Tuesday, March 27, 2018

Mt Shasta - Davids kamp mot Goliat

Berget har inte varit synligt så mycket på ett tag men de senaste två dagarna har molnen skingrats. Det ser ut som om det kommit en del snö där uppe även om det inte alls är lika mycket snö som det brukade vara på vintrarna när jag först kom hit i slutet av 90-talet. Då låg snön djup långt fram på sommaren högre upp på berget.

Som jag skrivit om tidigare behöver Kalifornien snö och regn under vintern för att fylla på snödjupet i till exempel Sierra Nevada-bergen och andra höga berg. Det är snön som ger Kalifornien det livsviktiga vattnet under den långa och mycket torra sommaren.
Det såg väldigt illa ut fram till för ca 1 månad sedan men nu verkar det ha blivit litet bättre med tanke på nederbörden. State of California Department of Water Resources hade lagt ut den här grafiken som visar att det i nordligaste Kalifornien ligger runt 80% av normal nederbörd efter en relativt blöt mars. För mig får det gärna regna och snöa ytterligare en tid. :)

https://twitter.com/NWSSacramento/status/978691206984159232

Eftersom vi har en eller flera stora akvifer (stora samlingar vatten grundvatten) är det vatten för företag som vill utvinna vattnet. Vårt dricksvatten har inga tillsatser som klor eller fluor och det är ovanligt. Jag minns fortfarande när jag första gången smakade på Mt Shasta-vatten och att det smakade fantastiskt gott. Även här i Weed smakar vattnet gott.

Crystal-Geyser har en “water bottling plant" i Weed och vill starta en även i Mt Shasta. Detta kommer att bidra till utsläpp, mer avgaser från bilar, eventuell brist på vatten om man fortsätter att utvinna dessa enorma mängder som det handlar om osv. Jag blir arg och ledsen när jag ser girigheten hos dessa multionationella företag som till exempel Crystal-Geyser. Jag fattar inte riktigt att det har blivit så stort och populärt med vatten på flaska. Ofta är det inte ens det slags vatten som man säger att det är och plast läcker ut i vattnet. Köp inte vatten på flaska!!! Det är ett enormt resursslöseri. Har man inget kranvatten som är så bra som vårt vatten kan man ha ett filter och sedan hälla upp vatten i glasbehållare. Jag har egentligen inget gott att säga om vatten i plastflaskor.

Jag står med på en lista som skickar ut information via email som rör oss som bor i det här området (det finns många som kämpar mot jättarna här i Mt Shasta-området och försöker stoppa vansinnet) och den här videon kom i kväll. Titta gärna på den - den är bra!

Mt Shasta igår med en moln"hatt". :)


Mt Shasta idag med blå himmel.En växt som verkligen passar i Kaliforniens torra klimat är manzanita. Såg att det redan kommit små rosa, söta blommor.


20 comments:

Äventyret framtiden said...

Ditt berg har på sätt och vis blivit lite grann mitt berg också.
Så länge Mt Shasta står så står sig världen, känns det som :).

Vatten på flaska är ett otyg, jag håller med.
Dessutom är ofta det s.k. källvattnet tappat direkt ur kran, säljs dyrt och folk låter sig luras.
När vi reser köper vi faktiskt en 1 liters flaska vatten var på Arlanda men sedan får den flaskan hänga med i veckor, månader. Vi fyller på vatten själva direkt ur kranen där vi är. Är vi osäkra på vattenkvaliteten, kokar jag upp vattnet och låter det kallna och häller det i vattenflaskorna som vi bär med oss på våra vandringar. Nu har vi till och med börjat ta flaskorna, tomma med oss ända hem, så i fortsättningen tar jag två tomma flaskor med oss, fyller på vatten innan vi går ombord på planet och så fortsätter det hela resan tur och retur. Plastberget som uppstår efter all flaskhantering är hemsk. Man ser plastflaskor flyta i land längs stränderna, ligga längs vägarna och överallt. Så onödigt för miljön.
Återanvänd är min melodi.
Ljuvlig liten skönhet växer det hos dig.
Ha en fin onsdag!

Annika said...

Mount Shasta är underbart. Måste finnas magi där. Jag är övertygad. Jag har följt (på YouTube) långdistansvandrare som vandrat PCT, Pacific Crest Trail, och den leden går ju hyfsat nära dig. ALLA förundras över Mt Shasta. ALLA. OCH alla är så spända på berget innan de sett det, och sen när de väl ser det är det; OMG this is like a dream! Magic! Majestic etc etc
Underbart berg, underbara molnformationer.

Ja, visst håller jag med om att vatten på flaska är ett otyg. Här hos mig är dricksvattnet som det är inte speciellt gott, mkt klortillsatser tex. MEN vi kör med filter och det tycker jag hjälper stort.
När jag lagar mat kvittar det, då tar jag bara vatten direkt ur kranen. Så det ÄR egentligen helt Ok att dricka direkt, men jag tycker det är godare att filtrera det.
jag erkänner dock att vi har med vatten i platsflaskor då vi går våra vandringar. Men det är inte så att vi köper hem binge på binge. Det blir bara då vi är ute i skog och mark. Ser vad Karin skriver ovan, ingen dum ide att återanvända gamla plastflaskor heller istf för att bara lämna dem till recycling.
Tyvärr är plastkvaliteten lite för usel för att kunna återanvändas länge, så det blir mest recycling, är jag rädd.
Älskar den där färgen på blomman!
Kramar!

Lena said...

Jag håller verkligen med om att vatten på flaska är helt onödigt. Oftast duger kranvatten, man kan ju fylla en flaska om och om igen och ha med sig. Vackra blommor som du kan njuta av!

Anonymous said...

Hej hemskt att detta bolag ska tömma dessa orter på vatten. Det kommer att göras. I en del företags vattenflaskor har man hittat nano particklar. Av plast i en del flaskor. Men man säger inte vilket fabrikat det gäller. Tur att dom inte vet att det finns stora mängder väldigt bra vatten i mellan Det ligger en del
komuner på rad som har ett av det finaste vatten. I sverige. Det finns en massa hälsokällor i Sverige men man tar ut hållbart. Så inte källorna töms. Om en del vatten som är mineral haltiga. Har en bra inverkan. Men dom som dricker fel flaskvatten får i sig plast nano particklar. Inte alls bra. Rent flaskvatten har en otrolig hög intäkts marginal. Vad som händer hos dej. Är väll att det slutar inte så bra. Akut vattenbrist.

Klicka här för länken said...

Plast är tyvärr för billigt, och det gör att det slängs lite varstans. Läste någonstans att inom en snar framtid (minns inte årtalet), så kommer det vara mer plast i haven, än det finns fisk, eller om det t.o.m. var så att det var marint liv.
Ganska vidrigt faktiskt.
Kalifornien har väl i alla fall förbjudit plastkassar i snabbköpen?

Sedan har vi det syntetiska sötningsmedlet Aspartam i vissa produkter också, och syntetiska medel, är människokroppen knappast skapad för. Dom kan säga vad dom vill, men det kan absolut inte vara bra för oss.
Det där är inget gemene man tänker på.
https://www.youtube.com/watch?v=LJrrtoTa0Dc&t=37s

Mvh Skogåsbon

olgakatt said...

Vattenstölderna i Kalifornien är så fruktansvärt cyniska och det är obegripligt att inte myndigheterna ingriper där tillstånden löpt ut för decennier sedan. Jag minns att jag på restaurang i Kalifornien serverats vatten från Weed!
Jag gillar kolsyrat vatten och här serveras allt oftare kranvatten som krogen själv kolsyrat liksom jag gör hemma med vårt utmärkt goda lokala vatten.

Jag gör tummen upp varje gång jag ser att regnar nånstans i Kalifornien! Här hemma i Göinge är jag inte alltid lika glad......

Anonymous said...


Jättefina foton du har tagit :)

Nu kommer påsken. Det är några saker jag undrar över.
1. Kallar de torsdagen för skärtorsdag?
2. Klär barnen ut sig till påskkärringar och går ut och ringer på dörren?
3. Långfredagen och annandag påsk, är det röda dagar i USA också?

4. Här i Sverige är ju långfredagens mat lax. Hur är det i USA?
5. På påskafton har vi ju påskbord. Hur är det i USA?

Från Glam till Damm said...

Hej,
Vilka vackra bilder och jag älskar Mount Shasta. Det är lite som man känner för Mt. Fiji i Japan. Jag hoppas verkligen på rejält med nederbörd så att vatten reservoarerna fylls på och att det slipper bli som förra året. Här hemma lår det inte bli några sådana problem. Så mycket snö som vi har nu har det inte varit sedan 60-talet.

Jag önskar dig en fin helg!
Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Karin: Tror att berget är så stort att det gärna delar med sig. :)
Ja, så kan man kanske också se det. ;)
Jag fattar inte att folk fortsätter att köpa vatten på flaska. Det är ett ENORMT resursslöseri. Ja, det har ju funnits en hel del rapporter att det är kranvatten i en del flaskor - och det betalar folk dyra pengar för. Obegripligt.
Jag försöker undvika plastflaskor eftersom jag vet att plastmaterialet läcker. Jag har numera ett par rejäla glasflaskor (innehöll ekologisk juice till att börja med när jag köpte dem) och de använder jag när jag behöver ha vatten med mig.
Ja, det blir litet tyngre men bättre för hälsan.
Glad Påsk önskar jag dig Karin!

Anne-Marie said...

Annika: Ja, berget är mäktigt. Tyvärr smälter snön i rekordfart nu eftersom vi har fått en mindre värmebölja. Absolut magik - folk har sett saker uppe på berget som man inte kan förklara logiskt.
Jag minns fortfarande när jag kom hit första gången i april 1997 och såg berget för första gången. Det var en upplevelse! Ser man berget från andra sidan (om man åker norrut på I-5) är det ännu mera majestätiskt eftersom man ser hela basen på berget.
Jag vet att stora delar av USA har mindre bra vatten. Framför allt tillsatserna är otrevliga. Att ha fluor i vattnet är att dricka gift varje dag i små doser. Vet inte om man kan filtrera bort fluor eller bara klor.
Vandrar man som ni gör är det givetvis bra att inte ha alltför tung flaska. Jag har glasflaskor som jag brukar använda men de blir tunga. Har även en plastflaska som jag återanvänt många gånger och som jag kan använda om jag måste ha lättare packning.
Manzanitablommorna är väldigt söta och skira på något sätt.
Glad påsk och kramar!!

Anne-Marie said...

Lena: Här i USA är det helt otroligt vilka mängder med vattenflaskor som säljs. Det har gått mode i det tror jag och folk tror att de får riktigt bra vatten.
Kranvatten i stora delar av USA är inte alls som vårt kranvatten här i Mt Shasta-området som vi alltså får “levererat" utan tillsatser. Kranvatten i Sverige är väl överlag bättre tror jag och framför allt innehåller det ju inget fluor.
Ja, det har blivit ovanligt varmt för årstiden nu så det kommer nog en del små vårblommor.
Glad Påsk!

Anne-Marie said...

Anonym: Ja, det är hemskt att de utarmar orter som Weed och Mt Shasta för att göra stora pengavinster. Plast läcker och det tror jag inte alls är bra att få i sig. Svårt dock att komma undan plast när man handlar mat.
Tror att det inte finns dessa jätteföretag i Sverige som utvinner vatten såsom här i USA och hos oss. Hälsokällor var väl mer populärt förr i tiden men det kanske har kommit tillbaka igen.
Om Kalifornien fortsätter att ha torka (vilket jag tror kommer att fortsätta pga geoengineeringen som pågår) kommer givetvis våra akvifer att försvinna. Då drar de stora företagen vidare till andra områden och fortsätter att suga ut deras vatten.
Glad Påsk!

Anne-Marie said...

Skogåsbon: Plast är billigt och det är givetvis en stor orsak till att vi är omgivna av plast överallt. I Stilla Havet finns en enorm mängd skräp, bland annat mycket plast, som driver omkring. Jag visste inte att det till och med hade ett namne (googlade nu) “Great Pacific Garbage Patch som nu lär vara 3 gånger större än Frankrike!!!
http://earthsky.org/earth/great-pacific-garbage-patch-bigger-than-thought
Nej, inget förbud mot plastkassar i Kalifornien utan de affärer som säljer matvaror har nu infört att man får köpa sin plastkasse. Tidigare fick man kassarna gratis.
Vet folk inte om hur farligt aspartam är? Det är ju ett gift. Jag köper ingenting som innehåller aspartam. Sedan finns ju high fructose corn syrup som också är riktigt otäckt. Det ingår i väldigt mycket av maten här i USA. Jag läser alla ingredienser numera. De tycks skriva dessa med mindre och mindre text så får snart ha med mig förstoringsglas i affären! :)
Glad Påsk!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Just vattentillgången och hur man hanterar denna är väldigt märklig här i Kalifornien. Kriminell hantering i vissa fall skulle jag vilja säga till och med.
Tror att vår guvernör är köpt av stora bolag. Har inte mycket till övers för honom i många frågor. En korrupt man.
Ja, kan mycket väl tänka mig att du drack vatten från Weed. :)
Kolsyrat vatten är mycket mera vanligt i Sverige än här i Kalifornien. Jag tror inte att jag någonsin druckit kolsyrat vatten här faktiskt.
Ja, regn och snö är livsviktigt i Kalifornien. Tyvärr har vi inte fått tillräckligt denna vinter.
Glad Påsk!

Anne-Marie said...

Anonym: Tack! :)
1. Det finns ingen skärtorsdag i USA.
2. Nej den traditionen finns inte.
3. Nej, långfredagen (kallas Good Friday här) är en vanlig vardag. Annandag påsk finns inte. Vi har inga annandagar i USA.
4. Den enda dagen som är påsk i USA är Easter som innfaller på söndagen. Jag firar inte påsk så vet inte om folk äter något speciellt. Tror dock inte att det är någon tradition direkt med speciell påskmat såsom i Sverige.
5. Finns ingen påskafton i USA.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Tack! Ja, Mt Shasta och Mt Fiji har nog litet samma slags energi och utstrålning. Jag har ju aldrig besökt Japan men sett berget på bild.
Nej, ni har väl ingen risk för vattenbrist. :) Helt otroligt så mycket snö ni har haft denna vinter. Synd att snö inte kan exporteras. Du skulle kunna bli rik! ;)
Glad Påsk och kram!

Anonymous said...

Hej igen Anne-Marie.

Att bara tänka på all plast som skräpar ner vår jord, får skinnet att knottra sig.

Apropå Skärtorsdagen, det är ju Finlands nationaldag :-D

Glad Påsk önskar Skogåsbon

Annika said...

Nej, skärtorsdagen är inte Finlands nationaldag. Finlands nationaldag är den 6 dec.
Fast det kanske var ett internt skämt, what do I know? Svårt att tyda i skrift isf, smileyn kanske betyder ngt ... hehe.

Vanlig påskmat här, till den som frågade dig, AM, skulle jag säga är ägg, skinka och lamm.
MEN det finns inget traditionellt alls runt påsken vad gäller maten. Man kan säga att många äter sin påskmiddag med lite extra gott på påskdagen. Många går i kyrkan på påskdagen. IDAG också, långfredagen, men förmodligen bara de mest troende och ffa katoliker. Barnen letar ägg på påskdagen, eller får easter baskets fulla med godis och ngn liten present. Påsken i US och Sverige är olika som natt och dag.

Nu kapade jag din tråd lite ;-)
Stor kram till dig, Anne-Marie.
Vi firar lika lite påsk du och jag. Jag skulle gärna firat mer om det inte vore så larvigt kort.
:-)

Anne-Marie said...

Hej Skogåsbon:
Ja, all plast som skräpar ner är hemsk. Vill helst inte tänka på det men ser det ju dagligen i naturen och på gatorna - tyvärr.
Fick googla Finland och skärtorsdagen och fattar nu. :)
Glad långfredag eller Good Friday!

Anne-Marie said...

Annika: Jag fick googla det där som Skogåsbon skrev eftersom jag inte fattade någonting. :) Hittade detta: http://gustavlindberg.blogg.se/2010/april/skartorsdag-finlands-nationaldag.html
Jättebra att du kapade tråden! ;) Eftersom jag aldrig firat påsk i USA - Michael firade aldrig påsk så jag har egentligen ingen aning om detaljer kring påsken. Ja, misstänkte att ägg och lamm fanns med. Kände inte till skinkan.
Ja, kyrkliga personer kan säkert gå i kyrkan. Jag är inte kyrklig. :)
Easter bunny känner jag till och att det säljs massor med påskgodis.
Tror dock att personen som frågade trodde att det fanns samma slags dagar i USA som i Sverige under påsken och det gör det ju absolut inte.
Jag får alltid kolla när påsken är eftersom den är så “anonym" jämfört med hur det är i Sverige.
Stor påskkram!!