Monday, February 19, 2018

Jag har “opted out"

Idag har vi ledigt igen inom skolan eftersom det är Washington’s Birthday/President’s Day Holiday. Jag behövde verkligen en extra dag eftersom förra veckan helt tog musten ur mig på grund av en person inom vår avdelning, som jag dessutom är chef för, som betedde sig mycket illa mot mig, min kollega och personalavdelningen. Jag får kanske återkomma om hur det kan vara att vara chef och behöva ta hand om sådana här saker.

I morse ringde jag till elbolaget och “opted out" (valde bort) att ha en så kallad “smart meter", det vill säga en digital elmätare istället för den analoga (den med de små “hjulen") som jag, och många med mig, fortfarande har här i Siskiyou County.
Det var inga problem att “opt out" men jag fick frågan om varför. Frågade om jag behövde svara eller om jag bara kunde “opt out". Jodå, det gick ju bra.

I Sverige vet jag att man gått över till digitala mätare i stora delar av landet för rätt länge sedan men här i USA finns det fortfarande delar som inte har den här typen mätare. Siskiyou County är ett sådant område. Men från och med augusti i år kommer vårt elbolag att börja installera “smart meters" även här om man inte meddelar att man inte vill ha någon. Jag hade givetvis pratat med min hyresvärd innan jag ringde och hon var inne på samma linje som jag är så det var inga problem för henne.

Varför vill jag då inte ha en digital elmätare? Jag vet inte om mätarna är desamma i Sverige som här i USA men jag har under flera år läst och hört om hur människor kan påverkas och det är ofta inte på ett positivt sätt. Många tycks få hjärtklappningar, huvudvärk, matthet, sömnsvårigheter osv. Och de som haft dessa symptom och lyckats få tillbaka en analog mätare blir ofta bättre mycket snabbt.
En annan orsak är att “smart meters" här i USA har rapporterats ligga bakom bränder vilket givetvis inte analoga mätare gör. Har man en “smart meter" kan elbolaget även styra elanvändningen och till och med stänga av “smart appliances" (kylskåp, spisar osv som också är “smart") om de vill.

När jag nu ringde idag fick jag veta att det kommer att kosta litet extra per månad eftersom min analoga mätare kommer att läsas av av en person och inte på avstånd som man kan göra med de digitala. Det visste jag redan eftersom jag hade fått den informationen via en emaillista som jag står med på. Inga problem för mig.

Troligen säger många att detta bara är inbillning och att man har “foliehatten" på sig men jag har läst tillräckligt för att ta detta på allvar. Från “officiellt håll" säger man givetvis att de inte är skadliga.
Det är precis som de som säger sig vara överkänsliga för elektricitet och som inte blivit trodda. En av mina mostrar var elallergiker och det var verkligen inget “hittepå" för henne. Ofta tas ju sådana här saker inte på allvar och folk hånas och man skriker om konspirationsteorier och foliehattar även om människor mår dåligt.

Troligen kommer många människor “opt out" här i Siskiyou County eftersom det finns en stor grupp människor som är hälsomedvetna och tar reda på information utöver mainstream media. Skall bli intressant att se vad som händer i det här området.

Jag känner att jag fattat rätt beslut och det känns bra att ha tagit det här steget. :)

Båda bilderna är lånade från internet.

Analog mätare som jag har.


Digital "smart meter".

23 comments:

Anonymous said...

Hej har smart mätare i ena huset sitter det utomhus. I andra sitter den i källarn. Så knappast
någon strål på verkan i sverige har vi rektangulära mätare. Har haft det i snart 18 år. Den gamla mätarn mäter ju inte för mycket snarare för lite. Ju äldre den är ju trögare går den. Det va antika grejer ni har. Jag får alla resultat sända till min energienhet. Värden från digitala mätarn. När man kopplar in den nya kan ju slarv förekomma. För att bara åka runt och byta mätare är det ju tidpress på. Någon har fått problem med strömmen efter.

Anonymous said...

Hälsningar från Stig skulle vart med i förra komentaren.

Anne-Marie said...

Stig: Vet att Sverige har haft smart meters troligen längre än i USA. Har faktiskt inte sett någon smart meter i Sverige. När jag bodde i lägenheten i Sollentuna ingick el i hyran så hade inte ens en mätare för min lägenhet.
Tror dock att de svenska mätarna är annorlunda jämfört med de som finns i USA på flera olika sätt. Har inte läst om bränder och så kraftiga fysiska problem i Sverige. Här i USA verkar det rätt vanligt faktiskt. Många vet nog inte ens om att dessa mätare kan påverka så de gör inte kopplingen. Det är framför allt frekvensen för dessa mätare och hur de skickar “signaler" precis hela tiden som påverkar.
Tyvärr tycks det bli dyrare för det mesta när folk får smart meters och många klagar på skyhöga elräkningar. Det mäts inte vad som används utan man gör någon slags allmän uppskattning vad som använts. Inte vad jag vill ha. Bra i alla fall att man kan “opt out".

Anonymous said...

Tänk, va´ mycket man lär sej i Blogglandia!
Har aldrig tänkt på min elmätare, som sitter på
väggen utomhus. Jag bara betalar (automatiskt) räkningen
varje månad. - Förstår inte hur den skulle kunna affektera
dem, som bor inne i huset.
Är det nånting liknande pendeln du skrev om tidigare, kanske?

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Bloggvärlden är jättebra tycker jag också. :)
Jag har följt det här med smart meters under flera år och undrade hur länge det skulle dröja innan smart meters kom till Siskiyou County. Det är alltså dags nu i år.
Nej, tror att de flesta är som du och inte har tänkt på vilken slags elmätare de har.
Eftersom du har elledningar inne i huset - annars skulle du ju inte kunna tända lampor osv - kommer givetvis frekvenser genom elledningarna. Vet att de gånger vi haft litet längre elavbrott att jag känner av att det inte finns elektricitet genom att jag känner mig lugnare i kroppen.
Man kan säkert använda pendeln för att se om det är bra att vara i ett hus med smart meter. Jag vet att många säkert tycker jag är fånig och överdriver men det må vara så. :) Säger inte att du tycker det.

Karin Eklund said...

Jag tror att det är mycket beroende av hur elkänslig man är. De flesta klarar av att vara nära el utan att påverkas negativt. Men jag känner en oerson som inte kan använda el allsoch som har ändrat sitt liv totalt för sin hälsas skull. Vi har haft digital elmätare i många år, vilket fungerar till största belåtenhet. Smart meters är något helt annat förstår jag, där allt styrs via Internet? Intressant ämne!

Annica said...

Ju mer teknik desto mer som kan krångla. Och även ge oanade konsekvenser både på människor och miljö. Jag förstår inte att allt ska datoriseras och helst också vara trådlöst. Bekvämt förvisso, men så skrämmande sårbart. Det behövs så lite så kollapsar hela samhället. Finns reservsystem? Nix!
Och vad värre är, än vet vi inte följderna av all dator- och mobilanvändning. Hur påverkar den våra kroppar? Facit får vi så småningom. Det kan bli en chock.
Jag har antagligen en alldeles för mörk och skeptisk framtidssyn.
Kram!

Annika said...

Min sitter också på utsidan av huset, som Ruths. Fick också lära mig ngt nytt idag. Inte reflekterat alls över detta.
Elbolaget kommer och läser av den. Snabbt som tusan med ngt instrument. Iallafall brukade de göra det, jag vet inte hur det är nu. Har verkligen inte tänkt på det, bad me bad!! ;-) Gick precis ut och tittade på den, den har en svart kåpa. Så jag vet inte om den är smart eller dum, haha!!
Får väl googla på det.
Bra att du kunde opt out då du inte ville ha de n digitala.
Kramar

Gunnel said...

Man blir ibland betraktad som lite udda när man inte slaviskt vill följa allt det nya som kommer. Mycket är bra, men definitivt inte allt. Allergi är jobbigt för den som drabbas av det och ofta syns det inte så många kanske tror det är påhittat. Kram

Anonymous said...

Hej Anne-Marie! Vilket viktigt ämne du skriver om, ett som ligger mig varmt om hjärtat (tillsammans med bl a fracking...) Smart meters kommer från the Energy Policy Act of 2005 där det bl a står "requires all public electric utilities to offer net metering on request to their customers", se https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_Policy_Act_of_2005.

Själv har jag också "opted out" och skrev även till våra politiska representanter om detta. Vi har en smart meter som är satt till analog läsning och betalar ca $15 per månad extra för att få den avläst...

Har även ett par olika mätare, tex Cornet's Electrosmog meter ED78S så jag vet att vår mätare mäter analogt ;) Men har du sett en del hyreshus och condos, där sitter alla mätarna grupperade på en vägg och i den lägenheten är det nog starka elektromagnetiska fält, speciellt just på insidan av den väggen... Oansvarigt, tycker jag i alla fall. Nu när du påminde mig om allt detta så mätte jag just min mobil och dess fält är otroligt höga upp till ett par fot bort... Tror inte att detta är bra för oss (och borde nog använda min mindre... - tack för att du påminde mig!) /Anna

Anna said...

Takk for tips :)

Steel City Anna said...

De håller på med smart meters här med. Många äldre här är oerhört skeptiska. Jag blir misstänksam när ett elbolag är så vansinnigt entusiastiska över något. Måste betyda att det är bättre för dem än för mej.

Låter jobbigt med ditt jobb. Så glad att jag inte har nåt chefsansvar och vill aldrig ha det igen. Det tar oerhört mycket energi sånt här.

olgakatt said...

Chefen måste kunna och orka ta itu med konflikter och dåligt beteende på arbetsplatsen och det är aldrig roligt. Ofta blir ingendera sidan nöjd och chefen väldigt ensam om det inte finns uppbackning från högre nivå. Det är inte konstigt att många bränner ut sig på chefsjobb. Hoppas du redde ut situationen och kan vila efter det.

Vi har fått smart elmätare i smb med att vi installerade solel. Vi kan se på nätet precis vad cellerna producerar och vad vi använder resp. köper och säljer. Växelriktaren med mätare sitter i källaren och vi har inga obehag av den alls. Står man precis bredvid hör man fläkten i den.

Anne-Marie said...

Karin: Inte riktigt van att se ditt “riktiga" namn. :)
Jag är inte elallergisk som vissa är utan kan känna av om elen är på eller inte. Inget jag går omkring och tänker på men jag märker det om elen försvinner.
Smart meters i USA tror jag är annorlunda jämfört med de som finns i Sverige och kanske i Finland. De i USA verkar komma med fler biverkningar.
Smart meters och 5G är de frekvenser som jag tror påverkar många människor på ett konstigt sätt.
Roligt att du tyckte det var intrssant! :)

Anne-Marie said...

Annica: Det har gått väldigt fort med teknikutvecklingen om jag tänker på vad som hänt bara sedan jag kom till USA 1997. Då hade få människor dator hemma och internet var verkligen i sin linda. Tycker det känns som om allt snabbas upp och det känns litet onödigt faktiskt.
Just det där trådlösa är jag känslig för. Jag har bara telefoner hemma som har sladd. Har provat de sladdlösa och känner av att örat och huvudet blir varmt.
Nej, jag tror att jag har en liknande litet mörk och dyster framtidssyn eftersom samhället leker med tekniken utan att veta hur den kan påverka.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: De flesta människor tror jag inte tänker så mycket på detta men jag följer en hel del hemsidor som handlar om sådana här saker till exempel.
Om de sitter kvar i bilen och läser av den är det en smart meter. Om de kommer ut och läser av den där den sitter är den analog. Jag kommer att få betala en extra avgift för att få den avläst manuellt men det är helt okej. Svart kåpa? Har ingen aning faktiskt vad det är. Har aldrig sett någon med svart kåpa. :)
Tror att det kommer att bli rätt många i det här området som kommer att opt out. Många är väldigt hälsomedvetna och misstänksamma mot sådana har saker. Tur att alternativet finns i alla fall.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag är säkert väldigt udda. ;) Följer inte alls det senaste och ifrågasätter mycket.
Jag tycker att den tekniska utvecklingen gått litet väl snabbt om jag skall vara ärlig. Man har inte alls testat tillräckligt och det kommer säkert att visa sig framöver. Elallergiker är jag som tur är inte, men jag är känslig. Troligen känsligare än många andra. Kram

Anne-Marie said...

Anna: Vad roligt att du tyckte om inlägget - tack. :)
Vet att en del elbolag installerat smart meters utan de boendes vetskap och att folk ibland fått mota bort elbolagets personal. Verkar som om de verkligen vill att folk skall få denna teknologi. Att hålla koll på folk genom att kunna styra deras elförbrukning finns nog med i teknologin.
Skönt att fler känner att de inte vill ha dessa frekvenser där de bor. Bra att du engagerat dig - det borde fler personer göra. Vi kommer att få betala $20/månad extra enligt bolaget för att få mätaren avläst av en person.
Vad bra att du kan kolla att din mätare mäter analogt! Vi har knappt lägenheter här som i större städer men ja, jag har sett några få bostadshus/lägenheter som har mätarna i en “klump". Jag bor i ett duplexhus och som tur är sitter elmätarna på grannarnas yttervägg. Tur för mig. :)
Jag har en äldre mobiltelefon och använder den sällan. Tror att mobiltelefoner kommer att ge många människor cancer eller andra sjukdomar framöver. Tragiskt att inte fler ifrågasätter och begränsar användandet av just mobiltelefoner.
Varsågod! :)

Anne-Marie said...

Anna: Varsågod!

Anne-Marie said...

Anna: Många som heter Anna som kommenterat. :)
Ja, det är sunt att vara misstänksam när något pushas väldigt. Bra att de äldre är skeptiska. Och tror som du att dessa smart meters är bättre för elbolagen än för kunderna.
Jag är ändå bara en “lillchef" ;) så kan inte fatta stora beslut och måste gå via andra. Jag och ett par andra personer var på ett möte idag med personen som betedde sig illa och förhoppningsvis (vi var rätt snälla :)) blir det bättring framöver.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Eftersom jag bara är en “lillchef" ;) måste jag ofta ta hjälp av andra. Vi hade ett möte idag (jag och ett par andra personer) med personen som betedde sig illa och förhoppningsvis blir det bättre framöver.
Jag tror att elmätarna i USA och Sverige skiljer sig åt. Tror att de i Sverige inte har samma negativa påverkan som de i USA ofta verkar ha. Bra att ni kan använda solceller. Hyr man går det ju inte riktigt att installer sådant hur som helst.

Lena i Wales said...

Har inte hört talas om detta i UK, men de är ganska nya här. Vi är lite efter med teknik.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Lena: Ledsen att jag inte såg din kommentar med en gång.
Känner inte alls till hur det är i UK med smart meters. Antar att de kommer dit också eller redan finns i viss utsträckning.
Ha det gott!