Monday, December 10, 2018

Nobelfest och FNs migrationsramverk

10 december och Nobelprisutdelning och Nobelfest. Har inte hunnit titta idag men har sett att programmet ligger ute hos SvT Play till juni nästa år så jag borde väl hinna titta litet framöver. :)

När jag bodde i Sverige brukade jag titta på Nobelhögtidligheterna. Framför allt var Nobelmiddagen rolig att titta på. Det var många vackra klänningar och smycken som syntes bland deltagarna. Jag har i alla fall sett att kronprinsessan Victoria i år återanvände den klänning som Siliva bar 1995. Tydligen har kronprinsessan återanvänt även andra klänningar vid andra tillfällen.

Och jag har också läst att återvunna klädesplagg är årets julklapp. Bra att man återanvänder kläder. Samtidigt borde man kanske köpa färre julklappar tycker jag och inte ha denna köphysteri som råder kring helgerna.

10 december innebar också att Sverige skrev under FNs migrationsramverk. Ett avtal som inte alls fått den uppmärksamhet som det borde i massmedia. Jag har fått känslan av att det har debatterats en hel del i många andra länder men inte alls lika mycket i Sverige. Jag vet faktiskt inte ens vem som skrev under detta för Sveriges räkning. Det skulle ha lyfts fram mycket mer än vad det har gjort och det var i elfte timmen som man uppmärksammade det litet i alla fall och gav sig ut och protesterade i Stockholm. Demonstrationerna var i mycket mindre skala än i andra länder där de “gula västarna” skapat rubriker. Protesterna i Frankrike rör sig om mycket mer än bara en bensinskatt. Det handlar om överstatligheten som folk är trötta på och vill få bort.

USA drog sig ur FNs migrationsramverk redan förra året och flera andra länder har sagt nej, bland annat Australien, Österrike, Polen, Ungern och några till. Ytterligare några länder kan komma att dra sig ur. De länder som har sagt nej har angett som skäl att det kommer att bli svårare att fatta egna beslut kring olika slags immigration. FN är överstatlighet (precis som EU) och det skall bli intressant att se vad som händer framöver.

Här är ett kort klipp om årets julklapp - återanvända plagg! Jag har legat långt före denna trend ;) eftersom jag har köpt second hand under många år.

10 comments:

Gunnel said...

Jag tycker det är bra att det uppmärksammas mer och mer att vi inte ska handla nytt alltid. Slöseriet har ökat okontrollerbart. Förr tänkte människor mycket förnuftigare. Det är på tiden att vi alla börjar använda sunt förnuft, för det räcker ganska långt. Kram

Äventyret framtiden said...

Du har så rätt Anne-Marie, julklappar behövs inte i den omfattning som delas ut till höger och vänster medan folks kreditkort töms. Vi måste bli klokare, tänka efter före. I och för sig så har jag alltid gjort så själv och också handlat second hand, antikt eller så istället för att köpa nytt.Men i det stora hela så måste det komma till en ändring, nu har hysterin tagit över och ingen blir lyckligare alls av det. Tvärtom.
Vi får hoppas på att alla års årets julklapp blir något återanvänt. Inte bara kläder, utan hela linjen ut.

Annika said...

Det är årets julklapp det, I Sverige. Det återanvända.
Bra, om det efterlevs.
KOLLA in Alice Bah Kuhnkes klänning från nobelfesten igår, helt gjord av återvunna plagg. Den var fantastisk, tycker jag.
Nobel är härligt, men jag har inte heller sett det än. Ska spana lite senare.
Kram!

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag har handlat i en secondhandaffär i Mt Shasta flera gånger och köpt till exempel jeans som har sett i stort sett helt nya ut för runt $3, dvs runt 30 kronor. Finns ingen anledning att betala kanske 10 gånger mer i en “vanlig” affär. Sunt förnuft kommer man långt med. :)
Kram

Anne-Marie said...

Karin: Vi hade många julklappar när jag var liten men när jag blev vuxen slutade vi med julklappar. Det var helt okej tyckte både mina föräldrar och jag.
Ibland måste man köpa nya saker eftersom det helt enkelt inte finns äldre prylar som fungerar men ofta går det att återanvända. Som jag skrev till Gunnel har jag köpt i stort sett nya kläder väldigt billigt i en secondhandaffär i Mt Shasta. Och jag köper hellre “vintage” i många fall eftersom de sakerna oftast håller mycket, mycket längre än de som säljs nya. Materialen i vintage är bättre rent generellt.

Anne-Marie said...

Annika: Ja, tydligen har det återanvända blivit en trend i år i Sverige. Man kan hoppas att det fortsätter och inte bara blir en trend.
Jag såg en blänkare med Alice Bah men detaljstuderade inte hennes klänning. Får kolla mer i detalj.
Nobelfesten är trivsam och det är ju en sådan vacker lokal de har middagen i. Tur att SvT Play finns. :)
Kramar!!

Annica said...

Att inte alltid köpa nytt utan återanvända kläder och prylar är väl bland det vettigaste vi kan göra. Men invändningarna mot det brukar komma snabbt: "Om efterfrågan och konsumtion drastiskt minskar på nya varor så kan det sluta med sämre lönsamhet, personalneddragningar och även företagsnedläggningar. Företagen blir inte av med sina varor."
Detta är en svår nöt att knäcka. Samhället lever ju tyvärr på och för produktion och konsumtion. Vissa varor är givetvis helt livsnödvändiga för oss men det mesta som produceras är bara onödor och skapade behov.
Förresten, om något borde minskas på så vore det recycling av en del politiker. Ingen nämnd och ingen glömd. :D
Kram från iskallt norr!

Anne-Marie said...

Annica: Ja, det där med pengar och lönsamhet är ett “ekorrhjul” känns det som. Hela samhället har blivit ett konsumtionssamhälle och många tycks knappt ens reflektera över det. Att köpa secondhand tycker jag är bra i många fall. Behöver jag underkläder blir det dock nytt. ;)
Ja, när det gäller politiker tycker jag det finns ett ansenligt antal i Sverige just nu som beter sig 3-åringar som inte kan komma överens. Har aldrig sett något liknande måste jag säga. Undras just om det blir nyval framöver.
Kramar!

Maria said...

Jätte bra blogg! Tack så mycket :)

Anne-Marie said...

Maria: Tack för dina fina ord!