Sunday, May 26, 2019

Litet arsenik skadar väl inte?

Arsenik och gamla spetsar är en amerikansk kriminalfars av Joseph Kesselring. Den har även gjorts som film. Pjäsen handlar om två förvirrade gamla systrar, Abby och Martha Brewster, som förgiftar ensamstående män med arsenik.

Alla är nog rörande eniga om att arsenik inte är bra att få i sig. Trots detta finns det arsenik i vatten på flaska. Emaillistan i Mt Shasta som jag står med på hade en intressant länk häromdagen som just handlade om arsenik i vatten på flaska och att vissa märken hade för höga värden.

Litet extra intressant blev det tyckte jag eftersom företaget Crystal-Geyser nämndes. Det är de som utvinner vatten här i Mt Shasta-området (snarare utarmar våra vattentillgångar). Tydligen är det knepigt att ha en bra översyn för den här typen produkter. FDA (Food and Drug Administration) har vissa riktlinjer men tydligen ligger de litet väl högt beträffande värdet för arsenik. Consumer Reports, som ger ut en tidning och även har en hemsida med tester av produkter och utlåtanden om dessa, hade testat flera olika märken och det var flera som låg för högt när det gällde arsenik.

Arsenik finns naturligt i marken men om man dricker det varje dag i för höga mängder kan det vara skadligt på olika sätt. När jag hyrde det tidigare huset i Weed betalade jag själv avgiften för vatten (nu betalar min hyresvärd) och vi fick information varje år om vilka ämnen som fanns i vattnet och mängden av dessa ämnen. Jag hade faktiskt kvar några sådana faktablad och kollade när jag såg artikeln men hittade ingenting om just arsenik som tur var. Tydligen har Crystal-Geyser även utvinning av vatten längre söderut i Kalifornien.

Jag vet att många inte har det fina vatten som vi har helt utan tillsatser men jag tycker ändå att det säljs alldeles för mycket vatten på flaska numera. Det finns bra filter som man kan använda för att få bort olika ämnen i kranvatten. Jag är dock mycket tacksam att vi varken har klor eller fluor i vårt vatten.

Här finns artikeln om någon är intresserad av att läsa litet mer.

https://www.consumerreports.org/water-quality/arsenic-in-some-bottled-water-brands-at-unsafe-levels/

De senaste dagarna har varit litet dramatiska vädermässigt. I förra veckan hade vi ett oväder med ösregn och hagel. Haglet orsakade fem trafikolyckor utmed motorvägen som går genom Weed. Många tycks inte sakta ner och anpassa farten till de förhållanden som råder.

I fredags var det dessutom en tornadovarning!!! i närheten av staden Redding. Jag har aldrig hört talas om tornadovarningar här i allra nordligaste Kalifornien. De klarade sig undan tornados men det regnade tydligen väldigt mycket och stora hagel (runt 5 cm) kom. Har sett en del bilder med fantastiska molnformationer. Den här videon är imponerande.
https://www.facebook.com/mikeshanedaly/videos/10216539530514158/?hc_ref=ARSGsBTfGlmCmbaJRso-NL_IdmEtNcjfoFbfxTk6c9_dTr6pVKVmSy3yaAWtNvVv9uU

Och den gångna natten fick vi mycket regn och även snö! Jag var uppe under natten och såg att det snöade och i morse såg det ut så här i Weed. Ovanligt i slutet av maj att det kommer snö.


12 comments:

Anna said...

Wow, vilka foton! :)

Anne-Marie said...

Anna: Ja, det var litet överraskande med såpass mycket snö i slutet av maj. :) Nu har snön smält och det kommer att bli varmare än normalt i slutet av den kommande veckan.

Annika said...

När jag kom till US minns jag med FASA hur det var första ggn jag öppnade kranen. En doft av KLOR så stark att jag nästan studsade, det var i Boston.
SAMMA i DC med omnejd. Klordoften brukar få svenskar att baxna då de kommer hit. Numera har jag vant mig, känner det inte. Jo, när jag kommer hem från en lång resa till norden känner jag det.
Filtrerar vårt dricksvatten, så jag tycker det smakar OK. Men svenska gäster brukar känna klorsmaken iaf. OCH kanske ffa då vi är ute och de får is i vatten och drinkar.
Så det är skönt att du inte har sådant hos dig, hos mig finns det minsann i dricksvattnet. Flor också, tror jag.
Njaee, Arsenik är ju inte så kul.
OCH visst säljs det alltför mkt vatten på flaska. Lite miljötänk skadar inte där, men folk har blivit bättre på det, tycker jag nog.

Ja, jösses, tänk att ni har snö i slutet av maj. Otroligt.

Kramar från mig!

Gunnel said...

Milda makter! Snö i maj! Det är en fasa för mig med snö undre vintern och skulle det börja snöa nu också hade jag blivit förtvivlad. Kram

Channal said...

Hoppas snön har smält bort! Vi har en soda streamer. Bästa bubbelvattnet. Men ändå köper jag Ramlösa då o då. Ja, det sälj i mängder fast vi har bra vatten i kranen. Läste att vitt ris och riskakor innehåller arsenik. Scary!! Tänker också på ”Arsenik o gamla spetsar”. En gammal favoritfilm! Skulle vilja se den igen. Minns att min pappa gillade den så mkt. Det var han dom introducerade filmen för mig.

KRAM Anna

Äventyret framtiden said...

Förhoppningsvis så har du snöfritt igen.
Arsenik, ja. Jag minns att jag har läst om en by i Schweiz där alla såg så hälsosamma ut med äppelröda kinder på grund av arsenik i vattnet. Minns däremot inte om de överlevde. Nej, inte arsenik för min del heller, annat än i teaterspel som Arsenik och gamla spetsar. Har sett den ett antal gånger live i Stockholm och också i tv-n. Kanske också som film. Den kan man ju se många gånger och alltid ha roligt åt.
Ha det bra och hoppas att tornados och snö håller sig på avstånd!

Anne-Marie said...

Annika: Jag minns faktiskt inte alls att det doftat mycket klor där jag har varit i USA. Kanske jag har förträngt hur det var på östkusten. Det jag minns är att jag sade till Michael när jag var här första gången i april 1997 att vattnet i Mt Shasta smakade så gott. Mycket, mycket godare än i Stockholm till exempel.
Klor tycker jag inte om i dricksvatten. Minns att vi fick hälla i klor i den regnvattentank vi hade i Hawaii pga något som hade hänt. Det var vårt vatten - rain water catchment tank som många har just på östra sidan på the Big Island. Usch vad det luktade.
Minns dock en otroligt stark klorlukt i Paris när jag var där 1978. Det var fruktansvärt.
Fluor borde man inte ha i dricksvattnet. Det är inte tillåtet i stora delar av Europa så det är obegripligt för mig att man fortsätter med det i USA. Mycket tacksam att vi inte har det i Weed.
Flaskor med vatten tror jag har blivit litet mode. I alla fall var det så för några år sedan. Vi har massor med vatten på flaska (olika märken) i Mt Shasta till exempel.
Snön är borta och idag var det runt +23-24 på eftermiddagen. Det kom en skur på eftermiddagen med litet hagel i - tyvärr var jag ute i skuren utan paraply!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Det snöade rätt ordentligt under natten till söndagen men snön var borta på eftermiddagen. Idag var det runt +23-24 på eftermiddagen och det skall bli mycket varmare än normalt i slutet av veckan. Tvära kast minst sagt. Kram

Anne-Marie said...

Anna: Jadå, snön var borta redan på söndagseftermiddagen. Och i slutet av denna veckan skall det bli mycket varmare än normalt. Mycket tvära kast. Har vant mig av bubbelvatten faktiskt. Tror att det är vanligare i Sverige än här i USA. Det har jag också hört att ris och riskakor kan innehålla arsenik. Köper inte riskakor men äter ris ibland. Jag minns faktiskt inte Arsenik och gamla spetsar men har givetvis hört talas om både pjäsen och filmen. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Jodå, det är snöfritt. Snön försvann rätt snabbt under söndagen. Och idag var det ca +23-24 när jag kom hem från jobbet. Oj då, det har jag inte hört om den byn. Det låter ju verkligen inte bra att ha äppelröda kinder pga arsenik. Nej, kanske de inte klarade sig.
Tänk att jag inte minns pjäsen och/eller filmen. Vet att jag har sett i alla fall filmen. Det var dock länge sedan.
Tornados har vi inte haft här men i andra delar av USA har det varit en enorm förstörelse de senaste dagarna med rekordmånga tornados i olika stater. Har sett hus i både Ohio och Kansas vara jämnade med marken igår och idag.
Ha det fint Karin!

Lena i Wales said...

Oj, oj, snö nu, inte kul!
Det finns många i hela världen som inte anpassar hastigheten till vädret, tyvärr, och det kan få fruktansvärda följder.
Det är inte lätt att hålla reda på allt som finns i vattnet, även om det beskrivs, är jag inte alltid säker på att det stämmer. Finns så många pengakrafter som också styr. Men arsenik låter ju inte trevligt att få i sig.
Sköt om dej!

Anne-Marie said...

Lena: Snön är "long gone." :) Nu är det varmare än normalt som gäller.
Ja, att köra efter väderförhållanden är många dåliga på tyvärr.
Visst finns det många pengakrafter som "lägger sig i" och det har vi exempel på här i Weed med Crystal Geyser och hur de beter sig.
Ha det gott!