Thursday, November 22, 2018

Thanksgiving och Titta på TV

Idag är det kanske USAs största helg - Thanksgiving. Mijoner reser till släkt och vänner och äter kalkon med tillbehör.
Jag är bjuden till min före detta chef om ett par timmar idag och tydligen blir vi en litet större grupp i år. Det skall bli trevligt.

Eftersom kalkoner äts i massor är det verkligen oturligt att man just nu har en varning för salmonella i kalkoner. Tydligen återkallades massor med råa kalkoner av ett visst märke häromdagen. Trots detta verkar man inte veta exakt var smittan kommer från.
Som om det inte räckte gick CDC (Centers for Disease Control and Prevention) ut med en varning häromdagen att romaine sallad inte var säkert att äta pga E. Coli. Man sade till och med att inte äta någon sallad av den typen och slänga om man hade hemma. Jag köper en sallad som heter red lef lettuce så har inte berörts hittills.

Skolan har stängt idag och i morgon så det blir en långhelg vilket verkligen kan behövas. Jag har nog aldrig haft en så intensiv höst på jobbet som jag nu haft de senaste månaderna.

Thanksgiving brukar innebära många olika TV-program som Macy’s Thanksgiving Parade, amerikansk fotboll och olika julfilmer. Den här helgen är startskottet på julen i USA och många julpyntar och tar in sin gran.

Att titta på TV är något jag gör mycket sparsmakat numera. Trots en hel del kanaler ser jag sällan något i TV-tablån som är intressant. Jag brukar titta på morgonen en stund medan jag äter frukost på de lokala nyheterna från Medford i Oregon. Mt Shasta har ingen egen nyhetskanal.

När jag var yngre tittade jag en hel del på TV. På 60-talet fanns det bara en kanal i svartvitt några timmar per kväll. I december 1969 kom en andra kanal - TV 2. Fortfarande var det svartvita sändningar. Sändningar i färg startade officiellt 1970 men det dröjde länge innan vi skaffade färg-TV. Minns att jag hälsade på min bästa vän i Enebyberg och tittade på Kungens och Drottningens bröllop för att kunna se det i färg. :)

Min familj hade faktiskt aldrig kabel utan bara en antenn vilket gjorde att vi hade rätt få kanaler. När jag flyttade till lägenheten i Sollentuna blev det fler men fortfarande ett relativt sparsamt utbud.
Eftersom antalet kanaler inte var så stort när jag växte upp blev det att folk tittade på i stort sett samma program: Hylands Hörna, Här är ditt liv, Vi på Saltkråkan, Pippi Långstrump, Columbo, Kvitt eller Dubbelt med flera.
Adventskalendrarna följde jag under många år och det fanns flera favoriter.

Det senaste jag läst om är att man nu skall ta ut TV-avgiften som en skatt oavsett om man har en TV eller inte. Låter absurt i mina öron. Här i USA finns ingen TV-avgift - vi har i stället helt abnorma mängder reklam som finansierar programmen.

Ett av mina favoritprogram är Friends och jag har sett alla avsnitt flera gånger. Här är några klipp från olika Thanksgivingepisoder.

Happy Thanksgiving!

25 comments:

Gunnel said...

Även om TV-avgiften ändras så blir det nog ingen ändring i programutbudet, tyvärr. Vi firade Thanksgiving hos min son ett år. Det var en annorlunda upplevelse. Så mycket god mat! Minst lika gott som vårt julbord. Trevlig helg

Äventyret framtiden said...

Thanksgiving firas inte här, vilket du förstås vet redan. Men jag har läst någonstans att man börjar undra varför den traditionen inte tas över havet till oss? Få se vad som händer.
Jag har förstått att det är en stor tilldragelse i USA, då man träffas och äter gott och bara är glada och tacksamma. ( Förhoppningsvis).
Tv-tittandet minskar för min del hela tiden. Jag har några få program jag tittar på nu och då. Vi har möjlighet till många kanaler men ....nej, jag läser hellre än bra bok.
Trevlig ledighet, ta igen dig så gott du kan efter höstens allt arbete!

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Happy Thanksgiving! Det är faktiskt den enda amerikanska högtid som jag saknar enormt. Jag tyckte alltid att det var så mysigt med Thanksgiving. Hoppas du hade trevligt hemma hos din förra chef och att ingen fick i sig salmonella :-)

Jamen tänk vilken utveckling som skett inom TV! Och jag är så glad att TV-avgiften nu blir inbakad i skatten hos alla.

Ha det gott och tusen tack för kommentarer hos mig! Kramen och ha en fin helg! Anneli

Gunilla Nardin said...

Inget Thanksgivingfirande hos oss. Hoppas du hade det trevligt hos din chef. Ja tänk när det endast fanns ett par kanaler på tv och inga färger. Men man var tacksam för det också, hade inte så stora krav då.
Jag älskar också Friends, har alla boxarna o tittar fortfarande på dem ibland.. En riktig favoritserie.
Läste att det regnat
i Kalifornien.Inte så mycket kanske, men bättre än inget regn alls väl..
Hoppas du mår bättre nu när röken försvunnit.
Vi har fått mycket regn o som vanligt har det varit stora översvämningar. Inte här,men ganska nära där jag bor.
Ha en riktigt mysig weekend ��‍♀️
Stor Kram
Gunilla
(Tack så jättemycket för alla "likes" på Instagram)

Steel City Anna said...

Happy Thanksgiving och var försiktig med kalkonen :)

Anne-Marie said...

Gunnel: Nej, tror verkligen inte att det blir någon ändring i programutbudet. Tycker att svensk TV är rätt trist om jag skall vara ärlig. Ja, Thanksgiving är en mycket stor helg i USA. Och det trevliga med den här helgen är att inga presenter köps till själva helgen. Nu har vi ju köphysteriska Black Friday men det är något jag helt hoppar över. :) Trevlig helg!

Anne-Marie said...

Karin: Ja, har förstått att man ännu inte importerat Thanksgiving men jag tror att det kommer. Tycker att det börjar spåra ur när man i Sverige - och kanske de andra nordiska länderna - apar efter precis allt som finns i USA. Skall man ta efter och införa Veterans Day, Fourth of July (USAs nationaldag) osv? SKulle inte bli förvånad om man gör det. Jag tycker de helger som finns i Sverige räcker och är bra.
Vi hade en trevlig middag igår med mycket god mat och trivsam samvaro. :)
TV känns mer och mer ointressant för mig vilket känns helt okej.
Ha en trevlig helg Karin!

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Happy Thanksgiving! Vi hade en trivsam middag med mycket god mat och vi var 9 personer.
Ja, det hoppas jag att jag inte får salmonella. :) Min fd chef är noga med sådana saker så jag tror att jag är okej.
TV-utvecklingen har gått snabbt de senaste åren. Tyvärr tillbringar många personer alldeles för många timmar framför TVn.
Ha det bra och kramar!

Hanneles bokparadis said...

vi har bara svt, är nöjd

Anne-Marie said...

Gunilla: Det var trevligt igår med mycket god mat.
Ja, vi visste ju inte om något annat med bara ett par TV-kanaler och några timmars sändningar på kvällen.
Friends är en riktigt bra serie. Har sett avsnitten så många gånger nu att jag nästan kan dialogen utantill. ;) Seinfeld är också en serie jag tittat mycket på.
Det regnade i onsdags - inga stora mängder men litet i alla fall. Även igår kom en del regn och idag har det regnat ordentligt under flera timmar. Vi får se om det återgår till torka eller om det kommer mer nederbörd. Jag är tacksam för allt som kommer.
Vi hade faktiskt litet rök ett par dagar tidigare i veckan - har aldrig sett brandrök här i november. Antar att den kom från Paradise.
Du tar jättefina bilder tycker jag. Förstår inte allt du skriver på franska men det är okej. :)
Ha det gott och stor kram!!

Anne-Marie said...

Anna: Tack detsamma!
Jag tror att allt var okej med kalkonen. :)
Vi hade en trivsam kväll.

Anne-Marie said...

Hanneles Bokparadis: Bra om du är nöjd med SvT. Jag saknar inte svensk TV. Och tittar som sagt väldigt litet på TVn här i USA.

Malin said...

Happy Thanksgiving. Vi firade hos familjevänner vilket var väldigt trevligt! 25 st. Min mamma var under många år anställd på SVT och en av de oerhört få förmånerna då var att man inte betalade TV licensen. Hon började på TV2 ungefär när den startade. Då fanns det pengar och man anställde folk med många olika bakgrunder. Hon var nyexaminerad textil designer från Göteborg men fick jobb på barnkanalen som producent där hon jobbade under alla år i stort sätt. Nu är nästan allt frilans och väldigt få är fast anställda på TV. Vi hade inte heller kabel länge MEN vi var tidiga med VHS då mamma använde i arbetet. Vi hade faktiskt en fungerande svart/vit TV på landet ända tills mitten av 90-talet då den lade av. Man fick gå fram och trycka på knapparna, ingen fjärrkontroll så klart.

Anne-Marie said...

Malin: Happy Thanksgiving!
Vi var bara 9 st igår hos min fd chef. Men det var trevligt det också.
Jag minns att TV-licensen var relativt billig länge medan jag bodde i Sverige men att den har stigit rätt kraftigt de senste åren.
Jag har faktiskt en VHS-spelare. :) Den fungerar fortfarande och jag har några VHS-band som går att spela.
Det var nog rätt bra när det inte fanns fjärrkontroll eftersom det krävde litet mera “arbete” för att titta på TV. :)

Marina said...

Tänk att det faktiskt finns en amerikansk högtid som inte har fått fäste i Sverige!!! "Friends" är även min favvoserie - kan den nog till stor del utantill, men jag kan se avsnitten i alla fall och tycka det är lika kul ändå!

Anne-Marie said...

Marina: Ja, än så länge i alla fall. ;) Skulle dock inte förvåna mig om Thanksgiving i amerikansk tappning kommer.
Ja, Friends är en underbar serie. Kanske vore bra att köpa deras DVDs så att man slipper all reklam.

Lena i Wales said...

Härliga gamla TV-minnen. En kanal, svart-vitt, minns så väl.
Ibland när mina söner är trötta på mig när jag inte riktigt hänger med, säjer de att, nu är du svart-vit igen mamma (från den svart-vita TVns tid). Jag har inget emot detta, det betyder att jag har mer erfarenhet än de har,hi,hi.
Thanks giving är väl typiskt amerikanskt. Hoppas du hade en trevlig dag.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Lena: Tillvaron verkade litet enklare på den tiden med få TV-kanaler tycker jag.
Haha, din son har humor helt klart. :) Och precis, minns man den svart-vita TVn har man absolut livserfarenhet.
Ja, än så länge är Thanksgiving amerikanskt men det verkar som om Sverige sneglar även på denna högtid. Kanske dags att göra Sverige till USAs 51a stat. :)
Ha det gott!

Annika said...

Thanksgiving är verkligen en fin helg. OCH lång. Jaha, jar har missat det där med salmonella och kalkoner, haha. Tycker mest det varit snack om den återkallade romaine-salladen.
Hellre att man hemma isåfall tar efter Thanksgiving (och firar den på tacksägelsedagen hemma, med fokus på familj och vänner) än att ta medaljens baksida, Black Friday, DET är verkligen töntigt. Skäms när jag ser Black Friday deals i svenska tidningar etc. PIIIN!!!
USCH. Verkligen ett pinsamt drag av Sverige (och flera andra europeiska länder) att ta efter BF. PINSAMT, som sagt.

Kolla mkt på TV! Numera är TV-serierna bättre än nånsin, tycker jag, OCH programmen övh. Dokumentärer tex. Sådan hög kvalitet på så mkt. Jag strömmar mitt, mkt via Netflix och Hulu och HBO etc. TV-serier som görs idag för ffa strömningstjänsterna är helt outstanding.

JA!! Jag älskar Friends!! Och det är tradition för oss att beta av ett par Thanksgiving-avsnitt varje onsdag före Thanksgiving. Bäst tycker jag The one with all Thanksivings är. CLASSIC!!

Men vad 17 har hänt med blogger?? Varför kommer inte kommentarsfältet upp som pop-up i en liten ruta?? GAAAHHH!!! Samma hos mig.
Blogger som ändrat ngt igen ...
SUCK.

Kramar

Annika said...

HAHA! Never mind det jag skiver om kommentaren. DET var jag som dabbat mig genom att göra ngt. PUST!! Nu är allt som det ska med den perfekta pop-uppen igen. PUST- SKÖNT!
:-)

Anne-Marie said...

Annika: Jag firar ju inte alls Thanksgiving såsom många andra gör utan uppskattar mest att det är några dagar ledigt från jobbet.
Tydligen har man nu hittat källan till e.coli och det var i Kalifornien. Jag har mått bra efter Thanksgiving dinner så den kalkonen jag åt hade nog lagats tillräckligt länge. ;)
Ja, att man i Sverige tycks ta efter varje amerikansk helg/amerikanskt fenomen känns onekligen litet onödigt och töntigt tycker jag. Pinsamt är också ett bra ord. Skulle inte förvåna mig om svenskarna börjar fira fjärde juli. :) De kan inte fira sin egen nationaldag särskilt bra men kanske kan hitta på mer för den amerikanska.
Jag har kabel-TV och det utbudet som jag har känns litet ointressant tycker jag. Min hyresvärd betalar för kabel-TVn så jag har inte valt själv. Netflix har jag faktiskt inte men vet ju att många tittar mycket där.
Friends är en härlig serie. Och den står sig fortfarande även om jag inte tittar numera.
Vad bra att det fungerade med pop-upen (konstigt ord ;)) och att du kunde kommentera.
Kramar!!

Mira said...

Jag tycker thanksgiving låter som en så mysig högtid att fira. Men eftersom jag (tyvärr) aldrig varit i USA så firar jag det inte. Än. Importerar sverige den högtiden är jag nog inte sen med att också fira den, just för att jag tycker det låter som en så mysig högtid.
Haha, kan inte låta bli att skratta åt det med 4th of July. Ja, tänk om Sverige skulle börja fira det... vi firar ju som du sa knappt våran egen självständighetsdag. Jag är inte ens säger på datumet... men 6 Juni, eller? I staden jag bor brukar det i alla fall bjudas på jordgubbstårta 6 Juni... jag saknar köttbullarna! ;)
(jordgubbstårta är ju "svenskt" och köttbullar med, men det med köttbullarna menade jag inte på fullaste allvar).

Anne-Marie said...

Mira: Tror att många tycker att Thanksgiving är en mysig högtid. Kanske delvis pga att det inte finns krav på en massa presenter som vid jul. Sverige kommer säkert att importera Thanksgiving - man importerar ju allt annat från USA. :)
Om Sverige börjar fira USAs nationaldag tror jag det är dags att folk i USA tar sig ett ordentligt snack med svenskarna. :) Det vore rent otroligt löjligt om Sverige importerade ett annat lands nationaldag. Till och med jag vet att Sveriges nationaldag firas 6 juni. Jordgubbstårta är gott - allra godast om den är hemgjord.

Channal said...

Jag gillar Friends! Jag HATAR reklam-TV!! Tittar på SVT. Sen betalar jag varje 129kr/månad till CMore för att slippa reklamen på TV4. En film med avbryt för reklam det förstör, det funkar inte! Tycker att public service är bäst!! Bra tanke och ideologi!

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Anna: Friends är en riktigt bra TV-serie! Ja, reklam är inte roligt. Jaha, det visste jag inte att man kan slippa reklamen hos TV4. Jag har spelat in en del filmer och kan spola förbi reklamen.
Kramar!