Sunday, October 14, 2018

Sommaren som försvann

Jag var tvungen att ta en längre paus från bloggen eftersom hettan och brandröken gjorde att jag mådde fysiskt dåligt under stor del av sommaren. Och inspirationen har varit noll eftersom det inte har funnits något att fota och jag har fått hålla mig inomhus under ca 3 månader. Får se om jag kan “komma igång igen" eller hur det blir - ville i alla fall ge ifrån mig ett livstecken. :)

Vi hade brandrök i stort sett dagligen sedan början av juli. Vissa dagar har man skymtat berget, andra inte alls på grund av röken. Det har varit omöjligt att vistas utomhus vissa dagar när stanken av brandrök har varit bedövande. Jag har hostat och känt mig nästan fysiskt sjuk många dagar. Det verkar som om nordligaste Kalifornien är på väg att brinna upp med tanke på antalet bränder - mycket stora bränder - som härjat här sedan början av juli.

Allt är brunbränt på grund av torkan och jag ser väldigt litet regn i långtidsprognosen så brandsäsongen kan säkert fortsätta. Jag har bott här ungefär 21 år och har aldrig varit med om något liknande.

Det började den 5 juli när jag fick ett email från en god vän i Colorado som undrade om jag var okej - hon hade hört på nyheterna om en våldsam brand i Siskiyou county. Jag hade då inte märkt av brandröken men fick snabbt klart för mig att detta var en explosiv brand som spreds väldigt snabbt norr om Yreka. Den brann på båda sidorna av I-5 som stängdes av under många timmar och Kaliforniens guvernör utfärdade en “emergency declaration". Branden förstörde delar av den lilla staden Hornbrook. Jag har inte kört I-5 så långt norrut men har hört från andra att det är svartbränt på vissa delar utmed motorvägen. Branden fick bland annat bekämpas av flygplan eftersom den spreds så otroligt snabbt. Den fick “containment" 21 juli och hade då uppnått 38,008 acres (154 km2). Den startade på grund av en person som hade en "debris fire" på en tomt (det var eldningsförbud då) - jag har inte ens ord för människor som beter sig så här dumt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Klamathon_Fire
https://www.sfchronicle.com/bayarea/article/Klamathon-Fire-john-Eagle-Skoda-started-arrested-13178335.php
Brandröken kom som ett brev på posten och jag och andra hoppades att detta kanske var den största och värsta branden under sommaren. Vi hade ingen aning om att detta bara var en föraning om vad som väntade.

Helgen 14-15 juli kom ett åskoväder in över nordligaste Kalifornien och södra Oregon. Oregon fick ta emot tusentals blixtnedslag vilka startade ungefär 150!!! bränder. Några av dessa brinner fortfarande. Av någon underlig anledning klarade sig Kalifornien bättre just då. Så många bränder skapade givetvis väldigt mycket rök också där jag bor. Jag tittade på olika kartor och hade svårt att riktigt förstå att så många bränder hade satt igång.
En av de största heter Klondike och har nu uppnått 167,423 acres och brinner fortfarande med bara 72% containment. Den har alltså brunnit sedan helgen 14-15 juli.
https://inciweb.nwcg.gov/incident/5998/

Den 23 juli var det dags igen. Carr fire startade strax väster om staden Redding. Man säger att branden startade pga en punktering - ett fordon hade en trailer på släp och trailerna fick punktering och metall skapade gnistor som antände. Den 25 eller 26 juli exploderade branden och korsade Sacramentofloden. Den kvällen satt jag framför datorn och TVn och följde detta inferno. Ett par anmärkningsvärda händelser - en “fire tornado" uppstod och TV-teamet lämnade studion mitt under sändning. De bilder jag såg kändes overkliga och påminde mer om Armageddon än om en wild fire. Den natten brann väldigt många bostadshus i en del av västra Redding.
Carr fire är en av de mest dödliga och förödande i Kaliforniens historia - 8 personer fick sätta livet till och mer än 1000 bostäder brann till grunden. Förutom brandröken från Oregon fick vi nu även röken från Carr fire. De flesta dagar var berget osynligt och det var mulet pga röken. Branden blev contained först 30 augusti och uppgick till 229,651 acres (ca 929 km2).
https://en.wikipedia.org/wiki/Carr_Fire

Den 9 augusti satte ytterligare en brand igång en bit norr om Redding - Hirz fire. Den började litet “försiktigt" men den blev också omfattande och rörde sig norrut, dvs i riktning mot Dunsmuir. Då började jag känna att jag kanske skulle bli tvungen att evakuera även om branden fortfarande var en bra bit från Weed. Mer rök kom och det började kännas olidligt att aldrig kunna andas friskare luft och behöva sitta inomhus. Branden fick containment 12 september och uppgick till 46,150 acres (187 km2). Den brann i områden som inte haft bränder på mycket länge och i mycket otillgänglig terräng vilket försvårade släckningsarbetet.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hirz_Fire

Den brand som fick mig att faktiskt packa mina väskor var Delta fire som startade 5 september. Personen som supportar kvällskurserna inom vår avdelning ringde och lät smått panislagen eftersom hon fått besked om att evakuera! Jag började kolla olika hemsidor, FB- och Twitter-sidor (har blivit expert på att hitta information om bränder den här sommaren). Branden rörde sig mycket snabbt norrut (den hade startat väldigt nära området där Hirz fire startade) och den skulle säkert ha kunnat komma till både Dunsmuir och Mt Shasta om den inte tagit en mera västlig riktning. Uppgifter jag hörde var att branden rörde sig 1 mile (ca 1,6 km)/timme. En av lärarna kom till vårt kontor på eftermiddagen och sade att det regnade aska vilket det gjorde.
De bilder och videoklipp jag har sett visar på hur folk på motorvägen I-5 (branden brann på båda sidorna om I-5) höll på att fastna i infernot när branden bröt ut. Jag hade fått panik om jag varit där. Och branden betedde sig mycket märkligt - precis som Carr fire vilken brandmän beskrivit “We have never seen anything like this." - och den hotade mindre samhällen och även I-5 under många dagar. I-5 var faktiskt stängd ungefär en vecka vilket jag aldrig hört talas om att det skett varken för snö eller andra förhållanden. Vid det här laget var jag utmattad, mådde fysiskt illa av all rök, aska och hettan som fortsatte. Branden blev contained för någon vecka sedan och uppgick till 63,311 acres (ca 256 km2).
https://inciweb.nwcg.gov/incident/6191/

https://www.facebook.com/noel.palomera.1/videos/1811261502289375/

Här ser man Hirz och Delta fires och toppen på Carr Fire. Alla brann inom ett relativt begränsat område.Bilden lånad från US Forest Service.

Självklart kan man inte leva så här i längden och att behöva vara inomhus under flera månader. Så det kanske inte är så konstigt att det blev tyst här på bloggen. Det finns mer jag skulle kunna skriva om dessa bränder som inte är normalt men tror att det får bero till någon annan gång. Just nu har vi rökfritt och en blå himmel och det går att vara utomhus tack och lov.

20 comments:

Från Glam till Damm said...

Godmorgon Anne-Marie,
Vad kul att ha dig tillbaka i blogg-världen igen. Jag har verkligen saknat dina insiktsfulla och informativa inlägg. Jag hoppas att du mår bra nu trots omständigheterna. Jag tycker som du att det är onormalt med dessa bränder och det är ohållbart att leva så i längden. Väldiga krafter som ligger bakom denna förstörelse av sådana stora delar av ert område. Hur tänker du inför framtiden? Själv hade jag nog kanske flyttat eftersom det hade gjort mig rått skräckslagen att leva med dessa ständiga "naturkatastrofer".

HA en fin dag och var r'dd om dig!
Kramen, Anneli

Gunnel said...

Jag blev så glad när jag såg ett inlägg från dig. Vilket hemskt scenario! Jag hade nog inte vågat stanna kvar så länge som du, men jag inser också att det är inte bara att packa en väska och fly. Det är helt ofattbart när något sådant händer. Skönt ändå och höra att du mår bra. Kram

Anonymous said...

Hej Anne-Marie,
Så roligt att hitta ett inlägg från dig, men det var som jag befarade med bränderna, så mycket energi det tar att behöva leva så nära inpå detta så pass länge. Du skrev att du packade dina väskor och jag undrar om du är tillbaka i ditt hus nu? Vet hur svårt det är att flytta, med jobb och allt osv, så förstår att du har stannat kvar, jag skulle nog gjort detsamma om ingen uppenbar lösning uppenbarade sig... Ha det så gott, Anna L

Lena said...

Skönt att höra av dig på bloggen igen :-)
och att brandröken börjar ge med sig
*kram* Lena

Anne-Marie said...

God kväll Anneli,
Tack vad snäll du är. När man inte behöver andas rök varje dag känns det litet lättare.
Det finns en del kring bränderna som absolut inte är normalt. Och om vi inte får regn och snö under vintern (ser dåligt ut i långtidsprognosen) kommer det troligen att bli ännu värre nästa år.
Att bo kvär här känns inte som ett alternativ vilket jag ju känt länge. Men samtidigt är det inte alldeles enkelt att bara ge sig av. Man måste ju ha en inkomst och jag har ingen naturlig plats att åka till där det finns släkt eller vänner. Jag håller på att kolla mer på husbilar nu eftersom jag tror att man kanske måste vara mer rörlig framöver med tanke på alla bränder. Hela västra USA har brunnit under sommaren.
Tack detsamma Anneli! Kramar!

Anne-Marie said...

Gunnel: Tack snälla. :)
Jag hade mina väskor packade under flera veckor men jag gav mig aldrig av från Weed. Branden (Delta fire) tog en litet annan väg än vad man först trodde men fortfarande var den givetvis ett hot mot alla områden. Jag ville göra en sammanställning eftersom det är rätt ofattbart hur många och stora bränder vi har haft.
Kram

Anne-Marie said...

Hej Anna,
Tack! Jag var rätt utmattad pga oron kring de två senaste bränderna. Inte bara röken som låg som ett tjockt täcke här till och från utan även stressen att inte veta vad som skulle hända. Jag packade mina väskor men jag gav mig aldrig av från Weed. Väskorna stod packade under några veckor innan de fick mer kontroll över branden. Som jag skrev till Anneli ovan har jag börjat kolla mer på husbilar eftersom jag tror att man måste vara mer rörlig då jag har en känsla av att dessa bränder kommer att fortsätta. Om jag inte behövde en inkomst skulle jag ha gett mig av för länge sedan. Självklart finns det jobb på andra platser men det gäller att veta var det finns möjligheter. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Lena: Kul att du kommenterade. :)
Och tack för dina snälla ord. Ja, vi får se hur det blir under hösten och vintern med ev. bränder med tanke på torkan som vi tycks fortsätta att ha. Ha det gott!

Ulla said...

Jag har tittat in här så gott som varje dag och varit orolig, så det är skönt att höra av dig.
Det är svårt att bara rycka upp rötterna och ge sig av och du behöver en försörjning också. När jag ville skapa mig ett friare liv började jag arbeta som översättare. Det kanske vore något för dig. Du har ju ett stadigt grepp om svenskan trots att du levt så länge i USA, och du skriver på en nyanserad och god svenska.
Man tjänar ingen förmögenhet som översättare, men man styr både över när man vill jobba och var.

Äventyret framtiden said...

Jag, liksom andra har haft dig i tankarna nästan hela tiden Anne-Marie.
Det vet du redan, vi hade kontakt, men när de gång efter annan berättar på tv hur ni har det där så blir man givetvis väldigt orolig. För alla berörda men när man känner någon så tänker man först och främst på den personen.
Kalifornien tycks ha det helvetiskt just nu och har haft det länge redan. Man tror alltid att det ska ändra från år till år men så gör det ju inte. Klimatförändringar, men säkert också sjuka personer som tuttar eld. Det är förskräckligt.
Så skönt att du kan njuta av en liten gnutta blå himmel för tillfället.
Hoppas att du hittar en egen utväg ur det hela, detta inferno. Det blir ju ohållbart i längden att leva på det sätt som du nu har levat på så länge. Tänker på dig!

Anonymous said...

Välkommen tillbaka Anne-Mari.Ja du har rätt
att vara mobil och kunna åka käns rätt.
Jag funderar själv på van eller husbil.
Kommer man att trivas det är frågan.
Det är svårt att hitta en bra. häls christer

Anne-Marie said...

Ulla: Tack för att du tittat in här. :)
Jag jobbade på fritiden, tillsammans med min pappa, med översättningar av böcker från engelska till svenska. Vi hade ett bokförlag där vi gav ut dessa. Inget vi kunde leva på dock. Vi gjorde detta under ca 20 år så jag har redan lång erfarenhet av att översätta. Tror dock att man här i USA ofta kräver en rätt gedigen utbildning för det mesta när det gäller översättningsarbeten. Vi får se vad som händer.

Anne-Marie said...

Karin: Tack snälla. :)
Jag uppskattar att du och andra tänkt på mig och undrat. Luften gick ur mig när det pågick så länge med bränderna och all brandrök.
Kalifornien verkar vara en “måltavla” för bränder. Det finns en mycket kunnig kvinna som bor en bit söderut i Kalifornien som har tagit del av information som inte alls är bra betr. bränderna just i norra Kalifornien. Vet dock inte om jag kommer att skriva om detta i ett inlägg. Kommer inget regn direkt under vintern vet jag inte vad som kommer att hända.
Ja, något annat måste det bli framöver.

Anne-Marie said...

Christer: Tack!
Jag tror att det eventuellt kommer att vara nödvändigt att vara rörlig framöver. Husbilar har tyvärr blivit mycket dyrare här i USA bara de senaste 2-3 åren. Har ingen aning om hur det skulle vara att bo i en husbil men jag tror att jag skulle kunna anpassa mig. Att bara resa runt tror jag dock inte skulle passa mig så något ställe där man kunde parkera under längre tider vore nog det bästa.

Lena said...

Hej AnneMarie!
Fy, vilken hemsk sommar du haft. Trevligt att se nytt inlägg på bloggen, jag tittar in där allt som oftast. Jag hoppas verkligen att vi får mycket regn-snö i vinter, fast helst ingen snö här där jag bor, då blir det blir kaos.
Du har en del svåra beslut att fatta, flytt eller inte. Lycka till!
kram,
Lena

Anne-Marie said...

Hej Lena,
Ja, den här sommaren har inte varit något vidare måste jag erkänna.
Jag var tvungen att göra ett uppehåll eftersom stressen och all rök gjorde att jag inte mådde riktigt bra.
Jag har tittat på långtidsprognoser och det ser inte bra ut för oss. Det verkar bli litet nederbörd. Har ingen aning om vad som kommer att hända om det inte regnar. Bränder i december kanske?
Ja, det är en del att fundera på. Tack!
Kram!

Steel City Anna said...

Det låter verkligen som Armageddon, och påfrestande både fysiskt och psykiskt. Jag skulle nog bege mig därifrån men det är förstås lättare sagt än gjort.

Kul ändå att se ett inlägg från dig!

Anne-Marie said...

Anna: Det var verkligen inte trevligt med oron inför bränderna och all rök. Min situation är ju litet annorlunda än din för att flytta till en annan plats. Du har familj och en plats att vara på ett tag i Sverige. Jag har ingen sådan plats numera i Sverige och jag känner mig mer hemma i USA än i Sverige nuförtiden. Och i USA har jag heller ingen naturlig plats att åka till. Det gör det litet knepigare som jag ser det.
Tack för att du tittade in. :) Har ett nytt inlägg på gång som kommer om ett par dagar.

Annika said...

Ja, en otroligt jobbig sommar. Går inte ens att föreställa sig. Just röken, tröttheten, faran mm mm.
Du måste ge dig av därifrån. Flytta till en annan del av USA nu, om du kan.
Det verkar ju som klimatet är så förstört på så många håll, så fler somrar av den här rangen blir kanske den nya "normen".
Här på östkusten var det mer regn än nånsin i somras.
Konstigt hur det blivit i vår miljöförstörda värld.
Kul att du bloggar igen. Hoppas du fortsätter.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Det var verkligen ingen höjdarsommar. Har aldrig varit med om något liknande sedan jag kom hit 1997.
Ja, målet är att komma härifrån och det kanske är så att jag bara måste ge mig av utan att egentligen veta vart jag skall ta vägen.
Har förstått att det har regnat väldigt mycket på östkusten denna sommar. Jetströmmen styr allt väder och den ligger inlåst i ett visst läge numera. Kommer kanske skriva en del om vad som egentligen pågår vilket är mycket mer än det vi hör och läser om via media.
Kul att du tittade in Annika! Kramar!