOMtravel said...

Historien om Ikea är ju imponerande! Jag är inte heller sån som måste ha svensk mat hela tiden, men några saker skulle jag nog sakna om jag bodde utomlands. Kalles kaviar är gott ibland!

Femte året i Hjo said...

Gillade Kamprad - och IKEA, trots att han hyste knepiga korporativa ideér ett tag. Men det kan vi glömma nu. Onekligen kom han på något. Bra för Sverige var det också.

Channal said...

En stor man! Hans dödsannons var i SvD idag. Där fanns många stora, Kamprads var en liten enkel med blåsippor. Säger en hel del om dem. Inte kan man tro att han skulle vara den femte rikaste mannen i välden. Häftigt och jag gillar det.

KRAM Anna

eastcoastmom said...

Jag hör till dem som gillar The Mothership. Men inte för att jag måste handla svensk mat, för utbudet på IKA är uselt numera. Tycker om mycket av inredningsstilen, möblerna, vi har ett IKEA bara en halvtimme bort, i New Haven. Åker dit kanske en gång i halvåret. Om nån månad ska jag dit och se på nya möbler till terassen.

Priserna på IKEA är dessutom oslagbara!

Annica said...

När jag blev sambo 1965 skickade vi efter sängar, sängbord, lampor (allt i teak, även lampfötterna), samt — om jag minns rätt — gardiner och en strykbräda. Då fanns det bara tre IKEA i Sverige och inget i Norrland. Från 1966 kunde vi IKEA-handla i Sundsvall. Hösten 2006 öppnade vårt närmaste, i Haparanda. Dåvarande kommunalrådet i Haparanda Sven-Erik Bucht (numera Sveriges landsbygdsminister) var väldigt drivande i frågan om etableringen i H-a och blev sedermera mycket god vän med Ingvar Kamprad och hans familj.
Även i de norrbottniska morgontidningarna fanns igår Kamprads dödsannons.
På något sätt känns det som IKEA följt en hela livet. Och som entreprenör och visionär tycker jag faktiskt att Kamprad/IKEA kan jämföras med Nobel. Båda blev världsberömda och satte lilla Sverige på kartan. Vi behöver fler sådana affärsgenier.
Må väl i Weed! Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Om jag hade bott närmare IKEA kanske jag också hade blivit litet mer beroende men nu är det för långt. Ja, om man vill ha litet svenskt utomlands är självklart IKEA ett bra ställe att hitta dessa på. Tur att jag inte mer än någon enstaka gång saknar något svenskt. :)

Anne-Marie said...

Gunnel: Ja, båda är svenska “fenomen" som lyckats väldigt bra i utlandet. Det jag besökte i Sacramento var väldigt svårt att hitta i. Vi höll på att gå vilse! :) Minns knappt hur varuhuset i Kungens Kurva såg ut. Men det kanske är så att alla ser likadana ut. Ja, kan tänka mig att det finns ett IKEA i Dallas. I glesbygden har vi inte sådana “finesser". :)
Kram

Anne-Marie said...

Anna: För oss som bodde i Enebyberg var det i stort sett en heldagsutflykt att ta sig kommunalt till Kungens Kurva. Kul att ni fick ett sådant bra mottagande.
Minns dina positiva upplevelser av IKEA där du bor. Kul att du har nära eftersom du nog saknar svenskt mer än vad jag gör. :)
Maten verkar många vara besvikna på när de ersatte de vanliga, svenska märkena med sitt eget. Glögg dricker jag inte så har ingen aning om hur IKEAs smakar.

Anne-Marie said...

Helena: Visst är det imponerande med Kamprads livsverk.
Jag saknar faktiskt den maten jag äter när jag är i Sverige! :) Kalles kaviar är nog det enda som jag ibland kan bli sugen på.

Anne-Marie said...

Hans: Kamprad verkar ha varit litet omstridd under vissa perioder men på det stora hela måste man ju säga att han var en mycket framgångsrik affärsman som verkligen satt Sverige på kartan på ett positivt sätt.

Anne-Marie said...

Anna: Visst var han det. Fint att de inte hade slagit på alltför stort med hans dödsannons. Helt otroligt egentligen vilka summor som han var värd vid sin bortgång. Svårt att ens föreställa sig hur mycket det är.
Kramar!

Anne-Marie said...

AM: Tror att väldigt många utlandssvenskar tycker om Moderskeppet. Och har man det inom rimligt avstånd är det säkert en given affär att åka till. Trevligt att du har relativt nära till “ditt" IKEA. Jag har inte tittat på vilken stil de har numera på sina möbler så har ingen riktig koll faktiskt. Bra att de har saker som är prisvärda.

Anne-Marie said...

Annica: Menar du att IKEA hade teakmöbler? Jag minns att vi hade en del i teak i mitt barndomshem men de hade inte köpts hos IKEA.
Vilken otrolig utveckling med antalet IKEA-varuhus som finns i Sverige och utomlands.
Ingvar Kamprad var en “institution" så kan tänka mig att han uppmärksammas. Såg dock att Sveriges Televison (tror det var TVn) som ifrågasatte vissa saker han gjort under sitt liv. Och detta gjorde de antingen samma dag eller dagen efter han dog. Verkar smaklöst tycker jag.
Ja, det finns några få som är affärsgenier och som för alltid finns kvar i folks minnen.
Ha det gott! Kramar!

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,
Vilket fint nostalgi-inlägg. Ja du har nog rätt att vi alla har en relation till IKEA. Min har nog varit att det varit ett ställe där jag kunde kliva in och känna mig lite hemma-i-Sverige vart jag än varit i stora världen. Speciellt skönt var det att få kliva in i IKEA ett tag när vi bodde i Japan eftersom liver och landet var så annorlunda och då var ikea lite som att komma hem.

Kram och ha det gott!

Anneli

Malin said...

Jag har turen att bo ca 10 min från ett IKEA varuhus och dessutom två till inom köravstånd. Det som vi bor nära öppnades 2003 tror jag. Ganska smart att öppna i en college stad med stort universitet (50.000 elever). Både för att kunna sälje det de är bra på-space saving, samt för att hitta personal. Jag skall erkänna att det känns lite lyxigt att kunna spontanåka till IKEA närsomhelst. När barnen var små så kunde de ju vara i bollrummet medan trötta mammor tog en fika. Jovisst är maten inte den bästa med vi gillar deras frysta köttbullar och vissa andra saker.
Jag träffade faktist självaste Ingvar, hans fru och yngste son samt dennes fästmö(?) för 22 år sedan då de var hemma hos oss när vi bodde i Vietnam. Sonen (jag tror det var Mathias) skulle ju jobba upp sig inom koncernen, och de var och tittade på rottingfabriker i Vietnam. Det är tufft att vara leverantör till IKEA. De skall ju ha enorma kvantiteter och på kort tid, klarar man inte så får man sparken.
Jag minns att IK kom in till köket där jag var och tyckte att han hellre ville äta där med mig än på affärsmiddag med de andra. Lite kul. Pratade bred småländska och kunde allt om möbler så klart. Men det var faktiskt inte möblerna som var hans stora passion, det var att kunna trnasportera billigt genom platta paket. Iallafall, lite kul att ha träffat honom. Det är ju lustigt hur svenskar ofta klagar när de skall åka till IKEA och stå i kö, men de åker ju ändå så de måste ju gilla det...

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Roligt att du tyckte om inlägget. :)
Har man vuxit upp i Sverige tror jag nog att de allra flesta har någon slags relation till IKEA.
Kan tänka mig att det var litet som att komma hem när ni bodde i Japan. Det landet verkar väldigt annorlunda jämfört med både Sverige och USA.
Ha det bra och kram!

Anne-Marie said...

Malin: Oj, det var inte dåligt så stort utbud du har av IKEA på nära håll. Ja, det låter som en bra affärsidé att etablera sig i en collegestad. Weed, som också är en collegestad, är litet för liten.
Ja, det är inte alla som har det så lyxigt som du har det. :)
Vad kul att du till och med träffat IK “på riktigt". Låter som en jordnära person som kanske inte lät de stora framgångarna med IKEA stiga honom alltför mycket åt huvudet.
Står i kö gör man väl litet överallt men köerna kanske är längre hos IKEA. Jag har vant mig av vid köer här i glesbygden. Står det 4 bilar vid ett rödljus känns det som trafikstockning! ;)

Annika said...

Klart man älskar sitt Moderskepp!
MEN inte för matutbudet, inte numera. Det är INTE vad det varit. Förr sålde de de märken man ville ha, och det var verkligen BRA.
Numera har de sitt eget, och nej tack!! DÄR köper jag inte den svenska mat jag saknar, den finns bättre på andra ställen.
Här i Washington med omnejd har vi två IKEA att välja på. En i Maryland, och en i Norra VA. Jag åker dit för att köpa ljus (oslagbara kronljus), sängkläder, möbler, kuddar etc. GILLAR verkligen deras STIL!! Verkligen!
Tycker om att gå där och flura. Men helgerna ska undvikas, proppfullt!!!
Så vi ska vara stolta över våra Moderskepp!! De är fantastiska. Men maten?? EHHHHHHH ... den skulle jag tala tyst om ;-)

Kramar!

Anonymous said...

Håller med dej, Anne-Marie!
Kalles Kaviar. Svenska besökare har alltid haft med sej ett
par tuber, modell JUMBO. Jag har ju IKEA - (det gör mej göörilsken,
när dom säjer AJkea) i närheten som Annika, men det är sällan jag
kör dit. Förr kunde man få äkta Siljansbröd, men nu är det dåligt
ställt med maten.
Har IKEA-möbler i sovrummet (köpt begagnade) och hyllor i ett par
andra rum. Gillar stilen. - Besökte IKEA i South Palo Alto, Calif.
för många år sen. Såg avskyvärt ut och inte trevlig interiör heller.
Ovanligt-

ABBA - LOVE !!! Fernando - double-love ! Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Annika: Ja när IKEA hade olika svenska märken var det litet annorlunda. Minns att jag smakade deras choklad och den smakade pyton. Usch.
Du har ju utbudet av svensk och skandinavisk mat som inte jag har. Trevligt att du kan handla litet olika saker.
Värmeljusen antar jag är mycket bättre hos IKEA jämfört med andra affärer. Kanske de till och med har utan doft. Har inte flurat på någon IKEA på länge. ;)
Läste någonstans att det även i Sverige blir fler IKEA-varuhus som har mat. Det hade de inte vad jag minns när vi åkte till Kungens Kurva.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Ruth: Det skall vara originalsmaken på Kalles tycker jag. Vill inte ha de där nyare varianterna. Siljansbröd (de runda “kakorna) säljs faktiskt i vår vanliga mataffär. Märkligt men sant. :)
Inga IKEA-möbler som sagt hemma hos mig men har det rätt spartanskt möblerat i största allmänhet. Min säng är nog den som kostat mest - en SleepNumber-säng som jag köpte när jag bodde i Oregon strax innan Michael gick bort.
ABBA är kanon!