Sunday, December 2, 2018

Första advent och Bjällerklang

Efter att ha kollat i de Facebookgrupper jag är med i har det inte kunnat gå att undvika att se att det är första advent idag. :)

Jag tog fram min adventsljusstake redan igår och idag sattes den på plats tillsammans med den lilla julduken som jag köpte via eBay för några år sedan. Eftersom mina fönsterbrädor inte är så djupa och jag har persienner som jag måste kunna dra ner står ljusstaken på en av köksbänkarna. Den lyser så fint i kväll.En högtid som firas av de som tillhör den judiska tron är Hanukkah som infaller den 2 december i år och avslutas den 10 december. Den innebär också att man tänder ljus. Inget jag firar men jag såg att en av lärarna inom skolan (hon har videokonferenskurser som vi supportar) hade lagt ut ett foto på sin Facebooksida med en ljusstake med 9 ljus vilket är det antal ljus man har under Hanukkah.

TV-serien Friends har en episod där Ross skall berätta för sin son om Hanukkah. Som vanligt blir det en del förvecklingar. :)Sveriges Radio har ännu inga begränsningar för sina sändningar som Sveriges Televison har, det vill säga man kan lyssna på radio utan att behöva ha en VPN-tjänst. Under hela december fram till början av nästa år sänder P4 ett program som heter Bjällerklang där man har olika sorters julmusik. Jag upptäckte det programmet för några år sedan. Kan rekommenderas.

https://sverigesradio.se/p4bj%C3%A4llerklang

Igår kväll kom det litet snö som faktiskt låg kvar på vissa håll även idag. Eftersom solen sken idag tog jag en promenad och fick se ett riktigt vitt Mt Shasta. Blev glad att se att det nu fanns en del snö på berget. Förhoppningsvis kommer det mer - numera vet man dock inte om det blir torka igen.


Jag gick in i skogen och på vissa platser fanns det ett tunt täcke med snö. Förr i tiden var det alltid så att vi fick kanske 0.5-1 meter snö under vintern men numera är det mera osäkert om det kommer snö på “marknivå”. Det var fint med det lilla som fanns.

22 comments:

Gunnel said...

Snömängden hos dig påminner lite om Skånejularna nu. När jag var barn var det alltid mycket snö, men numera är det mycket sällsynt. Regn däremot kan det komma i massor. Men det är inte den sortens nederbörd som passar till jul. Kram

Från Glam till Damm said...

Hej!
Trevlig advent! Å så jättesvenskt, både staken och lilla duken. Så fint också med lite pudrad snö över det hela. Då blir stämningen komplett. Jag tänkte baka lite lussekatter denna vecka men är lite dålig på degar så vi får se hur det går :-) Friends är en härlig serie.

Kramen och jag önskar dig en fin vecka!

Anneli

Malin said...

Glad första advent. Speciellt min yngste son älskar julen och då vi inte har så många traditioner i vår familj så tycker de advenststaken är mysig. Särskilt om man får den äran att tända ljusen.
Även chokladkalendrar tror jag aldrig de kommer växa ifrån.
Kul att ni fått lite snö. Så fint när allt är vitt! Ingen riktigt snö här än, men det spekuleras i stort snöfall den här vintern. Ungefär vart 3-5 år får vi ordentligt men förra året i stort sätt ingenting.

Äventyret framtiden said...

Härligt att ni har fått snö! Regn i kallt tillstånd ger grundvatten så småningom. Ljust och vackert i jämförelse med brunt och torrt.
Trevlig adventstid Anne-Marie! Ha det fint!

Gunilla Nardin said...

Fina bilder. Berget med sno ..precis som det bor vara. Har en nastan likadan ljusstake som du ..gillar ocksa den gamla traditionella stilen. Ser sa stammningsfullt ut. Det fodras ju sa lite,ljus och en fin duk, sa ar det Advent i huset. Friends ar ju som sagt en stor favoritserie
hos mig ocksa.
Ha en en riktigt go vecka
Stor Kram fran Frankrike
Gunilla

Anne-Marie said...

Gunnel: De största mängderna snö (när det fortfarande kom snö) brukade komma senare på vintern (januari/februari). De senaste 5 vintrarna har det varit dåligt med snö på “marknivå” och även uppe på berget. På 60-talet när jag växte upp var det snörika vintrar i Stockholmsområdet. Vi åkte alltid skidor på vintrarna. Kram

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Tack detsamma! Ja, ljusstaken har jag köpt genom en butik som heter Hemslojd här i USA och den lilla duken köpte jag via eBay. Det var en kvinna i Sverige som sålde den typen dukar. Jag bakar inte för det mesta men har sett många lussebullar i grupperna jag är med i hos FB.
Ha det gott! Kramar!

Anne-Marie said...

Malin: Tack detsamma!
Jag firar inte julen direkt numera och har inte firat under många år. Men en liten adventsljusstake är fint tycker jag.
Chokladkalendrar har jag aldrig haft. Däremot många “vanliga” adventskalendrar.
Snön har smält till största delen - det var ju väldigt litet snö som kom. Får se om denna vintern också blir snöfattig här på “marknivå”. Det får gärna snöa uppe på berget men jag föredrar regn eftersom det blir så svårt att gå när det blir halt.

Anne-Marie said...

Karin: Ja, det var pyttelitet snö som kom och det mesta har smält nu. Men det lyste upp fint. :) Vi får se hur det blir framöver med regn och snö.
Pratade med en kompis i Dalarna igår och hon sade att grundvattnet i Sverige fortfarande är lågt.
Tack detsamma Karin!

Anne-Marie said...

Gunilla: Tack!
Ja, berget utan snö som vi hade i november kändes väldigt konstigt och fel. Vi får hoppas att vi får se en del vitt under vintern uppe på berget.
Tycker dessa adventsljusstakar är fina och stämningsfulla. Har ingen adventsstjärna men det hade jag faktiskt inte i Sverige heller.
Friends står sig och man kan alltid hitta någon episod som passar. :)
Ha det gott och stor kram!

Steel City Anna said...

Härligt att se snö hos dig! Hoppas det fortsätter så.

Mysigt med adventsljusstake och julduk :)

Anonymous said...

Hej! Amerikanerna firar de advent? Med eljustakar, stjärnor och sån ljusstake man har fyra ljus i? /Carina

Eva said...

Jätte bra blogg! Tack så mycket :)

Annica said...

Lite svensk advent i en liten stad i norra CA, USA. ;) Det ser mysigt ut. Och snön kom ju som på beställning. Synd om den töar bort så snabbt. Det snötäckta Mt Shasta är som vanligt majestätiskt.
Här har vi haft plusgrader, barmark, regn och blåst de senaste dagarna men igår kväll började snön yra och nu har jag vinter utanför fönstren. Men kommer vitfluffet att ligga kvar? Osäkert, de två tidigare snöfallen har tinat/regnat bort.
Mina adventsstakar lyser i fönstren och ytterdörren är juldekorerad ("inslagen" som ett paket). Annars är det inte mycket pyntat — blir mindre för varje år. :/
Kramar från norr!

Annika said...

Ja, klart du ska ha lite mysigt inför advent hemma. Det är ju så härligt.
Det behövs inte så mkt för att mysfaktorn ska höjas. OCH så vackert det är nu när kvällarna är mörka.
OCH ni har verkligen lite snö! Berget är ju enormt vackert med snön. Skogen också. Underbart, hoppas att ni får mkt snö nu. Säkert en fåfäng tanke, men ändå ...

Bjällerklang ja, jag har den kanalen på med jämna mellanrum. Den är bra! Gillar mixen, och ffa att det inte är ngn reklam.
Inget är skyddat på SR, jo sporten om den direktsänds. Men inget annat, vad jag vet. Älskar SR! Så bra program.
Som tur är kommer man ju runt SVT och Fyran mfl kanaler med VPN.
När Peter skulle se sin program på amerikansk tv i Sverige var sgs allt låst inom USA. MEN sedär, vi kom runt det hela tack vare VPN, fast på andra hållet sas.
Tur att det finns.
Men radio och poddar är ALL go!
Tur för oss!

Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: Ja, nu har snön försvunnit på “marknivå”. Berget har fortfarande en hel del snö. Förhoppningsvis kommer det mer regn och snö.
Ja, adventsljusstaken lyser fint nu på kvällarna. :)

Anne-Marie said...

Carina: Nej, man firar inte advent såsom i Sverige med de “tillbehör” som du nämner. Självklart kan man ha tända ljus men inte de speciella adventsljusstakarna.

Anne-Marie said...

Eva: Välkommen hit och tack för dina snälla ord om min blogg! :)

Anne-Marie said...

Annica: Ja, väldigt litet advent i den lilla staden. ;) Ja, nu har vi ingen snö kvar på “marknivå” men som tur är finns det snö kvar uppe på berget. Men det behöver fortsätta att regna och snöa för att det skall fortsätta att bygga på snötäcket.
Förhoppningsvis blir det inte tö och frysgrader om vartannat hos dig. Tyvärr är det väl så numera att det ofta växlar och det blir otroligt halt. Så var det inte när jag var barn utan då låg snön en längre tid och man kunde ta sig fram enklare.
Det brukar vara väldigt vackert i Sverige vid advent och jul med alla tända ljus, stjärnor osv.
Kramar från Kalifornien!

Anne-Marie said...

Annika: Min lilla adventsljusstake lyser så fint i mörkret.
Jag vill helst inte ha snö på “marknivå” eftersom det blir halt och jag har blivit traumatiserad av mitt fall för 5 år sedan. Går som en 80-åring numera när det är halt. Men det kan snöa mycket uppe på berget.
Tror att det var du som tipsade mig om Bjällerklang. Jättebra mix tycker jag. Perfekt att man inte behöver VPN (ännu) för radion.
Kommer att titta på Lucia hos SvT men det programmet brukar ligga åtkomligt utan VPN. Jag har ju VPN så inga problem men det är bra att kunna komma åt program utan att behöva använda tjänsten.
Ja, VPN gäller säkert åt båda hållen även om vi mest får uppleva Sveriges låsning av program. Bra att det finns VPN-tjänster.
Kramar!!

Channal said...

Ni har ju fått snö! Så mysigt!

Fin andra advent till dig! KRAM Anna

Anne-Marie said...

Anna: Den är borta nu tyvärr och snön uppe på berget har börjat smälta. Vi är inne i en ny torkperiod verkar det som. Tragiskt. Grattis på Anna-dagen - jag hade glömt att det var Anna idag. Min mamma brukade skicka ett namnsdagskort. Kram!