Tuesday, May 2, 2017

Att avlöna sig själv

Att avlöna mig själv, om än med en rätt låg “lön", är vad jag gör nu sedan ungefär en månad tillbaka. Mina pengar som suttit fastlåsta i Sverige sedan evigheter i en privat pensionsförsäkring blev tillgängliga att börja ta ut om jag ville förra hösten. Ja, jag får mindre än vad jag skulle få om jag väntade med att ta ut pengar men samtidigt har det känts som om jag måste kunna bli mer självständig för att förhoppningsvis kunna bryta mig loss från att inte nödvändigtvis vara anställd.

Min David mot Goliat “kamp" för att få mitt hemvistintyg gjordes bara så att jag skulle kunna skicka detta dokument till Skatteverket i Sverige. Eftersom min pensionsförsäkring inte skall beskattas i Sverige (enligt det skatteavtal som finns mellan Sverige och USA) var jag tvungen att få ordning på det här. Skatteverket har redan fattat beslutet att ingen skatt skall dras och vi får se hur lång tid det tar innan företaget där min pensionsförsäkring finns justerar sin information. Skönt i alla fall att det gick vägen. Jag visste ju att jag hade rätt men skattefolk har jag stor misstänksamhet mot så jag var aldrig 100% säker.

Eftersom jag nu har litet pengar som kommer in varje månad och som alltså är mina egna pengar kommer jag att jobba på att hitta lösningar för att kunna gå vidare. Och jag kommer inte att ställa upp på konstigheter som skolan kanske får för sig. Det har jag gjort tillräckligt tidigare.

Våren och sommaren kom, som jag trodde, abrupt från en dag till en annan. Idag var det runt +23 på eftermiddagen och i morgon och torsdag pratar de om uppemot +30. Vinterjackan har bytts ut mot mer sommarliknande kläder. Träden kommer att slå ut och blommorna likaså. Vackert med litet mer färg nu. :)


16 comments:

Gunnel said...

Det är aldrig fel med lite extra tillskott i kassan. Hoppas nu att du kan ta det lite lugnare och slippa alla konstigheter på ditt jobb. Kram

Anonymous said...

Oh, vad skönt att du fått det löst. Att allt med Skattemyndigheter ska var så besvärligt, hatar att behöva göra sånt, men är ju nödvändigt ibland.
Våren har också kommit till Wales, inte vämren, men växtligheten.

Annica said...

Ju mer oberoende man kan bli desto bättre. Hoppas allt nu ordnar sig till det bästa. Och att du kan säga "nejtack" till skolans påhitt utan att lida alltför mycket ekonomiskt.
Här har det blivit lite varmare, runt 10 plusgrader men det blåser så man tror träden ska gå av.
Härliga bilder! Nu är våren - och sommaren - på G. Hoppas bara att sommaren inte blir FÖR varm. Lagom är bäst.
Med den här blåsten så svischar min kram snabbt över till dig på andra sidan jordklotet. :)

Anonymous said...

Hej detta är vackert. Gillar dom vackra bilderna.

Vi får islands värme nu två dagar. Sedan blir det is kallt. Fram och tillbaka med värmen och kylan.

Hälsningar Stig Deje.

Anne-Marie said...

Gunnel: Helt rätt. Om jag skall kunna göra andra saker behöver jag vara litet mer självförsörjande. De belopp det här rör sig om är små men i alla fall någonting. Jobbet fortsätter att vara konstigt och det är nog bara så det är. Kram

Anne-Marie said...

Lena: Ja, det var en “seg historia" minst sagt. Skattemyndigheter verkar leva sitt eget liv med speciella regler och mycket byråkrati.
Ja, du som varit i Spanien har väl vant dig vid litet varmare. :) Vi har haft riktigt varmt idag och allt bara “exploderar" nu.

Anne-Marie said...

Annica: De belopp jag får är relativt små och räcker bara ett antal år men jag kände att jag inte hade lust att ha pengarna sittande där längre, framför allt då denna lilla inkomst känns som en liten säkerhet i alla fall.
Skolan lever sitt eget liv och om jag får nog slutar jag. Jag har varit med om alltför mycket konstigt där för att “stå ut" numera.
Vi hade uppemot +25 eller mer idag. Och om ett par dagar skall det bli runt +13-14! Mycket underliga, tvära kast. Vår växtlighet är verkligen på gång nu med den här värmen. Vi får se hur varm sommaren blir. Vädret är så konstigt numera att man aldrig vet.
Kram tillbaka över “pölen". :)

Anne-Marie said...

Stig: Roligt att du tycker om blommorna. :) Tack!
Islandsvärme? Det låter konstigt. Har aldrig hört det uttrycket. Vi skall också få underliga kast från litet drygt +25 till +12-13 om ett par dagar.

Från Glam till Damm said...

Men jösses så skönt! Låter som en ren dröm :-) Vad underbart att ha lite mer frihet. Det siktar även jag på men det kommer att ta några år till eftersom jag fortfarande har två döttrar att försörja. Men snart, snart..

Så länge man är slav till en lön så har man inte så mycket att välja på.

När vi bodde i Florida fick jag lov att göra en grej som krävde att jag hade en så kallad Intent of Domicile. För att bevisa att jag verkligen bodde i FloridaÄr det något liknade dokument som du ansökte om?

Å så vackra blommande träd! Vi ligger lite efter här i Dalarna men i helgen skall det bli 20 grader varmt.

Kram, Anneli

Channal said...

Du reder dig helt utmärkt själv! Jag ser dig som en självständig kvinna! Du kämpar och du är stark! Ljuvligt väder har ni fått också. Vi har inte riktigt så varmt men vi har det soligt och grönt.

KRAMAR Anna

Annika said...

Ja, allt ska nog lösa sig. Ser fram emot att höra vad framtiden för med sig för dig.
Nu har ni varmare än vad vi har det, iallafall i dessa dagar :-)
Känns som om det var länge sen päronträd och paradisäpplen blommade här.
Njut av det härligt vårliga.
Kram!

Anne-Marie said...

Anneli: Ja, det är ju inte några stora summor så det är absolut ingen stor inkomst. :) Men litet i alla fall. Har man barn blir det ju något helt annat med tanke på hur mycket pengar man behöver ha som kommer in.
Jag kommer inte att klara mig bara på de här utbetalningarna men de ger mig i alla fall mer av frihet att jag har litet som kommer.
Ja, det är något som kallas hemvistintyg på svenska som jag ansökte om och det var rena, rama “skräckhistorien" eftersom det tog ca 3 månader innan jag fick det. Och det kostar pengar - $85.
Vi har haft rekordvarmt här de senaste 2 dagarna men nu skall det bli svalare igen. Allt har “exploderat" med löv och blommor. Jojoväder minst sagt.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Jag gör så gott jag kan. :) Efter det att både Michael och min mamma gick bort blev jag tvungen att bli mycket mera självständig. Kämpar mot Goliat känns det som ibland.
Vi har haft det rekordvarmt de senaste dagarna och det blev sommar så snabbt som jag hade trott.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Vi får se vad som händer framöver. Har inga direkta planer ännu utan var tvungen att försöka få klart det här med pensionsförsäkringen först.
Vi har haft det nästan för varmt de senaste två dagarna. Mt Shasta hade rekordvarmt igår med 85 F vilket var varmaste dagen som uppmätts den 3 maj.
Eftersom våren dröjt har vi inte alls samma mönster med blomningen som vi brukar.
Det är vackert med det nyutslagna.
Kramar!

Lena said...

Jag älskar dina vackra foton, Anne-Marie! Tack för att du lägger upp dem. Kan nästan känna blomdoften.

Anne-Marie said...

Lena: Tack snälla du! Vi har ju haft kallt länge men nu har mycket slagit ut. Kanske samma hos dig. Blommorna satt så högt upp att jag inte kunde känna någon doft. ;)