Saturday, November 17, 2012

Personliga oväder

Brandröken och hettan är bara minnen nu. Nu är det vinterjacka och vantar som gäller. I morgon och måndag lär det bli oväder. Och i Weed kommer det nog att blåsa ordentligt. Det gör det nästan alltid när vinterstormarna drar in över västkusten.

The Weather Channel - som sänder väder 24 timmar per dygn, 7 dagar i veckan - bestämde sig helt plötsligt för att man skulle namnge vinterstormar. Orkaner har varit namngivna under lång tid och har både mans- och kvinnonamn. Sandy var den senaste orkanen som drog in över USA i oktober.

Att namnge vinterstormar är något helt nytt här i USA och The Weather channels beslut att ge betydelsefulla oväder namn har skapat en hel del debatt här. Tydligen lär de bli ensamma om att ge namn till vinterstormarna. Hittills har de klarat av Athena och Brutus.

I Sverige har det funnits några namngivna oväder på senare år. Namnen kommer tydligen från den norska vädertjänsten. Eftersom ovädren oftast kommer in över Norge först har namnen spritts även i Sverige. Gudrun och Per är välkända oväder.

Här i USA har väderkanalen en blandad "kompott": Caesar, Draco, Euclid, Freyr (norsk vädergud), Gandolf, Helen, Iago, Jove, Khan, Luna, Magnus, Nemo, Orko, Plato, Q (The Broadway Express subway line in New York City) - den kan man ju undra litet över, Rocky, Saturn, Triton, Ukko (finsk vädergud), Virgil, Walda, Xerxes, Yogi och Zeus. Det är bara att hoppas att de inte behöver använda alla de här namnen. :)
http://www.weather.com/news/winter-storm-names-20121001

Mt Shasta har sitt eget väder och så kallade "lenticular clouds" syns ofta när det är oväder på väg in. Igår syntes de välbekanta molnen igen.


17 comments:

Monica P said...

Intressant!

Jag läser ofta dina bloggar men kommenterar sällan. Hälsningar från (varma) Grekland !

Catharina said...

Vilken trevlig blogg du har, jag har följt den några veckor nu och kommer att följa den fortsättingsvis. Det är jätteintressant att läsa om ditt liv och vilka skillnader du upplever mellan Sverige och USA även om jag inte känner dig.

Mrs Clapper said...

Vilka läckra moln! Hoppas ovädret som följer inte blir allt för illa!

olgakatt said...

Hoppas det inte blir för illa! På östkusten hade man varnat i överkant några gånger så att alla inte tog Sandy på tillräckligt allvar. Men det ju bättre att varna för mycket än för litet.

Annika said...

När vi hade våra megavinterstormar 09-10 sp döpte jag dem :-)
En var Åke, en var Rune och en fick hetta Britta Bengtsson.
HAHA.
Det var bara jag som fattade det :-) OCH senare ni som läste bloggen.
Håller tummarna för att det inte ska bli för strängt hos er med vinterstormar.
Det är verkligen alltid bra att varna för mkt än för lite. Vad gäller Sandy tror jag nog att de flesta varningar gick fram, för den kom ju inte alls som ngn överraskning. Vi får se vad denna vinter kommer att erbjuda vädermässigt.
Kramar!!
PS, otroligt vackra moln hos dig!!

Annika said...

HETA, inte hetta...SUCK.
Fort och fel :-)

Anonymous said...

Hej
Det finns att köpa ett telefonkort
för 5 dollar och du kan prata i
8 timmar ungefär t ex till Sverige.
Skall fråga vad det heter. Används av vänner i CA.
C N

Pettas said...

Så spännande att få se ditt berg på det där sättet. Jag håller nästan andan av att se på bilderna bara...hoppas att det inte blir för dramatiskt.

Håll i dig Anne-Marie!

kramar

Charlie sa ... said...

Ditt berg bjuder verkligen på skiftningar Anne-Marie...säger som Karin, hoppas det inte blir för dramatiskt med det stormar.

Vackra bilder du har tagit!

Stor kram
Lotta

Anne-Marie said...

Monica: Roligt att du lämnade en kommentar. :)
Vädret i USA är litet mer våldsamt känns det som än vad vi har i Europa. Fast det har kanske börjat ändras med mer intensiva oväder även där. Trevligt med värme nu. :)

Anne-Marie said...

Catharina: Välkommen hit! Roligt att du tycker om min blogg. :)
Det finns många skillnader mellan USA och Sverige - fler än vad man tror. Och de ser man egentligen inte förrän man faktiskt bor här.
Hoppas att du fortsätter titta in här. Skall kika in hos dig också.

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: De här så kallade "lenticular clouds" är rätt häftiga. Det jag såg häromdagen var ingenting mot vad det kan vara ibland. Tror inte att jag sett riktigt stora, häftiga moln sedan jag skaffade min kamera. Om jag gör blir det absolut foton. :)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det som är konstigt är att vi på västkusten ibland har väldigt intensiva oväder men det talas inte alls om dessa på samma sätt som man talar om oväder som berör USAs östkust. Vindarna i morgon vid kusten kommer troligen att bli i ungefär samma storlek som Sandy's när hon drog in över östkusten. Förhoppningsvis inte fullt lika kraftiga här i Weed.

Anne-Marie said...

Annika: Minns dina namngivna oväder. :) Britta Bengtsson måste jag ha missat. Du är för härlig. :)
Jag hoppas att det inte skall bli för intensivt här i morgon, måndag. Det är tydligen då de värsta vindarna skall komma. Gillar inte att se "high wind warning.". Inte i ett äldre hus med ett tak som egentligen borde ha bytts - mina hyresvärdar har troligen inte pengar just nu.
Lenticular clouds är speciella och fina.
Kramar!!

Anne-Marie said...

C N: Tack för tipset. Den "long distance" service jag har fungerar bra och den går att använda även från telefonautomater. De flesta har mer "avancerade" mobiltelefoner än vad jag har och då är det säkert ännu billigare.

Anne-Marie said...

Karin: De här speciella molnen kommer just innan oväder drar in. Ibland har folk sett stora lenticular clouds med många "våningar" och flera stycken sådana moln.
Jag hoppas att det inte skall bli alltför allvarligt men just nu gäller tydligen "high wind warning" - inte min favorit.
Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Berget har hur många "ansikten" som helst och just nu när jag skriver det här och mörkret börjar sänka sig över Weed syns det ens knappt pga molnen.
I morgon kommer det att bli mycket blåst och regn. Hoppas bara att taket till huset jag hyr klarar av vindarna.
Roligt att du tyckte om bilderna. :)
Varm kram!